Care e mai buna? Comparatii intre diverse modele/marci de autoturisme.
Răspunde

Sfat achizitie: Mondeo MK4 used vs Focus 2 sedan nou

16 Aug 2009, 17:34

Salut !

E primul meu post aici. Sper ca am nimerit sectiunea corecta :)

In citeva zile o sa achizitionez o masina in leasing. Am de ales intre un Focus 2 sedan, nou, Trend (standard, nimic extra) 1,8 TDCI 115 CP la 14 000 Euro sau acest Mondeo.

Merg cam 15 000 Km/an (dintre care vreo 60% sa zic ii fac in afara localitatii) si vin de pe o Fabia 1 pe benzina, 1.4 MPI 60 CP. Nu vor fi probleme de adaptare la diesel, fiindca am condus mult Vectra cu 2,0 DTI a sora-mii.

Precizez ca nu fac raliuri and stuff. Merg foarte normal, apreciez mai mult confortul decit sportivitatea. Sint familist (un copil) si iau masina mai mult pentru naveta serviciu (cam 300 km/sapt) si eventualele deplasari prin tara cu familia.

As vrea sa stiu cam cum se comporta Mondeo cu motorul ala la mai multi kilometri (de fapt, cred ca e acelasi motor cu cel de pe Focus, mai puternic datorita turbinei cu geometrie variabila, nu ?) Ceva probleme majore sau doar apa si motorina ? 30 000 km ar trebui sa fie aproape insesizabili pentru acel motor.

Multumesc mult pentru sugestii.

Re: Sfat achizitie: Mondeo MK4 used vs Focus 2 sedan nou

17 Aug 2009, 08:37

Pentru detalii despre Mondeo Mk4, vezi ca avem o sectiune dedicata, iti recomand s-o citesti: viewforum.php?f=67

Eu sunt aproximativ in aceeasi situatie cu tine, am trecut de pe Fiesta pe Mondeo si consider ca am facut o miscare desteapta. :D

Focus are un pic de caracter de sportivitate in sange prin setarile suspensiei, directiei, etc, dar este mai agil si manevrabil in oras. Nu este foarte bine antifonat si la drum lung mie mi se pare obositor din acest motiv.

Mondeo este, ca sa-l citez pe Clarkson, "smooth and refined, it feels, unsurprisingly I suppose, like a Volvo". Am facut un drive-test cu Mondeo Mk4 2.0 TDCi si mi-a placut. Este mai silentios si se simte mai solid decat Mondeo Mk3.

Motorul 1.8 TDCi nu are filtru de particule, ceea ce este un avantaj la fiabilitate si costuri de intretinere fata de 2.0 TDCi.

LE:
Intrebare: Am citit eu bine, leasing la o masina SH? :-/

17 Aug 2009, 19:33

si eu as opta pentru mondeo. cu mult mai confortabil, o masina excelenta, destul de robusta zic eu, la care intr-adevar 33000 de km sunt insesizabili.

17 Aug 2009, 20:02

Subscriu si eu pentru mondeo, cred ca un test drive ti-ar face alegerea mai usoara.

17 Aug 2009, 22:56

Am inteles, era destul de logic ca o sa-mi recomandati Mondeo ala :) Si pe buna dreptate.

Sincer, si eu am pus in balanta plusuri si minusuri si am ajuns la concluzia ca ar cam merita acel Mondeo. Eu nu am prejudecati legate de masinile SH, dar unii din familia mea au.

A intervenit nevasta cu drept de veto intre timp si se pare ca vom ramine la Focus totusi, care e nou. ;)

Gindindu-ma mai bine, desi mi-ar placea mai mult Mondeo si e clar ca e "mai multa masina la aceiasi bani", ma gindesc totusi ca e urias. Ma si vad aparind cu vaporul in fata blocului, unde se parcheaza la gramada, de multe ori in spatii infime... Neavind nici loc de parcare platit, fiindca sint relativ recent mutat in blocul respectiv, n-ar fi simplu deloc.

Desi stiu de pe Vectra ce inseamna o masina mare la drum lung (confort si insonorizare foarte bune), cred totusi ca n-a venit vremea sa-mi iau Mondeo, pentru ca efectiv imi depaseste necesitatile. Scuze ca v-am pus la scris, dar chiar eram curios sa aflu citeva opinii obiective... Sau sa le zic macar "externe".

$1 scrie:$2ntrebare: Am citit eu bine, leasing la o masina SH? :-/

Pai si de ce nu ? N-ai mai auzit ? Masina e a firmei Romcar. O fi fost a vreunui angajat banuiesc, nu ? Ca nu cred ca vinde ditai dealeru Romcar masini SH in regim de "consignatie", ca sa zic asa.

17 Aug 2009, 23:13

... sau de drive-test

o sa vezi k si focusu o sa-ti propteasca un ranjet pe fatza ...

