Tara lui ''Ciubuc''...
m-am saturat de aceasta tara, unde totul trebuie platit extra, totul este supra-evaluat, si toti au impresia ca isi fac treaba cel mai bine si .. asteapta un ciubuc, sau un bacsis..
Intr-una din serile trecute am fost sa imi schimb anvelopele.. am trecut la cele de iarna..
Merg la vulcanizare si aflu ca ma va costa costa 65 de lei cu tot tacamul.. am spus ok.
Baietii s-au apucat de treaba.. cert este ca au fost cam brutali cu masina.. in momentul in care coborau cricul, mai ca au trantit-o de pamant.. in fine poate sunt eu ''bolnav''..
La sfarsit cand sa platesc, aveam 65 de lei, plus vreo 3 bancnote de 10 lei.. si 2 de un leu..
10 lei mi s-a parut mult, asa ca am lasat 2 lei pentru o cafea la tonomat.
in loc sa zica ''Multumesc'', a inceput sa isi strige colegul, 'uite ba cat lasa ''Asta''.. 2 lei.. '
Atunci am vazut un pic negru in fata ochilor..
1- Nu sunt 'Asta' pt ei,
2- Serviciile prestate au fost achitate
3- Calitatea serviciilor a lasat de dorit
4- Atitudinea lor era una de scarba
5- Acei doi lei erau pt. o cafea la tonomat.
Am plecat f nervos de acolo, si au inceput sa imi vina in minte, 100 de astfel de situatii, in care am lasat bacsis, si ba au zambit, ba au injurat..
Am realizat ca asa ne-am invatat.. si i-am invatat:
la restaurant lasi ciubuc 15-20%
la nastere cotizezi de iti sar ochii
la spital in general daca nu ''dai''.. esti terminat
la bere lasi cam o bere maxim doua
la paine lasi 20 de banuti,
la benzinarie dam 1-3 lei celui care spala parbrizul sau baga benzina,
la spalatorie bacsisul e in functie de cat de mult ne-a placut masina curatata sau cat de lung se uita ''baiatul'' dupa tine
la magazinul de la colt primim rest o bomboana si o lasam..
si fiecare din noi putem aduce n' alte exemple..
Acum stau si ma gandesc de ce oare mecanicul, chelnerul, doctorul, si toti ceilalti, ''asteapta '' ceva?
I-am invatat noi..
si nu vreau sa jignesc pe nimeni care practica aceste meserii sau activitati, dar de ce trebuie sa astepti ciubuc?
mai nou asta cu spitalul se cheama mita..
spuneam ca fiecare isi supra-evalueaza munca, alt motiv nu vad de ce ar astepta..
ex: '' Uite ti-am schimbat cauciucurile, si ti-am pus capacele la loc'' - Amice, pt asta esti platit, stii ca astea sunt conditiile muncii tale, si nu este vina mea ca tu accepti un salariu de mizerie(daca tu il consideri asa). Vrei mai mult, schimba job-ul.
Poate exagerez, dar sincer as vrea sa nu mai dau bani de fiecare data cand deja platesc deja un serviciu.
Sa nu mai stea cu ochii lung dupa tine ca nu ''ai lasat ceva''.
Esti doctor, ai depus un juramant, respecta-l!
Esti mecanic, tu ai ales meseria asta, pt ca ti-a placut, nu iti bate joc de ea..
poate ca v-am obosit, dar sunt convins ca fiecare dintre noi s-a lovit de astfel de situatii si l-au apucat ''spumele''..
Ce am putea face pentru a schimba ceva in tara noastra draga?
numai bine.
Ce cred eu despre lucruri in general gasesti aici
Apple user.
-

mctano - Membru al Asociaţiei ClubFord
- Maşina: No car. Just 2 wheels.
i-am zis sefului sa-i lase sa manance ca era mancarea calda asa ca am asteptat 15 min pana au terminat. In semn de recunostinta mi-au schimbat valvele cu unele metalice si nici n-au vrut sa auda de bacsis.

.
. Iesi cel mult la sfert fata de cat ai da la privat.

sau orice altceva gatit la mama lui..