Discutii libere/forum

Programul "prima casa"

ATENTIE: topicurile care nu isi au locul aici sunt sterse sau inchise fara avertizare, iar userii care continua sa greseasca risca suspendarea contului !

Moderator: Automatistul

Re: Particularitati Programul "Prima Casa"

Mesajde Fordilicious » 12 Oct 2009, 16:36

$1 scrie:$2In plus, cred ca or sa mai apara probleme la aprobarea dosarului de catre fondul de garantare pentru simplul fapt ca adresa din buletin coincide cu adresa unde se afla apartamentului. Din cate stiu, ei nu prea sunt de acord cu cumpararea de imobile de la rude.

In general sunt probleme cand vine vorba de achizitia unui imobil de la o ruda (nu trebuie neaparat sa coincida adresa de domiciliu cu cea a apartamentului ce se doreste a fi achizitionat), deoarece se pierde destinatia banilor, bani ce pot fi investiti in orice altceva.
Fordilicious
Gold Member

Maşina: Ford Focus - 1.6 REVOboost +220cp (in lucru)

Mesajde marius_2611 » 12 Oct 2009, 16:48

multumesc de pareri! Nu ma grabesc sa trag concluzii, dar cred ca intr-adevar, achizitionarea acestui apartament (chiar si de sotia mea care este eligibila in oricare din situatii) este cam greu de realizat in termenii acestui program. Mai bine ma orientez spre achizitionarea altui apartament. Oricum, strict in termenii legii, pe nevasta-mea o pot respinge doar ca "n-are sapca" si li se trezesc lor suspiciuni. Studiem in continuare........, astept si alte pareri.....
Munca la romani.........mai bine putin si prost decat mult si fara rost (persoanele de fata se exclud) :)
marius_2611
Ford Freak

Maşina: Ford Focus 1.6TDCI, 90CP, Trendline Collection, 2007

Mesajde Fordilicious » 12 Oct 2009, 16:56

Asa, pe scurt, bancile cu cea mai buna oferta (d.p.m.d.v) sunt :

- Banca Romaneasca
Avantaje : comisioane 0 (zero) ; o marja foarte mica (3,75% peste EURIBOR) ; evaluare imobil oferita de banca
Dezavantaje : grad de indatorare de doar aprox. 42%

- BRD
Av : grad de indatorare de aprox. 60% / cea mai mica marja de pe piata (2,75 parca)
Dezav : comision lunar la sold de 0,1% , astfel rezultand un DAE ridicat

- BCR

Av : grad indatorare 60% ; dobanda atractiva (EURIBOR + marja doar 3,8%)
Dezavtaje : se plateste evaluare (si asta nu prea e bine cand nu sti ce apartament sa alegi) ; comision de acordare 0,5%

In vederea alegerii celei mai bune oferte intra pe http://www.finzoom.ro , insa, din pacate, nu sunt mereu de actualitate datele prezentate.
Fordilicious
Gold Member

Maşina: Ford Focus - 1.6 REVOboost +220cp (in lucru)

Mesajde marius_2611 » 12 Oct 2009, 17:14

@fordilicious
Am vazut acum ca banca romaneasca cere declaratie notariala de la ambii soti :(
Ideea e ca lor nu le convine sa faci tranzactii in familie, dar cu restul risti sa pierzi avansul la cum se misca sistemul....
O sa fac si eu zilele astea niste drumuri pe la banci sa culeg informatii pe care sa le supunem "dezbaterilor"
Munca la romani.........mai bine putin si prost decat mult si fara rost (persoanele de fata se exclud) :)
marius_2611
Ford Freak

Re: Programul "prima casa"

Mesajde DanielArdelian2 » 12 Oct 2009, 19:55

$1 scrie:$2m pe cineva in familie care se agita acum sa prinda un credit "Prima Casa" pentru un apartament.

Deznodamant tragic: desi precontractul cu vanzatorul era pe 2 luni (!), dosarul nu s-a aprobat la timp. Paguba (avansul pe care vanzatorul nu vrea sa-l returneze, comisionul agentiei imobiliare, evaluator, notar, samd.), se ridica la sume de 4 cifre in euro.

