Discutii libere/forum

PFA sau firma in comertul cu amanuntul?

ATENTIE: topicurile care nu isi au locul aici sunt sterse sau inchise fara avertizare, iar userii care continua sa greseasca risca suspendarea contului !

Moderator: Automatistul

PFA sau firma in comertul cu amanuntul?

Mesajde bibi » 18 Noi 2009, 11:03

Salut.

Am un site ,pe care vand tot felul de chestii. Pana acum am vandut prietenilor, si prietenii prietenilor.Profitul este fff mic spre zero.
De la anul, vreau sa ma ocup foarte serios de site , sa fac o afacere in adevaratul sens al cuvantului.

Conform planului de afaceri pe care mi l-am facut singur, in primul an sper sa am vanzari in valoare de 2000-2500 lei.

Avand in vedere suma f mica, nu cred ca este necesar sa imi fac firma. Stiu ca sunt tot felul de impozite, printre care si cel forfetar.

Eu am deja PFA, cu norma fixa de venit.

Se poate adauga vreun cod CAEN la PFA, care sa imi permita sa fac vanzari cu amanuntul (cred ca am scris bine). Daca exista, atunci ce implica , acest cod, din punct de vedere al taxelor , pe care ar trb sa le platesc.

Scuze pt limbajul de lemn, dar inca mai am de invatat, pana o sa ma exprim ca un "afacerist" :)

Multumesc.
Ford Focus Trend Style 1.6, 16V, 100CP, Hatch, MoonDust Silver, 2007
bibi
Ford Freak

Maşina: Ford Focus Trend Style 2007 Hatch 1.6 16V

Re: PFA sau firma in comertul cu amanuntul?

Mesajde Smiley » 18 Noi 2009, 11:20

se pot adauga coduri CAEN, dar e posibil sa te treaca la impozitarea la venit din cauza asta.

cel mai bine e sa mergi pe la administratia financiara si sa-i intrebi cum o sa te impoziteze daca adaugi codurile dorite.
Focus C-Max Ghia 2.0 TDCI
Imagine
Smiley

Mesajde valistoica » 18 Noi 2009, 13:55

Eu vad asa treaba: ca sa vinzi la persoane fizice inseamna ca trebuie sa dai bon fiscal, ca sa dai bon fiscal iti trebuie casa de marcat pe care trebuie sa o fiscalizezi si din cate stiu eu nu o poti fiscaliza daca esti PFA. Daca gresesc undeva sa ma corecteze cineva.

LE: 2000-2500 lei venit intr-un an? Si profitul care mai e? Nu e cam putin? Sau 20.000-25.000 lei?
Focus owner...
valistoica
Gold Member

Maşina: Ford Focus 1.5 TDCI 120 CP

Mesajde potzocu » 18 Noi 2009, 14:12

trebuie sa mergi la registrul comertului ca sa iti mai inscrie coduri caen
acolo vei afla daca treci la o alta baza de impozitare fixa(mai mare din moment ce desfasori inca o activitate care aduce profit) sau daca vei fi impozitat in functie de venitul realizat.
teoretic trebuie sa emiti bon fiscal fiind Pfa, dar cred ca in cazul platilor on line sau ramburs e ok chitanta.
majoritatea PFA`urilor au case de marcat fiscalizate si eu sunt tot pfa cu norma de venit fixa dar mi s-a impus casa de marcat fiscala.
FORD MONDEO GHIA TDCI 2000cmc 96kw
Life is a temporar thing, don`t waste it!
DRIVE SAFE!!! In Romania 2009-2010 =>2568 DECESE cauzate de accidente rutiere. 9406 RANITI GRAV in accidente rutiere. Numaratoarea continua!
Cine urmeaza????
Conduceti prudent! sigur cineva drag asteapta sa va intoarceti acasa....
potzocu
Member

Maşina: Mondeo 2.0TDCI 96kw
VIN: WF05XXGBB52J20500

Mesajde bibi » 18 Noi 2009, 14:22

Multumesc pt raspunsuri.

