ATENTIE: topicurile care nu isi au locul aici sunt sterse sau inchise fara avertizare, iar userii care continua sa greseasca risca suspendarea contului !
Răspunde

Meserii de viitor

02 Dec 2007, 15:41

As cam vrea sa ma orientez ce fac dupa ce termin liceul si deci va rog sa dati un sfat:ce slujbe sunt de viitor , ce facultate sa urmez etc.
Hobby/pasiune: masinile in general (cam tot ce tine de ele), dar si altceva ca doar daca iese banu ai si cu ce sa-ti satisfaci pasiunile.
Multumesc !

02 Dec 2007, 16:47

dupa parerea mea, domeniile care nu o sa moara niciodata sunt:
medicina
farmacia
constructii
vanzari
marketing
IT
transporturi
telecomunicatii

poate ca mai sunt dar acum nu mai imi vine altceva in minte

Acum depinde si ce iti place tine. Nu poti sa faci ceva numai pt ca iti zice cineva sa faci acel lucru.

02 Dec 2007, 16:50

dreptul ;) si finantele

02 Dec 2007, 16:51

pomperi, armata, politie, jandarmerie :D

02 Dec 2007, 16:55

Combinatia de drept+ceva economie este criminala... parerea mea: apuca-te de management/finante-banci si dupa un an fa un efort si apuca-te si de drept. Dupa ce le faci pe astea ti se vor deschide multe porti. Stiu ce zic pt ca am lucrat in banca si acum in avocatura... eu am terminat doar dreptul dar daca aveam si ceva economic la baza acum eram mult mai departe.

02 Dec 2007, 17:05

Fa-te sef. In orice domeniu, oriunde, dar fa-te sef. :P

02 Dec 2007, 17:19

Sa nu uitam nici prostitutia :D

Pai in principiu, sa faci ce iti place. Daca esti bun, ai un loc asigurat (aproape) in fiecare domeniu. Si vezi si unde e mai puetrnica mafia in judetul tau sau unde vei dori sa lucrezi, ca atunci vei intra probabil mai greu in acel domeniu.

02 Dec 2007, 19:58

cea mai buna meserie e cea de patron imp e sa faci ce iti place ca daca nu faci cu placere nu ai sa reusesti

02 Dec 2007, 20:44

Preot - eu popa somer inca n-am vazut !

:D

02 Dec 2007, 21:39

Tatal meu e medic si tot bate apropo-ul cu medicina dar ce nu ma incanta deloc e ca tot prin facultate si la rezidentiat respectiv specializari iti petreci jumatate din viata.Imi spuneti si mie va rog ce materii din scoala se cam cer la ce mi-ati spus ? nu de alta dar am o problema cu matematica in sensul ca ne preda la nivel de olimpiada si nu-s de nivelul respectiv deci imi va iesi o medie de 7, cam asa (si daca ramane tot asta cu admiterea pe baza de dosar la facultati care cer matematica nu am sanse - cel putin la fara plata).Deci probabil unele optiuni vor cadea :)

Multumesc de promptitudine !

02 Dec 2007, 23:04

La UMF "Iuliu Hatieganu" din Cluj la medicina se da admitere din chimie si biologie.
Examenul e de tip grila. Se gaseste la UMF si cartea de grile asemanatoare cu cele ce se dau la admitere (ajuta foarte mult).
Daca dai la medicina pregateste-te sa ai parte de multa vreme pierduta in fata cursurilor, cartilor. Multa vreme trebuie sa stai si la scoala unde prezenta este obligatorie la stagii si chiar si la unele cursuri :)).
Niciunul ca si patitul ! :lol:
Daca esti sigur ca ti-ar place o recomand fiindca e frumoasa...daca vrei sa o faci numa asa sa fi medic sau pt. bani laso balta mai bine.

02 Dec 2007, 23:48

Dupa cum spuneam si ai scos si tu in evidenta aspectele negative "trebuie sa stai mult in fata cartilor" , asta ma face sa-mi pierd avantul cu medicina sa zic asa.

03 Dec 2007, 01:10

Mai intai trebuie sa iti pui 2 intrebari: "ce imi place sa fac?" si "ce stiu sa fac?"... si apoi sa te intrebi ce e de viitor. Adica, degeaba descoperi tu ca meseria de vanzator e la moda si se plateste bine, daca tu nu ai talent in asta, daca nu stii sa te lipesti de oameni, sa iti creezi relatii si sa te folosesti de ele, etc... exemplele pot continua.

Important e ca pana la varsta asta tu sa iti fi descoperit lucrurile care iti plac si acum, dupa liceu, sa aprofundezi. Cat despre facultate... keep it simple :D Nu te lua dupa gurile oamenilor, da acolo unde iti place tie... pana la urma e viata ta, nu?

03 Dec 2007, 01:32

IT-ul este un domeniu in care nu mori de foame dar nici avere nu faci. Puterea exemplului personal.