Sa tot faci afaceri cu Statu' Roman... :(
Puteti cauta pe forum direct de pe Google. Exemplu: [ revizie ford fiesta site:clubford.ro ]
DanielArdelian2

Brainiac

Maşina: Ford Mondeo 2004, Sedan, Trend, 1.8i 125 CP, pachet nefumatori.
VIN: WF04XXGBB44E42077

Mesajde deejay_xb » 12 Oct 2009, 19:58

A fost un mare reportaj la tv pe realitatea acu ceva vreme cu programu asta "stralucit", mie cel putin mi se pare de 2 bani si nu se merita mai ales ca in romania (da cu r mic!) nu stii daca vei mai munci a 2-a zi!
Mai bine strangi ceva bani in 6-8 ani si iti iei teren prin ceva comuna adiacenta bucurestiului sau un teren accesibil pe care sa te apuci sa contruiesti...azi ceva maine ceva si stii ca ceva-ul ala e al tau si ca nu poate sa vina banca/statul sa ti-l ia!
Imagine
Imagine
deejay_xb
1nsane Member

Maşina: Porsche Cayenne Turbo twin-turbocharged 4.8L V8 500+ hp

Mesajde adicristea » 12 Oct 2009, 21:14

Da, am si eu un coleg care a patit asta, dar nu ca are paguba, ci ca dosarul nu e niciodata (dar NICIODATA) gata la timp, adica in 2 luni. Chiar agentul imobiliar i-a spus ca va dura mai mult de 2 luni... ceea ce s-a si intamplat. Partea buna in povestea mea e ca cei care vand apartamentul nu sunt in Romania si nici nu stau acolo, deci pana se intorc ei ar trebui sa fie gata.
\\\ Cumpara "romaneste"! Salveaza-ti slujba! ///
Nu fi zmeu, s-ar putea sa zbori!
Nemulţumirile oamenilor nu vin din ceea ce li se întâmplă, ci din diferenţa dintre ceea ce li se întâmplă şi aşteptările lor. ™Ciugu®
Imagine
adicristea

Maşina: Citroen C4 Picasso 1.6 eHDI
VIN: 00000000000000000

Mesajde Cosmin83 » 13 Oct 2009, 10:01

Eu sunt unul dintre"nefericitii" care au accesat acest program si va spun cu toata sinceritatea ca iti va scoate perii albi si am sa va spun patania mea:
In urma cu aprox. 3 luni eu si sotia ne-am decis sa ne cumparam un apartamen prin "minunatul" program Prima Casa bun.....tinand cont ca sotia lucreaza in cadrul unei banci(Intesa Sanpaolo) care face parte din acest program(culmea este ca sotia este chiar ofiter de credite doar ca pe pers. juridice) sa documentat despre tot ce ne trebuie si ne-am apucat de treaba,adica am cautat apartamentul dorit am vorbit cu proprietarii cum sta treaba,ca noi vrem sa-l cumparam prin programul prima casa au fost de acord si ne-am dus la un notar public pt a face un antecontract,iar aici am precizat faptul ca daca dosarul nu ne este aceptat de fondul de garantare suma data ca si avans adica 2000eur n-i se va restituii de catre proprietarii apartamentului,am facut si antecontractul dupa care pe langa adeverintele de venit a trebuit sa mergem tot la notar pt a da o declaratie pe propria raspundere cum ca nu am avut nici unul dintre noi vreo proprietate pe numele nostru....bun....apoi o alta declaratie tot la notar cum ca noi suntem casatoritii(deoarece chiar daca am fi fost despartiti prin hotarare judecatoreasca sotia putea ramane pe numele meu de familie iar certificatul de casatorie ramanea la noi chiar daca el era nul din punct de vedere legal),asta ca sa nu se faca unele mici smecherii,bun dupa toate acestea dosarul sa trimis la bucuresti la fondul de garantare unde surpriza......a stat cam 2 luni jumate binenteles ca antecontactul a expirat si a trebuit sa facem altul proprietarii nu mai aveau rabdare,norocul nostru este ca socrii mei avand un ap in orasul timisoara (de pe vremea cand sotia a fost la facultate) la scos la vanzare tot prim prima casa numai ca cumparatorii am acesat programul prin BRD care sau miscat extrem de repede in 1 luna de cand au facut dosarul creditul le-a fost acordat binentele ca am platit apartamentul nostru din acei bani fara sa mai asteptam bani din creditul nostru iar sotia a lasat de curiozitate ca creditul nostru sa merga in continuare sa vada in cat timp n-i se acorda si au fost aprox. 3 luni pana ne-au acordat creditul fondul de garantare.Sfatul meu pt cei care vor sa aceseze acest program este sa incerce cu BRD-ul din cate stiu eu lor l-i sau acordat cel mai repede creditele.

