Discutii libere/forum

statii emisie receptie

ATENTIE: topicurile care nu isi au locul aici sunt sterse sau inchise fara avertizare, iar userii care continua sa greseasca risca suspendarea contului !

Moderator: Automatistul

statii emisie receptie

Mesajde pauneugen2003 » 03 Oct 2008, 11:59

de citeva luni mi-am pus pe ford o statie emisie receptie si sunt super multumit de ea este cel mai eficient mod de a scapa de amenzi se stie dinainte ce intilnesti pe drum hai sa ne punem cit mai multi sa dea politia faliment :D
pauneugen2003
Incepator

Maşina: ford focus 2

Re: statii emisie receptie

Mesajde Officer » 03 Oct 2008, 12:08

RECLAMAAAA

Dar poate fi un topic bun.. eu stiu ca statiile cand le cumperi trebuie sa le si "tragi in banda" sa mearga pe anumite frecvente. Interventia o face doar o firma autorizata in acest sens ca sa nu asculte toti arabii ce vorbeste STS-ul.
Obsedat de ordine si disciplina.
Officer
Elodia

Maşina: Nu mai am ford :(

Mesajde verga_Cip » 03 Oct 2008, 12:13

pe langa faptul ca mesajul este destul de greu de citit (poate ar trebui sa mai puisi tu . si , din cand in cand), propunerea ta este una menita sa sfideze legea .... cu alte cuvinte, ne luam toti statii, si unde nu e radar o caram cu 200!

sfatul meu: incearca sa mergi legal! de la viteza si pana la orice regula elementara de circulatie!! ca din cand in cand mai folosim detectoare sau mai luam radare, ne asumam raspunderea si le platim sau le ignoram ... unii mai si contesta ... ca regula generala, hai sa ne respectam reciproc!

daca vrei, zilnic posturile de radio, cat si pe site-ul politiei romane gasesti amplasarea aparatelor radar. este o informatie de ordin public ...

asta e parerea mea!
verga_Cip
1nsane Member

Maşina: Ford Focus Mk2 2.0 TDCi 100 kw 2005

Mesajde Officer » 03 Oct 2008, 13:10

Banda CB

Banda (Radio) a cetateanului este, in multe tari, un system radio de comunicare pe distanta scurta, simplex (catre o singura directie), intre indivizi pe o selectie de 40 de canale in banda 27 MHz. In cele mai multe tari band CB nu necesita o licenta si poate fi folosita pentru afaceri la fel ca si pentru libera comunicare personala.

CB a fost odata singura cale de comunicare pe doua cai pentru consumatorii individuali. Cu timpul s-au definit cateva categorii de utilizatori precum soferii de camioane, pasionatii de radio si cei ce aveau nevoie de comunicare pe distanta scurta pentru intrebuintari particulare.

Frecventele de 27 MHz folosite de statiile CB, care necesita o antena lunga si nu se propaga bine in interior, tind sa descurajeze folosirea statiilor portabile pentru multe aplicatii. Multi consumatorii utilizatori de statii radio portabile (familii, vanadori, excursionisti) s-au mutat pe banda 49MHz.

Pe de cealalta parte statiile CB sunt populare la soferii de tir-uri si camioane, folosindule la comunicarea directiilor, problemelor de trafic si alte lucruri de importanta. Datorita regulamentelor din tarile Europei, care nu intotdeauna se potrivesc cu toate tarile acesteia, statiile CB sunt asociate cu pasionatii, dar si cu camionagii.

Legitim, folosirea de CB pe distante scurte este cateodata facuta dificila de utilizatori care nu coopereaza si utilizatorii de statii de mare putere ilegale, care sunt capabile sa transmita la sute de km distanta. De obicei regulile se aplica impotriva celor mai severe interferente de statii ce fac comunicarea prin CB dificila, abatanduse de la principiile de baza ale comunicarii CB.

Puterea maxima legala de emisie a unei statii CB este 4W pentru AM si 12W pentru SSB, putere masurata la mufa de conectare a antenei. Oricum, amplificatoare liniare externe, ilegale, sunt cateodata folosite pentru a mari puterea de emisie/receptie. Initial au fost interzise amplificatoarele din gama 24 – 35 MHz pentru a descuraja folosirea lor la statiile CB, insa folosirea lor a continuat.

Explozii solare

In perioadele de apogeu a exploziilor solare, chiar si statiile de putere mica pot fi auzite cateodata la sute sau chiar la mii de Km departare. Aceste perioade, in care semnalele se lovesc de ionosfera, contribuie la interferente pe frecventele CB. In mod normal este interzisa fololosirea lor astfel, datorita contradictiei ca acest serviciu se foloseste pe distante scurte, dar aceasta regura este in majoritatea cazurilor ignorata.

