31 Dec 2009, 12:38
$1 scrie:$2Concluzia este simpla : cine semnalizeaza si initiaza primul manevra, acela are TOT dreptul sa o duca la bun sfarsit fara ca celalalt sa il deranjeze. Este ilegal sa il depasesti pe unul care semnalizeaza intentia de a vira la stanga. Este ilegal sa virezi stanga cand unul in spatele tau a semnalizat intentia ca vrea sa te depaseasca.
31 Dec 2009, 12:42
$1 scrie:$2Concluzia este simpla : cine semnalizeaza si initiaza primul manevra, acela are TOT dreptul sa o duca la bun sfarsit fara ca celalalt sa il deranjeze. Este ilegal sa il depasesti pe unul care semnalizeaza intentia de a vira la stanga. Este ilegal sa virezi stanga cand unul in spatele tau a semnalizat intentia ca vrea sa te depaseasca.
31 Dec 2009, 13:01
Este ilegal sa depasesti in intersectie nedirijata. Este ilegal sa depasesti cand cel din fata ta are semnal stanga, indiferent daca e sau nu intersectie. De aceea, cand discutam de depasirea in intersectie, discutam de cazul intersectiei dirijate in care cel depasit NU SEMNALIZEAZA STANGA$1 scrie:$2ste ilegal sa depasesti in intersectie! Mai ales cand unul e in fata ta si mai are si semnal stanga!
Tocmai am discutat 3 cazuri (a lui taica-miu, a lui frate-miu si a colegului din rubirca accidente) in care cel ce a virat stanga fara sa se asigure a fost scos vinovat. Ori pentru suspendare 60 de zile si amenda 4 milioane cand stiicxa esti nevinovat, mergi pana in panzele albe.$1 scrie:$2aca insa ai nesansa sa depasesti intr-o astfel de intersectie un dobitoc care pur si simplu face stanga fara semnal, si ii mai merge si semnalul la o eventuala verificare, atunci E VINA TA! Esti vinovatul fara vina... Asa merge legea, si e vorba de vinovatul moral si vinovatul legal. Ala e vinovatul moral - cred ca o sa doarma linistit in continuare - si tu platesti daunele. Sorry, dar asta e legea. Du-te tu dupa aia si cauta martori, filmari, etc.... O sa o lasi balta! C-asa e legea...
Si se pedepseste cu$1 scrie:$2onducătorul de vehicul care execută o manevră de schimbare a direcţiei de mers, de ieşire dintr-un rând de vehicule staţionate sau de intrare într-un asemenea rând, de trecere pe o altă bandă de circulaţie sau de virare spre dreapta ori spre stânga sau care urmează să efectueze o întoarcere ori să meargă cu spatele este obligat să semnalizeze din timp şi să se asigure că o poate face fără să perturbe circulaţia sau să pună în pericol siguranţa celorlalţi participanţi la trafic.
$1 scrie:$2rt.108. - (1) Săvârşirea de către conducătorul de autovehicul sau tramvai a uneia sau mai multor contravenţii atrage, pe lângă sancţiunea amenzii, şi aplicarea unui număr de puncte de penalizare, după cum urmează:
b) 3 puncte de penalizare pentru săvârşirea următoarelor fapte:
3. nerespectarea regulilor privind manevra de întoarcere, mersul înapoi, schimbarea benzii de circulaţie sau a direcţiei de mers, dacă prin aceasta s-a produs un accident din care au rezultat avarierea unui vehicul sau alte pagube materiale;
31 Dec 2009, 16:08
31 Dec 2009, 17:22
31 Dec 2009, 17:56
$1 scrie:$2u nu mai continui discutia pana nu imi aduceti negru pe alb, cu articole din lege:
(2) ca ai voie sa ii tai fata, fara semnalizare, celui care te depaseste legal (indiferent daca e sau nu intersectie).
La multi ani!!
01 Ian 2010, 17:00
01 Ian 2010, 21:00
01 Ian 2010, 23:45
02 Ian 2010, 00:03
02 Ian 2010, 00:06
02 Ian 2010, 00:13
Fara indoiala, cel care a initiat ultimul(al doilea) semnalizarea si, implicit, manevra! (Asta ca sa fiu indulgent cu cel ce vireaza stanga, ca nici daca cel din spate a inceput manevra de depasire dupa ce cel ce vireaza stanga a inceput semnalizarea, NIMIC nu justifica faptul ca nu s-a asigurat in spate.)$1 scrie:$2risti, imi pare rau, dar ai ochelari de cal. Concentreaza-te putin, stiu ca poti.