valistoica: E vorba de 2.500 nu 25.000.
Avand in vedere ca site-ul este necunoscut si ca este criza, merg pe planul cel mai pesimist, in primul an.
bibi
Ford Freak

Mesajde mircea76 » 18 Noi 2009, 22:39

Salutari, si eu vreau sa-mi fac un PFA si in acest sens il rog pe bibi sau pe oricine care stie sa-mi spuna cat costa obtinerea PFA-ului si cat este impozitul, adica este procent din venit sau este forfetar :-/ . Oricum trebuie sa ajung la registrul comertului dar fiind angajat am foarte putin timp si vazind ca s-a deschis un topic pe aceasta tema mi-am permis sa va intreb :)
https://www.artadictdecor.ro/
mircea76
Gold Member

Maşina: Focus2001 WF0AXXGCDA1U67817, Ranger 2,5 2008

Mesajde addrian » 18 Noi 2009, 23:17

Impozit 16% din venit, cas 5.5% din venit, pensie 31.5% din cat vrei tu. Taxele de infiintare le vezi la registrul comertului (probabil in jur de 200 lei) la care se mai adauga stampila, registrele si casa de marcat (daca trebuie la activitatea ta). Vezi aici ce acte iti trebuie. Citeste si Ordin nr. 1040/2004 din 08/07/2004 Publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 642 din 16/07/2004 si LEGEA nr. 359/2004 din 8 septembrie 2004 privind simplificarea formalităţilor la înregistrarea în registrul comerţului a persoanelor fizice autorizate..
2005 Форд Фокус хетчбэк 1.6 Дизель 16-клапанный Рядный 4
addrian
1nsane Member

Mesajde bibi » 19 Noi 2009, 10:23

$1 scrie:$2alutari, si eu vreau sa-mi fac un PFA si in acest sens il rog pe bibi sau pe oricine care stie sa-mi spuna cat costa obtinerea PFA-ului si cat este impozitul, adica este procent din venit sau este forfetar :-/ . Oricum trebuie sa ajung la registrul comertului dar fiind angajat am foarte putin timp si vazind ca s-a deschis un topic pe aceasta tema mi-am permis sa va intreb :)

Cand am facut PFA-ul, in vara lui 2009, m-a costa parca 250 lei.
Pe langa astia am mai dat unui jurist 50 Euro, ca sa se ocupe el de tot.
Daca vrei nr lui de telefon, ti-l scriu.

PS: Daca esti din Bucuresti bineinteles
bibi
Ford Freak

Mesajde Smiley » 19 Noi 2009, 13:57

$1 scrie:$2alutari, si eu vreau sa-mi fac un PFA si in acest sens il rog pe bibi sau pe oricine care stie sa-mi spuna cat costa obtinerea PFA-ului si cat este impozitul, adica este procent din venit sau este forfetar :-/ . Oricum trebuie sa ajung la registrul comertului dar fiind angajat am foarte putin timp si vazind ca s-a deschis un topic pe aceasta tema mi-am permis sa va intreb :)

costa cam 200-300 ron si nu e complicat.

sunt 2 tipuri de PFA-uri: impozitata la norma (platesc un impozit fix, indiferent ce venituri au) si impozitata la venit (16%)
Imagine
Smiley

Mesajde bograd » 19 Noi 2009, 15:45

Daca ai o firma de comert (cumperi produse, iti pui ceva si vinzi mai departe) o sa ai venituri foarte mari in raport cu profitul, deci nu cred ca merita 16% din venit.
Ford Focus 2007, 1,8 TDCi, 115 CP
bograd
Ford Freak

Maşina: Ford Focus 2007, 1,8 TDCi 115 CP
VIN: WF05XXGCD57L13701

Mesajde mircea76 » 19 Noi 2009, 15:59

Merci de raspunsuri, o sa fie un PFA cu productie de obiecte artistice. Probabil ar fi mai rentabil cel cu 16% :-??
mircea76
Gold Member