Toate frecvente din spectrul HF (3-30 MHz) sunt capabile sa fie refractate de existenta particulelor puternic incarcate din ionosfera. Cu aceasta abilitate de a se propaga, folositorii de CB au putut comunica la mii de Km, cateodata chiar in jurul lumii. Proprietatile ionosferei de a refracta semnalul inapoi catre pamant este cauzata de soare iar capacitatea posibila de ionizare este legata de ciclul de explozii solare de 11-ani. In perioadele de activitate intensa, bada ramane deschisa pentru aproape itreaga lume, pentru perioade lungi de timp.

Benzile libere si statii pentru export

Folosirea statiilor pirat pe frecvente de deasupra sau dedesubtul stabilit de CB se numesc “transmisie libera” sau “transmisie in afara”. In timp ce unii considera aceste frecvente doar dedesubtul benzii CB, sau intre banda CB si banda pentru amatori de 10-metri, fiind nepopulata si subfolosita, aceste frecvente sunt deobicei alocate altor servicii radio, incluzand agentii guvernamentale, iar operatiile neautorizate pe aceste benzi sunt ilegale. Cu toate acestea, statiile ilegale si amplificatoarele nu ar putea indeplini o practica inginereasca buna pentru distorsia armonica, care, adesea atrage atentia autoritatilor.

Comunicarea in afara benzilor destinate CB este posibila cu echipament CB modificat, radiouri amatoare pentru a transmite pe 11-metri, statii CB straine care pot oferi canale diferite, sau cu radiouri care sunt vandute pentru export.

Altfel decat radiourile amatoare care pot fi continuu schimbabile in frecventa, statiile CB pentru export au frecvente stabilite, numite canale. Selectia benzilor a acestor statii pentru export cuprinde macar un plan de frecvente strain. Deobicei ele au un boton si un afisaj care citeste pana la canalul 40, dar include si un extra selector de banda care muta toate cele 40 de canale deasupra sau dedesubtul benzii, plus un buton “+10kHz” pentru a ajunge pana la frecventa A. Aceste statii pot avea 6 sau chiar 12 benzi, stabilind un set de canale cvasi-CB pe tot felul de frecvente neautorizate. Benzile sunt deobicei denumite de la “A” la “F”, cu banda CB ca “D”.

De exemplu, un utilizator cu o statii de export care vrea sa foloseasca 27.635 MHz ar alege calalul 19 (27.185) si apoi muta statia un canal mai sus (+0.450).

Chiar si cei care nu sunt rau intentionati (dar tot ilegal) pot ajunge pe frecvente care sunt foarte mult folosite. Canalul 19, 2 benzi mai sus devine 28.085, care este in banda 10-metri doar in codul Morse. Amatori licentiati numesc aceasta activitate ca intruziune, adesea inregistrand, localizand si raportand aceste transmisii.

Operatorii benzii libere, folosesc deasemenea statii amatoare care au fost modificate pentru a transmite in afara benzii. Astazi multe tipuri de staii amatoare pot fi gasite pe CB, variind de la acoperire intreaga pe HF pana la statii mobile pe 10-metri. In unele tari este ilegala importarea si comercializarea unor astfel de statii si este interzisa transmiterea pe frecventele CB cu o statie amatoare sub normal.

Antena CB

Cum 27 MHz este o lunga lungime de unda pentru comunicatiile mobile, alegerea antenei are o importanta destul de mare in performatele statiei CB.

Antena mobila quad-unda ridicata vertical este destul de comuna. Aceasta poate fi inalta de 2.7 metri si montata jos pe caroseria masinii, iar deobicei are un arc si un disc de pridnere. Cand o antena asa de lunga nu se poate monta, antene mai scurte cu rasuciri care fac antena mai lunga electric decat este defapt. Rasucirile pot fi la baza antenei, la mijloc sau sus. Multi camionagii folosesc doua antene co-fazate montate pe oglinzi. Acest aranjament reduce distorsiunile propagarii de unda printr-o suprafata de impamantare nesimetrica, transmitand efectul de caroseie a camionului pe modelul radiatiei. Cand un asemenea aranjament este construit asa cum trebuie, imbunatateste performantele de la fata si de la spate, reducand performanta de pe lateral, dezirabil pentru conducatorii de camioane lungi. Unii operatori folosesc doar una din antenele aranjamentului. Astfel se inlatura complexitatea si beneficiile unei asezari co-fazate, dar ofera masinii un aspect cosmetic simetric preferat de conducatori.

O alta antena mobila este antena jumatade de unda continuu incarcata. Acestea nu necesita o suprafata de impamantare pentru a obtine aproape 50 ohm la statie. Acestea sunt folosite adesea pe vehicule din fibra de sticla cum ar fi snowmobilele sau barcile. Sunt deasemenea ideale pentru folosirea statiilor de baza unde circumstantele exclud folosirea antenelor ce necesita o suprafata de impamantare pentru a functiona corect.

