Arhiva Comercial

Teapa la service/preturi exagerate

Subiecte in care nu s-a mai scris de 3 luni si subiecte inchise

Moderatori: KomandantuR, adicristea

Reguli forum
Daca cineva dintre cei care au subiect aici doreste mutarea acestuia in categoria Comercial, il rog sa ma anunte prin PM, E-MAIL sau printr-un mesaj aici.
In aceasta categorie nu se mai poate raspunde la subiecte.

Teapa la service/preturi exagerate

Mesajde bll » 09 Oct 2007, 16:36

Va descriu pe scurt cum trag teapa servicurile, sa stiti dinainte la ce sa va asteptati dupa un accident mai mic, dupa parerea mea sa pot economisii citeva milioane bune daca esti atent:

Acum citeva saptamini am avut un mic accident, cineva a intrat din spate in masina mea (Ford Sierra 2.0i 1987 combi) si m-am dus pe asigurarea lui la service care au facut o oferta pentru asigurator.
Concret:
- inlocuire haion
- vopsit haion
- refacute toate pe haion (motoras, antena, etc)
- schimb bara spate.

Pentru treburile astea service Donath din Cluj (care de altfel este destul de bun la carosare) a cerut:
1050 RON manopera
730 RON materiale pentru vopsit (0.85 litri vopsea PPG, sprit chit,lac).

Mi s-a parut prea mare suma si am banuit ca pot face o afacere buna, asa ca m-am inteles cu asiguratorul si am facut eu tot, fiind in concediu.
Costurile efective:
Am fost la magazinul de la care cumpara si service-l vopseaua, si surprize:
- Toate materialele au costat 156 RON ( in loc de 730 RON !!!), de fapt trebuiau numai 0.2 litri de vopsea pentru vopsit haionul!
- Am facut lucrarea (vopsit+montat+instalatii in haion) in 2 zile.

Deci in loc de 1780 RON m-a costat 156 RON + 130 RON un pistol de vopsit = 286 RON!!! (+ 10 beri pentru un prieten care are cuptor unde trebuie sa pui piesele dupa vopsit).

Concluzie:
1) Pentru materiale s-a pus de 4 ori mai mult.
2) Pentru manopera de o zi pentru un mecanic s-a pus 1000 RON.

Mie mi se pare teapa, ce parare aveti?
Ford Sierra 2.0i SOHC 74kW CAT N4 BNG
bll
Ford Freak

Mesajde Tiry213 » 09 Oct 2007, 17:00

Eu am platit 2200 RON pentru : Vopsit toata partea stanga, indreptat prag, indreptat stalp, schimbat usi + toate accesoriile de pe ele. Lucrarea a iesit la milimetru culoarea la fel. Am gasit si serviceuri mai scumpe si mai ieftine. Dar merita toti banii.
Imagine
Tiry213
1nsane Member

Mesajde titocus » 09 Oct 2007, 23:03

La service-ul de pe Donath i-au vopsit foarte aiurea spoilerul spate la Mondeo fratelui meu.
Seamana cu coaja de portocala vopseaua...impuritati in ea, noroc ca e albastru inchis masina.
Montajul a fost executat cam aiurea.
Mare atentie cand luati masina din service-uri ! :?
Mondeo 3 TDDi, Aquamarine Frost Pearl M/S
Focus 1 1.6 16V, Pacific Green
Mondeo 4 EcoBoost
Focus 3 TDCi
*Ce fac pe acest forum este in totalitate benevol, fara vreun beneficiu.*
titocus
1nsane Member

Maşina: Mondeo 3 TDDi, Focus 1.6 16V, Mondeo 4 EcoBoost, Focus 3 TDCi

Mesajde dms » 09 Oct 2007, 23:17

vi-se pare scump?la reprezentanta mercedes din buc un vopsit total este in jur de 200 milioane de lei
Ex: De vanzare!! Ford Focus 2006,Hatchback, 2.0 Tdci, 136 hp, 6 trepte, GHIA, E.S.P, Parktronic, Mp3, Faruri negre autoadaptive, Kit Xenon, Stopuri spate originale de ST cu leduri, Spoiler fata de Focus CC, Spoiler spate Focus ST 2008, eleron ST.......

