Atentie la ciuperci !!!
1 - nu va bazati pe cunostintele de "expert ciupercar", dupa cum ati citit deja mai sus culeg si consum ciuperci de padure de cand eram copil, am verificat atent toate ciupercile cumparate, si cu toate astea m-am inselat.
2 - nu cumparati ciuperci de la piata. Daca totusi va nemultumeste atat de mult gustul fad al celor de crescatorie, incercati sa le testati in toate modurile posibile oricat de absurde ar parea.
3 - testul cu usturoiul nu este intotdeauna concludent, acesta se inverzeste numai in prezenta ciupercilor a caror otrava contine sulf, sunt ciuperci otravitoare a caror otrava nu contine aceasta substanta. Deasemenea, majoritatea otravurilor continute de ciuperci nu sunt solubile in apa, usturoiul se inverzeste numai in contact direct cu ciuperca otravitoare, deci pot afirma ca am avut un noroc chior. Astfel, intr-o tocanita sau borcan de muraturi o singura ciuperca sau bucata de ciuperca poate fi otravitoare, restul putand fi consumate, pentru o familie devenind o adevarata ruleta ruseasca.
4 -despre testul cu lingurita (sau orice alt obiect de argint) nu pot afirma nimic. Se spune ca acesta se inegreste in prezenta unei ciuperci otravitoare.
5 - nu este nimic convingator daca gusta numai unul dintre membrii familiei si asteapta pana a doua zi. In functie de ciuperca, primele simptome ale intoxicatiei apar abia dupa 48 ore de la ingerare.
6 - daca culegeti ciuperci sau le cercetati pe taraba in piata, faptul ca observati pe ele melci, gandaci sau viermi NU inseamna ca sunt bune de consumat si ca vorba aia din batrani care spune ca melcii nu stau pe ciuperca otravitoare este adevarata. Vietatile enumerate mai sus au cu totul alt metabolism, si in plus au dezvoltat rezistenta la diverse otravuri.
7 - schimbarea culorii pulpei unei ciuperci in urma taierii cu un cutit sau ruperii iarasi nu inseamna nimic, este o simpla reactie de oxidare pe care o au unele ciuperci in functie de specie.
8 - si, nu in ultimul rand, metoda de identificare cea mai tampita pe care am auzit-o vreodata, cu ajutorul mirosului: "daca o ciuperca nu are miros specific inseamna ca e otravitoare". Este cea mai mare prostie, una dintre ciupercile cele mai otravitoare din lume, amanita muscaria (palaria sarpelui) are un miros foarte placut care ne duce imediat cu gandul la o tocanita. O simpla inhalare a sporilor acestei ciuperci poate duce totusi la cateva saptamani de spitalizare, in cel mai fericit caz.
De regula, cu cat simptomele unei otraviri apar mai repede cu atat este mai putin grav. Starea de rau (frisoane, diaree, varsaturi, dureri articulare) se poate instala chiar la 20 minute dupa ingerare si poate dura cateva ore. In cazul intoxicatiilor periculoase starea de rau se instaleaza tarziu (24-48 ore) poate dura pana la 10 zile, si este cu atat mai grav pentru ca otrava are timp sa actioneze in organism fara a fi detectata. In oricare din cazuri este foarte important a se ajunge de urgenta la spital, si daca e la indemana este indicat a se administra celui in cauza vitamina C.
Daca unii dintre voi au mai multa experienta si pot adauga cate ceva la cele de mai sus ii invit sa posteze. Este bine sa stim cat mai multe despre aceste delicatese culinare pentru a nu avea vreo surpriza neplacuta pe viitor. Uneori nu ne putem insela decat o singura data...
Granada mk II 2.3 V6 '84
Nissan Serena 1.6 2000
Opel zafira 1.8 (shit, dar consuma putin :) )
Toyota Celica 1.8 160 HP
FB : tata fiarelor :))
-
BV04EDF - 1nsane Member
- Mesaje: 4065
- Membru din: 12 Iun 2007, 17:15
- Localitate: Brasov
- Maşina: Granada 2.3 GL V6 '84