ATENTIE: topicurile care nu isi au locul aici sunt sterse sau inchise fara avertizare, iar userii care continua sa greseasca risca suspendarea contului !
14 Dec 2011, 10:29
lasa-ma sa ghicesc: cauti sirena de sub capac?
14 Dec 2011, 10:43
S-ar putea sa o caute degeaba. Ca Budweiserul din poza ta Nic este cel din SUA.
14 Dec 2011, 10:48
Asa e, aia nu e cehoaica. Berea, of course.
14 Dec 2011, 10:50
Oricum cred ca e teapa asta cu sirena lui Nic. Am cautat-o si eu sub capacele de Budweiser pentru state si nu am gasit-o.
14 Dec 2011, 16:25
Mah da cusurgii mai sunteti. D-aia nu vine sirena la voi...
(scuze ca am poluat topicul, da' am inteles ca in luna Sarbatorilor de Iarna, cafeneaua suparatilor are inventar, asa ca putem sa ne facem de cap). Ne lasi Bibane?
14 Dec 2011, 17:11
Multumesc pentru sfaturi celor ce mi le-au dat. Intr-adevar este mai simplu de invatat o limba straina cautand ca mintea sa nu fie suprasolicitata. Incepand cu lucrurile simple si exersandu-le se ajunge usor-usor la nevoia de a aduce un plus. Aici se pune din nou burta pe carte. Si tot asa. De fapt asta e si metoda pedagogica si nici nu m-am gandit ca as putea-o lua altfel.
Supararea mea, dupa cum am spus si in postul meu anterior, e ca, pornind de la dorinta mea de a invata franceza si trecand prin cateva pagini metodic scrise, am ajuns la concluzia ca, de fapt, nu pot trece de un stadiu minim fiindca nu cunosc suficient de bine gramatica limbii romane. Si asta m-a descumpanit si infuriat, m-a rusinat. Probabil ca daca as fi dat atentia cuvenita invatarii francezei la timpul potrivit, pe cand in paralel invatam romana la scoala si aveam toate notiunile cu care ma confrunt acum proaspat instalate in minte si inca neuitate, as fi reusit sa duc la capat invatarea trecand mult mai usor peste piedici.
Acum ma gasesc in fata unor oprelisti pe care nu mi-e usor sa le inving, parte din cauza nerabdarii si a inganfarii, parte din cauza ignorantei.
In mod normal, daca eram (inca) cat de cat stapan pe gramatica limbii romane la nivel teoretic, era suficient sa parcurg manualul de franceza. Dar realitatea e alta: ca sa inteleg ce mi se explica in romana, adica limba pe care e de inteles sa o stiu, trebuie sa iau o alta carte care sa-mi arate intelesul explicatiilor. E uzual sa stai cu un dictionar langa tine cand te avanti in lecturi ce te depasesc: gasesti un cuvant necunoscut, citesti definitia in dictionar, intelegi fraza si treci mai departe. Dar invatarea francezei, probabil nu numai pentru mine, nu e o simpla lectura, nu poate fi cursiva. Cand caut explicatia lucrului pe care nu-l inteleg in manual, dau de o teorie – nu de o definitie scurta. Si totul devine greoi.
