@ zvony

OOOHHHH My good, eu pana acum intelegeam total anapoda aceste informatii...aceste dimensiuni...
Intr-adevar, asa este! Merci ca mi-ati deschis ochii!
@extremero : pe pagina asta eram si eu, dar nu am citit-o in detaliu, si aici zice clar ca a 2-a cifra este procentuala...STUPID ME !!
In legatura cu unghiul de fuga, eu nu stiu cat de important si de grav este, sa il ai corect... si de aceea nu i-am acordat prea multa importanta...

Si pe pagina de la CARBIBLES este explicat doar ce inseamna aceste unghiuri, nu si importanta lor sau ce inseamna sa il ai prost. Din belelele pe care ti le poate aduce un unghi dereglat, eu, personal, stiam doar de uzura cauciucului. Mai sunt si alte implicatii? Gen stabilitate, aderenta, etc?
Spuneti-mi va rog, ca atunci trec asta pe lista de prioritati so o sa-l fac cat de repede.
Tot de pe pagina asta am aflat ca roti mai late nu inseamna neaparat o aderenta mai buna..chiar din contra, pe o suprafata uda, scade. Suprafata de aderenta depinde de presiunea din cauciucuri si greutatea pe ele. ATAT! "Dreptunghiul " pe care calca rotile, are suprafata constanta datorita presiunii din anvelope si greutatii masinii. Un cauciuc mai lat = o lungime mai mare a dreptunghiului, dar o latime mai mica. Deci... castigul nu e prea mare, mai degraba estetic.
Dupa calcule, pentru a avea aproximativ acelasi diametru total al rotii ca si la iesirea din fabrica, ar trebui sa imi pun 205 X 50, dar sincer, mi se pare cam subtire...si ash avea o eroare negativa de 1 si ceva % . Dar cu 205 X 55 ash avea o eroare tot de 1 si ceva % , dar pozitiva. Tot pe acolo...
Facand eu alte calcule, m-am hotarat sa fac asa: sa pastrez grosimea balonului ( aia care eu credeam ca e 60, 65 mm) cum a fost la iesirea din fabrica, aprox 120 mm, dar sa pun un cauciuc mai lat ( da mai bine estetic si cred ca stabilitatea e mai mare , chiar daca aderenta nu se schimba, si avand deja jentile de 15" voi avea o eroare de 5 % la citire, cu care va trebui sa ma obisnuiec

Deci, un 205 X 60 ma duce la 123 mm grosime.
Cred ca raman la asta, 205/60/R15 , ceea ce imi va da un diametru total de 627 mm, fata de cel din dotarea standard de 596 . Cu 31 mm mai mare...cred ca imi incap, nu freaca de aripa
Mai ramane sa-mi aleg profilul , si voi vorbi cu cineva care lucreaza la Continental si stie... si da, in functie de BANI
Mai astept pareri de la "patiti" sau cunoscatori...