Mesajde mircea76 » 22 Ian 2010, 19:31

Revin cu intrebari la voi in ideea ca azi mi-au iesit actele de la registrul comertului adica certificatul de inregistrare. Unde trebuie sa ajung cu el in urmatoarea faza... la finante, la primarie :-/ , iar daca sunt si angajat, adica platitor de taxe trebuie sa platesc separat pe PFA cas-ul si pensiile :-O sau nu :D
mircea76
Gold Member

Mesajde Smiley » 23 Ian 2010, 12:07

trebuie sa mergi la administratia financiara, sa te inregistrezi.
daca vei fi impozitat la norma, sa iei de la serviciu o adeverinta cum ca esti angajat si norma pe PFA se va reduce la jumatate.
sanatatea trebuie platita si pe PFA, pensia nu (daca esti deja angajat).
Imagine
Smiley

Mesajde mircea76 » 23 Ian 2010, 13:10

Merci de informatii!
mircea76
Gold Member

Mesajde KomandantuR » 31 Mar 2010, 11:43

Stimati colegi juristi, contabili, experti, consultanti fiscali, etc.
Sunt nevoit sa imi infiintez PFA. Ca asa vrea patronul firmei. Bine, nu numai eu, ci toti salariatii.
Din calculele mele cred ca voi opta pt PFA real, cu contabilitate in partida simpla.
Niste chestii am mai citit eu pe net, dar tot mai am niste nelamuriri.
1. Masina e in leasing, eu fiind utilizator (trecut si in talon ca atare). Pot face un contract de comodat intre mine PF si mine PFA? Este obligatoriu ca apoi facturile emise sa fie catre PFA? Sau e de ajuns acel contract de comodat? Ce pot deduce ca si cheltuieli? Carburant stiu ca inca nu. Dar dobanda si comisioanele din rate, revizie, asigurare RCA, asigurare Casco, eventuale reparatii? Dar amortizari?
2. Apartamentul in care locuiesc si pt care voi face de asemenea contract de comodat este ipotecat.
Daca declar suprafata folosita pt desfasurarea activitatii ca fiind 30% din suprafata aprtamentului, pot deduce 30% din curent, gaze, internet? Dar din dobanda aferenta fiecarei rate de credit? Telefonul mobil il pot deduce in acelasi procent sau 100%? Ca doar de aia e mobil, dracului, nu e "legat" de spatiu? :D Si aceeasi intrebare ca mai sus: este obligatoriu ca apoi facturile emise sa fie catre PFA? Sau e de ajuns acel contract de comodat?
3. Pot deduce asigurarea locuintei? Si daca da, in ce procent?
4. Pot deduce asigurarea de viata? Si daca da, in ce procent?

Orice alte lamuriri/sfaturi in plus sunt binevenite si va multumesc anticipat pt ele.
Cu stima.
"Beware the lollipop of mediocrity; lick it once and you'll suck forever." -Brian Wilson
KomandantuR

