Eventualele probleme/nelamuriri tehnice generale.
Reguli forum
Dacă aveţi defecţiuni sau nelămuriri cu privire la maşina dumneavoastră, vă rog să căutaţi răspunsuri sau să deschideţi un subiect nou în
Secţiunea dedicată modelului dumneavoastră. Această secţiune este doar pentru
generalităţi.
12 Mar 2010, 10:00
Zilele trecute, pe zapada, am franat tare de tot pentru cateva secunde (~10). de atunci, cand franez se aude in spate o "bataie" ca si cum ar atinge ceva, fracventa zgomotului depinzand de viteza masinii(la viteza mare face toc-toc-toc, apoi pe masura ce scade viteza incepe sa faca toc----toc---toc). daca franez de la viteza mai mare (50-60 km/h), se simte si o trepidatie in volan.
cand nu folosesc franele, totul e in regula, nu se aude nimic. franele tin, n-am sesizat o diminuare semnificativa a performantei lor.
ce poate fi? s-au ovalizat discurile(am discuri si pe fata si pe spate)?
12 Mar 2010, 10:10
Ovalizarea nu prea produce bataie, ea da vibratii. Spune-mi, la franari, masina are tendinte de a trage stg-drp!? daca nu, pare mai mult a fi ceva din cauciuc ... totusi, pentru linistea ta, daca mergi la o vulcanizare, roaga "colegul" sa iti ridice fiecare roata si invarte-o. Daca mai ai pe cineva cu tine, sa franeze usor (motorul oprit). Eu cred ca nu se va mai auzi zgomorul
12 Mar 2010, 10:14
n-am sesizat nici o schimbare de directie atunci cand franez.
12 Mar 2010, 10:19
Deci, daca ai fi avut o problema de frana, roata cu problema nu ar fi franat in acelasi regim cu celelalte, deci ar fi produs o dereglare a franarii. Incearca manevra cu ridicatul rotii, inspecteaza atent rotile!
12 Mar 2010, 10:22
m-am uitat eu pe la rotile din spate (de acolo pare sa se auda zgomotul), dar n-am vazut nimic iesit din comun.
12 Mar 2010, 10:23
aceeasi problema am avut-o si eu acum 2 sapt. dupa o perioada de 3 sapt in care nu am miscat masina datorita zapezii, simteam si eu aceeasi bataie la franare. am coborat, crezand ca am vreo pana sau vreo roata slabita din prezoane. m-am dus intr-un service, si ce sa vezi... discul stg fata, avea cam toate culorile curcubeului.
cred ca s-a decalit, nenorocitul. am uitat sa precizez ca inainte de aceste 3 sapt, am spalat masina si cine stie, poate erau incinse discurile iar in contact cu apa rece....
cat am mai umblat prin oras sa cumpar discurile de la stimabilul nostru coleg fotomodel (aka adispanu'), bataia s-a mai domolit.
dupa ce am schimbat discurile fata si placutele (chiar daca placutele erau aproape noi), problema a disparut.
12 Mar 2010, 10:32
n-am verificat prezoanele (vizual parea totul ok pe acolo), dar daca ar fi asta ar trebui sa am probleme si cand nu franez. ori la mine doar cand pun frana apare bataia aia.
12 Mar 2010, 10:43
si eu merg tot pe varianta cu discurile ovalizate. chestia cu prezoanele mi-a venit atunci, n-am gandit-o prea mult. am incercat sa verific eventualele cauze ale bataii.
12 Mar 2010, 11:06
Eu nu exclud ca discurile nu ar putea fi ovalizate. Insa, la prima vede discurile ovalizate nu bat. Singurul lucru care ar putea sa se intample ar fi ca sa fie atat de ovalizate incat etrierul sa bata in janta, spre exemplu.
Apoi, discurile se ovalizeaza din multe cauze, dar una din cele mai des intalnite este cea in care discurile sunt incinse si se "da" cu apa rece pe ele. Spre exemplu mergi cu ea la spalatorie, si ala bag jet in discuri, tu venind dupa un drum unde ai mers des cu frana!
Interbare, daca tot ajungem la discuri, George, tu ai schimbat vreodata discurile!? Ai 120 mii cu ea?!
12 Mar 2010, 12:01
o am de pe la 70k, am aproape 110k cu ea si n-am schimbat inca nimic pe la frane (nici discuri,nici placute). nu stiu daca au fost sau nu schimbate inainte sa ajunga la mine.
12 Mar 2010, 13:20
$1 scrie:$2u nu exclud ca discurile nu ar putea fi ovalizate.
Discurile ovalizate fac galagie tot timpul si dau vibratii in volan si in pedala de frina cit o tii apasata ... mai cauta sursa ,,bataii''
12 Mar 2010, 16:11
Smiley, citeşte te rog şi mesajul meu de
aici.
Poate ai şi tu la fel. Oricum, ţine cont şi de ce am păţit eu
12 Mar 2010, 17:34
multumesc pentru link, suna destul de asemanator cu ce patesc eu acum.
12 Mar 2010, 17:38
Cu toate că îţi doresc să nu păţeşti la fel, totuşi, dacă tot ai păţit ceva atunci e mai important să afli decât să trăieşti cu ... iluzii să zicem.
Oricum, îţi doresc baftă, căci ştiu ce înseamnă să ai o problemă (cât de mică) şi să nu ştii de unde să începi
31 Mar 2010, 14:46
deocamdata am inlocuit placutele de frana pe spate (erau trecute de jumatate), iar pe fata am inlocuit atat placutele de frana (erau uzate complet) cat si discurile (erau ruginite si posibil ovalizate).
o perioada nu pot testa daca se mai aud batai la franare sau nu (acum se aud scartaiturile inerente unor placute noi), dar sper ca asta sa rezolve problema.
31 Mar 2010, 15:07
Ai pus placute mai tari?
19 Apr 2010, 10:56
problema s-a rezolvat odata cu schimbarile de mai sus.
ps: am pus o strutocamila: placute motorcraft pe spate(am lasat discurile originale, pareau ok), discuri zimmermann pe fata, placute TRW pe fata (parca asta era ordinea initialelor

