de danysg74 » 28 Mai 2007, 14:41
Fum negru inseamna combustibil in exces fata de cantitatea de O2 disponibila in pistoane.
Nu e OK !, dar nici nu are efecte .. imediate asupra motorului. Ceea ce se intimpla este infundarea evacuarii cu aceasta funingine.
Acum, cauze:
- management prost al motorului (din ECU) se vede la un tester la parametrii de functionare ai motorului;
- motorina proasta care nu se aprinde in conditiile normale din pistoane;
- valva EGR blocata in pozitia de recirculare gaze (in acest caz, in pistoane nu mai intra aer curat ci amestec cu gazele din esapament, deci implicit mai putin oxigen pentru ardere..);
- cred ca se mai pot gasi si alte cauze .. dar nu imi vin in minte acum.
Efecte:
- crestere a consumului, dar nu atat de evidenta cat scaderea in putere a motorului !
- imbucsirea traseului de evacuare cu funingine - catalizatorul este cel mai scump element pe acest traseu !!!
- probleme la verificarea periodica.
Solutia problemei e functie de cauza, bineinteles, dar daca nu esti sigur, o ordine logica ar fi:
- inlocuirea sursei de motorina;
- curatare/inactivare valva EGR, concomitent cu curatare traseu evacuare
- verificare ECU
Am lasat la final ECU, pentru ca mi se pare cel mai putin probabil ca asta sa fie problema. Cat despre inactivarea valvei EGR, aceasta se face simplu: urmaresti conducta prin care se leaga de galeria de evacuare. Acolo montezi o flansa oarba si gata. Initial ECU iti va da o eroare "Insuficient flow from EGR" poti sa stergi eroarea sau sa mergi cu ea, nu are nici un efect.
Respecte !
PS: la RAR la verificare, chiar daca mergi cu valva inactivata, nu vei avea probleme pentru ca nu se verifica la motoarele diesel continutul de oxizi de nitrogen in esapament.
Kuga 2.0TDCI 163CP