Statiile portabile folosesc fie o antena telescopica verticala centrata central, sau o antena continua imbracata in cauciuc.

Antenele CB de baza pot fi verticale pentru o acoperire omnidirectionala, sau parabolice, care se folosesc pentru a comunica cu o regiune particulara.
Officer
Elodia

Mesajde gedan » 03 Oct 2008, 14:39

officer, nu cred ca cineva putea scrie mai bine!!!

colegul pauneugen2003 a vrut sa spuna printre randuri ca are o statie cu care asculta canalele politiei, afland astfel unde sunt radarele.
acestea lucreaza intr-o banda de frecvente guvernamentala (G), unde sunt folosite scule profi.
cred ca receptia in aceste benzi este de asemenea interzisa, problema este ca e greu de depistat.
nu recomand la nimeni sa incerce
Sierra 2.0i DOHC '92, K&N, Borla
Mondeo 2.0 TDCI '02 Ghia, 130HP, K&N
Nissan Primera 2.0l, 140HP, K&N
gedan
Gold Member

Maşina: Mondeo Tdci, 2002, 2.0l, 96KW, Ghia

Mesajde Alen » 03 Oct 2008, 14:47

$1 scrie:$2.................cred ca receptia in aceste benzi este de asemenea interzisa, problema este ca e greu de depistat.

http://www.anrcti.ro/DesktopDefault.aspx?tabid=129

se poate rezolva =))
Alen

Maşina: Ford Fiesta 2007 1.4 TDCi

Mesajde Officer » 03 Oct 2008, 16:03

gedan care coleg? Asta e singurul post al stimabilului.
Officer
Elodia

Mesajde Extremero » 03 Oct 2008, 16:27

@pauneugen2003 nu cred ca asculta frecventa politiei ci mai degraba Canalul 25, pe care discuta camionagiii.

Iar de acolo poate afla unde sunt radarele, blocajele, curvele (+ si preturi si performante), eventual se poate folosi de statie sa anunte un camion ca il depasteste si sa-l lase si pe el.

Pt cei care fac drumuri lugi in mod frecvent este si folositiare si distractiva o statie.
Dar cand mergi cu familia in masina mai bine o tii inchisa :)

Si pe mine ma batea gandul sa-mi pun, dar deocamdata e "on-hold" proiectul pentru ca in spatiul destinat statiei, ma gandeam sa-mi pun un ScanGauge.
In plus, am avut ocazia sa ma joc cu o "jucarie" mult mai interesanta si anume Yaesu VX-7R si am devenit si mai indecis...

Din cate am auzit, politia si alte entitati guvernamentale au statii cu niste algoritmi dupa care se schimba automat frecventa, criptarea etc, din acest motiv e posibil sa-i auzi cateva secunde (daca ai scanner de frecvente) dar nu mai mult. Ideea e ca e prea complicat pt muritorii de rand...
Mitsubishi Outlander | 2.2 Instyle Navi | 2008| Jeep Cherokee [KJ] | 2.8 CRD | 2004 | Renault Super 5 | 1.4i | 1988
[EX - Ford Focus ST170] | [EX - Ford Focus Futura | 1.8 Zetec 16v | 2003]
Extremero
Gold Member

Mesajde Smiley » 03 Oct 2008, 18:59

$1 scrie:$2edan care coleg? Asta e singurul post al stimabilului.

"colegul" este apelativul incetatenit printre utilizatorii statiilor CB
Focus C-Max Ghia 2.0 TDCI
Imagine
Smiley

Mesajde pauneugen2003 » 04 Oct 2008, 09:18

nu trebuie nimic tras in banda se merge pe canalul 22 banda cetateanului iar politia nu o auzi deloc decit pe colegi de trafic care au si ei statii cb
pauneugen2003
Incepator

Mesajde pauneugen2003 » 04 Oct 2008, 09:28

verga_Cip NU TE PUNE NIMENI SA ALERGI ASTA TINE DOAR DE TINE EU PROPUNEAM STATIILE CUM AU FACUT SI CE DE PE CLUB OPEL SI NU A LUAT NIMENI FOC CU 200 ALEGI INDIFERENT DE STATIE SAU DETECTOR TREBUIE DECIT SA STII SA ALERGI ATIT
pauneugen2003
Incepator

Mesajde KomandantuR » 04 Oct 2008, 09:50

@pauneugen2003. Am inteles ideea, nu a sarit nimeni de fund in sus. Dupa ce vei parcurge mai mult din acest forum, vei vedea ca sunt peste tot parerile oarecum impartite. Indiferent de subiect. Pe aici nu scriem cu CapsLock decat atunci cand tipam sau vrem sa-i inchidem gura vreunuia. Oops! Si asta nu prea se intampla. Asa ca te rog...
"Beware the lollipop of mediocrity; lick it once and you'll suck forever." -Brian Wilson
KomandantuR