E vorba de INTERSECTIE. SEMNAL STANGA. ACROSAJ. CINE E VINOVATUL?
Aici mi s-a parut ca acel "daaaar" ar fi insinuat ca taica-miu "nu a respectat niste reguli, pe care le discutam de vreo 4 pagini"l$1 scrie:$2![]()
![]()
asta de unde ai mai scos-o? Caruia din noi i-o atribui? Poti sa ne arati printr-un citat daca vrei cine a sustinut asemenea aberatii?
$1 scrie:$2ezi cazul tatalui tau(adica fara semnal) este ilegal, daaaaar cand respecti niste reguli si mai ales ca noi discutam de vreo4 pag. incoace de intersectii,....mai zic?)
02 Ian 2010, 00:25
02 Ian 2010, 00:27
02 Ian 2010, 00:33
02 Ian 2010, 00:37
02 Ian 2010, 01:11
$1 scrie:$2$1 scrie:$2ara indoiala, cel care a initiat ultimul(al doilea) semnalizarea si, implicit, manevra![/b] (Asta ca sa fiu indulgent cu cel ce vireaza stanga, ca nici daca cel din spate a inceput manevra de depasire dupa ce cel ce vireaza stanga a inceput semnalizarea, NIMIC nu justifica faptul ca nu s-a asigurat in spate.)
Va zic fara nicio rezerva : IN ORICE ACCIDENT RUTIER, daca vinovatul comite fals in declaratii sau aduce martori mincinosi, exista o posibilitate mare ca cel nevinovat sa fie scos vinovat. Dar asta inseamna sa nu fii vinovat? Sa conduci imprudent si, cand faci accident, sa te bazezi pe fals in declaratii pentru ca respectivul fapt nu se poate proba in instanta?!?!?!?!
02 Ian 2010, 09:05
02 Ian 2010, 09:29
$1 scrie:$2a inteleg ca daca semnalizezi si te asiguri, poti depasi o alta masina, intr-o intersectie dirijata pe o singura banda, chiar daca prin aceasta manevra intri pe contrasens?
02 Ian 2010, 11:26
02 Ian 2010, 11:42
02 Ian 2010, 12:53
02 Ian 2010, 13:42
02 Ian 2010, 14:17
Aici clar autocarul a fost clar vinovat (depasire coloana, depasire pe zona cu depasirea interzisa decretata prin marcaj continuu si indicator, depasire pe cineva care vira la stanga), dar politistul a scris altceva. Si s-a inselat (sau a facut-o cu intentie, pentru ca societatea de asigurari sa despagubeasca autocarul, soferul acestuia sa plateasca pagubele tractorului si sa isi pastreze slujba). Totusi, exista posibilitatea ca firma ce asigura autocarul sa zica ca pe tractorist de ce nu l-a amendat ca nu s-a asigurat la virarea la stanga si sa scoata astfel culpa comuna, sau 1/3 tractor, 2/3 autocar (cu toate ca paguba tractorului fiind, probabil, mica, nu se intampla acest lucru, dar la o paguba mare, stiu si eu, dauna totala pe o masina scumpa, sa faca acest lucru).$1 scrie:$2entru înţelegerea situaţiei redăm un caz autentic: La data de 01 iunie 2004, pe Drumul Naţional nr.1 (zona AIUD) se produce un accident rutier. Numitul Ion Vasile conducând un tractor rutier semnalizează intenţia de a vira la stânga pentru a intra în incita unei societăţi comerciale. Conducătorii a patru autoturisme din urma acestuia au oprit pentru ca acesta să efectueze virajul şi să degajeze calea de rulare. Conducătorul unui autocar vine din urmă cu viteză depăşeşte coloana formată din cele patru autoturisme şi intră în coliziune cu tractorul rutier. În urma impactului au rezultat pagube insemnate la autocar. Subofiţerul de poliţie a stabilit culpa tractoristului în producerea accdientului pentru faptul că a virat stânga fară să se asigure. Din asigurarea de răspundere civilă auto deţinută pentru tractorul rutier trebuiau plătite despăgubiri de aproximativ un miliard lei. Prin acest act de constatare a cauzelor şi imprejurărilor accidentului superficial, societatea de asigurare este prejudiciată cu aproximativ 500 milioane lei, deoarece era evidentă culpa comună. La faţa locului, subofiţerul nu „a constatat” şi faptele contravenţionale ale conducătorului auto de pe autocar, când a depăşit coloana de autoturisme. Coloana a fost oprită după tractor, în zona indicatorului depăşirea interzisă ce precedează cu 50 metri liniari intrarea în incinta societăţii. Aplicând corect legea, subofiţerul de poliţie era obligat să suspende şi dreptul de a conduce a conducătorului autocarului ca măsură administrativă. În condiţiile în care acesta efectua transport internaţional de persoane este lesne de înţeles ce insemna o asemenea decizie. Subofiţerul de poliţie Dan Dumitru, motivat probabil de explicaţiile şoferului de pe autocar a hotărăt o culpa exclusivă a tractoristului. În acest fel se rezolvau problemele financiare pentru repararea autocarului (suportate de asigurător) din asigurarea de răspundere civilă auto a tractoristului şi nu se mai suspenda dreptul de a conduce a adevăratului vinovat, etc.
