Bravo Jo_2k!!!!
Dragi mei, vopselele pe baza de apa nu se folosesc (inca) in industria auto!!!!

. Cu sau fara lac!!!Poate doar experimental!!!
Motivul principal, pentru cine se pricepe, este legat de calitatile peliculei rezultate (duritate, rezistenta la zgarieturi, aderenta la celelalte straturi, etc). Diluantii se folosesc la fiecare strat, indiferent de acoperire. Primul strat de grund se depune pe caroserie/sasiu din bai electrolitice speciale, dupa care urmeaza restul de operatiuni cu al doilea strat de grund, si apoi 1-2 straturi de email acrilic cu uscare la cuptor si apoi 1- 3 straturi de lac, functie de gradul de luciu dorit a se obtine.Pentru metalizate se pot aplica emailurile acrilice+3 straturi de lac acrilic.
S-au inventat si vopsele care se aplica sub forma de praf fin, dar astea se aplica pe suporturi pregatite ("inmuiate" in solventi speciali si/sau legate la o sursa de curent (de ex. vopsirea electrostatica a carcaselor masinilor de spalat, frigiderelor, se face cu emailuri tip pulberi, aplicate in camp electrostatic).
Deci............
Un vopsitor care a invatat meserie intr-un atelier dintr-un service, fara o baza de experienta formata macar la un service care poseda un cuptor ptr. uscari si o pregatire macar de absolvent de liceu industrial de fizica/chimie nu stie exact fluxul tehnologic al unei vopsiri profesionale, standardele dupa care se fabrica acestea si sistemele de verificari complexe de laborator care dau acele nuante superbe pe masinile voastre si duritatea peliculelor aplicate. Acele inscriptionari cu
ISO 2000 sau
ISO 2001 aplicate pe cutiile de vopsele de orice natura au semnificatii speciale si dau siguranta unor produse de calitate.
Pe tabla (indiferent ca e otel sau aluminiu) sunt putine produse care adera fara diluanti specializati. Procesul chimic ce are loc intre suprafete are implicatii serioase in crearea aderentei la suportul respectiv a peliculei.

Niciodata apa, fara sa fie ajutata de o baie electrolitica "ajustata" de alte componente de suport chimic, nu a fost un diluant bun!!!

Iar diluantii alaturi de anumite capace de plastic ....pot da surpize.
Dar sa termin cu lectiile despre ce si cum, ca intru in prea multe amanunte. Si pentru ca am lucrat atat de mult intr-o fabrica de produse de acoperire (cam 15 ani + am absolvit Tehnologie Chimica) ma cam "aprind" cand ma confrunt cu pareri din stanga si din dreapta de la persoane care n-au vazut alta vopsitorie profesionala decat la service-ul din coltul strazii. Si "meseriasi" din aia smecheri...si atotstiutori.... si...gata, am terminat.
Lasati omul sa decida, ca daca nu au vrut sa-i vopseasca senzorii de parcare poate a avut noroc si a dat peste un profesionist adevarat.