Okidoki, le-am testat eu pe toate mai puţin RDS-ul. Acum mai am Orange, ClickNet şi Vodafone.
Opinie generală: Internetul mobil este... internet mobil. Poate părea surprinzător, dar sunt puţini care înţeleg asta. Semnalul variază la toţi chiar şi în limită de câţiva metri (acasă, am semnal OK în dormitor, în sufragerie deloc). Până de curând, Orange avea cea mai bună ofertă, acum a mai scăzut atractivitatea. Din punctul meu de vedere ar trebui să alegi în funcţie de zonele în care circuli des şi, desigur, oferta cea mai avantajoasă. Performanţele reţelor nu sunt comparabile pentru că nu ai cum. Într-un loc o reţea poate merge brici şi alte două să nu aibe semnal.
1) Zapp - despre morţi numai de bine. Odihnească-se în pace. Au avut o şansă şi au pierdut-o. Nu e de luat acum până când nu se lămureşte ce face Cosmote. Teoretic, 3G-ul merge la Cosmote, CDMA la Clicknet. Serviciu de clienţi inexistent, contracte rigide. Dacă nu ai nevoie frecvent, poţi lua varianta prepay.
2) Orange - au avantajul Edge la nivel naţional şi cred că, deşi au făcut unele limitări la trafic, oferta este mai avantajoasă decât la Vodafone. Au un abonament cu 3 zile incluse şi 1euro/zi suplimentară, e cel pe care îl am eu şi mi se pare avantajos, ţinând cont că nu am nevoie frecvent şi celelalte abonamente sunt de la 10 euro.
3) Vodafone - oferta mai slabă, acoperire 3G ceva mai extinsă decât Orange, reţea mai bună. Ca dezavantaj, dacă nu eşti în zonă 3G plângi. La un moment dat aveau probleme cu IP-urile, mailurile fiind refuzate frecvent fiidncă IP-ul era pe lista neagră pentru spam. N-am mai păţit-o de câteva luni.
4) Clicknet - principalul dezavantaj este acoperirea slabă. Dacă integrează Zapp CDMA, ajung la 90%, printre cele mai extinse acoperiri. Momentan au viteza cea mai mică (3,1 vs. 7.2). Mi se pare cea mai stabilă reţea - avantajul tehnologiei. Eu am oferta Clicknet Mobile gratis şi momentan nu e limitare de trafic.
Oarecum offtopic, dar poate îţi este util în luarea deciziei. Există un router Assus WL 500gp cu 2 porturi USB cu care merg unele modemuri (cel de la Romtelecom, de la Zapp, câteva Huawei - cel pe care îl caut eu în semnătură).
Aici ai o listă cu modemurile suportate şi pe acel blog găseşti şi linkuri către firmware-ul care permite utilizarea modemurilor.
Light travel faster than sound, that's why some people seem brighter until you hear them speak.