ATENTIE: topicurile care nu isi au locul aici sunt sterse sau inchise fara avertizare, iar userii care continua sa greseasca risca suspendarea contului !
09 Iul 2008, 20:20
Am creat acest nou subiect in lumina ultimelor discutii....sunt de acord cu voi, unii preoti au "har", unii nu, dar foarte importanta mi se pare abordarea religiei (si mai ales a celei crestine) de la baza ei, adica de la insasi existenta lui Isus Hristos ca si un om obisnuit sau ca si divinitate.
Am citit romanele "Mostenirea Templierilor" si Codul lui Da Vinci" (la cel din urma am vazut si filmul) si mi se pare foarte interesant acest nou curent, bazat pe faptul ca Isus a fost un simplu om, ca a avut urmasi (o fiica-Sara), ca a fost ingropat dar ca nu s-a ridicat nicidecum la ceruri si ca, mai mult de-atat, osemintele lui ar exista si acum, impreuna cu "jurnalul" de atunci al lui Simon-Petru, numit Chivotul Legii...
Si edificatoare sunt cuvintele papei Leon al X-lea :
"
Ne-a servit de minune mitul acesta al lui Hristos"...
Ce ziceti ?
10 Iul 2008, 06:29
Comportamentul unor preoti e influentat de fapt de comportamentul enoriasilor , atita timp cit multi enoriasi vad Biserica ca o firma prestatoare de servicii si preotii s-au adaptat si transformat in prestatori de servicii . Atita timp cit se merge pe ideea ca : "gata , am fost ,am pupat moastele , de acum trebuie sa imi mearga bine si sa mi se spele pacatele pina la anu cind iarasi vin si le pup ! " ...cu toate ca : pe drumul spre biserica ai injurat , te-ai bagat in fata altora la coada la moaste , cit steai la coada ti-ai imaginat perversiuni cu tinerelele care treceau prin zona s.a.m.d. , si preotii tind sa devina niste lucratorii comerciali . Desigur , nu totii !
De ex, l-am vazut pe PF Daniel mergind cu limuzina cu antemergatorii de politie ....sa inteleg ca trufia nu mai e pacat ?
10 Iul 2008, 06:55
din pacate la noi preotia nu este o vocatie, este asimilata cu o slujba de functionar la stat...de aici si comportamentul multor preoti
despre Codul lui Da Vinci : teoria lui Dan Brown, chiar daca a dat nastere la multe discutii si multi sustin ca daca s-ar adeveri, ar putea arunca in aer fundamentele crestinismului, eu nu cred ca este chiar asa : Isus chiar a fost un om...Dumnezeu si-a trimis pe pamant propriul Fiu pt a salva omenirea...in toate evangheliile se reflecta la Isus dualitatea uman / divin
10 Iul 2008, 07:49
pai asta si sunt- un fel de functionari.
daca mai tineti minte, s-au si suparat cand s-a propus sa scrie declaratia de avere...
10 Iul 2008, 08:51
Preotii au salarii foarte mici. A nu se confunda preotii de la orase, cu parohii foarte mari cu cei de pe la sate, unde nici satenii nu au cu ce sa traiasca, dara ei. Salariul este constituit o parte din bugetul de stat si o parte din serviciile religioase.
10 Iul 2008, 09:19
eu n-am vazut pana acum popa sarac.
intr-o vreme am lucrat pe langa unirii, unde gasesti o scoala de popi si o gramada de biserici. de fiecare data cand aveau vreo intalnire, se umplea strada de audi-uri. aia mai amarati aveau passat-uri, iar aia mai "rebeli" veneau cu mercedes sau bmw. dar aia seriosi numai in audi-uri veneau. nu stiu de ce le plac lor asa mult cerculetele.
10 Iul 2008, 10:29
Preotii sunt la fel ca noi, si buni si rai, si lacomi si cumpatati, samd.
