@VIPER: cu placa de baza vin doua cabluri; eu aveam nevoie de al treilea. Placa are 8 porturi SATA, n-am vazut inca placa de baza cu 8 cabluri incluse...
Si apropo de suruburi. Pai cred ca aveau motive sa fie suparati, daca placa de baza nu avea suruburi, HDD-urile nici atat, la vanzare nu sunt - pe bune, de unde sa le ia?
@toxicristi: exemplul este cat se poate de elocvent daca faci un mic efort de gandire
in-extenso : ce resurse am alocat pentru achizitia unui cablu de 5 lei? Productivitatea mea unde este? Cu tehnologia stau bine, cablurile ma omoara...
La noi NU exista (excluzand exceptiile minore) mentalitatea gandirii colective. Adica: la naiba, mi-am facut magazin de componente IT&C hai sa ma pun in pielea clientului, sa fac un pic de "aftersales retention": mai pe romaneste, sa ma pun in pielea amaratului care cumpara de la mine un harddisk. Ce ar putea sa-i mai treaca prin minte sa cumpere? Pai poate are carcasa burdusita de periferice si mai vrea un surub, un cablu, etc. Ce-ar fi sa iau 2-3 cabluri si 10 suruburi si sa le am acolo?
2-3 cabluri plus zece suruburi inseamna un cost de achizitie de maxim 10 RON. Ia sa pun un adaos sanatos de 50% (pe mine ma durea-n cot daca un cablu era 5 lei sau 7.5 lei, important era sa mi se rezolve problema simultan cu achizitia de 330 lei).
SAU: este scump sa faci cu 10 RON 2-3 clienti fericiti? Eu zic ca nu. Ia naibii un cablu si o mana de suruburi si tine-le sub tejghea. Stii ca sunt sanse mari sa vina un client caruia sa-i crape buza dupa ele. Spune-i ca din pacate producatorul nu le include in pachet, dar IL POTI AJUTA cu un cablu care intamplator il ai la indemana. Cat costa? Nimic, cadou pentru un client fericit...
Repet, nu sunt carcotas; dezvolt discutia cu cablul SATA doar ca exemplu, nu ca si caz in sine. Altminteri, adaug la costurile achizitiei de 5 lei, pe langa o ora de alergat prin oras si o ora de butonat pe forumuri. Si dup-aia cad in depresie.