ATENTIE: topicurile care nu isi au locul aici sunt sterse sau inchise fara avertizare, iar userii care continua sa greseasca risca suspendarea contului !
03 Oct 2011, 15:57
Nu e vorba de a fi incuiat sau descuiat. E vorba de un rationament simplu, cine nu are bani sa plateasca taxa de poluare nu va avea bani nici de alte cheltuieli (RCA, revizii periodice, etc). Sa nu mai vorbim de faptul ca pe numere de BG se inmatriculeaza de obicei marci premium, la care intretinerea costa.
Eu de exemplu as avea bani de un BMW 7-8 ani vechime, inclusiv taxa de poluare. Dar nu cred ca imi permit costurile de intretinere (revizii si piese schimbate la timp).
04 Oct 2011, 09:33
Rationament simplu, dar....
Taxa auto la masina mea : 2500 eur.
RCA - 100/an, revizie - 100/an, drum - 25/an, itp - 15/an, impozit - 40/an = 280 euro/an.
Nu cred ca e tot una.
04 Oct 2011, 10:18
Cum naiba te costa 100 RON revizia, numai uleiul + toate filtrele, fara manopera si ai sarit de suma asta. Tu nu schimbi nimic la o masina veche de 9 ani?
Oricum nu de masina ta e vorba, Cristi. E vorba de marcile premium, astea au ponderea cea mai mare in randul masinilor in discutie.
E vorba de cei care se plang ca nu inmatriculeaza masinile in Romania pentru ca nu au bani. Nu vor avea bani nici de revizii, intretinere si asigurari, fi sigur de asta!
04 Oct 2011, 10:22
Calculul era facut in euro. A scris acolo
Sent from my GT-I9100 using Tapatalk
04 Oct 2011, 14:39
$1 scrie:$2ricum nu de masina ta e vorba, Cristi. E vorba de marcile premium, astea au ponderea cea mai mare in randul masinilor in discutie.
E vorba de cei care se plang ca nu inmatriculeaza masinile in Romania pentru ca nu au bani. Nu vor avea bani nici de revizii, intretinere si asigurari, fi sigur de asta!
Aici gresesti amarnic, din punctul meu de vedere. Fiind in Constanta, unde deja una din 5-6 masini (pe care le observ eu cand circul prin oras) are nr de bulgaria, as spune ca te inseli. masinile pe care le vad eu zilnic in trafic, nu-s premium deloc. Sunt masini cu an de fabricatie intre ~'97 si 2005/6, cu unele exceptii, bineinteles.
Ca un alt exemplu, eu n-am masina premium, nu-mi inmatriculez in romania masina pentru ca este, dupa mine, un jaf pe fatza, dar tot ce inseamna revizii si ITP sunt facute, deci imi permit intretinerea.
As tinde sa las un pic loc de discutie, avand in vedere ca nu stiu cate masini de bulgaria sunt in Brasov si cate dintre ele sunt premium. N-as baga mana in foc, dar sunt aproape sigur ca nu sunt la fel de multe masini (premium si non-premium, inmatriculate-n bg) ca-n Constanta.
04 Oct 2011, 15:37
@tibosee: mea culpa, citisem rapid.
@PH3N0M3N: Deja am precizat pe pagina anterioara parca, nu stau doar in Brasov. Am drumuri destul de dese in zona lui Don Gyovany, in Oltenia.
Si va rog frumos sa nu ne aprindem, am spus doar ca daca se va limita acest fenomen ar fi un lucru benefic. Este punctul meu de vedere si a multor altora care spera la un trafic mai curat, mai sigur.
04 Oct 2011, 17:03
$1 scrie:$2s zice ca tu te grabesti sa extrapolezi situatia ta...
1) ITP-ul la ei se face altfel, este mult mai permisiv. Apropo, in ce a costat ITP-ul la tine? Au verificat si noxele?
itp la romanica cu 150lei - la nea spaguta din cartier (roti pe 15 in loc de 14 , parbriz crapat, usa dr fata alta culoare, frane slabe..., lampa semnalizare sparta, arc stg fata rupta o spira , cauciucuri canci, fum la greu, etc...)
adevarul e ca la noi nu e permisiv de loc
04 Oct 2011, 20:37
La bulgari de banii astia faci ITP si pentru vapor daca e nevoie...
05 Oct 2011, 09:12
@tobosarul
Pe mine, in "romanica" m-au costat amandoua ITP-urile 150 de lei. 70 lei in 2009 si 80 de lei in 2011. Facute la service autorizat Ford, nu la nea spaguta din cartier. Si in postul tau, "deloc" se scrie legat.