Maşina: Ford Focus 2007, 1.6i 100 CP, Trend Collection
VIN: WF05XXGCD57L20779

Mesajde leut27 » 31 Mar 2010, 12:58

Un sfat inainte sa incepi o afacere
Nu vreau sa te demoralizez dar ai rabdare sa treaca anul acesta si daca la anu poate va fi mai bine, desi inacest moment ma indoiesc atunci incearca sa faci ceva pe cont propriu.
Incearca ceva pe cont propriu numai daca ai bani de pierdut altfel stai frumos in banca ta
In acest moment nu iti recomand comertul, fa ceva servicii, orice, dar nu comert adica nu te apuca sa cumperi de undeva si sa vinzi mai departe....
Impozitele sunt prea mari iar adaosurile invers, ca sa te faci cunoscut iti trebuiesc banii, daca vrei o afacere pe internet costurile de promovare si indexare in google sunt mari, de la 5000 de euro in sus investiti numai intr-un site si adevertising
Impozitul de 16% o sa te rupa fa ceva schimba orice, treci pe 3% daca ai cum si incearca sa fraudezi statul roman caci sio merita din PLIN
Iti trebuie asa pct de lucru sau sediu, casa de marcat fiscala daca oamenii vor ridicat produsele de la un loc anume
Casa de marcat costa 600 de lei cea mai ieftina, soft de gestiune care sa scoata bon pe casa de marcat,(cele moca nu merg) 400 de lei
Produsele se vor ridica de la tine sau veti face curierat?
Nu da transport pe gratis o sa te arunce in cap rau de tot, ce iei pe pere o sa dai pe mere
Daca poti sa iti pui ados de 300% te rog sa o faci, cauta sa fidelizez clienti firme nu persoane fizice
Nu te chinuii sa faci o cifra de afaceri in primul an, nimeni te nu va lua in seama , cel mai bun ban este cel din buzunarul tau adica nu factura tot ce ai sa vinzi
Poate ca nu te invat de bine dar sa zicem ca stiu ce vb
Eu nu pot sa fac multe din ce am scris mai sus dar daca as putea doamne ce le0as face numai sa nu dau statului roman bani,nu de alta dar el cere extraordinar de multi
If a car doesn’t make you excited every time you climb inside, then it’s just a tool. And if it’s just a tool, you may as well use the bus” – "the Orangutan" Jeremy Clarkson
leut27
1nsane Member

Maşina: ST stealth grey 2.0 ecoB Estate

Mesajde KomandantuR » 31 Mar 2010, 13:25

Eu as avea rabdare, dar trec pe PFA ca sunt "obligat". Mi se vor reduce timpul si banii din cartea de munca la 4 ore, urmand ca pentru diferenta de 4 (adica tot 8 ore vin la munca), sa eliberez factura de prestari servicii. Nu fac comert, nu vand nimic, in afara de ceea ce am in cap. Cam asta e.
"Beware the lollipop of mediocrity; lick it once and you'll suck forever." -Brian Wilson
KomandantuR

Mesajde leut27 » 31 Mar 2010, 15:07

$1 scrie:$2u as avea rabdare, dar trec pe PFA ca sunt "obligat". Mi se vor reduce timpul si banii din cartea de munca la 4 ore, urmand ca pentru diferenta de 4 (adica tot 8 ore vin la munca), sa eliberez factura de prestari servicii. Nu fac comert, nu vand nimic, in afara de ceea ce am in cap. Cam asta e.

Bun, sa fiu sincer este o magarie , conditia.obligativitatea sa treci pe pfa
Normal ce se reduce timpul si orele,si astea costa, muncesti 4 ore, alt salariu inregistrat la ITM

Bineinteles ca nu va mai plati anagajatorul cas pensii etc iar tu vei incasa banii frumos,si ai sa incepi sa platesti impozit pe profit, sanatate, pensii etc..
Ai sa auzi povesti ca ce cumperi deduci si altele , dar este vrajeala, sa nu ne aducem aminte de un contabili pe care va trebui sa il platesti .....pentru ca vei avea de depus declaratii, aaaa
PFA ...VENITURI MARI....WHEEWW..IMPOZIT FORFETAR :)) PARFUM, ai sa ii dai facturi mai mari de 2000 de euro pe an.. sa vezi distractie

Tu eliberezi factura el nu plateste TVA tu la randul tau ai sa platesti si TVA si Impozit pe profit
Daca vreti sa fie fair play ar trebui sa ii facturezi serviciile si impozitul pe profit, nu de alta dar ai sa dai bani din buzunar
La inceput nu o sa fie problema dar cand vine data sa platesti darile la stat sa vezi atunci ce suparare va fi pentru ca ori o sa dai tot salariul sau va trebui sa imprumuti
Din pacate conditiile impuse de unii angajatori se datoreaza NUMAI statului ROMANA care a dar ordin catre GF sa numai dea amenzi de 50 mil