PS: imi cer scuze de greselile de ortografie dar m-am grabit un pic.
Ford Focus 2 2007 1.6l benzina
Cosmin83
Ford Freak

Maşina: ford focus2 1.6l 100cp trend plus
VIN: WF04XXWPD47L68058

Mesajde marius_2611 » 13 Oct 2009, 10:18

Hai ca pana la urma nu ai fost chiar nefericit! E bine ca ai avut resursa pentru a "acoperi" golul de timp.
marius_2611
Ford Freak

Mesajde DanielArdelian2 » 13 Oct 2009, 10:40

$1 scrie:$2fatul meu pt cei care vor sa aceseze acest program este sa incerce cu BRD-ul din cate stiu eu lor l-i sau acordat cel mai repede creditele.

Vezi ca am scris mai sus, am un caz in familie care a pierdut mii de euro. Creditul era prin BRD si ei au o parte din vina. Timp de o saptamana nu s-a stiut unde e dosarul. Cei de la BRD Timisoara spuneau ca dosarul e trimis la BRD Bucuresti, cei de la BRD Bucuresti spuneau ca la ei nu a ajuns inca. Pana la urma era la Tm, nu-l trimisesera inca.
Puteti cauta pe forum direct de pe Google. Exemplu: [ revizie ford fiesta site:clubford.ro ]
DanielArdelian2

Brainiac

Mesajde requiem » 13 Oct 2009, 10:48

mda, am si eu un coleg care tot prin brd a solicitat un astfel de credit. mai avea cred vreo 2 sau 3 zile si pierdea avansul. intr-un final, a obtinut aprobarea. mai avea un pic si-l lua de gat pe nea brd-istul.
I am nobody... Nobody's perfect.
FORD Mondeo 2004, black mother f..ker, 2.0 TDCi, 131 CP, Ghia X, bla bla bla...

Imagine
requiem

Razeshu'

Maşina: B-14-ASO, Ford Mondeo 2004, dieselache
VIN: WF04XXGBB44K17521

Mesajde marius_2611 » 13 Oct 2009, 10:48

pana la urma cred ca devine (desi nu ar trebui) o chestie de noroc, sau s-o proceda tipic romaneste cu "impulsionari" de tot felul.... :-??
Ideea e ca nu poti face nimic in tarisoara asta fara sa te inrobesti pe multi, multi ani (asta daca nu e tata irinel sau mai stiu eu cine) si dupa ce ca te inrobesti mai treci si prin toate chinurile astea incat la sfarsit (daca exista unul) sa te simti victorios pentru ceva ce ar trebui sa fie perfect normal si civilizat (dar cu frumosasa noastra romanie si cum merg treburile in ea era alt topic, nu???)
marius_2611
Ford Freak

Mesajde Cosmin83 » 13 Oct 2009, 14:32

@ DanielArdelian2 Se poate ca cei din Timisoara sa nu fie prea seriosi chestia e ca cine au cumparat ap. nu erau din Timisoara ci din Turnu Severin si acolo si-au facut dosarul ei l-au cumparat pt fiul lor care e sudent in Timisoara deci s-ar putea sa ai dreptat cu BRD-ul din Tm oricum daca cei din familia treceau in precontract o clauza cum ca in cazul in care nu l-i se acorda creditul proprietarii sa le restituie bani dati ca si avans,eu asa am facut.

@marius_2611 Da am avut noroc mare pot spune oricum la mine nu era problema ca pierd avansul, problema era ca se saturasera proprietarii de asteptat si vroiau sa rezilieze precontractul.

Oricum se stia deja ca programul "Prima Casa" este un esec deoarece nu suntem singurii din europa care avem un program de genu asta si vecini nostri din Ungaria au avut(sau mai au nu stiu exact) un program asemanator cu aceleasi consecinte adica esec, pentru ca nu se poate considera altceva decat un esec acest program inloc sa fie cat mai accesibil pt consumatori el este cel mai greoi. Un credit ipotecar "normal" la banca unde lucreaza sotia mea se acorda cam in max 3 saptamani si fata de acesta e floare la ureche.
Cosmin83
Ford Freak

Mesajde DanielArdelian2 » 13 Oct 2009, 14:47

$1 scrie:$2oricum daca cei din familia treceau in precontract o clauza cum ca in cazul in care nu l-i se acorda creditul proprietarii sa le restituie bani dati ca si avans,eu asa am facut.

