ATENTIE: topicurile care nu isi au locul aici sunt sterse sau inchise fara avertizare, iar userii care continua sa greseasca risca suspendarea contului !
11 Oct 2009, 08:42
Deschid acest topic tocmai pentru ca e perioada anului cu cele mai multe accidente provocate de ciuperci, unele din ele chiar cu final tragic. Majoritatea accidentelor provin tocmai din cauza lipsei de informare a celor care consuma ciuperci, sau a uimitoarei ignorante de care unii dau dovada. Motivat si de o patanie proprie, m-am gandit ca ar fi bine ca anumite cunostinte de baza sa fie impartasite de cat mai multi dintre noi. Ieri am cumparat de la piata ghebe proaspete (culeg din padure de multi ani si pot afirma ca le cunosc bine), dar din comoditate anul asta am preferat sa cumpar. Ajuns cu ele acasa le-am luat la verificat pe fiecare in parte, fiind convins la final ca totul este in regula. Pentru orice eventualitate am aruncat in cratita si 2 catei de usturoi despre care stiam ca in contact cu otrava isi schimba culoarea in verde sau albastru (desi pana ieri eram convins ca e o prostie). Ei bine nu este, pentru prima data de cand prepar ciuperci de padure am vazut cu ochii mei cum unul din catei s-a facut verde aprins la nici jumatate de minut dupa ce a ajuns in cratita. Bine-nteles, in clipa urmatoare tocanita a ajuns la gunoi cu tot cu cratita. In continuare, cateva lucruri bine de stiut legat de ciuperci:
1 - nu va bazati pe cunostintele de "expert ciupercar", dupa cum ati citit deja mai sus culeg si consum ciuperci de padure de cand eram copil, am verificat atent toate ciupercile cumparate, si cu toate astea m-am inselat.
2 - nu cumparati ciuperci de la piata. Daca totusi va nemultumeste atat de mult gustul fad al celor de crescatorie, incercati sa le testati in toate modurile posibile oricat de absurde ar parea.
3 - testul cu usturoiul nu este intotdeauna concludent, acesta se inverzeste numai in prezenta ciupercilor a caror otrava contine sulf, sunt ciuperci otravitoare a caror otrava nu contine aceasta substanta. Deasemenea, majoritatea otravurilor continute de ciuperci nu sunt solubile in apa, usturoiul se inverzeste numai in contact direct cu ciuperca otravitoare, deci pot afirma ca am avut un noroc chior. Astfel, intr-o tocanita sau borcan de muraturi o singura ciuperca sau bucata de ciuperca poate fi otravitoare, restul putand fi consumate, pentru o familie devenind o adevarata ruleta ruseasca.
4 -despre testul cu lingurita (sau orice alt obiect de argint) nu pot afirma nimic. Se spune ca acesta se inegreste in prezenta unei ciuperci otravitoare.
5 - nu este nimic convingator daca gusta numai unul dintre membrii familiei si asteapta pana a doua zi. In functie de ciuperca, primele simptome ale intoxicatiei apar abia dupa 48 ore de la ingerare.
6 - daca culegeti ciuperci sau le cercetati pe taraba in piata, faptul ca observati pe ele melci, gandaci sau viermi NU inseamna ca sunt bune de consumat si ca vorba aia din batrani care spune ca melcii nu stau pe ciuperca otravitoare este adevarata. Vietatile enumerate mai sus au cu totul alt metabolism, si in plus au dezvoltat rezistenta la diverse otravuri.
7 - schimbarea culorii pulpei unei ciuperci in urma taierii cu un cutit sau ruperii iarasi nu inseamna nimic, este o simpla reactie de oxidare pe care o au unele ciuperci in functie de specie.
8 - si, nu in ultimul rand, metoda de identificare cea mai tampita pe care am auzit-o vreodata, cu ajutorul mirosului: "daca o ciuperca nu are miros specific inseamna ca e otravitoare". Este cea mai mare prostie, una dintre ciupercile cele mai otravitoare din lume, amanita muscaria (palaria sarpelui) are un miros foarte placut care ne duce imediat cu gandul la o tocanita. O simpla inhalare a sporilor acestei ciuperci poate duce totusi la cateva saptamani de spitalizare, in cel mai fericit caz.
De regula, cu cat simptomele unei otraviri apar mai repede cu atat este mai putin grav. Starea de rau (frisoane, diaree, varsaturi, dureri articulare) se poate instala chiar la 20 minute dupa ingerare si poate dura cateva ore. In cazul intoxicatiilor periculoase starea de rau se instaleaza tarziu (24-48 ore) poate dura pana la 10 zile, si este cu atat mai grav pentru ca otrava are timp sa actioneze in organism fara a fi detectata. In oricare din cazuri este foarte important a se ajunge de urgenta la spital, si daca e la indemana este indicat a se administra celui in cauza vitamina C.
Daca unii dintre voi au mai multa experienta si pot adauga cate ceva la cele de mai sus ii invit sa posteze. Este bine sa stim cat mai multe despre aceste delicatese culinare pentru a nu avea vreo surpriza neplacuta pe viitor. Uneori nu ne putem insela decat o singura data...
11 Oct 2009, 10:16
Foarte interesant topicul.
Problema majora este ca si unele soiuri de ciuperci care s-au declarat a fi bune, in unele zone, au suferit mutatii si au devenit periculoase.. asta datorita degradarii la care suntem supusi.
Cat tine de testat, stiam ca era varianta si cu otet. ma voi informa si o sa revin cu detalii.
Eu mi-am achizitionat cel putin 2 carti cu specii si tipuri de ciuperci. Recomand calduros celor care nu au curaj in ciupercile de la cutie, si vor sa le culeaga ei insisi, sau sa le cumpere de la piata.. unde dupa cum spunea colegul, apar surprize surprize.
11 Oct 2009, 11:21
Am copilarit in Predeal, am inca proaspete in minte toamnele la cules de ghebe, cate un portbagaj de Dacia break plin cu ciuperci...
Insa de multi ani nu mai practic acest "sport". Stiu cazuri de oameni care s-au intoxicat, desi cunosteau foarte bine soiurile de ciuperci. Nu stiu cauza, insa nici ciupercile nu mai sunt ce-au fost odata...
Recomand ciupercile de crescatorie care se gasesc la supermarketuri. Nu sunt la fel de gustoase ca cele din padure, dar macar nu-ti stau in gat.
11 Oct 2009, 13:04
Un topic bine-venit

