OUG 103 / 2009:
Art. 1, alin. 1: La articolul 5, alineatul (2) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"(2) Referendumul este valabil daca la acesta participa cel putin jumatate plus unul din numarul persoanelor inscrise in listele electorale permanente."
S-a pus problema
validarii referendumului.
Legea 62 / 2012:
1. La articolul I, dupa punctul 1 se introduce un nou punct, punctul 1^1, cu urmatorul cuprins:
"1^1. Articolul 10 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
«Art. 10
Demiterea Presedintelui Romaniei este aprobata daca a intrunit majoritatea voturilor cetatenilor inscrisi in listele electorale.»"
De aceasta modificare nu s-a tinut cont in cazul referendumului (nu stiu sa iti spun exact de ce - posibil sa fie o decizie de neconstitutionalitate legat de aceasta modificare). Semnificatiile sunt total diferite, iar daca ai fi fost atent la tot tam-tam-ul ce s-a facut legat de referendum nu am mai fi purtat aceasta discutie acum.
Permite-mi sa-ti explic:
Presedintele Romaniei
nu a fost demis deoarece referendumul nu a fost validat. Acest lucru s-a intamplat din cauza modificarilor OUG 103 / 2009. Nu s-a pus nici o clipa problema "nedemiterii" fiindca nu au fost 50%+1 din persoanele inscrise pe listele electorale de acord cu demiterea.
Explic mai simplu:
OUG 103 /2009 spune: Referendum valid daca voteaza 501 pers. din 1000. Indiferent daca voteaza pentru demitere sau impotriva.
Legea 62 / 2012 spune: Presedintele este demis daca 501 pers. din 1000 voteaza pentru demitere. -> permite-mi, te rog, sa repet: nu s-a luat in considerare in ceea ce priveste referendumul.
Sper ca acum ai inteles. Pentru ca ai insistat intr-o problema fara sa o aprofundezi, tocmai ai pierdut acei 33%. Asta inseamna greseala asumata in proportie de 100%.
LE: Am mai gasit o informatie (dar nu pot sa o verific) conform careia si eu gresesc (cand sustin introducerea cvorumului de prezenta in 2009), dar intareste ceea ce spuneam (adica aveam mai multa dreptate decat credeam):
$1 scrie:$2VORUMUL DE PREZENŢĂ
Legea referendumului (3/2000) prevede astfel în privinţa cvorumului de prezenţă: "Art. 5 (2). Referendumul este valabil dacă la acesta participă cel puţin jumătate plus unul din numărul persoanelor înscrise în listele electorale". Textul acestui articol, sub incidenţa căruia intră toate tipurile de referendum, nu a fost niciodată modificat direct de nicio lege ulterioară.
Sursa:
http://www.businessmagazin.ro/analize/c ... ca-9863394