Tu ai avut noroc ca ai gasit un vanzator care sa accepte asa ceva, ceea ce este o raritate.

Eu ca vanzator n-as accepta sa stau degeaba cu un apartament blocat doua luni de zile de dragul unui strain. Eu iti fac o favoare ca iti tin apartamentul, tu nu reusesti sa-ti iei creditul, mie ce-mi ramane? Timp pierdut.

LE: Imagineaza-ti ca ai tu un apartament de vanzare, ai nevoie de bani, si vine unul de pe strada si-ti cere sa-i pastrezi lui apartamentul ca poate vine el peste vreo doua luni cu banii...
DanielArdelian2

Brainiac

Mesajde Cosmin83 » 13 Oct 2009, 15:08

@DanielArdelian2 Inainte am vorbit cu vanzatorii apartamentului si i-am explicat despre ce este vorba,un avantaj este acela ca piata imobiliara este cam la pamant si decat sa stea cu apartamentul nevandut mai bine accepta varianta propusa de mine(zic eu) si plus de asta altfel nu m-as risca sa dau un avans cateva mii de euro si sa-l pierd mai ales ca nu din vina mea , nu este ca si la cumpararea unui autoturism in care iti dau un avans dar dupa aia ma sucesc pt ca asa vreu eu si atunci pierd avansul aici e vorba ca nu mai tine de tine, in concluzie si fara sa se simti jignit (daca da imi cer scuze) dar cei despe care ai spus ca au pierdut avansul trebuiau sa se mai gandeasca un pic si sa puna altcumva problema eu zic ca ei au gresit, si credema ca daca puneau astfel problema mai mult ca sigur ca si proprietarii erau de acord, oricum mai bine nu cumpar un aprtament decat in conditiile astea decat sa raman si fara apartament si fara bani.
Stima.

LE: Eu unul daca as fi in postura de vanzator as accepta sa fac aceasta clauza in precontract asa mi se pare corect, cel putin mie.
Cosmin83
Ford Freak

Mesajde DanielArdelian2 » 13 Oct 2009, 15:29

Nu gasesti in Timisoara vanzator care sa accepte asa ceva. Oricat de cazuta e piata, la pretul potrivit te asigur ca gasesti cumparatori chiar si cu banii jos.

$1 scrie:$2ici e vorba ca nu mai tine de tine

Pe vanzator nu-l intereseaza ca tu iei credit cu Prima Casa sau credit doar cu buletinul sau scoti banii de la saltea, ca tine sau nu tine de tine, lui trebuie sa-i dai banii.

Daca exista o asemenea clauza in contract, e ca si cum ai face un precontract cu avans zero, efectul final este acelasi. Tu ai avut noroc ca ai gasit, este o exceptie. Daca cumparatorul se dovedeste ca este un neserios si doar te tine cu apartamentul blocat vreo doua luni si intre timp mai cad preturile, ce te faci, ca tu nu ai nici un mijloc de a-l constrange sa se tina de ce a promis in precontract?

Am auzit un singur caz de un vanzator care a fost de acord sa returneze jumatate din avans cumparatorului care s-a razgandit la jumatatea tranzactiei (nu era cu Prima Casa, dar nu are importanta). Daca totusi precontractul expira dar iti pare rau de cumparator, poti sa-i returnezi din avans cat consideri tu ca merita, dar sa faci precontractul cu o asemenea clauza este un risc prea mare.

Nu-i normal sa te duci cu cartofi la piata si sa vina unul dimineata sa zica sa-i tii cartofii pana deseara ca daca gaseste de la cine sa se imprumute poate revine sa ti-i cumpere si tu risti sa ramai cu cartofii nevanduti, sa vina o ploaie si sa ti se mucegaiasca.
DanielArdelian2

Brainiac

Mesajde marius_2611 » 13 Oct 2009, 16:07

pana la urma povestea asta difera de la caz la caz, de la oameni la oameni. in nici un caz cineva care sa grabeste in a intra in posesia banilor nu va fi de acord cu lunga asteptare fara "sa-i iasa si lui ceva" la treaba asta. Oricum, data fiind "inghesuiala" la achizitia de apartamente in perioada asta, cred ca si vanzatorii ar trebui sa fie ceva mai flexibili.
marius_2611
Ford Freak

Anterior

Înapoi la Discutii libere/forum