Din cercetările ulterioare la faţa locului, specialişti societăţii de asigurare au demonstrat parţialitatea de care a dat dovadă subofiţerul de poliţie sugerând conducerii serciciului poliţiei rutiere din cadrul Inspectoratului de poliţie sancţionarea contravenţională şi a celuilalt şofer pentru faptele prevăzute la
[citit in document : depasire coloana, depasire in raza indicatorului depasire interzisa/peste marcaj continuu depasirea celui care semnaliza stanga]
Fără prea mari cunoştinţe juridice privind legislaţia ce reglementează circulaţia pe drumurile publice se observă atitudinea de parţialitate şi probabil interes a agentului de circulaţie. Atitudinea subofiţerului de poliţie grevează bugetul unei societăţi de asigurare cu peste 500 milioane lei şi reprezintă valoarea pagubelor produse din culpa soferului de pe autocar care a depăşit în loc nepermis o coloană de autovehicule favorizând accidentul.
Conducerea poliţiei rutiere nu a răspuns solicitării nici după patru luni de zile de la cerere, pentru a apăra probabil interesul propiului subordonat, sau probabil nu s-au mai confruntat cu situaţia inedită prin care o societate de asigurări se prevalează de efectele legii să se determine respectarea legii de către poliţie. În situaţia în care organele abilitate ale Ministerului Afacerilor Interne nu sancţionează în mod echitabil pe toţi vinovaţii de accident, generând astfel premisele afectării fondului mutual de asigurare administrat de societăţile de asigurare, consider că soluţia legală şi corectă este de a da în judecată Ministerul Afacerilor Interne pentru recuperarea prejudiciului cauzat de salariatul acestuia. Soluţia este simplă, legală şi la îndemâna asigurătorilor.
02 Ian 2010, 14:32
$1 scrie:$2aca depasirea e interzisa prin marcaje sau indicatoare (sau in spatele celui ce vireaza stanga s-a facut o coloana): va fi scos vinovat cel ce depaseste.
Daca depasirea nu e interzisa prin marcaje sau indicatoare : va fi scos vinovat cel ce vireaza stanga...
02 Ian 2010, 15:06
$1 scrie:$2and m-am apropiat de locul unde trebuia sa ajung , am redus viteza, am semnalizat , m-am asigurat in oglinda, din sens opus nu venea nici o masina si am virat la stanga pentru a intra in curtea acelei firme. In momentul in care am patruns pe sensul opus am fost lovit in lateral ( usa soferului si cea din spate ) de un autoturism care a venit in depasire cu viteza mare ( mult peste limita admisa avand in vedere ca s-au constatat apx. 40 m de frana pe asfalt ) care intrase in depasirea unei alte masini aflate in spatele meu la apx. 50 m . Tin sa precisez ca soferul a facut manevra de depasire trecand peste marcajul continu si peste marcajul trecere pietoni . In urma accidentului nu au fost decat pagube materiale. Dupa expertiza politiei , a fost declarata culpa comuna. Eu am fost sancitionat cu 200 lei amenda + avertisment in temeiul art . 108/ lit. b / 3 din OUG 195 / 02 iar celalalt sofer cu amenda de 300 lei + retinerea permisului de conducere in temeiul art. 101 / alin. 3 / lit a.
02 Ian 2010, 22:54
02 Ian 2010, 23:36
03 Ian 2010, 01:05
03 Ian 2010, 01:23