).
19 Apr 2010, 13:28
imi pare rau ca nu am gasit topicul mai devreme poate nu mai faceai cheltuieli inutile.. daca masina sta cateva zile ruginesc discurile si pana se curata rugina fac zgomot, am patit si eu la focus acum o saptamana, am spalat masina si 2 zile nu am mai circulat cu ea a plouat si sa mentinut umiditatea in atmosfera si cand sa plec batea ca toate cele...m-am dat jos am vazut ca sunt discurile ruginite si am plecat la drum dupa 2-3 km si-a revenit. am mai avut problema la alta masina si daia stiam de rugina.
19 Apr 2010, 21:51
Din descriere, la Smiley era mai mult decat atat!
20 Apr 2010, 07:02
$1 scrie:$2mi pare rau ca nu am gasit topicul mai devreme poate nu mai faceai cheltuieli inutile.. daca masina sta cateva zile ruginesc discurile si pana se curata rugina fac zgomot, am patit si eu la focus acum o saptamana, am spalat masina si 2 zile nu am mai circulat cu ea a plouat si sa mentinut umiditatea in atmosfera si cand sa plec batea ca toate cele...m-am dat jos am vazut ca sunt discurile ruginite si am plecat la drum dupa 2-3 km si-a revenit. am mai avut problema la alta masina si daia stiam de rugina.
eu am mers mai multi km si n-am scapat de problema, deci nu numai rugina era de vina

oricum, placutele pe fata erau uzate complet, ramasese doar suportul de fier

. trebuiau neaparat schimbate.
26 Apr 2010, 20:09
$1 scrie:$2u nu exclud ca discurile nu ar putea fi ovalizate. Insa, la prima vede discurile ovalizate nu bat. Singurul lucru care ar putea sa se intample ar fi ca sa fie atat de ovalizate incat etrierul sa bata in janta, spre exemplu.
Apoi, discurile se ovalizeaza din multe cauze, dar una din cele mai des intalnite este cea in care discurile sunt incinse si se "da" cu apa rece pe ele. Spre exemplu mergi cu ea la spalatorie, si ala bag jet in discuri, tu venind dupa un drum unde ai mers des cu frana!
Interbare, daca tot ajungem la discuri, George, tu ai schimbat vreodata discurile!? Ai 120 mii cu ea?!
BINGO!
Exact asta am patit si eu! Mergeam la Cheia, si la un moment dat se auzea bataie la roata din spate. Surpriza, surubul de sus care sustinea etrierul in suport era lipsa si acesta batea in janta.
L-am prins scum surub destul de dificil pt ca filetul avea alt pas si asa l-am lasat de 4 ani
01 Oct 2013, 12:31
Ca sa mai resuscitam topicul, azi dupa o zi si o noapte de ploaie(stata) dau sa plec, cu acceleram un pic in II "tup tup tup" iar la franare si mai clar, ma dau jos cu gandul de roata slabita, verific toate rotile(in ploaie) nimic, toate strnase, plec ca ma grabeam, dupa cca 2-3km se face liniste!!!!........Nu am gasit inca explicatie, dar zgomotul era exact ca de roata slaba...