18 Aug 2009, 12:25

Am mers mult cu amandoua. Sunt doua masini foarte difereite. Una e sportiva foarte agila pe viraje cu directie precisa. Cealalta este confortabila linistita mai bine antifonata insa sa nu te gandesti ca e o balena esuata pe viraje :) Depinde mult de ce stil de condus preferi. Pentru mine personal tot Focusul mi se pare alegerea mai buna deoarece sunt genul care imi place sa merg mai tare dar daca as cauta o masina spatioasa, de familie si confortabila, Mondeo FTW.

18 Aug 2009, 13:57

Cu ce mondeo ai mers ?
Era mare diferenta de antifonare intre mondeo si focusul tau ?

PS am mai zis-o , am masina luata de noua si am ajuns la concluzia ca cel putin la noi nu prea se merita, intentionez data viitoare s-o iau SH cu km relativ putini la bord. Dar nici una de test-drive.

18 Aug 2009, 14:23

Da, si eu am cam ajuns la aceeasi parere. Devalorizarea e enorma si nu prea se merita sa pierzi cateva mii bune (mai ales in vremurile acestea grele) in decurs de cateva luni.

Pe de alta parte, chiar daca cumperi un SH cu km relativ putini, tot stai cu frica in san ca poate ti-a scapat ceva si te trezesti ca iti pica nu stiu ce.

Am ajuns la concluzia ca te costa foarte mult acest confort psihic. Cumperi o masina noua, dai o gramada de bani, dar stai linistit ca ai garantie (desi la Ford nu prea poti sta asa linistit).
La fel si cu asigurarea casco. Dai aprox. 1.000 EUR (in primul an), dar stai linistit cand bate mai tare vantul, sa nu-ti pice un copac pe masina, sau daca te-a lovit unu fara RCA nu stai dupa el sa te judeci, sau daca o comiti tu, macar esti acoperit.

Concluzia chiar e ca acest confort psihic costa o gramada de bani. Cei mai indrazneti, cred ca-si vor cumpara masini SH, nu vor face casco si vor salva cateva mii bune de EUR (asta daca toate merg bine). Cum eu nu mi-am asumat nici un risc, am cumparat masina noua si evident am si casco :)

LE : am cam dat-o offtopic, sorry :-SS :-SS :-SS

18 Aug 2009, 14:39

pai atata timp cat e used vs nou, nu cred ca suntem mult pe langa :)
Ideea e ca daca o iei SH te asiguri ca o testezi cat mai bine, stii de unde sa iei piese la preturi bune, si iti faci un calcul astfel incat in cel mai rau si improbabil caz, reparatia sa fie maxim diferenta pana la una noua. Poate economisesc 3000 (sau mai mult) euro + (dobanda la ei x nr. de ani - ii vei plati ultimii pt ca sunt "in plus") + (diferenta de casco raportata la acei 3000 euro x nr. de ani), deci pot sa ma duc chiar spre 4000-5000 euro economisiti si sa zicem ca daca am ghinion, dar nu f mare, reparatiile or sa ma coste 1-2000 euro.
Ca sa nu mai zic ca , de ex la ford sunt 4 ani transmisibili, si daca o iau dupa 2 ani, imi mai raman 2 , nu la tot dar la ce e mai important (motor, cutie, etc), si dupa aia 2 ani eventual o vand.

Bineinteles, te asiguri ca iti permiti diferenta de bani, nu ca iei una mai tare dar SH de maximul de care dispui. Cred ca in situatia de fata nu e cazul, dar macar are ceva garantie am inteles.

Oricum ii dau dreptate ca Focusul, ca si dimensiuni pare un compromis mai bun pt urban/extraurban. Totu e sa fie si bine antifonat.

18 Aug 2009, 14:46

@Cornel: Sincer eu nu am vazut absolut nicio diferenta de antifonare intre Focusul meu si Mondeo Titanium X 2.0 Tdci. Ambele erau exact la fel dar am zis de antifonare deoarece din cate am inteles de la voi modelele trend sunt mai slab antifonate decat Ghia sau titanium...

18 Aug 2009, 15:14

Da, se pare ca asa e, si asta era un motiv pt care ma gandeam ca la urmatoarea masina sa iau un mondeo, dar daca e cum zici tu, atunci pot sa ma multumesc si cu un focus titanium. Mai ales ca probabil la Mk3 vor imbunatati , cum cica au facut si la fiesta.

18 Aug 2009, 15:36

Valorile de mai jos sunt culese din revista Autobild.

Nivel de zgomot la 50 Km/h / 100 Km/h / 130 Km/h (dbA)

Focus 1.6 Trend: 60 / 69 / 73
Focus 2.0 TDCi Titanium: 61 / 67 / 71
Mondeo 2.2 TDCi: 60 / 67 / 70

Asadar la viteze de peste 50 Km/h, Focus diesel este mai silentios decat Focus benzina. :|

Am mers cu un Focus 1.6 TDCi Trend si cu Mondeo 2.0 TDCi, ceva nivel superior de echipare (tapiserie de piele). La Focus se auzea motorul si la relanti, si la mers constant. La Mondeo, troncanitul de diesel se auzea doar in accelerari. In mers constant era mai silentios decat benzinarul meu de pe Mk3.