In lumea prezentului orice limba alta decat engleza e mai greu de invatat intr-adevar. Engleza ne e servita pe tava. Nu vorbesc de raspandirea ei in lume numai din perspectiva intinderii fostului imperiu creat de englezi ci si de agresivitatea cu care engleza ne intra in case si in viata, prin mediile contemporane: muzica, film, etc. Trebuie sa recunoastem ca singura limba ce a iesit prin aceste medii dintre granitele tarilor in care e vorbita, cu un succes aproape de nemasurat, e engleza. De exemplu mie, ca si multor altora, urechea mi-e mangaiata de genuri muzicale ca blues, jazz sau rock. Sunt artisti ce stapanesc sublim aceste genuri si din Franta si din Germania si din Romania si din India. De peste tot, din toata lumea. Ei bine, cand sunt intrebat ce muzicieni imi plac, dau (sa zicem) 30 exemple dintre care trei, maxim patru nu sunt, in arta lor, vorbitori de engleza.
Engleza pe care o stiu, cat o stiu, am invatat-o mai mult extrascolar. Mentionez ca nu am urmat scoli cu profil special de limbi straine.
Asadar invatarea francezei nu va fi simpla. Nu atat de simpla ca invatarea englezei. Nu ma ascund dupa deget – in comoditatea mea as fi dorit sa fie.
Multumesc celor care-mi tin pumnii. Komandante, iti intorc reverenta.
Pentru cei ce mi-au adus laude:
1. Nu cred ca postul meu poate fi considerat un exercitiu literar. A fost doar o rabufnire a frustrarii mele, chiar daca putin distrata.
2. Cu toate astea, recunosc spasit, citindu-va aprecierile m-am umflat ca un broscoi in calduri pana am umplut incaperea. Si ce comod stateam chiar si cu clanta usii infipta-n coaste!
Noroc ca a intervenit Temir, care, aproape fara mila, mi-a gasit si scos dopul si m-a adus fasaind cu picioarele pe pamant. Numai ca acum am bocanci cu talpi de plumb. Supararea mea a capatat subit o nota trista.
Temir, eram aproape convins ca nescriind despre motoare si roti si suruburi ci, chiar daca indirect, despre un subiect delicat si indreptatit provocator – limba romana - o sa am parte de observatii. Ma asteptam.
Imi pun cenusa-n cap: nu stiu cum, fiindca am recitit ce-am scris pentru eventuale corectari, “numerosi membrii” nu mi-a atras atentia asa ca nu pot zice ca a fost un typo...
Am spus ca am gasit dezacorduri in discursurile unor ilustre personalitati. Am gresit si exagerat. Trebuia sa scriu “greseli” marunte, rare si de fond. In fapt, nimicuri. Nu-s de pomenit la Cronica Carcotasilor. Oricum e vorba de greseli care nu vin din cauza ignorantei ci ca urmare a unei intercalari spontane a unei idei noi sau a unui nou argument in fraza. Revenirea la ideea initiala poate aduce uneori cate-o mica greseala. Unii, ca niste actori sau ca niste muzicieni, trec precum acestia peste o pronuntie defectuasa sau peste un sunet ratat fara trac, nealterand fraza, pastrand dramatismul si ritmul neschimbat. Si asa nu se observa mica greseala. Altii, ca mine, o dau in balbe si strica tot discursul. In vorbire e mai usor sa gasesti greseli. In scris insa, cred ca orice textier ce se respecta se corecteaza si se rascorecteaza. Deci e mai greu sa gasim greseli. Daca sunt, probabil ca le gasim la erata.
