de bkraptor » 15 Iun 2009, 14:28
Am avut 2 masini la reparat. Am sa prezint pe rand fiecare operatie.
Focus 2 cu parbriz de schimbat si vopsit/inlocuit bara spate pe CASCO, plus niste alte operatiuni pe banii mei. E a 2-a oara cand inlocuiesc un parbriz la CSD. Prima oara am fost foarte nemultumit de calitatea lucrarii datorita zgarieturilor pe stalpii din fata, pe muchia bordului care intra in contact cu parbrizul si alte zone atinse atunci cand s-a folosit sarma abraziva pentru decuparea parbrizului vechi. Am zis ca a 2-a oara le fac observatie si vor lucra mai atent. Am avut dreptate partial pentru ca, desi au lucrat mai bine ca data trecuta, probleme tot au existat:
- alte noi zgarieturi pe stalpi, ceva mai mici si mai putin evidente decat cele vechi create tot de ei
- sinele de plastic in care se infig suportii de schiuri, care se continua pana in fata la parbriz, au fost pilite bine prin acelasi procedeu cu sarma abraziva descris mai sus.
Bara spate au inlocuit-o si au vopsit-o OK, nu grozav ca nu e tocmai aceeasi nuanta. Fac o paranteza aici pentru ca nu stiu daca culoarea ar trebui sa se potriveasca 100% sau e normal sa difere nuanta din cauza varstei diferite a vopselei. Trecand peste acest mic detaliu, bara n-a fost vopsita cu cea mai mare atentie, existand zone albe neatinse de vopsea. De asemenea demontarea/montarea nu s-au facut cu atentie, astfel incat lacul existent pe caroserie a fost atins serios la zona de contact intre caroserie si bara, remarcandu-se dungi albe pe muchie.
Auxiliar am cerut realizarea a doua alte operatii:
- eliminarea unui zgomot din zona rotii stanga fata provocat de aripa de plastic de pe interior (lucru realizat cu succes)
- realizarea procedurii prezentate intr-un TSB luat de pe forum, cel care rezolva greierasii din stalpi. Desi initial m-au luat cu amenintari ca nu am voie sa fiu in posesia acelui document, cum ca "dom'le e secret!" si ca ma pot da in judecata (HAHA), am reusit intr-un final sa ii conving sa faca operatiile descrise acolo, dar nu asa cum le intelegeam eu, fiind scrise clar in engleza, ci asa cum isi aduceau ei aminte ca se face, adica altfel decat in document. La ridicarea masinii aflu ca de fapt au facut ce au crezut ei, adica o parte din TSB, si in nici un caz partea care ma interesa pe mine din acea procedura. Ei sustin ca au umblat in zona descrisa in document, si aici sunt 2 variante: fie au umblat si au lucrat excelent, intrucat nu se vede absolut nici o urma a interventiei lor - in cazul asta un mare BRAVO!, fie nu au facut nimic si mi-au luat banii degeaba.
Ca o paranteza referitoare la bani, estimarile initiale erau de 100-150 RON pentru operatiile auxiliare. Nu am comentat nimic atunci cand a trebuit sa platesc de fapt 250 RON. Preferam sa mi se comunice suma corecta din start pentru ca stiau exact ce e de facut.
Masina a fost predata curata (proaspat spalata) si mi-a fost livrata pe ploaie (aici nu au nici o vina).
A 2-a masina, o Fiesta 2005 a prietenei mele, avand coltul dreapta spate infundat, stopul dreapta spate de schimbat si o bara de revopsit. Reparatiile astea au fost facute pe RCA-ul vinovatului. Pe langa asta au fost cerute si niste operatii auxiliare despre care voi scrie mai jos.
Masina a fost predata murdara si a fost livrata la fel de murdara, desi in reparatii erau incluse repere de vopsit. Am fost prezent la predare astfel incat pot spune cu mana pe inima ca orice defect ar fi avut nu s-ar fi vazut prin tot jegul.
Sa trecem la reparatii.
Coltul infundat l-au facut OK spre bine, asta deoarece dupa ce am ridicat masina am observat zone unde lacul fie s-a scurs, fie imbinarea intre lacul vechi si cel nou nu a fost cea mai reusita.
