de zvony » 30 Iun 2010, 15:14
Eu nu prea ma pricep la masini. E posibil sa fie si din cauza ca nu am timp sa cercetez netul in lung si in lat (nici macar wikipedia). CU toate astea, imi permit sa-mi dau si eu cu parerea, ca doar e un forum liber. Pana la un punct.
Asadar, pentru incursiuni off-road este clar indicat sa optezi pentru ceva 4x4, dar din ce am citit pe topic, initial, nu era vorba de mutat busteni sau de urcat alaturi de masina in varful muntelui. Era vorba de plimbatul cotidian.
Daca vrei sa partici la un raliu, in cadru organizat, cu dictare, cu recunoasteri si toate cele, optezi pentru un model 4x4 deoarece performantele sunt superioare gratie suprafetelor de rulare precum si a specificului raliului (nu cunosti traseul; ti-l "povesteste" cineva, dar nu il stii din memorie). Atentie totusi: daca vreti sa participati la un raliu si nu aveti minim un an de experienta in motorsport (CNR sau VTM), atunci nu aveti voie cu o masina 4x4, ci doar tractiune fata (stiu, e pleonasm) si maxim 140cp. Probabil deoarece masinile 4x4 sunt extrem de sigure si ei incearca sa mai scape din debutanti, poate sunt prea multi.
Daca totusi vrei sa partici la VTM (Viteza pe traseu montan, zis si Viteza in Coasta sau, pe scurt, Coasta; atentie cand traduceti in engleza sa faceti ca un cunoscut ziarist din motorsport care a tradus "rib climb") si te tine buzunarul, ai putea sa lasi 4x4 pentru Inaltimile Golan si sa o optezi pentru ceva cu propulsie (adica "tractiune" spate, desi eu nu pot intelege cu "trage" spatele; in mintea mea el mai mult impinge, dar asta e alta durere). Asa a facut si baiatul asta Lucien Hora, iar rezultatul se va vedea la finalul sezonului. Pana acum, din 4 "coaste" a castigat 3. La prima (singura ce nu a castigat-o) pe prima urcare s-a invartit cu masina, iar pana la a doua urcare a inceput ploaia. Mare grija ca intre Coasta si CNR este diferenta mare. Cam cat e intre un traseu de 4km pe care il faci de 5 ori in regim de concurs, din care se ia cel mai bun timp, si un traseu de 10-15-20km pe care il faci de 3 ori cu masina de strada (prin regulament sunt interzise recunoasterile cu masini de compettie) si in regim de trafic normal (prin regulament, pe durata recunoasterilor toate echipajele sunt obligate sa respecte regulile de circulatie, iar traficul este deschis) si apoi o data sau de doua ori in regim de concurs. Situatie in care nu se ia cel mai bun timp, ci se aduna timpii obtinuti.
Daca vrei sa te dai pe circuit, adica sa te invarti pe aceleasi viraje pana cand le visezi, optezi pentru ceva RWD.
Daca vreau o masina cu care sa merg zi de zi, fara cronometru langa mine, pe care poate o mai ia si sotia, cu care nu vreau sa car un plus de 100kg mereu dupa mine doar in ideea ca e luna august si poate ninge si nu am cauciucuri de iarna, daca nu vreau sa ma leg la cap fara sa ma doara, daca nu vreau sa am 230-250cp si pe o autostrada sa vad ca-i am degeaba ca trece un 180-200cp pe langa mine, daca nu vreau sa alimentez la fiecare 100km cu 1-2-3 litri mai mult pentru ca, asa cum spuneam, e august si poate ninge, daca nu vreau sa schimb anvelopele mai des decat filtrul de polen atunci optez pentru o masina FWD.
Daca totusi imi permit o a doua masina, clar ea va fi AWD (ceva de la Cosworth sau Mitsu), dar va fi probabil scoasa din garaj maxim o data pe luna pentru maxim 500km. Intr-adevar, as profita de ea si de tot ce stie si poate sa faca, dar nu as folosi-o ca masina de zi cu zi.
In momentul in care am dat 17.000e pe acest ST, gasisem un Evo 7 la 10.000e. Era tentant, dar din fericicere soarta a facut sa fi mers inainte cu Evo8 si Evo9, asa ca am optat pentru ST.
Asadar, sa compari FWD cu AWD si cu RWD este cum mi-as compara eu blugii, cu pantalonii de stofa ai lui Cristi si cu pantalonii scurti ai lui, ai cui vreti voi (mi-e teama ca daca dau nume, orice nume, se va interpreta in sens negativ): nu ajungem la nici o concluzi. Depinde de cum folosim masina fiecare dintre noi.
Bafta multa!
PS: Ceea ce am exprima anterior (intreg postul) este parerea mea, pur subiectiva, bazata pe lipsa mea de cunostiinte in domeniul auto. Nu trebuie tratat ca o parere ce se doreste absolut corecta si formulata in urma unei documentari anterioare minutios realizate.
PPS: O bere pentru cine are curaj sa citeasca tot postul.
PPPS: Mie imi place zacusca cu ciuperci, dar numai cea din zona Brasovului. Nu stiu ce are in plus sau in minus, dar parca ciupercile lor sunt mai bune decat ciupercile noastre (astea de Pitesti).