03 Dec 2007, 02:31

@TNT: Am fost realist fiindca si eu sunt medicinist.
Daca vrei sa fi un medic de 2 bani mergi din chef in chef :), am destui colegi de astia. Sincer sa fiu nu stiu ce vor face pe viitor...probabil vor fi reprezentanti ai unei firme de medicamente.

03 Dec 2007, 02:47

Sunt convins ca in orice meserie trebuie sa muncesti sa ajungi undeva , nu la asta ma refeream, ci la durata ca atare care e de 6 ani parca + multi altii de specializari.

Si vreau sa va dati voi cu parerea tocmai pentru a cunoaste mai multe aspecte , sa ma ajute sa decid. Nu vreau sa fac ca si un prieten care s-a dus sa se inscrie la constructii in Timisoara cu unu cu masina (erau de o varsta) si respectivul cu masina s-a dus primul sa se inscrie , la contabilitate si ca sa nu mai mearga si pana la facultatea de constructii (care nici macar nu e departe) asta pe care-l stiu a depus dosarul tot la contabilitate.

03 Dec 2007, 03:37

Eu lucrez in IT si e binisor. Nu mori de foame dar nici nu faci avere. Ca sa-ti faci o idee, vei putea sa mergi in concediu cam unde-ti place si cel mai probabil iti vei putea lua dupa vreo 2-3 ani un Focus nou :) Vei putea sa suporti rate la un apartament.
DAR NU o sa ai BMW si nici vile cu piscina :)

Medicina... hmmm e cu doua taisuri. Cunosc destule exemple. Daca esti cu adevarat pasionat si bun atunci poti face treaba. Facultate 6 ani + rezidentiat in functie de specialitate, intre 4 si 7 ani. Castiguri ulterioare in functie de specialitate, spital, oras de la nivel mediu pana la fabuloase (in special chirurgia).
Ai grija ca e un domeniu foarte inchis. E greu de gasit post dupa ce termini (si aici ma refer dupa ce termini rezidentiatul), majoritatea sunt angajati pe baza de pile, relatii + bani, nicidecum nu competenta e criteriul. Daca zici ca tatal tau e medic, s-ar putea sa ti se deschida mai usor anumite usi :)

03 Dec 2007, 03:41

Pai..trebuie sa te gandesti bine ce ti-ar place sa faci tot restul vietii tale. Eu am terminat anul trecut facultatea si eram foarte nehotarat la ce sa dau. Tot ce stiam e ca m-as potrivi ca inginer, asa ca alegerea mea era de mult timp Politehnica.

Pana in ultimele luni dintr-a 12-a optam pentru Automatica, dar cam in perioada BAC-ului mi-am dat seama ca nu prea m-ar atrage o slujba de programator, in schimb, ca si tie, imi plac masinile. Si domeniul asta o sa fie mereu unul de maxim interes pentru public, e intr-o continua dezvoltare, incep sa apara si masinile cu adevarat economice...

Eu pana la urma am ales Transporturile, desi cine ma auzea ca vreau acolo ma intreba de ce nu-mi aleg ceva mai "pretentios"... Pana si ai mei erau un pic "afectati" ca am renuntat la Automatica, dar pana la urma n-au vrut sa ma influentzeze in niciun fel, alegerea a fost 100% a mea.

Asta a fost doar cazul meu, nu e deloc un sfat or something.. singurul sfat este "NU LASA PE NIMENI SA ALEAGA PENTRU TINE", alege tu ceva care iti place, asta e cel mai important. Nu te lasa influentat de ce spun altii, de ce facultati aleg prietenii tai, chiar si de ce spun parintii (care in unele cazuri sunt prea subiectivi). Ca slujba, atata timp cat e in domeniul calculatoarelor, transporturilor, constructiilor, finantelor, medicinei..e de viitor... Conteaza doar sa-ti placa si sa incerci sa fii cat mai bun, succesul vine el daca te tzii de treaba. :) Ah si la ce ai zis cu medicina...Sper ca te-am putut ajuta.

03 Dec 2007, 06:43

$1 scrie:$2Pana in ultimele luni dintr-a 12-a optam pentru Automatica, dar cam in perioada BAC-ului mi-am dat seama ca nu prea m-ar atrage o slujba de programator,

Crezi ca este nevoie sa termini Automatica doar ca sa fii programator??? :lol:
Eu zic ca iti deschide calea catre un job in IT...

03 Dec 2007, 19:20

Si pentru ce ai facut tu , respectiv Transporturi , cam ce materii se cer , unde ai facut , concret unde poti profesa ?
Multumesc !

IT mi se pare ca deja sunt destul de multi in domeniu.

La drept ce materii se cer ?

