de zaboss » 09 Mai 2009, 09:42
Întrucât am lucrat în consultanţa HR vreme îndelungată, îmi permit să vă dau câteva sfaturi:
În momentul în care a ajuns să se pună problema unui nou loc de muncă trebuie să procedezi metodic. Ai un produs - pe tine - pe care trebuie să-l vinzi cât mai bine. Deci:
Pregătirea pentru candidatură
a) află cât mai multe informaţii despre "produs": pune pe o listă cursurile/studiile pe care le-ai făcut; detaliază sarcinile pe care le-ai avut;
b) vezi cum se poziţionează el pe piaţă: dă un search pe google după numele tău. Îţi place ce ai găsit? Dacă ţine nu-ţi place, gândeşte-te că nici altora nu le va place;
c) intră în reţea: înscrie-te pe LinkedIn şi/sau Facebook, şterge profilul de pe Hi5, înscrie-te pe forumurile profesionale (de ex.: IT Board, Programare.org, portalelectric.ro forumul zidarilor etc.), ţine un blog pe domeniul tău;
d) segmentează piaţa: identifică firmele din domeniu. Află cât mai multe informaţii despre ele (număr de angajaţi, cifră de afaceri, salarii, atmosferă din interior). Împrieteneşte-te cu cineva din interior astfel încât să poţi beneficia de o recomandare sau să afli posturile care nu se publică. Paranteză: în mod normal, când există o poziţie liberă ea este anunţată mai întâi intern, abia apoi se începe recrutarea externă.
e) poziţionează-te pe piaţă: identifică o nişă pe care eşti foarte bun şi pune-o în valoare în CV. De ex. eşti cel mai bun la numărat corcoduşe, trece la obiectiv: "Obiectivul meu este să devin cel mai bun numărător de corcoduşe din lume în următorii trei ani", iar la experienţă, la fiecare companie la care ai lucrat trebuie să existe măcar o "liniuţă" "- numărarea corcoduşelor. am numărat corcoduşele în medie cu 20% mai repede decât colegii mei şi am primit bonus trimestrial în firecare an cât am lucrat; - am câştigat X concursuri de numărat corcoduşe la nivel municipal, judeţean, naţional, continental, intercontinental, cosmic;"
La CV
1. Folosiţi template-urile de CV din Word, nu aberaţia aia de CV-european.
2. Nu trimiteţi CV-ul la mai multe companii/agenţii în acelaşi email.
3. Folosiţi întotdeauna o adresă de mai decentă, nu tarzan_omul_junglei@ sau pisicutza_secsi@. Tot legat de asta, nu folosiţi adresa de la serviciul actual.
4. Nu trimiteţi CV-urile "la plesneală" unor firme care nu angajează. În cel mai bun caz vor ajunge la gunoi. De asemenea, agenţiile de recrutare sunt în general specializate pe domenii.
5. Personalizaţi scrisoarea de intenţie.
6. Aveţi grijă la datele de contact.
7. Corectaţi CV-ul şi scrisoarea de intenţie înainte de a le trimite.
8. Nu vă faceţi cont pe bălăriile de site-uri de joburi de la noi. Dacă vedeţi un anunţ care vă place, nu e greu să identificaţi datele de contact ale angajatorului. Dacă e "confidenţial", anunţul respectiv este la plesneală, pentru prospectarea pieţei. Nu aplicaţi niciodată la anunţuri anonime sau cu date de contact pe yahoo, gmail sau hotmail.
9. Înainte de a trimite un CV la o firmă sau la o agenţie de recrutare, google it before, ca să nu aveţi surprize.
10. Dacă puneţi poză în CV, aveţi grijă să fie una profi, decentă. Dacă poza este decupată din o alta mai mare, faceţi decuparea cu un program de grafică, nu crop din Word.
La interviu
1. Aveţi grijă să aveţi măcar un număr de telefon de la persoana/firma respectivă.
2. Dacă întârziaţi, anunţaţi.
3. Dacă întârzie persoana respectivă mai mult de 15 minute, nu mai staţi. E clar câtă importanţă vi se acordă sau cât de profesionistă este.
4. Priviţi cu atenţie când intraţi în firmă/agenţie. Vedeţi atmosfera de acolo, feţele oamenilor, ordinea, curăţenia. Sunt un bun indicator a ceea ce vă aşteaptă în caz că...
5. Dacă persoana care vă intervievează este necalificată sau habar nu are de domeniu, nu mai are rost să staţi.
6. Nu ezitaţi să puneţi întrebări despre firmă. Dacă aţi aflat ceva informaţii, rugaţi să vă fie confirmate (asta e un punct în plus, arată că vă interesează).
7. Străduiţi-vă să păreţi foarte interesat de firmă şi de job.
8. Aveţi grijă cum vă îmbrăcaţi. Evitaţi înainte de interviu lichide carbogazoase, să mâncaţi şaorma sau usturoi.
9. Nu evitaţi discuţia despre salariu. Identificaţi dinainte care este media pieţei şi poziţionaţi-vă undeva la 5-10% peste medie.
10. Discutaţi încă de la interviu sarcinile de lucru, cereţi un job description, întrebaţi ce alte sarcini se mai dau de obicei... Dacă e foarte vag, fie nu sunt profi, fie or să vă cocoşeze.
Light travel faster than sound, that's why some people seem brighter until you hear them speak.