Fratilor, am nevoie de un sfat rapid

Aseara mi-a crapat placa de sunet. Fie eu am "arso" fie ea s-a dus de buna voie. Dupa vreo 2 reinstalari de drivere si suturi merge la nivel 1 din 10 cu potentiometrul de volum pe maxim si aud permanent un tiuit asemanator transformatoarelor de curent

Mai mult, cand incerc sa comut sunetul in casti sau boxe externe nu face comutarea, sunetul ramane pe boxele PC-ului.
Fiind vorba de un LAPTOP (Toshiba) apare firesc ce pot face. Din start va spun ca nu sunt de-acord cu placi de sunet USB, care nici nu sunt placi de sunet, sunt niste emulatoare de sunet iar eu nu vreau asa ceva.
Singurele variante USB par a fi niste placi de sunet externe de la Creative, care cred ca si-ar merita banii.
Model: Toshiba A300 Intel processor
Intrebari:
A folosit cineva vreodata placi de sunet pe slotul de extensie ExpressCard (sau PCMCIA v2) ? Daca da, impresii ...
A folosit cineva emulatoare sunet pe USB dar nu gen STICK, alea de 5 dolari bucata de pe vapor in port la Constanta?
Idei? Sugestii?
PS: exclud deocamdata schimbarea placii de baza, mi se pare o cheltuiala inutila, la acest moment.
PS: FARA SUNET NU STAU NICI DACA PICA BASESCU

Multumiri...