Despre ANAF ai sa ajungi si la ei...vai ..nu platesti TVA mustrare in secunda 2 , se merge pana la blocare conturi ca deh, esti PJ acum
Forfetarul poti sa il mai duci la TVA chiar nu te lasa sa respiri
Nu va veni nimeni in control la tine dar .....vei avea de suferit , tot tu , cel care munceste si care vrea sa faca treaba
Angajatorul nu are nici o vina, statul neo da la M....IE BIG TIME intr-o tara de kkt
If a car doesn’t make you excited every time you climb inside, then it’s just a tool. And if it’s just a tool, you may as well use the bus” – "the Orangutan" Jeremy Clarkson
leut27
1nsane Member

Mesajde KomandantuR » 31 Mar 2010, 16:12

Nu voi fi platitor de TVA. Am uitat sa mentionez.
KomandantuR

Mesajde leut27 » 31 Mar 2010, 16:14

da?
ai scapat, dar nu destul, si ce daca nu vei platitor de TVA :)
impozitul pe profit ?ramane la sef ?sau ...
leut27
1nsane Member

Mesajde leut27 » 31 Mar 2010, 16:26

Deci este mult mai bine sa iti FACI PPL sil il doare la bascheti
Asptept sa ma intrebati ce este ala >.....
leut27
1nsane Member

Mesajde addrian » 31 Mar 2010, 17:09

La pfa nu este impozit forfetar si in functie de activitate (cred) nu platesti TVA. Nu trebuie contabil. Contabilitatea in partida simpla poate sa o tina oricine.
Pot fi deduse doar cheltuielile ce tin de desfasurarea activitatii pfa. Daca nu lucrezi acasa nu poti sa deduci cheltuielile de intretinere. Daca ramai angajat, cota de impozitare e posibil sa fie redusa la jumate (nu stiu sigur).
Ca sa te lamuresti citeste legile de le-am scris mai sus sau mergi la finante, la asistenta PFA, si iti zic cei de acolo ce trebuie sa platesti, daca iti trebuie casa de marcat...
2005 Форд Фокус хетчбэк 1.6 Дизель 16-клапанный Рядный 4
addrian
1nsane Member

Mesajde KomandantuR » 31 Mar 2010, 21:26

Cota de impozitare se reduce la jumatate numai daca sunt si salariat cu norma intreaga (8 ore). In cazul meu nu e valabil.
KomandantuR

Mesajde saxxen » 12 Apr 2010, 10:54

La PFA(I.I.) esti obligat sa platesti CAS si la Casa de Pensii ?
Intreb pt. ca ne-au facut o nota de plata de 1200 RON pe aprox. 1 an jumatate in conditiile in care I.I. nu are profit. S-a dovedit ca s-a calculat gresit, si trebuie reesalonat, insa tot eu trebuie sa alerg din cauza incompetentei altora.
Intamplarea face ca sotia a avut nevoie de servicii medicale in acest timp, cred ca nu mai are rost sa va zic ca pt. niste analize in sistemul de stat s-a apelat tot la cunostinte, am cumparat seringi, ace, etc. si in final tot la clinici private s-a ajuns, apoi la Szeged. In conditiile astea mai are rost sa platesc CAS ? Wtf, cand am nevoie oricum platesc, atunci sa-si bage CAS-ul lor undeva. La Casa de Pensii inca nu am ajuns, si nici nu cred ca mai intentionez ... la cum se arata acum ca sistemul de pensii e deficitar si statul incearca sa-si ia mana de pe el, nu m-ar mira sa platesc 20 de ani contributii la fondul de pensii si sa mi-o iau la batranete la ... Mai bine apelez la o pensie privata.
Ma intereseaza daca exista vreo lege care sa ma oblige sa platesc darile astea, in conditiile in care eu imi asum responsabilitatea sa ma descurc singur si sa nu cer ajutorul statului ... care este.
saxxen
Ford Freak