03 Dec 2007, 20:10

Pai or fi multi in IT dar inca e loc destul si cerere mare. Si din experienta personala (am fost de cateva ori din partea firmei la interviurile pt angajare) parca de la an la an absolventii pregatiti sunt din ce in ce mai putini. Deci dc esti bun sau foarte bun sigur iti gasesti job bine platit. Dc nu...prof de info la sc generala... :lol:

03 Dec 2007, 22:32

E criza mare de oameni in IT ACUM. Si sunt din ce in ce mai putini de valoare (aia se cauta). Asa ca daca esti bun atunci cu siguranta iti gasesti de lucru. Mai ales in perioada asta, sa-ti cauti job este ultima ta grija.
ATENTIE: nu pot prezice care va fi situatia peste 4-5 ani, cand termini tu. Au mai fost si perioade de criza in industria asta...

TU ce vrei sa faci, cu ce ti-ar placea sa te ocupi? Asta conteaza cel mai mult. Daca esti serios si consecvent te asigur ca vei avea succes in orice domeniu!

BAFTA!

03 Dec 2007, 22:50

recuperator ... t ajuta fizicu :D :p

03 Dec 2007, 22:55

Mie sa-mi sara cheile din buzunar de vad unde e criza asta mare in IT. Ca zau daca observ miscari mari in piata si modificari sesizabile in salarii...

03 Dec 2007, 23:41

$1 scrie:$2ie sa-mi sara cheile din buzunar de vad unde e criza asta mare in IT. Ca zau daca observ miscari mari in piata si modificari sesizabile in salarii...

Nu stiu cum e in alte orase, dar in Timisoara e criza de programatori si e plin de "turisti" pe la interviuri.

La noi la firma, ca sa angajam un programator in C (embedded), am tinut o gramada de interviuri. Ai fi surprins ce panarame ne-au venit, care habar n-aveau sa scrie o functie care sa compare doua siruri de caractere !

04 Dec 2007, 00:48

Nu vreau IT pt simplu fapt ca nu imi place sa stau 10 ore pe un scaun.

04 Dec 2007, 02:30

Pai jumatate de meserii deja cer sa stai 10 ore pe scaun . Fie ca esti contabil, manager, proiectant in orice domeniu, programator, si multe altele care nu imi vin in minte.

Daca ala e un criteriu, tocmai ai reusit sa restrangi mult aria de cautare :D

04 Dec 2007, 12:02

$1 scrie:$2
$1 scrie:$2ie sa-mi sara cheile din buzunar de vad unde e criza asta mare in IT. Ca zau daca observ miscari mari in piata si modificari sesizabile in salarii...

Nu stiu cum e in alte orase, dar in Timisoara e criza de programatori si e plin de "turisti" pe la interviuri.

La noi la firma, ca sa angajam un programator in C (embedded), am tinut o gramada de interviuri. Ai fi surprins ce panarame ne-au venit, care habar n-aveau sa scrie o functie care sa compare doua siruri de caractere !

Exact asa e si in Cluj!
OK, gata nu te mai convingem la IT :)

04 Dec 2007, 13:07

Ce as vrea si eu sa stau 10 ore pe scaun...si culmea e ca lucrez in IT. Presupun ca alea 2 ore de peste cele 8 sunt platite ca ore suplimentare, nu? ;)

04 Dec 2007, 13:51

Daca vrei sa stai pe scaun atunci alege ce zicea cineva mai devreme: economie si drept (doar cu una faci treaba dar trebuie sa fii printre cei mai buni). Poti sa mai incerci si notariat. Acum ma oftic ca nu m-am facut notar. (trebuie sa trec o casa pe numele meu si ma costa onorariul notarului peste 1000 de euro). Plus ca mereu se vand si se cumpara case, terenuri ce trebuie parafate de notar. In schimb trebuie sa cunosti foarte bine legea. Eu acum sunt inginer, am terminat electrotehnica si lucrez in vanzari. Cam ciudat dar asta mi-a fost soarta. Urmeaza sa imi deschid o afacere.

Un alt domeniu unde se castiga bine este cel al constructiilor. In schimb aici abia apuci sa stai jumatate de ora pe scaun. Mereu esti in miscare: oameni pe santier, cauta preturi si materiale bune, du-te la negocieri.

Cineva zicea ca in IT e bine dar nu e cine stie ce. Are dreptate cam 99%. Eu cunosc pe cineva (din aia 1%) care pot sa zic ca o duce chiar foarte bine. Are masina de la firma (o laguna full) care o foloseste in interes personal, are apartament cu 4 camere si acum isi face si o casuta prin Pipera parca. Chestia este ca el a invatat si inca mai invata si are 40 de ani. (pt cunoscatori are CCIE, MCSA,MCSIE, MBA si multe care nu le mai tin minte)

PS: in curand o sa ma reprofilez si eu (cred ca asta e avantajul unui inginer - ca se adapteaza repede)
Răspunde