Diverse piese Mondeo,Focus,Transit,Connect..

https://forum.clubford.ro/viewtopic.php?f=213&t=105575
dms
1nsane Member

Maşina: Ford Focus 3 2.0 Tdci, 140 hp, 6 trepte, Titanium
VIN: WF0MXXGCBMCL45635

Mesajde Paulp » 10 Oct 2007, 12:49

Bll, faci o confuzie. Pretul pe asigurare cuprinde TOT, si daca ala tre sa desfaca un susurb il trece in deviz. Asta e problema asigurarilor.
Faptul ca ti-ai facut masina in regie proprie, inseamna ca societatea de asigurari a cistigat frumusel de pe urma ta, ca nu ti-a platit manopera ta.

Si eu am facut masina in service pe Casco, si devizul a fost imens, dar asigurarile au platit fara sa cricneasca. Au normative, asta e.
Si tot in acelasi service am facut masina unui prieten care nu are Casco, si si-a facut-o pe banii lui si ne-a ajuns la jumate de pret fata de factura mea.
Insa nici cei din service nu au tinut cont la el de fiecare bec pe care l-au infiletat (ca timp de manopera), sau de fiecare coala de smirghel pe care au folosit-o ;).

Si serviceurile profita de pe urma asigurarilor, pentru ca si asigurarile fac mizerii si nu deconteaza chiar tot, sau uita ca mai au datorii de platit in service ;)
Focus 2002, break, Ghia, 1.8 TDDI, 90CP...
Fost focusar, allways focusar!
Paulp
Petrol Head

Maşina: Fiat Linea, 2011, 1.4, Active

Mesajde Mihai L » 10 Oct 2007, 14:47

Corect, Paul.
Parerea mea este ca bll a luat teapa avand in vedere platile suplimentare (beri, etc) si munca depusa; practic i-a facut economie asiguratorului... :shock:
@bll: Nu uita ca un service are si teren, si utilitati, si impozite... Mecanicul ia si el concediu, timp in care este platit, femeia de serviciu ia si ea salariu, seful de service la fel. Toti platesc impozite la stat.
Aparatura necesara unui service costa si ea foarte mult (intreaba-l pe ross de ex.); trebuie recuperati si acei bani de catre patron.
Nu-i vezi pe toti cand iti schimba uleiul, dar sa stii ca ei exista si sunt consumatori.
Focus. Ford Focus. Sea Grey.
2006 Ford Focus Wagon TDCi, 1.6/109 CP
Imagine
Imagine
My pictures on Flikr
Mihai L

Maşina: Ford Focus Wagon Trend CL 2006, 1.6l/109CP, Sea Grey

Mesajde bll » 11 Oct 2007, 02:30

Referitor la comentariile lui Paul (P) si Mihai (L):
M-am dus la asigurator cu antecalculul de la service 1730 RON (manopera+materiale) + lista preturi piese Ford originale iar asiguratorul mi-a platit aproape tot, mult peste 1700 RON, eu zic ca am iesit bine.

