@SandRat: zicea razvan_rg mai sus ca singura janta cu 8J pentru Mondeo e cea de 18, nu cumva in talon este 235/45R18 ? Nu stiu, intreb doar, chiar ma intereseaza care e adevarul.
@Florin Dumitrescu:
Aici nici nu stiu cum sa incep ... mi-e greu sa comunic cu oameni nepoliticosi (si sunt amabil in cazul de fata). Sa o iau pe puncte, ca e mai usor asa:
1) tanar ? vai multumesc, ma maguliti, venerabile. Apropos, indraznesc sa va inoportunez cu o intrebare, pura curiozitate: ce varsta aveti ? Mai vechi ca timpul ? Atentie, creierul nu e ca vinul.
2) bavarez ? sunt prost, te-am pierdut aici, recunosc: scoate-ma si pe mine din bezna cu ce ai vrut sa spui. Multumesc.
3) daca e un afront pentru tine id-ul meu ... nu's ce sa zic ... as putea sa-l schimb daca ma rogi frumos. Ma renegi ca facand parte din breasla sau ? M-ai prins, nu fac parte din breasla, pastreza-ti-o. Dar id-ul este frumos, seamana a variabila, trebuie sa recunosti.
4) scuza-ma ca am indraznit sa-ti dau o informatie care te-a indus in eroare cum ca as fi cugetat sa te contrazic; treaba e asa: eu am pe Skoda mea anvelope stock 225/45R17 pe jante stock 7J (optionale ma rog, dar de la Skoda, nu aftermarket), si nu stau aiurea, punct. E adevarat ca pe 7.5J 225-urile au balonul putin mai drept si poate ca au rigiditate/rezistenta mai mare la deformare laterala, dar asta-s alte povesti. Deci nu mai confunda ce presupui tu cu ce presupune latimea de 6,5 ... ca presupuneti chestii diferite.
5) da, eu stiu ca tu iei juma' de J si-l inmultesti cu 25.4/2 (pentru curiosi: 1J = 1inch = 25.4mm) si-ti da aproximativ 13mm si gata, zici ca ai facut totul matematic, urmatoarea anvelopa logica e 215 ca-i cu 10mm mai lata. Numai ca la anvelope sunt ceva tolerante, destul de largi, care se manifesta in forma balonului, a talonului sau peretelui lateral, cum vrei sa-i zici. In plus ai plecat de la o premiza gresita cu rationamentul. Iti spun eu ca pe 7J poti sa pui si 185 si abia alea stau intinse, dar tot e ok, si unii chiar prefera acest look, chestie de gust. Pe de alta parte pe 6,5J stau minunat de drept niste 185-uri: iti spun tot din proprie experienta, am avut dimensiunile astea pe un Clio Bicorp Extreme, si tot stock adica de la mama lor Renault (e fata, va zic eu).
q.e.d. (latino-matematic, isi mai aduce careva aminte de vremuri vechi si bune ?:)
6) gandeste tu inainte de a te lua aiurea si complet gratuit de oameni. Jantele alea au 7J si anvelopele au 205 si stau la fel de minunat de drept ca 185-urile pe 6,5J.
Aici tre' sa recunosc ca si mie imi trebuie mai multa minte, ca sa nu mai pierd timpul cu prostioare fara rost, cum ar fi acest mesaj al meu; dar orgoliul bata-l vina ... e ceva rau, dar prezent. Plus ca ma revolta atunci cand se produc nedreptati.
Eu nu sunt posesor de Ford deci sunt sanse mari sa nu am informatii exacte despre dimensiunea jantelor pe Ford, este adevarat. Dar asta nu inseamna ca nu stiu cu ce se mananca o janta in general. Cu mustar, desigur

Daca eram posesor de Ford tineam jantele pentru mine, dar voi aveti 5x108 iar eu am 5x112, mama lor de jante. Si nu agreez flansele. Si ET-ul imi sare oricum in aer cu flanse, care au >20mm.
@ady78: multumesc pentru confirmare.
Seara buna copii si bunici. Si tie, tataie.