Cel puţin din motivele descrise până acum, de câţiva ani buni nu mai culeg ciuperci ci doar bureţi de fag.
Aceştia nu cresc din pământ ci doar pe copaci şi mai ales trunchiuri căzute şi acoperite de frunze
Până acum nu am auzit nici o problemă referitor la aceşti bureţi, dar nici nu exclud
11 Oct 2009, 22:24
eu cumpar doar din hyoermarket.
alea or fi bune 100% ? in mod normal nu ar trebui sa fie probleme.
11 Oct 2009, 22:49
In mod normal acolo sunt doar de crescatorie.
11 Oct 2009, 23:15
De regula in hypermarket gasesti doar champion si pleurotus care sunt ciuperci cultivate in sere speciale. Totusi, Romania exporta anual tone de hrib in Italia si Franta, o ciuperca foarte gustoasa si apreciata care este insa greu de cultivat. Aceste ciuperci sunt colectate de la culegatori, uscate si ambalate, dupa care pleaca la export. O singura data am gasit si cumparat din magazin hribi, excelenti de altfel. A doua oara totusi n-as repeta experienta, hribul comestibil este foarte usor de confundat cu hribul tiganesc, o ciuperca foarte toxica. Cand stiu mai ales ca nu sunt de cultura...parca nu-mi vine sa ma incred in altii
12 Oct 2009, 08:02
mda...
din nefericire eu chiar cunosc un caz întâmplat prin 1995 cu o familie de 6 persoane care au cumpărat ciuperci de la piaţă şi din 6 au supravieţuit 3...
din cei 3 unul nu mâncase... iar ceilalţi 2 aveau probleme serioase cu stomacul...
de atunci numai champignoane şi pleurotus!
cineva zicea că ciupercile bune se înmulţesc cu spori de la cele otrăvitoare şi în acest fel devin şi ele otrăvitoare. dracu să le ia!
12 Oct 2009, 17:24
SA LE IA DRACU' DE CIUPERCI! zise Moartea....
Acu' chiar ca mi-a trecut pofta de ciperci.
12 Oct 2009, 21:52
in aceasta seara am mancat 15 ciuperci champignon si erau mari de tot. fara paine.
13 Oct 2009, 23:19
Esti curajos domne
13 Oct 2009, 23:23
@edit - și ce consum ai avut la 100L de vin folosită pentru a te drege de la atâtea ciuperci

