daca faci rezervare la masina in germania, cere un fax cu briefu'. daca acolo scrie euro 4 e ok. sa nu scrie D4... ala nu e recunoscut la noi drept euro 4, la ei da...
la intrebarea: categoriile de poluare cu prefixul D corespund celor cu euro daca sunt urmate de aceeasi cifra?, dl. Mihai Heimann Matei, realizatorul unei bune emisiuni auto la tv, mi-a raspuns:
"Buna Ziua D-le Octavian,
intradevar problemele ridicate de D-voastra sunt de interes general si chiar foarte importante pentru noi. Iata un pasaj din textul de lege din Germania:
Die Emissionsgruppen „D 3“ und„D 4“ gelten kraftfahrzeugsteuerlich als jeweils gleichwertig mit „Euro 3“ und „Euro 4“, wenn für den Fahrzeugtyp die Einhaltung aller erforderlichen Voraussetzungen rechtzeitig nachgewiesen wurde.
adica traducerea:
Grupele de poluare D3 si D4 din punct de vedere al impozitului pe automobile sunt identice cu Euro 3 si Euro 4 daca pentru automobilul respectiv s-a demonstrat in timp util ca indeplineste toate conditiile cerute de norme.
In concluzie este o problema destul de complicata si cei de la RAR refuza deseori sa acorde pt D4 norma Euro 4.
Voi incerca sa lamuresc aceste aspecte intr-o emisiune dar nu stiu cu cine pt ca cei de la RAR refuza sa accepte clasificarea din Germania.
daca mai sunt nelamuriri va rog sa-mi scrieti.
Cu stima
Mihai Heimann Matei"
pe de alta parte, poti cere la RAR o certificare daca duci copia briefului. costa... parca in jur de 40 lei. daca ai foaia lor, poti fi 100% ce urmeaza sa faci. poti sa ceri certificare si prin siteul
http://www.rarom.ro, nu stiu procedura dar stiu sigur ca dureaza mai mutl si te incurca... si tot te costa...
succes!