Benzinarul meu de pe Mk3 mi se pare semnificativ mai silentios decat Focusurile cu care am mers, atat diesel cat si benzina (chiar si C-Max).

18 Aug 2009, 15:54

Oricum, foarte bune valori pentru ambele. De fapt, cam toate masinile actuale se inscriu in standardele acelea la clasa respectiva.

Nu cred ca o Toyota Corolla, Octavia sau altele din clasa respectiva au zgomot mai mare la aceeasi viteza. Mai bine e posibil clar, dar la masini scumpe (Audi, Mercedes, BMW si altele mai exotice pentru mine).

In mod sigur n-o sa mi se para Focusul zgomotos, fiindca vin de pe o Fabia, cum am spus. Foarte silentioasa masina pina acum vreo doi ani, cind a intrat unul intr-un Logan parcat paralel cu mine in fata blocului. L-a proiectat in mine si mi-a distrus toata partea stinga.

Am facut masina pe RCA-ul vinovatului la Augsburg, care mi-au schimbat totul, dar au dat un mare chix cu insonorizarea la portiera stinga. Probabil au uitat sa monteze vreo folie sau era diferit geamul de la sofer, nu stiu. Si chiar si asa era silentioasa :) Deci nu-mi fac probleme cu zgomotul, mai degraba as zice ca m-au speriat problemele semnalate in sectiunea Focus II.

Vin de pe o masina care a mers impecabil 120 000 km (facuti in opt ani de mine) si sper sa n-am probleme nici cu asta. O sa-mi fac cruce si-o sa sarut icoanele de prin casa cind ma duc s-o achizitionez, poate nimeresc una buna :)

Multumesc mult de sfaturi !

LE: Am uitat sa specific, faza cu deprecierea din primul an la masinile noi inclina greu balanta in favoarea unui SH. Englezii sint experti in asa ceva si au grafice pentru treburile astea.

Daca te uiti in grafice, curba deprecierii descrie o prapastie gigantica in primul an de folosire, iar apoi se echilibreaza treptat. Deci intr-adevar, e mult mai bine sa-l lasi pe altul sa ia lovitura asta grea, mai ales daca iei masina de la un om de incredere.

19 Aug 2009, 11:18

pacat k iei masina de gura nevestei :)) dar e mai bine pt sanatatea ta, altfel te-ar toca la ficati la cea mai mica problema a monde-ului ;)
p.s. 95% aia a fost masina de rent - a - car. daca era sa o iei, ideal ar fii fost sa o testezi inainte, multi dintre clienti considera masinile de rent masini de curse.... 8-|

19 Aug 2009, 11:34

Am glumit la faza cu nevasta, dar ne-am sfatuit si a cistigat Focusul. Oricum, ai dreptate la faza cu acel Mondeo. Parca e altceva cind il iei de la un cunoscut, dar asa nu stii ce Schumacheri si Raikkoneni l-au avut pe mina.

Daca a fost de drive test, sigur a fost omorita. Daca a fost de inchiriat, la fel.

Si fara garantie... Nu e un combo prea fericit.

19 Aug 2009, 12:13

Am condus si Focus2 1.6 benzina si Mondeo4 2.0 diesel...Mondeo este fara indoiala mult mai fasnet, cineva spunea ca Focusul este mai sportiv, din contra Mondeo nu este cu nimic mai prejos; este o masina de nota zece...se aseaza la drum perfect...plus ca interiorul este cu mult mai incapator. Recomand Mondeo4.

19 Aug 2009, 12:24

Focusul in principiu e sau ar trebui sa fie mai sportiv , evident, la aceeasi motorizare. Este mai mic, mai usor, dar destul de lat si el, setat mai sportiv... Evident ca daca tu compari mere cu pere (motorizari), nu da. Mai bine compari/ne spui altceva care nu e atat de evident.

19 Aug 2009, 16:18

$1 scrie:$2m condus si Focus2 1.6 benzina si Mondeo4 2.0 diesel...Mondeo este fara indoiala mult mai fasnet, cineva spunea ca Focusul este mai sportiv, din contra Mondeo nu este cu nimic mai prejos; este o masina de nota zece...se aseaza la drum perfect...plus ca interiorul este cu mult mai incapator. Recomand Mondeo4.

:)) Si eu am Condus Ford Focus 1.4 si Mondeo 2.5T titanium S, fara indoiala Mondeo era mult mai fasnet si mai sportiv =))

10 Sep 2009, 21:19

Scuze ca invii topicul asta... Mi-am luat Focus 2 2008 sedan, trend, 1,8 TDCI, nou.

Deocamdata imi place mult.

Sper sa se dovedeasca relativ fiabil si sa fi facut o alegere buna, ca dupa ce-am citit pe aici, mi s-a sculat parul in cap.
Răspunde