Sa caut greseli in textele tale ar fi un efort mare. Foarte mare. Ai scris mult si bine. Totusi, imi aduc aminte ca, tocmai de aceea, am observat candva o greseala. Nu tin minte in ce forma. Probabil era intr-un text nerevizuit, un spatiu scapat inaintea unei virgule, un typo. Nu vreau sa caut nod in papura analizand textele tale. Prefer sa raman cu placerea de a le citi asa cum sunt: pline de continut, frumos zise si corect scrise.
Stiam de existenta a trei verbe “pacatoase” care la infinitiv au terminatia “–ii”. Dar sunt patru: a prii, a inmii, a pustii si a sfii. De doua dintre ele mi-am adus aminte imediat, pe celelalte doua le-am cautat.
Oricum m-am facut gresit inteles. Nu despre astea era vorba. Profesoara mea de romana zicea ca nu se pun la sfarsitul verbelor cu terminatia i la infinitiv doi i in nici o circumstanta. Exemplu: a sti nu are in nici o conjugare doi i la sfarsit. In ce ma priveste ma bucur ca totusi, dupa ce am ignorat atata timp scrierea corecta, m-am luminat. Interesant e ca in tot acest rastimp nici nu am observat in lecturile mele diferenta. Acum imi sare-n ochi. Sunt tentat sa o invinuiesc pe profa de romana pentru nestiinta mea dar nu o fac – probabil ca ea a transmis cu succes, poate mai multor generatii, ceea ce a invatat ea de la profesorii ei, probabil undeva imediat dupa al doilea a mare razboi.
Propun totusi sa ne intoarcem la ale noastre treburi sacaitoare.
14 Dec 2011, 17:44
Octa, sunt intr-o situatie oarecum similara in efortul meu de a invata limba ceha. Raman de multe ori confuz la partea de gramatica pentru ca simt ca nu (mai?) stapanesc asa de bine gramatica in limba materna.
Incerc - cu oarece succes - sa sar peste acest obstacol (si peste dezamagirea/rusinea aferenta) adoptand un plan alternativ (fata de manualul neprietenos): contactul cat mai intens cu limba respectiva. In cazul tau: TV-ul pornit pe un canal francez, filme in limba franceza, poate ai pe cineva cu care sa incerci sa schimbi cateva vorbe in franceza, o carte in franceza etc. Ideea e sa ajungi la stadiul in care iti dai seama ca faci o greseala prin faptul ca ceea ce spui te mangaie in mod neplacut la ureche.
Just to put my two cents in.
14 Dec 2011, 18:10
intre timp am avansat nitel. nu cu franceza. dupa ce am cautat ca apucat de streche prin biblioteca, am gasit cate ceva despre gramatica limbii romane, ca no!, manualele de clasa a V-a si a VI-a probabil ca le-am aruncat, pubert rebel, pe la sfarsitul fiecarui an scolar. sau le-am lasat dispretuitor in banca... pare destul de usor de trecut de la un capitol la altul. pesemne ca totusi notiunile nu-mi lipsesc cu desavarsire. vin inapoi... unele traznitor de iute, altele incet-incet. cum zilele astea am facut din treaba asta o obsesie, poate reusesc chiar mai curand sa-mi inving incorecta obisnuinta. in acelasi timp ma voi intoarce la manualul de franceza, in care sper ca neintelese imi vor ramane doar cuvintele frantuzesti.
14 Dec 2011, 19:27
Foarte bun si episodul doi,si mult mai bine structurat si povestit,ai avansat domnule