Bara nu a fost asa de bine facuta deoarece, la fel ca si in cazul masinii mele, a fost vopsita intr-o culoare asemanatoare dar nu identica cu cea a masinii. Oamenii nu s-au obosit sa o dea jos pentru revopsire si au vopsit-o direct pe masina, observandu-se clar muchia unde se opreste brusc lacul. Acelasi lucru se observa si unde au revopsit coltul reparat, in partea de sus dinspre sinele de plastic, unde se vede clar pe o portiune de 20-30 cm muchia dintre lacul nou si lacul vechi. Nu numai ca se simte destul de rau la unghie, dar se si vede cu ochiul liber acea dunga.
Stopului spart i-a fost inlocuit doar dispersorul de lumina (plasticul semi-transparent colorat care vine peste becuri). Asta am aflat ulterior cand am vrut sa schimbam un bec, moment in care am remarcat ca suportul de becuri (partea neschimbata) afea o zona de plastic topit la filetul becului de pozitie. Tot atunci am aflat, urmand pasii de demontare prezentati in manualul utilizatorului, ca au uitat sa puna la loc o piulita de tip fluture care impiedica stopul sa se balanseze in lateral, astfel ca acum face zgomote la mersul pe drum prost. Mai multe despre asta un pic mai jos.
Operatiile auxiliare cerute au fost asa:
- fixarea unui panou la bord pe partea soferului - realizat OK
- fixarea cablului de frana de mana pe partea dreapta in spate, deoarece aveam impresia ca face zgomot. Inainte de a cere aceasta operatie am cercetat masina pe dedesubt si am remarcat ca pe partea buna (stanga) existau mai multe cleme de metal care sustineau cablul, acestea lipsind pe partea dreapta. Dupa ridicarea masinii am remarcat ca oamenii au strans cablul franei de mana, dar nu l-au prins in cleme, atarnand la fel ca inainte. Dar macar l-au tensionat...
- investigarea unui zgomot la cureaua de accesorii - au fost OK aici si au zis ca nu necesita schimbare, desi noi eram hotarati sa o schimbam daca era nevoie
- verificarea instalatiei AC si completarea dupa nevoie a tot ceea ce trebuie - au pus ulei la compresor si freon in instalatie, cert este ca se simte mai bine.
Reparatia si lucrarile auxiliare au durat nejustificat de mult (aprox. 3 saptamani), ei scuzandu-se ca li s-a stricat vopsitoria.
La ceva timp dupa ridicarea masinii am observat ceva ciudat - anvelopa spate de pe partea coltului vopsit avea o nuanta mai albicioasa pe o zona de aproximativ 10 cm patrati. La o inspectie mai amanuntita am remarcat ca pe interiorul usii dreapta spate, pe muchia din spate in dreptul coltului, la trecerea cu mana peste tabla, vopseaua avea un aspect abraziv. Uitandu-ne mai atent am remarcat multa substanta alba ramasa si lipita pe usa si prin toate muchiile acesteia. Cu greu am curatat o mare parte din ea din muchii, dar suprafata a ramas abraziva. Nu stiu cu ce au dat, dar seamana cu adeziv (n-am idee daca se foloseste asa ceva la vopsire). Cert este ca nu se curata.
Astazi, indemnata de mine, prietena mea a fost la ei sa le ceara piulita de tip fluture care lipseste de la stopul schimbat. Ei au sustinut, indiferent de argumentele aduse, ca n-au vazut piulita aia acolo si ca nu le-au ramas piese dupa remontare. In concluzie, in opinia lor, piulita n-a fost vreodata acolo si ca nu e treaba lor. Bun, atunci prietena mea a cerut un listing al facturii trimise catre firma de asigurari, pe care aveam tot dreptul sa o vedem si sa o avem pentru referinta. A cerut acest listing pentru ca pe nota de constatare de la asigurare in dreptul stopului scria operatia de "inlocuire". Astfel voiam sa vedem daca firma de asigurari a platit intreg stopul sau doar dispersorul, in primul caz noi avand pretentia sa se schimbe inclusiv suportul becurilor care face parte din stop. Auzind despre ce este vorba, reprezentantii CSD au realizat ca nu le mai merge server-ul de evidenta si contabilitate. Astfel nu am putut verifica suspiciunea. Daca totusi pe factura apare doar dispersorul, atunci imi cer scuze pentru aluzia de furt facuta aici.
In afara de micul incident cu server-ul care se defecteaza la comanda, tin sa remarc ca doamna/domnisoara Ramona Suciu, persoana noastra de contact in CSD, si-a dat silinta pentru a ne rezolva nemultumirile, dar suspectez ca nu are cu cine discuta.
Cam atat deocamdata, ca am scris destul.
Focus 2 Hatchback Trend CL2007 Duratec 1.6 100CP
Benzina FTW!