Ex:
Nu este permisiv deloc.
Am vazut din profilul tau ca esti de loc din Constanta.
05 Oct 2011, 19:55
itp la romanica cu 150lei - la nea spaguta din cartier (roti pe 15 in loc de 14 , parbriz crapat, usa dr fata alta culoare, frane slabe..., lampa semnalizare sparta, arc stg fata rupta o spira , cauciucuri canci, fum la greu, etc...)
adevarul e ca la noi nu e permisiv deloc

imi cer scuze, dar eram nedormit de vreo 32 ore!
12 Dec 2011, 15:16
Pai in primul rand e doar un proiect de lege. Deci mai e pana la aprobare.
Apoi cu siguranta nu trece in forma asta prin parlament (cum sa specifici in lege ca "avem multe masini inmatriculate in tarile UE, in special Republica Bulgaria"?

).
Apoi un lucru bun este ca iti da posibilitatea sa inmatriculezi masina pe numele tau in tara de origine.
Dar cum ziceam, stai sa vedem ce iese. Bine ca se misca ceva.
12 Dec 2011, 15:20
si cat costa o procura legalizata? 40-50 lei? faci una pt fiecare 90 zile
12 Dec 2011, 16:18
Procura nu ar trebui sa aiba vreo implicatie. Sistemul trebuie gandit exact ca la regimul strainilor care au nevoie de viza in Romania. Cand intri cu masina in tara iti baga nr sau seria de sasiu intr-o baza de date iar acea masina poate sa stea maxim 90 de zile in RO dupa care fie iese din tara fie sta pe dreapta 365 de zile pana se reseteaza numaratoarea. Daca spre exemplu stai 5 zile in RO, iesi o luna si revii pentru inca 12 zile si tot asa sistemul ar trebui sa permita contorizarea celor 90 de zile intr-un interval de 365 de zile si sa anunte cand s-a atins limita. Cam asa este sistemul la vama pt anumiti straini care nu au voie sa stea fara viza in Ro mai mult de 90 de zile la 6 luni.
12 Dec 2011, 16:25
strainii aia sunt cetateni ai unor state UE?
12 Dec 2011, 19:30
Hai ca vin si eu cu o noutate legata de cei cu numere straine.
Am fost oprit acum 2 zile de un echipaj de politie pentru a le da toate detaliile despre cine e posesorul masinii, cine o conduce, cine e proprietarul, ce nr de inmatriculare are masina si cateva detalii tehnice.
Intreband de ce am fost oprit, fara sa incalc vreo regula, mi s-a explicat intr-un mod politicos ca se creeaza o baza de date cu toate masinile care au numere straine si sunt in circulatie la noi.
Tre' sa subliniez faptul ca cei din echipajul care m-au oprit au vorbit politicos, amabil si respectuos, ceea ce m-a surprins, dar mi-a placut.
Deasemenea, intrand putin in vorba cu ei, mi s-a explicat foarte frumos ca, desi pe imputernicire/procura este trecut numele tatalui meu, pot conduce si eu fara grija (si fara o alta imputernicire) masina, fiind ruda de gradul I (deci, si rudele de gradul I pot conduce, dar doar ele). Pe langa asta, legea cu 90 de zile, deocamdata a cam fost abandonata sau discutata foarte putin; in orice caz e e tot la stadiul de proiect si nicidecum un proiect final. Asta ca o informatie suplimentara, daca nu stiati sau aveati dubii...
12 Dec 2011, 20:40
Legat de subiectul asta se da o lupta interioara in sufletul meu. Avand in vedere ca 90% din cei care isi inmatriculeaza masinile in BG sunt cetateni cu o moralitate indoielnica si pe deasupra nici asigurarile din BG nu mai platesc de peste 6 luni datoriile acumulate in urma accidentelor, as fi bucuros sa nu se mai poata inmatricula masini in BG. Pe de alta parte, imi place cum unii cetateni au gasit o modalitate prin care sa dea o mica......UE lui boc cel mic si gasca lui de golani care isi bat joc de noi prin toate metodele posibile.