...a,
Octa imi permit sa iti dau o idee,eu zic sa iti faci o gagica care este profesoara de limba franceza si asa o sa inveti mai repede si cu mai multa placere limba franceza,chiar doua limbi straine

(daca faci cunostinta si cu limba profei

) ...si ai avantajul ca o sa te corecteze tot timpul daca nu vorbesti corect gramatical romaneste,asta ca bonus.

Si cel mai bun critic literar de pe forum,domnia sa
temir,zice bine cu olteneasca,ca daca
vii pe aici si stai ceva vreme o sa auzi des vorbinduse cu doi i...
ca ma trezii acum,dupa ce venii de la bilioteca unde citii o carte in care amutii cand vazui ca se scrie cu doi ii
14 Dec 2011, 19:45
merci. problemele mele sunt legate de scriere, nu de vorbire... cred. sper.
cat despre gagica profesoara de franceza... si de limba ei... numa' sa nu te auda sotia mea!
14 Dec 2011, 20:13
Ups..

..am puso daca citeste sotia ta pe aici,si cand vii cu ea la ZCF ma fugareste cu pusca

...a,rectific..amanta profa de limba franceza

...gata,nu mai zic nimic ca mi-e ca mi-o fur..

Sa inveti bine.
15 Dec 2011, 12:38
Tocmai am aflat ca am circulat 2 sapt cu masina neinmatriculata fiindca mi-a expirat leasingul si implicit talonul.
Numai ca fraierul de mine nu a stiut acest lucru.
Daca nu mai am activitate pe forum inseamna ca ma gasiti la puscarie intre 1-7 ani parca.
15 Dec 2011, 12:42
Sa ne zici daca vrei sa-ti aducem ceva. Pot face rost de o masina de gaurit, cam cat crezi ca-ti ia sa evadezi?
15 Dec 2011, 12:51
Nu ar fi trebuit sa te anunte si leasingul despre acest lucru? Oricum cred ca ar trebui sa postezi la cafeneaua cealalta ca ti s-a terminat leasingul.
15 Dec 2011, 12:53
Trebuia dar uite că nu s-au sinchisit. S-au văzut cu banii în sac și au uitat de mine.
Sunt curios acum în câte zile îmi trimit actele având în vedere că e sfârșit de an.
O să postez în cealaltă cafeanea după ce am noul talon.
15 Dec 2011, 18:02
vezi ca la ultima rata s-ar putea sa iti mai puna de la ei 100 euro taxa de inchidere leaseing, taxa ce nu exista pe nicaieri in contract. am avut colegi care s-au lovit de situatia asta. au facut scandal, dar nu au rezolvat nimic. au inghitit in sec, au platit si au fost fericiti ca au scapat de magariile celor de la leasing.
si pe viitor ia-ti si tu ca toti oamenii masina din germania.
15 Dec 2011, 18:15
cei care-si iau masini din Franta sunt neoameni?
On topic: sunt suparat ca acum, cand se apropie sarbatorile de iarna ar trebui sa fim mai buni si nu reusim chestia asta. Las deoparte crestinismele cu Nasterea Domnului, las deoparte si pe baiatul ala cu burta mare si barba alba de la departamentul de marketing al Coca Cola, pur si simplu e sfarsit de an, ce n-am facut timp de un an nu vom face - miraculos - tocmai acum.
Mi-am propus si am reusit sa adun cateva zile la rand fara sa claxonez in trafic, fara sa ma enervez, cu clementa fata de bizo... pardon, colegii mai ciudati de trafic am vrut sa spun.
In zadar. Mi se pare chiar mai greu cand esti calm si nu ripostezi la mitocaniile unora.
15 Dec 2011, 19:20
@xxl_cm - am zis și eu măcar o dată-n viață să am mașină nouă. Că după ce apare nevasta, copii, rate la casă n-o să mai apuc.
@Nic_Bv calm calm, dar păr alb în cap tot faci de la traficul nebun.
15 Dec 2011, 19:39
Banica? Ca sa-l las deoparte ar trebui mai intai sa-l bag in seama...
15 Dec 2011, 20:45
Diferenta e ca aia de la "Trazniti in NATO" isi cam stiu locul, pe cand Banica e ferm convins ca e cel putin la fel de bun ca Elvis...
15 Dec 2011, 21:38
... si la fel de tare ca Chuck Norris...
15 Dec 2011, 21:40
si daca ar canta colinde (in loc de "rock"), ar fi hrusca ori fuego totul la patrat
15 Dec 2011, 22:02
Baieti, daca ne prinde Bibanu ca stam in cafenea fara sa facem consumatie, ne alearga cu levierul in jurul institutiei... si da, Bibanu e mai tare ca Chuck Noris plus Mircea Badea plus Stefan Banica la un loc, ca din poza de profil bag seama ca e var cu nea' Fane Seagal...
20 Dec 2011, 12:50
Am fost aseara prin centru prin Vaclavske Namesti - pentru cei care au trecut prin Praga, e o statuie ecvestra mare vis-a-vis de muzeul national. O multime de lumanari aprinse, poze cu Havel si mesaje lipite pe acea statuie, o priveliste care m-a cam lasat cu ochii umezi. Motto-ul lui "adevarul si dragostea va invinge minciuna si ura" e printat mare. Lumea vine si aprinde cate o lumanare in liniste. E chiar emotionant sa citesti cateva din mesajele scrise si puse printre lumanari.
20 Dec 2011, 13:07
da,se pare ca Al de sus ii ia intai pe aia buni!pe iliescu nu-l ia nimeni?!
20 Dec 2011, 13:32
Intotdeauna cand pleci undeva unde tie bine, te grabesti si pleci mai repede;
Intotdeauna cand pleci undeva unde tie rau, nu iti place, nu te simti bine, amani pe cat poti momentul..........
Powered by phpBB © phpBB Group.
phpBB Mobile / SEO by Artodia.