$1 scrie:$2Este bine-stiut ca evangheliile au fost scrise cam la 2-3 sute de ani DUPA moartea lui Iisus, cam prin secolele 3-4. Cateva intrebari se ridica:
Eu stiu ca Evangheliile au fost scrise in primul secol, cand au si TRAIT EVANGHELISTII. Nu avea cum sa scrie Sf Ioan Ev prin sec 4, cand el a murit pe la anul 90 si ceva, si a fost ultimul Evanghelist si cel mai batran. In timpul Mantuitorului el era cam cel mai tanar
$1 scrie:$21. conform scrierilor vremii, intre 3-5 la MIE stiau sa citeasca si intre 1-3 la MIE stiau sa scrie;
ok, dar crestinismul a fost raspandit prin vorba in special. Scrierile NT sunt consmnari, si scrisori (vezi cele ale Sf. Pavel, care, multe din ele au si adresant).
$1 scrie:$2. desi sunt 4 evanghelii, fiecare expune intamplarile in felul lui, si de multe ori scapand detalii;
Toate cele 4 Evanghelii au multe lucruri descrise in comul. Ca una are ceva in plus sau alte a omis ceva, mi se pare logic...oricum, nu se poate scrie in 100 de pagini viata unui om. Cei 4 evanghelisti expun fiecare in felul lor, pt ca nu au stat unul langa altul cand au scris Ev, si ,mai mult, fiecare avea stilul lui, si meseria lui. Sf Luca era doctor, Matei era vames...si restul nu mai stiu exact.
$1 scrie:$2. exista intamplari care nu sunt povestite in toate evangheliile, cum e posibil?
Exista CU SIGURANTA intamplari care nu sunt povestite in NICI O EV. Doar nu crezi ca Iisus a facut numai ce au scris Evanghelistii. Alea sunt doar consemnari, mai multe sau mai putine. Spune intr-o Ev, nu mai stiu care, parca dupa Sf Ioan, Ca "daca s-ar fi scris toate cu deamanuntul, socotesc ca nu ar fi incaput cartile care s-ar fi scris in toata lumea (metaforic vorbind...adica ar fi fost enorm de mult". Si daca ne gandim, cam asa ar fi...este imposibil sa consemnezi cu deamanuntu viata unui om obisnuit, daramite sa consemnezi viata lui Iisus. S-a consemnat ceea ce era poate necesar, sau cat au permis timpurile (daca avea camere de filmat, era o treaba)
$1 scrie:$2. se accepta ca evangheliile au fost scrise dupa ce la inceputurile crestinatatii (privite din punctul de vedere al noului testament) intamplarile lui Iisus au fost povestite si invatate din tata in fiu, din generatie in generatie.
DPDVD ortodox, NT a fost scris pana in anul 100 CEL TARZIU, apoi au fost traduceri, si, ce este drept e posibil sa se fi strecurat greseli, dar eu nu cred ca greseli majore~~~NU se poate sa nu existe in toata aceasta insiruire o veriga lipsa. Adica se puteau pierde anumite detalii, unele trecute cu vederea dinadins, altele pentru ca prezentau prea putin importanta.
$1 scrie:$2. biblia a fost traduse de multe ori, prima data fiind scrisa de catre gnostici. la traducere, multe sensuri se pot pierde.
Asta este drept, mai ales daca ne gandim numai la dif de cum intelege un englez unele lucruri, si cum o face un roman. Fiecare limba are mai multe sau mai putine sensuri ale expresiilor. ASTA NU TE IMPIEDICA SA STUDIEZI NT IN EBRAICA SAU GREACA , SI VEI INTELEGE MAI BINE SENSURILE. Asta oricum, dupa ce s-a incercat o traducere cat mai abordabila pe lb fiecaruia
$1 scrie:$2. daca se accepta ca bibliile scrise de gnostici sunt adevarate, atunci evaghelia dupa Iuda trebuie sa fie si ea adevarata, intrucat dateaza din aceeasi perioada.
din ce perioada dateaza??
$1 scrie:$2. in ingustimea mintii pe care o avem, ca oameni, privim lucrurile foarte limitat. Adica ne folosim numai de anumite pasaje ale bibliei pentru a aduce relevanta unui aspect, iar atunci cand se vine cu un contraargument, sau trebuie privit acel aspect in ansamblu, ne prevalam de omul care pacatuieste si nu are credinta.. etc etc.
In NT nu sunt contraziceri DOGMATICE. Ca mai sunt mici diferente intre cele 4 Ev explicabile, este alta treaba
$1 scrie:$2Poate ca ar trebui citita Biblia mai des, sa vedeti ca Iisus nu avea prejudecati, ci avea raspuns la toti si la toate. Venea cu pilde, pe care unii le inteleg, altii nu. Ba atunci cand a venit vorba de vechiul testament, Iisus a avut propria versiune.
Sunt multe de scris, insa...mai scriu cand oi avea timp ...
mai discutam, ca, chiar sunt multe de scris