Mihai,
Esti oarecum off-topic, nu discutam despre benzina vs. diesel, subiectul e super-dezbatut, dar am sa-ti raspund mai jos pentru ca in observatiile tale sunt cateva lucruri foarte interesante.
Imaginati-va un scripete format dintr-o roata cu diametrul de 1 m, de care atarnam o greutate de 1 Kg dar pe care o tinem in echilibru din cealalta parte a funiei, deci nu se misca si nu se invarte nimic.
Intrebare:
1. Cat e cuplul in axul scripetelui ?
2. Cat e puterea in axul scripetelui ?
3. Ce trebuie sa fac (ce marime fizica trebuie sa introduc in sistem) ca sa pun in miscare scripetele, sa inceapa sa se ridice greutatea ?
Referitor la prima ta observatie:
$1 scrie:$2Daca masinile (benzina/motorina) sunt de putere apropiata iar cuplul difera destul de mult, rotile se vor invarti destul de tare la motorul pe benzina (ca sa egaleze ecuatia).
FALS, pentru ca exista
cutia de viteze care are rapoartele mai mari la benzina decat la diesel. Rotile se vor invarti (cam) la fel la amandoua. Din punct de vedere fizic, in cutia de viteze bagi o
putere formata dintr-un cuplu si o turatie si scoti aproape aceeasi putere, la alte valori de cuplu si viteza, cele doua sunt intr-o proportie care depinde de treapta de viteze in care esti.
De exemplu, bagi 100 Nm la 2000 RPM si scoti 1000 Nm la 200 RPM.
Sau bagi 200 Nm la 1000 RPM si scoti tot 1000 Nm la 200 RPM.
In ambele cazuri, cele doua masini vor accelera la fel.
$1 scrie:$2La turatie mica inseamna la diesel... Pot merge lejer prin oras la 1900-2000 rpm si daca ma supar calc acceleratia si ma duc. La benzina ar trebui sa fiu cu motorul in zona 3000-3500 rpm ca sa fac ceva apropiat, sau sa scad o treapta de viteza.
Desi o dam in off-topic, observatia ta este foarte buna !
Un benzinar, ca sa se miste ca un diesel
de aceeasi putere, trebuie sa-l alergi la peste 3000 RPM. La benzinar, puterea ii vine mai mult din turatie, care trebuie redusa corespunzator cu rapoarte mai mari in cutia de viteze, ca sa scoata cuplu la roata.
La diesel, puterea ii vine din cuplu, deci nu trebuie sa-i reduci foarte mult turatia ca sa obtii cuplu la roata.
Acestea sunt chestiuni pe care nu le-am contestat niciodata.
Ceea ce contest eu este sa spui pur si simplu ca un motor care scoate 160 Nm va fi mai sprinten decat unul care scoate doar 146 Nm.
Dar cand am precizat ca primul motor are 68 CP, iar al doilea are 100 CP, ati dat-o la intors ca nu-i cinstita comparatia. Aha, pai tocmai asta vroiam sa va arat.
In practica, intr-o depasire in miscare sa zicem, un motor de 68 CP nu va trage niciodata la fel ca unul de 100 CP, indiferent de tipul combustibilului, indiferent de cum ai schimba vitezele, indiferent de faptul ca cel de 68 CP are cuplul mai mare.
Asa ca bagati la cap, si studiati putin datele tehnice ale motorului pe benzina de 1.4 de pe Kia Cee'd, sa facem o comparatie cu motorul de 1.6 100 CP benzinar de pe Fiesta.
Puteti cauta pe forum direct de pe Google. Exemplu: [ revizie ford fiesta site:clubford.ro ]