n-are rost sa risipim explicatii inutile (mai ales ca deja s-a incercat lamurirea) - hai sa incercam cu
omenia: daca tu nu ai treaba la dreapta, de ce sa tii ocupata o banda pe care ar putea sa circule linistiti cei care au drum pe acolo? numai pentru ca ai
si tu dreptul sa stai acolo? omul ala, ori pe verdele comun, ori pe cel intermitent,
numai pe acolo poate sa treaca - tu poti
si pe banda cealaltadaca iti impaci constiinta ca "nu aglomerezi suplimentar banda de
inainte", incearca sa intelegi ca o ocupi inutil pe cea care permite altcuiva ceva ce tie nici macar nu-ti trebuie - asa ca, in final, nu fluidizezi nimic, ci doar incurci
(la mine in oras treburile ar fi destul de lamurite, ca semafoarele mai au si sageti care expliciteaza, dar bizonul e tot bizon)
$1 scrie:$2ar daca cineva se nimereste pe banda din dreapta, de ce nu ai si tu putintica rabdare, sa se puna verde si sa-si vada fiecare de drumul lui?
ai si tu dreptate, si mi se pare un pricipiu fundamental al convietuirii sa nu te pripesti sa penalizezi de capul tau (adica nici macar flashuri peste flashuri si claxoane indelungate - eu chiar as fi de acord cu suspendarea permisului pentru folosirea nejustificata a claxonului, mai ales daca e mai mult decat un bip scurt, de atentionare)
dar pe de alta parte eu as opune acestei idei:
$1 scrie:$2oate are motivele lui pentru care sta pe banda aia. E chiar asa de greu?
urmatoarea idee: pai si eu am motivele mele sa trec pe banda aia, nu? pana aici e motivul lui contra motivului meu; dar daca in plus, fata de el, mai am si dreptul, care "motiv" e mai greu?
asa ca aici intervine greseala cara da deschidere abuzului: oricine (mai precis: orice nesimtit) poate sa-si gaseasca un motiv sa calce orice regula, ca doar "poate are motivele lui", neglijand ca absolut toti ceilalti participanti la trafic ar gasi si ei si motive si drepturi, daca ar vrea
si nu e bine; daca (totusi) cineva are un motiv extrem de serios (o urgenta adevarata, cum ar fi cineva pe moarte, sau cineva "pe viata" - cum ar fi un copilas care n-a mai asteptat salvarea si s-a apucat sa se nasca de capul lui), atunci
nu mai e important nici daca un nemultumit il claxoneaza si il umple de flashuri, nici daca ia fata unui sofer cuminte si disciplinat
asa ca nici n-ar mai face obiectul discutiei de fata
parerea mea este ca, atunci cand vezi ca cineva iti incalca sau limiteaza un drept (si n-ai de unde sa stii care ii sunt motivele: urgenta, nesimtire, ori simpla prostie), ajunge un claxon scurt, un flash (de atentionare, ca poate nici nu-si da seama ca a gresit sau ca te incurca - daca il avertizezi, tura viitoare poate o sa fie mai atent) dar nu e nevoie sa faci o tragedie (sau o harmalaie) din nimic