Si da, preotii SUNT functionari publici.
Tehnic vorbind, presteaza un serviciu - acela de a apropia de Dumnezeu pe aceia care simt aceasta nevoie.
Doctorii nu sunt functionari publici? De ce ne dam ochii peste cap si aratam cu degetul un preot cu A6, in schimb trecem cu vederea un doctor care fumeaza, un profesor care injura elevii, si exemplele pot continua?
10 Iul 2008, 11:04
Noi discutam aici si pe ei ii doare in sutana. Si am o banuiala ca nici acolo.
Subiectul e oricum f. delicat, tocmai pt ca tine de "corason". Ma feresc mai mereu sa vorbesc pe tema religiei. Va voi povesti 2 patanii, nu intentionez sa dezvolt prea mult.
Prima, la casatoria mea religioasa. Biserica Domnita Balasa (in spatele Tribunalului din Piata Unirii). Am hotarat sa ne casatorim acolo, chiar daca eu sunt de religie Romano-Catolic, iar sotia Ortodoxa. Atunci cand am fost sa vorbim cu preotul, i-am mentionat acest aspect pt a nu avea vreo surpriza. A zis ca e OK, nu e nici o problema. In timpul ceremoniei, a tinut neaparat sa-mi strice momentul festiv. Incepuse sa o ia pe aratura, cum ca "voi aveti impresia (catolicii) ca Biserica voastra e mai cu mot, ca si noi (ortodoxii) avem slujbe poate mai frumoase, etc. Prostii de-astea care chiar nu-si aveau rostul in momentul respectiv. Nu m-am invrednicit sa ripostez in nici un fel, oricum imi intarea o parere pe care deja o aveam despre ei. In sfarsit...
A doua, la botezul copilului. Aceeasi Biserica (era f aproape de unde locuiam in momentul acela), acelasi cuplu de preoti. Cum se obisnuieste, am fost cu nasii de botez ai copilului sa discutam acolo programare, costuri si ce mai trebuie. Toate bune si frumoase. Numai ca dupa ceremonie, l-au chemat pe nas la ei, acolo in spate. Plata se facuse integral in avans. Chestia asta aveam sa o aflu mult mai tarziu, la cativa ani de la eveniment. Bun, deci l-au chemat si i-au spus de la obraz ca daca vrea certificatul de nastere al copilului, trebuie sa le mai dea un milion. In 97 erau niste bani... Au platit nasii, ce era sa faca?!?!? Nu mi-au spus nimic pe moment, ca luam foc.
Nic, cum m-au apropiat ei de Dumnezeu?
Nu neg, exista si am cunoscut si preoti cu har. Si in preajma carora ma simteam umil. Aceia da, m-au apropiat de Dumnezeu! Dar e un "domeniu" ca sa zic asa, unde nu ar trebui sa mearga cu jumatati de masura, adica jumate din ei sunt OK, restul nu. Desi am exagerat vadit trecand jumatate din ei la OK...
10 Iul 2008, 11:15
eu unul vad biserica, fie ea de orice natura/credinta, exact cum este ea descrisa in Codul lui Da Vinci si anume dispusa sa faca orice pentru a-si proteja integritatea si veniturile obtinute in mare parte ilicit(atata timp cat ele nu sunt declarate si impozitate).
Cu alte cuvinte chiar trebuie sa platesti ca sa-ti manifesti/dovedesti credinta?
10 Iul 2008, 12:40
catser, multumesc pentru trimiterea la dexonline. Oricand il studiez cu mare placere.
Placerea e si mai mare cand constat ca am dreptate.
DEX '98:
SÉCTĂ,
secte, s.f. Comunitate religioasă desprinsă de biserica oficială respectivă;
Noul dicţionar explicativ al limbii române, 2002:
SÉCTĂ: Comunitate religioasă care s-a separat de biserica oficială.
carevasazica topicul este despre religie si slujitorii ei, iar sectele sunt comunitati religioase.
