Rezistenta leduri ?

Am facut eu o smecherie cu 7 leduri si mi-e greu sa le legg iar in serie ,cica un led are 1,8v si daca le legam in serie nu as mai fii avut nevoie de acea rezistenta .dar cum nu le=am legat si sunt in paralel nu stiu ce fel sau ce sa pun ca rezistenta sa nu se arda si sa mearga pe 12 v sau 14,4 v cum o fii la masina .
Am mai pus pe masina 2 leduri legata in paralel cu 2 rezistente de 12v legate pe plus ,au mers cam 2 saptamani apoi s-a aprins decat un led ,,apoi mai tarziu s-a reaprins si celalalt ,din cate mi s-a zis ca nu as fii legat bine acele rezistente ,pana acum vad ca merg acele 2leduri ,dar acum e vb de 7 leduri oare trebuie sa pun 2-3-5 rezistente dinalea ?
Aveti si voi vreo idee ce sa pun ? eu la 30 leduri am vazut ca era decat o siguranta dinaceea tub sticla.10A nu mai stiu sigur ,pt ca eu aceste leduri le am de la o lampa de masina care avea 30 leduri si am profitat gandidu-ma ca am sa gasesc pe placa led +rezistenta+led+rezistenta dar uite ca m-am inselat

Sau cum sa masor sa vad ce siguranta trebuie ?Orice informatie este bine venita
-
badboy20cm - 1nsane Member
- Maşina: Mondeo Turnier , Buil date 02/05/2001 , 1.8cmc , benzina , 125 ccp , 16 valve , 6 airbag
- VIN: WF0WXXGBBW1U89568