Referitor la pretul cerut de service: inteleg ca au impozite si multe cheltuieli, dar totusi pentru treaba asta sa ceri 1700 RON (nu include piese) mi se pare exagerat, reparatia in sine fiind destul de simpla, reducindu-se la insurubat/desurubat si vopsit. La Cluj un muncitor calificat ia in jur la suma asta pe luna...
Si in loc de 0.2 litri sa treci 0.85 litri din vopsea cu 580 RON/litru mi se pare mult peste bunul simt (1 litru acopera 4 m2 in doua straturi). Emit si eu facturi si (domnul sa ma ierte) citeodata pun un pic mai mult, dar chiar 400% totusi... :cry:
bll
Ford Freak

Mesajde Paulp » 11 Oct 2007, 08:57

Stai ca nu pricep, tie ti-a dat asiguratoru banii din predeviz? Fara factura, mira-m-as... cum justifica el banii in contabilitate?
Despre cum calculeaza serviceurile sumele pentru PF si pentru asigurari ti-am explicat mai sus.
Nu tin partea serviceurilor, dar tre sa manince si gura lor o piine de pe urma asigurarilor, ca si asa le fac suficiente figuri ;) (mie nu mi-a aprobat inlocuire, dupa ce o comandasera, marginea de cauciuc de la bara, si au ramas oamenii cu ea in git, cite margini de caciuc de Focus crezi ca se inlocuiesc intr-un service Suzuki?).
Paulp
Petrol Head

Mesajde Mihai L » 11 Oct 2007, 09:29

1) Nu regasesc pretul hayonului...
Sa inteleg ca in 156 RON ai luat si hayonul si vopseaua, si tot restul??? :lol:
2) Daca ti-ai cumpara un cuptor de vopsitorie, l-ai folosi pentru 10 beri??? :lol: :lol: :lol:
In rest mi se pare OK daca ai obtinut toti banii si ai rezolvat mult mai ieftin.
Imagine
Imagine
My pictures on Flikr
Mihai L

Mesajde bll » 11 Oct 2007, 13:30

Vad ca n-am fost destul de clar, deci:
- Prima data m-am dus la service cu foaia primita de la asigurator si am cerut un antecalcul pt. manopera si materiale. Acestia vazind ca-i vorba de asigurator au umflat bine pretul -> 1700 RON.
- Am cerut de la un magazin piese auto oferta pentru piese: haion + luneta + bara spate etc.

Suma totala era in jur de 4500 RON, cu asta m-am dus la asigurator si am propus sa ne intelegem si sa-mi plateasca direct mie (dupa lege este posibil). Bineinteles a trebuit sa las si eu din suma asta, dar a ramas o suma frumusica.

Costurile totale:
- aprox. 300 RON vopsitul
- 300 RON haion cu luneta de la dezmembrari.
- 150 RON bara spate.
- 100 RON alte chetuieli mai mici.

Deci in total am iesit sub 1000 RON.
bll
Ford Freak

Mesajde Paulp » 11 Oct 2007, 13:40

Bll, eu inteleg ca te-ai inteles cu asiguratorul, dar ce nu pricep eu e cum naiba isi justifica ala sumele date tie pentru reparatii, fara o factura, fara nimic. La dauna totala pricep ca-ti da epava evaluata si este un act de constatare, dar cum poate sa-ti plateasca tie asigurarea ceva fara sa aiba un act la mina, sa ma tai daca pricep.

Dar daca ti-a mers, felicitari, insa asta nu inseamna ca serviceul e vinovat de ceva, daca ei asa au timpii de manopera sau pretul pieselor, ca si ei au facturi pe tot ce achizitioneaza ;).
Paulp
Petrol Head

Mesajde Huffy » 11 Oct 2007, 13:51

$1 scrie:$2mit si eu facturi si (domnul sa ma ierte) citeodata pun un pic mai mult, dar chiar 400% totusi... :cry:

Asta o fi raspunsul? Asa s-ar putea...
Huffy

Maşina: Ford

Mesajde Mihai L » 11 Oct 2007, 19:37

In cazul asta inseamna ca ai fost mai hot ca service-ul (aproape aceiasi bani dar nu aveai de platit nimic la stat sau la muncitori)...? Ei? :lol:
Imagine
Imagine
My pictures on Flikr
Mihai L

Mesajde bll » 12 Oct 2007, 00:38

$1 scrie:$2ll, eu inteleg ca te-ai inteles cu asiguratorul, dar ce nu pricep eu e cum naiba isi justifica ala sumele date tie pentru reparatii, fara o factura, fara nimic. La dauna totala pricep ca-ti da epava evaluata si este un act de constatare, dar cum poate sa-ti plateasca tie asigurarea ceva fara sa aiba un act la mina, sa ma tai daca pricep.