Dati-mi voie sa va povestesc o situatie asemanatoare in Germania. Un sofer recidivist in Germania poate fi pedepsit cu anularea permisului. Cand se intampla asa ceva, si cunosc personal un caz, neamtul se duce in Polonia si isi ia un permis de acolo cu care conduce pe (auto)strazile Germaniei. Cand s-a prins guvernul German ca sunt foarte multi dintre cei cu permise anulate care aplica matoda asta au dat o lege prin care un cetatean german cu domiciliul in Germania nu poate conduce pe drumurile publice decat cu permis german. Si atunci neamtul cu permisul anulat s-a dus in Polonia si a fost luat in spatiu de un cetatean polonez, si-a facut un fel de viza de flotant declarand ca el isi petrece vacantele in Polonia si permisul lui a ramas valabil pe teritoriul Germaniei.
Daca guvernul nostru nu si-ar mai bate joc de noi cu tot felul de taxe nesimtite, romanii nostri nu ar mai fi nevoiti sa recurga la astfel de subtrefugii pentru a putea supravietui.
In concluzie, din punctul meu de vedere, singurul vinovat pentru masinile inmatriculate in BG, este statul roman care a adoptat legea taxei auto.
12 Dec 2011, 21:11
@dutzup: imi pare rau ca la noi pe forum nu se pot da like-uri la posturi ca pe Facebook, pentru ca sunt absolut de aceeasi parere cu tine.
Perfect adevarat, pana la ultima virgula.
12 Dec 2011, 21:50
$1 scrie:$2..
In concluzie, din punctul meu de vedere, singurul vinovat pentru masinile inmatriculate in BG, este statul roman care a adoptat legea taxei auto.
Da-mi voie sa te contrazic: singura cale pentru e evita plata in alte state este ca taxa sa fie mai mica sau egala.
Insa asta nu garanteaza plata ei. Iar taxa auto dateaza de ani buni, nu a facut-o Boc.
Iar dupa cum spui si tu patania nemtilor, nu cred ca este de bine ca cineva care a savarsit niste fapte grave (care sa determine anularea permisului!!!) sa poate conduce peste pedeapsa data. Cred ca a fost o scapare, si nu m-ar mira sa apara o mica modificare in lege, care sa spuna ca poti conduce cu permis valabil in alte tari cu conditia ca soferul sa nu aiba permisul german suspendat.
12 Dec 2011, 22:39
Pai sa faca taxa mai mica ca sa nu mai renteze sa te chinui sa-ti inmatriculezi masina in BG. Eu nu am zis ca BOC a dat legea. Legea e din 01/2007 si atunci era Tariceanu, alt golan de matase care trebuia sa-si vanda masinile noi din reprezentantele lui. E prieten si cu Tiriac si amandoi ne-au tras-o atunci. Guvernul e de vina indiferent cine e in el. Eu doar ma bucur ca oricat se chinuie ei acum sa ne-o traga, mai sunt si unii care le-o trag inapoi.
Noi vorbim aici ca nu avem ce face, dar tot spectatori la bataia de joc a guvernului ramanem. Asta pana ne ajunge iarasi foamea pe majoritatea si iesim in strada.
13 Dec 2011, 09:29
$1 scrie:$2
Daca guvernul nostru nu si-ar mai bate joc de noi cu tot felul de taxe nesimtite, romanii nostri nu ar mai fi nevoiti sa recurga la astfel de subtrefugii pentru a putea supravietui.
Adica... tu numesti supravietuire ideea de a avea o masina?
Tu numesti supravietuire ideea de a avea BMW Seria 5, A6 si mai stiu eu ce ?
Hai sa fim seriosi.... Nu ai bani, nu e musai sa-ti iei masina !
Probabil ajungem la discutii in care posesori de supermasini (cu roti pe 19''

) se duc sa caute cauciucuri second.
Intamplator sau nu, de foarte multe ori, posesorii de masini inmatriculate pe BG sunt cam zmei in circulatie... probabil nu-i intereseaza... nimic.
Nu cumva suntem cam snobi?
13 Dec 2011, 12:39
$1 scrie:$2dutzup: imi pare rau ca la noi pe forum nu se pot da like-uri la posturi ca pe Facebook, pentru ca sunt absolut de aceeasi parere cu tine.
Perfect adevarat, pana la ultima virgula.
Exact cum ar spune Pavel Bartos: "Ia de aici" si folosestele cu incredere de cate ori simti nevoia
13 Dec 2011, 12:46
Stai un pic, masinile inmatriculate in BG sunt in mare majoritate niste carute vechi de 20 ani. Si da, pentru acei oameni e vorba de supravietuire. Pentru ca ei cu masina aia trebuie sa faca naveta sa mearga la lucru in ture, unde muncesc pe salariul minim pe economie, sau sa care porumbul si cartofii de pe camp.
