de DanielArdelian2 » 31 Aug 2007, 23:22
Eu mai demult m-am documentat despre motoarele TSI de la VW (curiozitate personala), dupa care am cautat mai multe informatii despre supraalimentare, chiar si sisteme after-market sau hobby si am tras urmatoarele concluzii din ce am citit pe net:
- compresorul e bun la turatii mici, dar la turatii mari, unde motorul are nevoie de mult aer, nu prea face fata
- turbina este exact invers - baga bine la turatii mari, dar nu prea se misca la turatii joase
- orice modificare de acest gen (am vazut si compresoare electrice) necesita modificari la soft, in unele cazuri am vazut chiar alt ECU, custom-made, pentru ca altfel, ECU-ul nu "reactioneaza" cum trebuie la turatii joase, nu imbogateste amestecul desi are mai mult aer, etc.
- peste tot pe unde era vorba de dubla supraalimentare (compresor+turbina) era prevazut si un mecanism de valve + softul de comanda care sa dirijeze aerul de admisie prin unul sau celalalt, in functie de necesitati (la turatii joase, turbina aparea ca o strangulare pentru compresor, la turatii mari era invers); foarte putin, sa zicem de la 2000 la 2500 RPM, cele doua mergeau simultan; la unii, compresorul are si ambreiaj electromagnetic (ca la cel de AC) care trebuie comandat corespunzator
Deci dupa parerea mea modificarile sunt destul de complexe...
Esti sigur ca Mercedes pune doar compresor, nu are si ceva turbina ?
Puteti cauta pe forum direct de pe Google. Exemplu: [ revizie ford fiesta site:clubford.ro ]