Dar daca ti-a mers, felicitari, insa asta nu inseamna ca serviceul e vinovat de ceva, daca ei asa au timpii de manopera sau pretul pieselor, ca si ei au facturi pe tot ce achizitioneaza ;).

Legea asigurarilor zice ca exista doua modalitati pentru pagubit:
1) Merge la service si asiguratorul achita factura. In acest caz dupa lege asiguratorul este obligat sa plateasca toata suma, chiar daca nu este de acord. (bineinteles unele societati de asigurare fac totul ca sa nu achite total, dar asta deja nu apartine de subiect)
2) Se intelege cu asiguratorul pe baza antecalculelor (service + piese) si primeste direct suma. In acest caz pagubitul si asiguratorul trebuie sa fie amindoi de acord! Aici intervin negocierile care le-am avut si eu. Nu trebuie nici o factura!

Eu am ales varianta doi, oricine poate sa faca la fel. Si asiguratorul e bucuros deoarece plateste mai putin.
bll
Ford Freak

Mesajde bll » 12 Oct 2007, 00:43

$1 scrie:$2n cazul asta inseamna ca ai fost mai hot ca service-ul (aproape aceiasi bani dar nu aveai de platit nimic la stat sau la muncitori)...? Ei? :lol:

Mihai, tii cu ursul? Oricum asiguratorul a scapat mai ieftin decit cu service-l.
bll
Ford Freak

Mesajde Mihai L » 12 Oct 2007, 08:54

:lol: Glumeam.
Erai extrem de indignat de adaosurile service-ului si ai luat in final cam aceiasi bani...
Nu stiam de cele doua variante (de fapt, mai precis de a doua). Ce se intampla in cazul tau de ex. daca mai constati ceva stricat dupa ce te apuci de reparatii? Mai are loc o discutie cu asiguratorul sau s-a batut palma pe suma data?
Imagine
Imagine
My pictures on Flikr
Mihai L

Mesajde bll » 13 Oct 2007, 11:56

$1 scrie:$2lol: Glumeam.
Erai extrem de indignat de adaosurile service-ului si ai luat in final cam aceiasi bani...
Nu stiam de cele doua variante (de fapt, mai precis de a doua). Ce se intampla in cazul tau de ex. daca mai constati ceva stricat dupa ce te apuci de reparatii? Mai are loc o discutie cu asiguratorul sau s-a batut palma pe suma data?

Mihai, dupa ce asiguratorul mi-a facut dosarul m-a trimis la service si magazin ca sa aduc oferte. Pentru piesele pe care ASIGURATORUL le-a considerat ca trebuie inlocuite cu piese noi (vezi legea asigurarilor) am fost la 4 magazine mari de piese si am constatat ca producatorii aftermarket nu mai fac piese pt. Sierra, singura oferta am primit-o de la un en gros care aduce piese originale. Asa se facu suma aia frumusica. Sincer, n-am vrut sa vin cu piese originale pt. o masina de 20 ani, ma multumeam cu ceva gen Klokkerholm care au preturile sub 50% decit cele originale.
Deci tot ce am scris la topicul acesta este procedura standard, nu vad nici o smecherie... Bineinteles piesele Ford au preturi f. mari, dar haion si bara spate nu gasesti pt. Sierra combi.

Apropo de asigurari: dupa comentariile de aici vad ca lumea nu stie mai nimic referitor la despagubirile RCA, ma gindesc sa deschid un topic si sa listez acolo legea cu citeva explicatii si sfaturi practice.
bll
Ford Freak

Înapoi la Arhiva Comercial