Din ultimele 10 posturi eu pot trage o singura concluzie, care sigur va deranja o parte din colegii de forum, dar imi asum acest risc: clientii romani sunt niste ignoranti, manifesta extrem de putin respect de sine si sunt total lipsiti de coloana vertebrala.
Dom'le, nu poti sa mai ai pretentii sa fii respectat atata timp cat accepti asemenea marsavii. Ati citit, sper, primele posturi ale acestui topic, cu relatari legate de modul in care se desfasoara relatiile intre client si prestator la mai mult de 30 - 50 km de granita vestica a tarii.
Puneti, va rog, pe hartie cheltuielile pe 4 ani (perioada garantiei) ocazionate de revizii si interventii usoare la masina efectuate in service-uri autorizate (la dealeri). Apoi, puneti cheltuielile pe aceeasi perioada cu aceleasi interventii efectuate in service-uri oarecare sau in "curtea blocului" cu piese si consumabile luate de pe piata libera.
Faceti o comparatie si veti avea instantaneu raspunsul daca merita sa "beneficiezi" in sens peiorativ, evident, de garantia romcar (intentionat cu minuscula, pentru literati!).
Apoi, comparati cu cazul efectuarii acestor operatiuni la vest de Arad cu minim 30-50 km. Veti obtine iarasi un raspuns mai mult decat categoric (in afara romaniei garantia ford se pastreaza la intervale intre revizii de 20000km).
Reiau concluziile, pentru maxima clarificare: Vrei masina noua. OK, o iei de la dealer. GATA, asta e singurul contact (inca) necesar si obligatoriu cu acesti "jmekeri". Am spus inca, pt ca n-au ajuns preturile la masini noi identice cu cele din vest, dar mai e foarte putin pana sa putem elimina si din primul pas (achizitia masinii) dealerii.
Ai luat masina noua, ai udat-o, te-ai laudat cu ea, foarte bine. Nu te obliga nimeni sa mai treci pe la reprezentanta. Adica spun ei ca tre'sa faci revizia la ei, dar asta doar daca esti idiot si vrei sa le umpli buzunarele cu banii pt care transpiri tu. Sau nu esti idiot, dar nu transpiri pt banii pe care-i ai. E si asta o varianta aplicabila in multe cazuri pe la noi, prin romanica.
Asa ca, gasesti tu frumusel consumabile si un prieten mecanic priceput si faci revizia cand si cum doresti. Poti s-o faci si mai des decat recomanda producatorul, ca oricum iesi mai bine financiar. Sau te duci frumusel in strainatate si pastrezi si garantia, ai parte de tratamente umane, poti vinde masina cu un minunat carnet de service, completat exemplar.
Un exemplu concret de calcul? Imediat: busit Fusion relativ usor. Totusi, sarit airbaguri frontale, indoit usor aripa crapat far si bara fata, indoit brat inferior. Pret fara manopera reprezentanta: 24293.25 lei. Rezolvat cu piese de pe piata libera cu 8000 lei, inclusiv manopera pt prietenul Cristi, mecanic angajat la o reprezentanta (nu spun care

. Evident, nu e afectata garantia, nu cred ca poate cineva sa demonstreze ca aripa si bara ori bratul inlocuite nu sunt cele originale, si oricum, aceste piese nu ar putea fi "vinovate" pt defectiuni pe la motor, cutie de viteze, ambreiaj, sau alte parti importante si scumpe. Si atunci, de ce sa merg la reprezentanta?