Maşina: Ford Focus Tournier, 2001, 1.8 TDDI, 75 CP

Mesajde Officer » 12 Apr 2010, 11:50

Raspunsul este DA. Legea 95/2006 art 215 (3). Vezi ca daca nu platesti iti baga penalitati de 0.1%/zi de intarziere pe toate sumele restante pe ultimii 5 ani. Te pun sa vii cu declaratiie fiscale de la ANAF pe ultimii 5 ani sa vada cat cascaval ai produs si iti aplica procentul de 6,5/5,5% dupa caz + penalitati.
Obsedat de ordine si disciplina.
Officer
Elodia

Maşina: Nu mai am ford :(

Mesajde leut27 » 12 Apr 2010, 15:25

$1 scrie:$2aspunsul este DA. Legea 95/2006 art 215 (3). Vezi ca daca nu platesti iti baga penalitati de 0.1%/zi de intarziere pe toate sumele restante pe ultimii 5 ani. Te pun sa vii cu declaratiie fiscale de la ANAF pe ultimii 5 ani sa vada cat cascaval ai produs si iti aplica procentul de 6,5/5,5% dupa caz + penalitati.

adevar graieste

frumoasa tara NU?
leut27
1nsane Member

Mesajde saxxen » 12 Apr 2010, 20:21

Foarte frumoasa ... imi vine sa plec si sa o iau de la zero prin alte parti.
Acum o intrebare ipotetica ... sa zicem ca taica-meu vrea sa se faca PFA. Are carte de munca de la 18 ani, anul asta a iesit la pensie dupa vreo 40 de ani de munca (a ramas in campul muncii cat s-a putut), deci a platit de s-a saturat CAS. Acum pe PFA ar trebui sa o ia de la capat cu CAS-ul? Intrebare pur ipotetica :)
saxxen
Ford Freak

Maşina: Ford Focus Tournier, 2001, 1.8 TDDI, 75 CP

Mesajde leut27 » 13 Apr 2010, 12:49

$1 scrie:$2oarte frumoasa ... imi vine sa plec si sa o iau de la zero prin alte parti.
Acum o intrebare ipotetica ... sa zicem ca taica-meu vrea sa se faca PFA. Are carte de munca de la 18 ani, anul asta a iesit la pensie dupa vreo 40 de ani de munca (a ramas in campul muncii cat s-a putut), deci a platit de s-a saturat CAS. Acum pe PFA ar trebui sa o ia de la capat cu CAS-ul? Intrebare pur ipotetica :)

evident :)
leut27
1nsane Member

Mesajde adrianmihai83 » 15 Iun 2010, 19:42

Ca sa nu mai deschid un topic nou, asta cred ca este cel care se potriveste cel mai mult cererii mele.

Pe scurt: am avut de reparat 2 laptopuri (trecute pe firma unei cunostinte) - schimbat placa de baza, diverse. Acum pentru ca persoana respectiva sa se scada cu banii care trebuie sa mi dea mie pentru prestarea serviciului mai sus amintit m-a intrebat daca pot sa ii eliberez o factura pe firma, in acest fel nu scoate bani din buzunar ci din firma.

Sper ca m-am facut bine inteles :) . Idei? Ce trebuie sa fac? Mentionez ca nu am nici o legatura cu domeniul dar ma intereseaza sa invat, asadar explicit :D
ex. FF2, 2007, 1.6 TDCI, 90 CP, cica SPORT
Mazda 3 tx+
1nsane Member

Maşina: Ford Focus, 1.6 TDCI, 2007
VIN: WF05XXWPD57K08651

Mesajde adrianmihai83 » 16 Iun 2010, 08:38

Sa inteleg ca nu exista nici o posibilitate...
ex. FF2, 2007, 1.6 TDCI, 90 CP, cica SPORT
Mazda 3 tx+
1nsane Member

Maşina: Ford Focus, 1.6 TDCI, 2007
VIN: WF05XXWPD57K08651

Următorul

Înapoi la Discutii libere/forum