M-am intors din plimbare. Am facut in total 2704 km. pe ruta Bucuresti - Salonic - Atena - Kalambaka - Olympic Beach - Bucuresti. La ducere drumul a durat fix 10 ore din Bucuresti pana in Salonic, la intoarcere, cu multe abateri si opriri aproape 14 ore. Incerc sa fiu scurt:
Despre drum:Bulgaria - au fost 3 situatii care sunt, cred eu, relevante pentru modul de comportament al politistilor/functionarilor cu ceafa groasa.
1. Imediat dupa ce am trecut de punctul de control sotia se aseaza la coada pentru vigneta. Stiam ca e 5 euro pentru o saptamana, dar, stupoare ... lumea platea cate 10. Toti se intrebau daca s-a scumpit, maimuta din cusca zicea ca da, chitanta bineinteles ca nu se dadea. Ii vine randul sotiei, ii intinde 20 de leva, nu-i da rest, ii da vigneta si vine la masina. Cand dau sa plec vad ca se agita lumea la coada. Las geamul jos si-l intreb pe cel care era in spatele sotiei la coada cat a platit. Imi zice 5 euro. Se da jos sotia, il intreaba p-ala de la ghiseu daca sunt preturi diferite pentru aceeasi vigneta, iar maimuta ii intinde zambind 10 leva. Pana atunci insa cel putin 3 oameni care erau in fata ei la coada platisera cate 10 euro. Preturile erau afisate afara insa nu se preciza in ce moneda sunt. Iar pentru o saptamana scria 10. Leva, evident...
2. Pe centura Sofiei. Se merge bara la bara cu 1-a, a 2-a. La un moment dat se ingusteaza drumul destul de din scurt. Semnalizez sa ma incadrez pe banda I, primul nu ma lasa, al 2-lea da si, cand sa ma incadrez vad ca politistul care era chiar pe zona hasurata unde se ingusta drumul ne face semn sa trecem pe acolo (pentru a fluidiza traficul, am zis eu) ceea ce am si facut (eu si inca cel putin 5 masini - una in fata si 3 in spate). Dupa 20 de metri ce credeti? Ma opreste alt politist (doar pe mine, ceilalti erau bastinasi). Imi cere actele, i le dau, in talon era o bancnota de 5 euro, citeste talonul cu atentie, desi el se uita practic la bancnota din spatele ochelarilor de soare care-i acopereau jumate din fata, da din cap aprobator (sau nu m-am gandit eu apoi

, se uita la vigneta, imi cere cartea verde si-mi spune "Ciao". E clar ca orice conversatie ar fi fost inutila avand in vedere ca el nu stia nici engleza, nici franceza, nici romana, iar eu nu stiam bulgara. In ce limba sa-i fi explicat ca am trecut pe acolo fiindca mi-a facut celalalt semn sa trec si ce rost avea?
3. La intoarcere dam sa trecem podul. Platim tot in leva. Taxa 12 leva. Dau geamul jos, ii intind 12 leva (o hartie de 10 si una de 2), omul ii ia, imi da inapoi hartia de 2 leva si-mi ureaza drum bun. Am ras in masina de am lesinat. Daca stiam ca merge asa aveam si eu bani mai schimbati ca nu mi se parea corecta imparteala.

Cam asa merg lucrurile la ei.
Altfel am mers destul de bine prin Bulgaria. Am evitat cateva radare, am avut si portiuni de mers cu 150, altele cu 40. Una peste alta am traversat-o in vreo 7 ore.
In Grecia am mers aproape numai cu 150 pe autostrazi, mergand in spiritul locului si nefacand nici un fel de vitejie.
Am alergat un pic, dar ne-am asumat de la inceput asta pentru a ne face o idee despre Grecia continentala. Urmatoarea vacanta in Grecia va fi pe o insula, fara masina, unde sa nu am altceva de facut decat sa stau cu burta la soare.
Despre cazare:Nu a fost nici o problema in a gasi cazare oriunde am vrut. Conditia principala a fost curatenia exemplara si a fost asa peste tot. Preturile cu care am stat: Salonic-45 euro, Atena-40 euro, Kalambaka-35 euro, Olympic Beach-30 euro. Daca vreti mai multe detalii despre locuri vi le spun cu cea mai mare placere.
Cel mai mult ne-a placut la Meteora, iar daca vreti sa mai vedeti manastiri as recomanda Kato Xenia (pe drumul dintre Salonic si Atena) si Rila (intre Sofia si granita bulgaro-greaca).
Cel mai putin ne-a placut Atena (de altfel era in plan sa stam 2 nopti, dar am stat doar una). Este un oras invadat de pakistanezi (iar aici ma refer la centru unde am stat, nu stiu cum e la margine si nici nu am vrut sa aflu) in care eu am avut mari emotii in iesi seara la plimbare. Mizerie mult mai mare ca in Bucuresti si locuri de parcare mult mai putine. Sentimentul pe care l-am avut a fost ca si cand m-as plimba seara prin Ferentari. Numai ca acolo eram in centrul Atenei. In mediul ala chiar daca ai gasi un loc de parcare nu-ti doresti sa-ti lasi masina in strada, asa ca te duci la parcari. Pentru 2 nopti mi-au cerut 31 de euro, in final am platit 11 euro pentru vreo 13 ore. Pe de alta parte Acropolele merita vazut. Practic esti inconjurat de istorie, daca poti sa te bucuri de ea facand abstractie de ce e in jur, este ideal.
Am scris destul de mult deja. Daca vreti sa detaliez vreo parte a excursiei o fac cu placere. Mi-ar placea ca fiecare sa-si povesteasca experientele aici dupa ce se intoarce, nu doar sa intrebe inainte. Pot fi utile pentru ceilalti.
Una peste alta a pentru noi fost o experienta placuta.