Eu tot m-am dat cu capul de pereti pana acuma,ca si aici in .it este in discutie chestia cu pensiile.

Doar ca aici este un alt sistem.
Aici pana nu de mult se iesea la pensie in felul urmator:
Cand aveai conditiile de pensionare indeplinite , se facea media la ultimii 3 sau 4 ani de salarii si aveai drept penie cam 80% din salariul mediu rezultat.
Adica la 1000 de euri salariu iti venea pensie 800.
Astia or vazut ca nu se mai putea merge in ritmul asta si au schimbat sistemul in felul urmator:
In primul rand tin sa mentionez ca aici angajatilor li se retine in fiecare luna din salariu o anumita cota numita TFR (tratamento fine raporto),cota administrata de societatea unde este angajata persoana,care la sfarsitul contractului este returnata integral.
Cota amonteaza cam la un salariu anual.Adica daca eu sunt angajat de 2 ani la un patron, cand vreau sa imi dau demisia el obligatoriu imi va da TFR-ul adunat pana in momentul respectiv.2 ani = 2 salarii in plus.
Sa revin la noul sistem de pensii.Acum au schimbat legea in asa fel incat la pensionare nu mai primesti 80% ci doar 50% din salariile medii pe ultimii 3 ani.Suma insuficienta pt un pensionat.
Asa ca baietzii au gandit asa:
Restul de 30% il punem noi din TFR ul adunat pe parcursul vietii.S-au format anumite fonduri de providenta sociala unde angajatii pot sa isi depuna TFR ul pt a putea avea o pensie complementara la varsta pensionarii.
Partea frumoasa este ca angajatul poate alege daca sa depuna sau nu TFR ul in acele fonduri (private sau de stat) sau sa il lase in continuare in administrarea patronului.
Destul de complicat nu?