Draga catser, data viitoare cand imi recomanzi o lectura, incearca sa te uiti intre coperti. Multumesc.
Argumentele mele au legaturi evidente cu topicul. Daca nu vezi conexiunile, e problema ta.
10 Iul 2008, 12:49
Biserica Scientologiei din ce biserica s-a desprins?
10 Iul 2008, 12:52
@Nic_Bv
cred ca tu nu prea le vezi, mai degraba nu vrei sa le vezi si dai definitia incompleta...citeste definitia intreaga ...ai sarit ce era mai important :
SECTA...grup (închis) alcătuit din adepţii unei doctrine (filozofice sau politice)... (DEX 98) .... clică, grup de persoane care s-au închis în cercul intereselor lor mărunte. (< fr. secte, lat. secta) (MDN)
CONFESIÚNE, confesiuni, s.f. 1. Mărturisire a unor fapte, a unor gânduri sau sentimente intime; p. restr. spovedanie. ♦ Scriere literară care conţine mărturisirea unor gânduri şi sentimente legate de viaţa intimă a autorului. ♦ Scriere care cuprinde mărturisirea de credinţă a unei ramuri a bisericii creştine. 2. Religie, cult. [Pr.: -si-u-] – Din fr. confession, lat. confessio, -onis.
Sursa: DEX '98
RELÍGIE, religii, s.f. 1. Sistem de credinţe (dogme) şi de practici (rituri) privind sentimentul divinităţii şi care îi uneşte, în aceeaşi comunitate spirituală şi morală, pe toţi cei care aderă la acest sistem; totalitatea instituţiilor şi organizaţiilor corespunzătoare; confesiune, credinţă. ♦ Fig. Crez, cult. 2. Disciplină predată în şcoală, având ca scop educarea şi instruirea elevilor în spiritul religiei (1) date. – Din fr. religion, lat. religio, -onis, germ. Religion.
Sursa: DEX '98
daca tu le consideri acelasi lucru, nu are rost sa ma mai straduiesc cu alte argumente
11 Iul 2008, 13:35
As dori sa stiu si eu cati dintre cei care ati postat aici pareri pro so contra (dar mai ales contra) ati citit Sfanta Scriptura si cunoasteti cat de cat adevarul istoric despre existenta lui Iisus Hristos ca om adevarat si ca Fiu al lui Dumnezeu. Consider ca este necesar ca mai intai sa cunoastem aceste lucruri si apoi sa ne dam cu parerea despre Codul lui Da Vinci si altele asemenea.
Eu sunt preot si membru in ClubFord si Focus-ul l-am cumparat pentru ca sunt si eu om si fiecare om are dreptul sa traiasca decent. Asta nu inseamna ca daca ma vezi cu aceasta masina, am furat banii din buzunarul credinciosilor, ci platesc in continuare ratele la banca pe munca mea cinstita. Faptul ca mai sunt si unii care nu ne fac o imagine prea buna, cred ca e mai bine sa ne gandim totusi ca exista un Dumnezeu care judeca drept pe fiecare dupa faptele sale.
11 Iul 2008, 14:33
te asigur ca nu esti singurul preot de pe forum

din ce vezi in topicul asta, majoritatea nu au o problema cu divinitatea, ci mai ales cu slujitorii ei. nu cu toti, doar cu o parte din ei(din pacate, partea asta pare sa fie destul de mare), cei care sunt priviti drept profitori si care n-au devenit preoti pentru ca asta le-a fost menirea, ci pentru ca au auzit ca se traieste bine ca preot. din pacate, e greu sa tot spui "persoanele de fata se exclud", in toate discutiile.