Sunt si X5 si A6 si Q7 inmatriculate in BG si multe din ele au si volan pe dreapta. Aia nu intra in categoria muritori de foame, si nu la ei ma refeream eu. Cu toate ca un X5 cu volan pe dreapta e maxim 5000 euro. Cei care isi inscriu masinile in BG fac parte din mai multe categorii sociale. Si daca din ura pentru o anumita categorie sociala ii condamnam si pe ceilalti nu suntem cu nimic mai buni decat cei care ne conduc.
Cat despre cei care isi iau cauciucuri second hand la jeepul de peste 50k Euro sunt foarte multi. Aici pe forum era un forumist care intreba daca si-a pus cineva instalatie de gaz pe Mondeo 2.0 Benzina si au inceput sa-l atace toti. Si a venit altul care a zis ca el stie pe cineva care are Porsche Cayenne cu instalatie pe gaz

. Si am vazut cu ochii mei un X5 in Timisoara care avea busonul de la instalatia pe gaz. Dar va intreb, ce ati prefera sa conduceti, un BMW 525 din 2000 cu instalatie pe gaz sau un Logan nou avand in vedere ca sunt pe la acelasi pret? Eu recunosc ca voi alege BMW-ul pentru mai multe motive. In primul rand confortul si siguranta net superioare in BMW, si sigur m-as simti mai bine conducand un BMW decat un logan. La fel cum ma simt mai bine acum in Mondeo decat in Focusul vechi. SNOB?
E clar ca est europenii sunt mari snobi si poate ca uneori am fost si eu. Eu chiar am cochetat cu ideea de a-mi cumpara un X5 pe care sa-l inmatriculez in BG pentru ca am avut ocazia sa iau unul la un pret foarte bun. Dar mi s-a parut prea complicat si nu mi-a placut deloc ideea ca masina era pe numele unui bulgar. Acum am inteles ca se pot inmatricula in BG chiar pe numele tau.
Indiferent care sunt motivele noastre personale pentru a dori sau nu schimbarea acestei legi, nu uitati ca motivul guvernului nostru e doar sa ne subjuge din ce in ce mai mult. Si sa nu lase nici o scapare pentru muritorul de rand.
Va salut
13 Dec 2011, 13:11
Ce fel de taxa de poluare este asta daca masinile inmatriculate pana in 01.01.2007 care circula pe soselele Romaniei nu o platesc? Vad ca si noul proiect de lege vrea sa taxexe doar masinile care se vand. Dar cum ramane cu masinile care nu se vand? Alea nu polueaza?
13 Dec 2011, 13:34
Taxa asta de poluare a fost deja declarata nelegala de UE. De aia au si schimbat textul de lege de vreo 5 ori pana acum. De aia se si castiga in instanta si se primesc banii inapoi. Iar instantele in care nu se castiga sunt controlate politic.
Cred ca una din incalcarile fundamentale ale drepturilor omului sunt astfel de legi aplicate retroactiv. Cum e aceasta lege care doreste ca pentru masinile revandute in tara sa plateasca taxa auto daca ea nu a fost platita. Pun pariu ca aici o sa incadreze si cei care si-au recuperat taxa in instanta.
Astept o lege prin care taxa auto sa fie platita si pentru masinile de mult vandute la fier vechi, detinute de cetateni romani decedati intre timp. Iar banii sa fie pretinsi de la mostenitorii legali.

. Adica legea se aplica pentru toti cetatenii romani incepand de la Burebista si pentru toate masinile detinute de acestia pe parcursul vietii.
13 Dec 2011, 22:13
$1 scrie:$2Adica... tu numesti supravietuire ideea de a avea o masina?
Tu vezi doar o parte a lucrurilor,doar o clasa sociala,nu vezi tot ansamblul,dar pentru unele persoane,ideea de a avea masina nu e moft,chiar depinzi de ea si te ajuta sa supravietuiesti.Eu spre exemplu,desi sunt multe,nu am imbratisat niciodata ideea de a lucra intr-un birou,sau intr-un loc fix,pe salariu minim/mediu pe economie,si mi-a placut sa lucrez cu fiarele,si din aceasta cauza trebuie sa am masina pentru a avea cu ce cara fiarele care ma ajuta sa supravietuiesc...
$1 scrie:$2u numesti supravietuire ideea de a avea BMW Seria 5, A6 si mai stiu eu ce ?