?
14 Oct 2009, 19:24
Off topic
@alexandrusavu: edit nu poate răspunde, nu are net la ... spital
Glumesc, desigur.

Sper că edit nu s-a supărat. Dar nu m-am putut abţine
15 Oct 2009, 08:33
o alta medota traditionala, aflata de la bunici , pentru a testa ciupercile: se arunca 5-6 ciuperci in ''curte la gaini''.
daca acestea nu le mananca e clar.
daca le infuleca fara nici un stres sunt f bune.
15 Oct 2009, 08:44
topicul asta e motivul pt care renunt anul asta la a mai prepara zacusca de ghebe (le cumparam de la cheia de obicei)
15 Oct 2009, 08:52

eu sunt innebunit de ciupercile bagate la murat.. si iarna prajite cu un sos de usturoi.... oooofff .. abia astept
15 Oct 2009, 17:39
$1 scrie:$2 alta medota traditionala, aflata de la bunici , pentru a testa ciupercile: se arunca 5-6 ciuperci in ''curte la gaini''.
daca acestea nu le mananca e clar.
daca le infuleca fara nici un stres sunt f bune.
@mctano: si daca sunt gaini emo?
15 Oct 2009, 18:04
$1 scrie:$2opicul asta e motivul pt care renunt anul asta la a mai prepara zacusca de ghebe (le cumparam de la cheia de obicei)
N-am intentionat sa va descurajez, si eu sunt innebunit mai ales dupa ghebele murate, dar nu mai am curaj sa cumpar de la nimeni. Circul aproape zilnic prin tara si am vazut o gramada de vanzatori de ciuperci mai ales in zona Oituz si Padurea Bogatii. Am cumparat ieri de la Bogata o traista de "piciorul caprei", o ciuperca foarte gustoasa pe care o cunosc bine si nu seamana cu nimic altceva. Ghebe insa n-am sa mai gust niciodata, m-am lamurit...
15 Oct 2009, 19:55
Chiar nu e nimeni care culege bureţi (de fag) ?
Sau să-i prefere ciupercilor ???
Ştiţi ce buni sunt ca murături ???
15 Oct 2009, 21:11
$1 scrie:$2/div>
@mctano: si daca sunt gaini emo?[/quote]
sefule ce sa zic, s-ar putea sa ai dreptate , dupa ce au avut gripa, si le-au omorat medicii veterinari cu vaccinul anti-aviar, s-ar putea sa le fi lovit acum acest curent emo..
sorry de off-topic.
17 Oct 2009, 09:34
@ Mariustom: Pai eu i-as culege daca ii recomanzi cu atata caldura dar nu-i cunosc. Nu stiu cum arata si in ce conditii / locuri cresc. Care sunt riscurile de a fi confundati cu alta ciuperca...din aialalta?

Momentan mai culeg cu incredere doar piciorul caprei (destul de rara in zona mea), roscovi (relativ greu de gasit ca stau pe sub frunze) si popenchi in perioada verii (rar am ajuns cu ei acasa, i-am rontait pe drum)
Legat de posturile de mai sus...cum stie gaina ca un burete e bun de inghitit? Ca nu prea inteleg...
Powered by phpBB © phpBB Group.
phpBB Mobile / SEO by Artodia.