când am deschis acest topic aveam altceva în cap:
voiam să iau în discuţie cât de mult au ajuns să semene mai toate maşinile între ele...poza iniţială era un zâmbet amar că nu prea e mare diferenţă între sandero şi corsa...
cu ani în urmă tot sistemul de climatizare de pe vw semăna aşa de tare cu ăla de pe peugeot încât am aflat că se produceau în aceeaşi fabrică.
cu 15-20 de ani în urmă singurele piese comune erau pompele de injecţie, carburatoarele, sau sistemele de injecţie pe benzină (bosch, magneti marelli, etc...) care se potriveau chiar şi geometric de la o maşină la alta.
aici e destul de clar; să fabrici o pompă de injecţie e greu şi trebuia să te bagi cu consacraţii.
la maşinile nemţeşti opticele erau făcute de hella şi nu mai ţin minte cine le făcea evacuările...
în 2000 am avut la firmă 2 volvo s 40... am fost tare desumflat când am citit pe o etichetă made in netherlands, nu că ar avea ceva olandezii, mai mult: motoarele echipau şi anumite modele renault
acum vreo 3 ani m-am suit câteva săptămâni într-un chrysler pt cruiser şi m-a luat capu'... toţi martorii de pe bord erau de pe cielo...
nu mai vorbesc de gama renault-dacia-nissan
dacă te sui într-o maşină medie, nu vorbesc de alea ieftine constaţi că sunt făcute din acelaşi plastic căcăcios ca alea ieftine şi aici mă refeream la interior
mai e cazul să vă zic ce părere am de clio (şi multe altele) cu aripile lui de plastic?...
să dea dracii dacă nu globalizarea asta o să ne aducă o ciorbă unde va exista un singur motor de 1.4, să zicem, în 3 variante de putere normal la 70 hp, mai jmeker la 85 şi turboat la 100-110 sau la cât dracu va ajunge, pe toate maşinile...
motorul va fi făcut din subansamble de va trebui să schimbi juma de motor pentru vreun fleac de supapă sau cine ştie ce altă chestie minoră
partea electronică va fi unică, făcută la kil în china şi va costa 10 parai, şi ca să meargă maşina vei cumpăra 3-4 ca să găseşti una în parametri
opticele se vor tipiza şi alea şi vor avea becul încastrat aşa încât să schimbi lampa cu totul dacă se arde un bec...

decât Fiat, mai bine Logan... sau, hai, Ford...
cea mai bună băutură este apa de izvor
dacă pui o picătură într-un kil de vinişor!
motoarele de la 6 cilindri în sus cântă!