de Extremero » 10 Mar 2011, 01:31
Problema la vanzarea electrocasnicelor, electronicelor, pieselor de masina etc care sunt practic noi, dar vandute SH, este ca exista destul de multa lume care le poate lua pe firma (proprie sau a unui cunoscut) si astfel se deduce TVA-ul.
Deci practic, daca acel ceva e 1271RON cu TVA in magazin, platesti din 'buzunar' 1271/1.24=1025 RON, pt ca TVA-ul se deduce.
Si la valoarea asta nici nu intra pe inventar, astfel incat sa calculezi amortizari si sa te incurce dpdv proceduri.
Ba mai mult, daca e firma ta, te gandesti si mai departe... nici macar 1025 nu merita sa dai pe ea fara factura, pentru ca pentru a scoate suma respectica din firma 'cash and carry', mai platesti si impozit pe profit (16%) si imp pe dividende (inca 16%).
Deci in conditiile in care cineva are posibilitatea sa ia astfel de lucruri pe firma, ar trebui sa coste ~761RON, ca sa-i fie indeferent daca o ia SH sau din magazin la 1271 pe firma.
N-am scris cele de mai sus ca sa te descurajez, ci pur si simplu cand ai postat anuntul acum o luna mi-a facut cu ochiul masina asta de spalat pentru ca e chiar ok, dar mi-am dat seama ca n-are rost sa ma complic pentru ca daca o iau din magazin cu factura pe firma, platesc 'din buzunar' semnificativ mai putin.
Evident, daca cineva n-are posibilitatea sa faca cumparaturi pe firma, sau are, dar nu e platitor de TVA, atunci o reducere de 10-20% poate fi tentanta. Dar sub 10% reducere nu e o afacere, din moment ce aproape orice magazin iti ofera 5% discount aproape pe ochi frumosi.