$1 scrie:$2entru temir :
...
Din ce spui tu exista led care functioneaza cu bateria originala fara sa mai fac nici o improvizatie in afara de led? Daca e asa e super!
Te salut!
te salut si eu pe tine, ledul trebuie alimentat
direct (plus la plus, minus la minus - dar dintr-o singura incercare afli cum e corect; a doua n-ar face decat sa-ti confime), nu
inversda, exista LED alb focalizat care sa mearga direct la o singura baterie de 1.5 sau 1.2 (element de acumulator NiCD sau NiMh) volti, si se gaseste infinit mai usor decat un beculet dintr-asta
am cautat si masurat si experimentat chiar acum:
LED-ul consuma
din baterie de 1.5 (aproape 1.6 volti, ca e baterie noua) aproape 20 miliamperi, cu lumina orbitoare, iar beculetul ia 58-60 de miliamperi (de trei ori mai mult decat becul) si lumina este galbuie, asa cum poate da un beculet minuscul
din acumulator (ceva sub 1,2 volti, ca era descarcat asta cu care am testat eu; iar bateria se descarca si ea, in timp, deci e bine de stiut ca dintr-o baterie descarcata consuma cu randament mult mai bun) doar opt miliamperi si da lumina bunisoara (nu te poti uita direct in el), pe cand beculetul nostru nu glumeste, el consuma 48 (de 6 ori mai mult, si lumina chioara tare, abia se face cat o scanteie)
impedimentul este ca LED-ul nu functioneaza singur, ci are un circuit integrat minuscul (3.5 x 5.5 x 1.5 mm sunt dimensiunile integratului, si are patru picioruse) si o rezistenta pe care trebuie sa le amplasezi pe-acolo (este loc destul in cheie); l-am alimentat dircet si n-a binevoit sa se aprinda, desi la masuratoarea cu multimetrul (prox 2 volti scoate asta) s-a aprins
cocluzia mea este ca, desi inlocuirea becului cu un asemenea led este nitel migaloasa, merita cu varf fi si indesat, deoarece: LED-ul are durata de viata incomaparabil mai mare decat becul (si nici nu are filement, care sa se intrerupa dintr-un simplu soc, o scuturatura) si pentru ca o baterie care alimenteaza un LED va putea fi folosita cel putin de 3-4 ori mai mult timp decat aceeasi baterie care ar alimenta un bec
(si se gaseste si este ieftin: cu 6-10 ron cumperi o lampa solara, de pus in gradina, si ai acolo si led, si integrat, si rezistenta; si iti mai si ramane un acumulator si o celula fotovoltaica)