11 Iul 2008, 16:26
Salutare , sunt si eu mai nou pe acest forum si sunt placut surpins sa vad ca , oamenii mai sunt interesati si de Dumnezeu , nu numai casa , masina si celelalte . Ma intristeaza sa aud cum cei care ar trebui sa conduca pe oameni la Dumnezeu , mai degraba ii indeparteaza si mai mult , dar sa stiti ca un lucru e sigur (parerea mea si nu numai a mea) religia nu mantuieste pe nimeni , singurul lucru care poate mantui este credinta , dar nu orice credinta , ci credinta in fiul lui Dumnezeu , Isus Hristos cel ce a murit pentru pacatele noastre si care a inviat iar acum sta la dreapta Tatalui si mijloceste pentru noi . Stateam si ma gandeam cum e cu biserica ortodoxa (ma refer strict la unele invataturi , datini si obiceiuri ) si mi-am dat seama ca e ca atunci cand vrei sa devi sa zicem economist si te inscri la politecnica la o fac. tehnica. Rezultatul , nu vei putea fi un economist niciodata , sau cel putin poate vei face ceva cursuri de economie , dar ceva general . asa e si cu religia , daca nu gasesti acel loc care sa te duca cu adevarat inaintea lui Dumnezeu si care sa te ajute sa descoperi dragostea lui mereu vei cumva depatrte de adevar , avand doar o imagine neclara a lui Dumnezeu si a planului pe care il are cu tine .
"fiindca atat de mult a iubit Dumnezeu lumea , ca a dat pe singurul Lui Fiu , pentru ca oricine crede in El sa nu piara , ci sa aiba viata vesnica " ioan 3.16
12 Iul 2008, 09:34
Când este vorba de credinţă este greu să aduci în discuţie adevărul istoric. Chiar şi în Biblie se spune crede şi nu cerceta. Credinţa exclude cercetarea. Dacă te apuci să cercetezi, începi să dai peste tot felul de lucruri cel puţin curioase, istorii nebuloase. Afli că ceea ce se numeşte "Sfânta scriptură" este o simplă colecţie de texte literare alcătuită arbitrar, că multe dintre "legendele" sale se regăsesc şi în mitologia altor popoare (de exemplu, "potopul" apare la toate popoarele preistorice), că există multe elemente comune cu alte sisteme de credinţe. Şi dacă studiezi istoria mai recentă a Bisericii descoperi un şir de crime (Inchiziţia), războaie (cruciade) sau pactici cvasi-păgâne (cazul Tanacu). Găseşi preoţi cu practici păgâne cu nimic diferiţi de "adevărata fiică a Mamei Omida". Nici măcar serviciul prestat nu este asemănător peste tot, "obiceiurile locale" (de multe ori de origine pre-creştină) adăugând o notă de culoare locală (slujbele de înmormântare sau de nuntă diferă chiar în cadrul aceluiaşi judeţ).
Biserica are foarte puţin de a face cu credinţa spirituală, fiind mai degrabă o activitate administrativ-economică. Cea mai bună analogie mi se pare cu defunctul ONT - administratorul turismului de pe vremea comunismului. Biserica, asemenea ONT-ului organizează credinţa şi oferă "infrastructura" necesară. Dar aşa cum nu te duci la mare pentru hotel sau restaurant, nici la "biserică" nu te duci pentru clădire sau pentru preot. La fel ca hotelurile şi restaurantele, unele biserici sunt mai căutate decât altele pentru că preotul este bun "administrator".
BOR devine pe zi ce trece o corporaţie capitalistă (are trust de presă, activităţi economice) cu nimic diferită de rechinii imobiliari (în Bucureşti când vezi că se mai defrişează un spaţiu verde, fie e o vilă/bloc de birouri, fie este o Biserică)
12 Iul 2008, 20:00
Citind , pana acum , parerile spuse de fiecare referitor la religie si la slujitorii ei , am aobservat ca se omite un subect f important , si anume mantuirea . Ce parere aveti despre mantuirea vostra ? Credeti ca sunteti mantuiti ? Si cat de mult va preocupa lucrul acesta ?