$1 scrie:$2una ziua! As vrea sa apelez la serviciile dvs. Problema e ca sunt din Bucuresti si nu vreau sa bat drumul degeaba daca nu este nevoie. As vrea sa va descriu problema pe care o am si sa imi spuneti daca este probabil sa fie din injectoare... sau nu are rost sa vin. Masina merge per total foarte bine, trage bine, nu pare sa scoata fum. Singura problema este ca merge motorul urat doar la relanti si doar la rece (merge sacadat... are un tremurat la interval de vreo 2 secunde). Tot la rece mi se stinge si putin mai greu martorul de ulei(vreo 2 secunde) dar asta nu cred sa aiba legatura. Mi se pare suspect faptul ca face doar la rece... adica nu vad de ce ar face doar la rece daca ar fi din vreun injector. Sper sa ma lamuriti dumneavoastra. Trebuie sa mai specific si ca mi-am mai reconditionat 2 injectoare acum jumatate de an la o firma care nu mi-a rescris codurile. Nu stiu cat conteaza dar as vrea sa le rescriu oricum. Cat m-ar costa rescrierea codurilor la 2 injectoare, separat de restul reparatiei?... sau cand reconditionati un injector le rescrieti pe toate? Multumesc!
Stimate Domn,
Va mulțumim pentru interesul acordat!
Ne este foarte greu să ne dăm seama de defecțiunea mașinii dvs. doar citind descrierea simptomelor. Teoretic pot fi o mulțime de defecțiuni care ar putea cauza problema enunțată de dvs.
Dar, un lucru este cert: injectoarele nu au fost reparate profesional pentru ca nu li s-au generat coduri de calibrare. Acest lucru se realizează numai la un centru autorizat Delphi, precum service-ul nostru. Dacă doriți, noi vă putem verificat toate injectoarele pentru a constata dacă necesită sau nu reparație, dar cu siguranța va trebui sa recondiționați cele două injectoare reparate de dvs. acum 6 luni. Aceasta reparație trebuie făcută de la zero și costă 580 RON/injector.
Reparația constă în schimb de supapă și duză și calibrare electronica pe stand profesional Hartridge CRi-PC. Aceasta este singura soluție de reparație autorizată de firma Delphi Romania, ai cărei parteneri suntem.
Probabil că vă întrebați de ce aceste coduri de calibrare nu se pot genera fără a schimba supapa și duza injectorului. Răspunsul este foarte simplu: standul de calibrare nu va putea genera codul dacă aceste componente nu sunt noi și originale. Orice uzură sau problema de calitate (produs contrafăcut) nu sunt acceptate și implicit codul C2I nu se generează. Gândiți-vă că vorbim aici de microni, a milioana parte dintr-un metru, (de exemplu grosimea unui fir de par este de 100 microni), iar o diferența de câțiva microni, la o presiune de 1600 de bari poate face o mare diferență, iar componentele folosite (chiar și 6 luni) sau contrafăcute (chinezăriile) sigur vor pica testul (și vorbim aici din experiență).
Pentru a înțelege mai bine de ce este necesară generarea codului hexazecimal (C2I) pentru injectoarele Delphi, vă prezentăm mai jos o scurtă descriere a acestei operațiuni:
Calibrarea electronică a unui injector presupune realizarea a 165 de teste pe un stand special - Hartridge CRi-PC. Prin aceste teste se simulează funcționarea corectă a injectorului pe motor, iar în urma lor codul C2I înmagazinează această informație pentru a o transmite motorului în timpul funcționării. Ca să fim mai expliciți, un injector căruia i-au fost schimbate doar duza și supapa de retur nu va funcționa corect, pentru că la o anumită turație calculatorul mașinii nu va știi ce semnal să transmită injectorului pentru pulverizarea cantității de motorină necesară. Este bine de știut faptul că vorbim de multiple diferențe între injectoare: acestea, fie noi, fie reparate, au specificații unice determinate printre altele de orice mică diferență în tensiunea de strângere sau piesele folosite (adică chiar și duzele și supapele de retur noi și originale nu sunt identice pentru ca tot au o marjă de eroare din fabricație).
Rolul standului Hartridge CRi-PC este de a măsura ce cantitate de motorină este pulverizată de injector atunci când acesta primește un semnal. Știind cantitatea de motorina pulverizată, aceasta este asociată cu un semnal astfel că, în timpul funcționării pe motor, calculatorul mașinii va știi ce semnal să trimită injectorului pentru a pulveriza cantitatea de motorină optimă, necesară pentru turația din momentul respectiv.
La prima vedere poate părea puțin credibil ca pot exista aceste diferențe între injectoare, dar așa cum am scris mai sus, vorbim aici de microni, iar o eroare de câțiva microni, la o presiune de 1600 de bari poate face o mare diferența în cantitatea de motorina pulverizată.
Deci, conform informațiilor noastre tehnice referitoare la reparația unui injector Delphi, dacă aceasta a fost făcută fără generare de C2I, este aproape sigur ca injectorul să nu funcționeze corect. Șansele ca injectorul reparat sa respecte aceleași specificații de dinainte de a fi reparat și, implicit, să funcționeze după vechiul cod C2I, sunt aproape zero. Este totuși posibil ca, din pură întâmplare, anumite specificații, foarte puține din cele 165 conform testului standard, sa fie respectate, iar lucrul acesta să para puțin sesizabil, mai ales la Euro 3 sau dacă se merge mai turat. Poate așa s-a întâmplat și în situația dvs., iar cu timpul, după 6 luni, datorită uzurii, simptomele să fi devenit mai evidente. Nu în ultimul rând, este bine de știut că, chiar dacă veți avea impresia ca motorul "merge rotund", pe termen lung, mersul cu injectoare necodate poate avea efecte grave asupra motorului: înfundare EGR, uzare prematură, spargere piston ș.a.m.d.
În concluzie, noi vă recomandăm sa începeți printr-o verificare și eventual o reparație a sistemului de injecție (pompă - injectoare) și cu aceste servicii vă putem ajuta noi, iar dacă problemele persistă trebuie sa apelați la un service autorizat Ford pentru ca ei ar trebui să aibă mai multă experiență cu depistarea celorlalte defecțiuni. Sau vă puteți duce mai întâi la o reprezentanță Ford pentru verificare, dar noi suntem foarte siguri ca aveți cel puțin o problemă cu cele doua injectoare care nu au fost reparate profesional.
Dacă vă hotărâți sa apelați la serviciile noastre, programările se fac numai telefonic la 0765 269 021 / 0765 269 733, iar reparația injectoarelor se realizează în aceeași zi în care veniți cu mașina la noi, bineînțeles cu programare în prealabil.
Va mulțumim și succes în decizia dvs.!
Cu respect,
Echipa Endor Diesel
http://www.endordiesel.ro