Aici sunt de aceeasi parere contrarie cu a ta
$1 scrie:$2ai sa fim seriosi.... Nu ai bani, nu e musai sa-ti iei masina !
Serios!?..nu stiu de ce multi aveti ideea asta...nu stiu cum sa ii spun ca sa nu supar...de ce ar trebui sa isi ia masini doar cei cu bani,pentru care motiv,doar ca au bani si altii nu?...
toata lumea trebuie sa isi ia ce vrea,nu doar cei cu bani,si ce isi permite.
Acum daca mie imi palce un opel vectra b din 97 cu motor de isuzu 1.7 td,adus din germania cu 800 euri,si aici cand vreau sa il inscriu tre sa mai dau pe taxa din kkt inca pe atat,si la vecini dau doar 300 cu totul inclus...de ce trebuie sa fie acesta taxa ca piedica,si sa ma constranga sa iau logan de la Pitesti,care e varza ca masina noua fata de opelul sh..de ce sa aleg ce ar vrea altii,si sa nu aleg ce vreu eu!?,pentru ca asa vrea Tericeanu cu taxa lui?,sau pentru ca toata lumea le considera cazane?...si trebuie retinut un lucru:
NU toata lumea are bani,DAR toata lumea are nevoie de o masina 
Si pana la urma nu e vina cetateanului ca se duce la bulgaroi sa isi inscrie masina,nu cred ca ar fi cineva nebun sa se duca acolo daca nu ar fi fost introdusa ilegalitatea aia de taxa...pentru ca,asa cum e constrans sa isi ia logan de aici si alte masini noi ca
sa traiasca altii bine,tot asa e constrans de taxa sa se duca la vecini...ca vorba ceea:
dincolo e mai ieftin 
...parerea mea...care oricum nu conteaza.
14 Dec 2011, 13:21
Total de acord cu comentariul tau.
Sper sa vii la anul la zilele clubford. Ai o surubelnita la mine
Ultima oară modificat de
adicristea pe 14 Dec 2011, 13:51, modificat 1 dată în total.
Motiv: Nu era nevoie de citarea INTREGULUI mesaj anterior. Multumesc!
14 Dec 2011, 18:46
Stiu ca a ramas la un coleg surubelnita,dar nu stiam ca la tine

.. am plecat cu
TOTAL sa servim masa,si cand ne-am intors nu mai erai acolo...dar vad ca esti un tip corect,si o sa ne vedem la anul la ZCF,si bem o bere-doua-trei
15 Dec 2011, 09:41
Buuun
auzi mah Don Gyovani, daca eu iti gasesc o masina buna la 1100 eur, cu care poti cara mai ceva decat cu Opelul ala, ce zici?

Si nu, nu merg pe ideea ca trebuie sa-si ia masini doar cei cu foarte multi bani, dar, e normal, sa-ti iei o masina pe care sa ti-o permiti - am vazut om care, pentru un A4 din 2003, cauta burduf de dacie si lega cu sarma nu stiu ce conducte pe acolo. Nu mai spun de distrusi care-si pun placute de frana second.
Apoi
a fost o buna perioada, in trecut, cand nu puteai sa inmatriculezi o masina cumparata de afara, mai veche de 6 ani parca (sau 8, nu mai stiu). Lege data de statul roman pentru a proteja industria auto interna. Preturile masinilor second din tara au depins foarte mult de treaba asta, ca apoi, cand au cazut legile astea mai tarziu, preturile sa pice brusc.
Ce vreau sa spun - nu e normal sa platim ce nu face - sunt foarte de acord, dar cum crezi ca ma simt eu, cetatean de rand, cand statul jongleaza cu chestii de genul uite taxa, nu e taxa, iar masina mea luata cu 3000 euro cu o jumatate de an in urma, nu mai valoreaza acum nici 500 eur (zic si io, asa, ca tot Scorpia este in posesie

) ?
Pai pentru mine nu crezi ca e tzeapa?
Eu nu vreau preturi mari la masni, normal, dar, si pe mine ma afecteaza chestiile astea. Vreau o lege care sa ma protejeze si pe mine, posesor de auto in RO, platitor de taxe in RO.
Deci, recapitulez : nu ai bani sa circuli cu o masina in limita legilor din RO - pai atunci nu-ti iei.
Corect?
PS : si de la mine, la anu' ai un ciocan, na
15 Dec 2011, 12:32
^exact cum e cu capra vecinului, aceeasi mentalitate de 2 bani... (in privinta acestui lucru, nu generalizez!)