Buna dimineata,
Acum trebuie sa ma apar si eu
Atentie,nu-ti neg competenta sau studiile care le ai in domeniu,ci discut pe marginea subiectului si pe afirmatii.

$1 scrie:$2u le folosesc la matrite
...matrita este metalica nu din aluminiu
$1 scrie:$2aura pentru insert poate fi data in chiuloasa la fata locului
...este vorba despre blocul motor nu despre chiulasa.
$1 scrie:$2iciodata nu se poate compara un filet prelucrat prin aschiere (pe strung), cu unul prelucrat prin roluire (cel original)
...imi pare rau ca nu sunt de acord.
Am gasit nu o data ci de mai multe ori,suruburi despre care se spune ca sunt "Made in Germany" si ma miram de ce nu se infiletau iar cand am privit cu atentie filetul "facut prin roluire" de utilaje programate electronic,despre care se spune ca nu gresesc,nu exista niciun filet ci niste inele practicate la o distanta egala,fara inceput sau sfarsit.
Acest fapt nu se poate intampla si la forma de viata numita strungar,om de rand fara inteligenta artificiala care daca a reglat cutia de viteze pe un anumit tip de filet sau avans,nu are cum sa faca inele ci filet cu inceput si sfarsit iar daca ii spun sa faca filetul pe zero,pe zero il face nu pe -1 sau -2 cum e programata masinaria.
$1 scrie:$2a nu mai vorbim despre rezistenta la tractiune a unui OLC 45 din care se prelucreaza un surub pe strung si un surub original de chiuloasa care are grupa 10.9.
...exact cum d-ta mentionezi ca ii poti repara acel filet si garantezi lucrarea si eu am posibilitatea prin intermediul unor colaboratori dintr-o importanta fabrica,sa execut acel prezon din otelul necesar grupei 10.9 si sa confectionez diferite piese care necesita tratament termic,revenire,cementare sau alte minuni legate de prelucrari ale otelului.
Pentru cei care citesc pe aici si nu inteleg ce discutam noi,fac urmatoarele mentiuni:
-tratamentul termic este operatia prin care o piesa metalica este produsa toata la aceeasi duritate,
-cementarea este o operatie de tratament dar numai de suprafata,deci nu implica si strafunzimea piesei respective.
Acesta operatie este folosita in domeniul auto la vilbrochene de exemplu si din acest motiv in momentul in care se uzeaza,nu exista decat o cota sau doua de reparatie la cuzineti,deoarece atat permite operatia de cementare a vilbrochenului apoi cum spunem noi mecanicii in termen popular, "trece in cota moale" si chiar daca mai putem confectiona manual cuzineti mai grosi si vilbrochenul il putem rectifica la reparatia a treia cum ar veni,nu mai prezinta garantie.
$1 scrie:$2u imbratisez stiinta pentru ca imi usureaza munca, o face mai frumoasa, mai curata, mai sigura...
...si eu o umbratisez dar pana la un punct limita,dupa care trec la principii invatate in multi ani de munca si nopti trudite fara manuale care iti dau totul mura in gura sau testere care mai mult iti dau dureri de cap decat sa-ti evalueze defectiunea.
Exemplu concret,te duci si faci un test de diagnoza si nenea cu laptop-ul pus pe jumatate din masina si cu ochelarii legati de gat ca sa para mai inteligent sau flacaul cu cearcane pe la ochi care la prima ora a diminetii inca mai duhneste a fum de tigara sau bauturi scumpe intrucat cu o ora inainte pleca din clubul de noapte si deabia a reusit sa treaca pe acasa sa-si ia laptop-ul,se uita pe diagnoza si printre altele iti spune ca presiunea de ulei este "ok" exact asa scrie in program,dar ce presiune are nu stie si la scurt timp te miri de ce dracu au cazut cuzinetii si vilbrochenul asa repede.
Nu multa lumea stie ca amaratul ala de bec de pe bord(martorul de ulei)se aprinde deabia la o presiune de 0,8 cand e prea tarziu si unui motor ii trebuie macar presiune 2 ca sa asigure o lubrefiere cat de cat in limite normale si in acest caz ce e mai sfant,manometrul ala mecanic,antic si de demult sau mare computer inovat de stiinta care progreseaza peste noapte si cand intrebi ce apare pe diagnoza habar nu are?
Mai stim si navete spatiale controlate de tehnica artificiala,care au explodat dupa decolare in comparatie cu mecanicul care da cu cicanul in rotile vagoanelor de tren ca sa auda daca au fisuri in material.
Cam asta este cu pro si contra stiinta de ultima ora.
Partea proasta si faptul care ma ingrijoareaza foarte mult in ziua de astazi,este ca urmasii mei nu mai au ideea de putina strungarie,un pic de lacatuserie combinate cu un pic de spirit inovator ci totul se rezuma la informatica si pica para malaiata...
Stiu,sunt de moda veche dar toate astea mi-au prins bine in viata si niciodata nu am chemat instalatorul ca imi curge robinetul la baie pe la o garnitura,sau electricianul sa-mi schimbe o priza,sau lacatusul sa-mi repare o broasca de usa,sau electronistul sa-mi lipeasca mufa la antena si etc.
Toti astazi sunt ori IT-isi ori a deschis taticul cu mamica in camera de la strada,un magazin cu cola si guma de mestecat si ne miram ca altii fura la nivel inalt si nimic nu mai merge in tara asta care cara totul de peste hotare,nimic nu mai producem,am distrus si furat tot de foame si saracie.
Ne miram ca nu mai functioneaza trenurile pe Bucuresti -Constanta ca fura te miri cine,nu stiu ce cutii cu relee ca sa bea o bere sau sa ia o paine plina de cancer si nenorociri.
A inaintat stiinta si tehnica in asa fel incat nascutul unui copil a devenit ori o intreaga aventura pe bani multi ori decesul femeii in cauza care moare sub ochii doctorului.
Inainte nasteau femeile pe camp sau in caruta,cu sau fara moasa si faceau niste copii cat se putea de sanatosi iar ele nu aveau nimic,pe cand acum copii de 3-4 ani au cancer.