Maşina: Ford Focus 2007, 1.6i 100 CP, Trend Collection
VIN: WF05XXGCD57L20779

Mesajde pauneugen2003 » 04 Oct 2008, 10:15

Regula cu caps lock nu o stiam, sper ca nu s-a inteles nimic gresit oricum sunt novice in forum unde mai gresesc. Accept cu placere corecturile voastre.
Ultima oară modificat de KomandantuR pe 05 Oct 2008, 09:55, modificat 1 dată în total.
Motiv: Gata, le-am corectat. Si am inceput cu cele din acest post...
pauneugen2003
Incepator

Mesajde Officer » 04 Oct 2008, 22:08

pai si sunt multi utilizatori de statii in CB?
Officer
Elodia

Mesajde Smiley » 05 Oct 2008, 14:17

cam sunt
aproape toti camionagii si tiristii au.
in oras nu e prea utila o astfel de statie decat daca ai cu cine vorbi(lumea e grabita, sunt paraziti etc), dar in afara sunt multi. o statie d'asta are o raza de 10-15 km si toti anunta radare, accidente, discuta diverse.

Extremero zicea sa nu o folosesti cand mergi cu familia pt ca se injura foarte mult.
Imagine
Smiley

Mesajde Officer » 05 Oct 2008, 18:39

Pai in oras la cat se sta in trafic ar fi utila :) Mai auzi o gluma, o injuratura noua :)

In oras nu cred ca sunt paraziti... statiile de pe taxi merg f bine.
Officer
Elodia

Mesajde pauneugen2003 » 06 Oct 2008, 08:13

Sunt foarte multi utilizatori de statie cb si prin rindurile soferilori de turizme. Intradevar sunt si multi badarani care injura aiurea dar in general prin orase ai mai multe rute ocolitoare si intrebi dinainte cum este traficul si stii pe unde sa te bagi. Dar si pe drumurile patriei sunt beton se anunta non stop unde sunt controale radare blocaje eu unul nu merg fara ia nici 2 km
pauneugen2003
Incepator

Mesajde KomandantuR » 06 Oct 2008, 08:31

$1 scrie:$2..In oras nu cred ca sunt paraziti...

Ba da, sunt! Ultima data se ascunsesera la mine in RadioCD. :D
"Beware the lollipop of mediocrity; lick it once and you'll suck forever." -Brian Wilson
KomandantuR

Maşina: Ford Focus 2007, 1.6i 100 CP, Trend Collection
VIN: WF05XXGCD57L20779

Mesajde Smiley » 06 Oct 2008, 11:28

$1 scrie:$2ai in oras la cat se sta in trafic ar fi utila :) Mai auzi o gluma, o injuratura noua :)

In oras nu cred ca sunt paraziti... statiile de pe taxi merg f bine.

statiile de pe taxiuri sunt cu frecventa inchiriata (nu pe CB) si cu relee puse in cateva zone din oras.

pauneugen2003, tu ce echipamente folosesti? singurul motiv pt care nu am si eu in masina o statie e ca nu stiu ce sa fac cu antena. o antena permanenta nu vreau (ar insemna sa gausesc tabla pt a o fixa), una cu talpa magnetica poate fi furata (pe langa faptul ca nu-mi prea surade sa pun ditamai sarma de 1-2m pe masina). nemaivorbind de cablul de la antena, nu stiu pe unde sa-l bag in interior.
Imagine
Smiley

Mesajde Officer » 06 Oct 2008, 13:59

Nu au relee.Au doar statia "mama" in dispecerat. Am lucrat 2 ani pe taxi :)

Intr-adevar au frecventa inchiriata dar si CB e o frecventa ca oricare alta, ma gandesc.
Officer
Elodia

Mesajde pauneugen2003 » 06 Oct 2008, 15:08

Intradevar antena este cam mare ce cu motura magnetica are avantajul ca nu gauresti masinasi o poti lua oricind sa o bagi in porbagaj, eu am un alan 42 multi care nu necesita prea multe chinuri de montaj pur si simplu mufez amtena si statia o alimnetez la bricheta ,cit despre cablul antenei este tras pein porbagaj apoi intre scaune si pe sub plastice atit .Fregventa este diferita decit cea a taxiurilor , dupa cite stiu eu toate taxiurile au frecventa proprie cb-ul este pe frecventa libera a cetateanului
pauneugen2003
Incepator

Mesajde Officer » 06 Oct 2008, 16:21

Apropos statia merge bine si cu antena in portbagaj.
Officer
Elodia

Mesajde pauneugen2003 » 06 Oct 2008, 16:39

chiar nu merge deloc cu antena in porbagaj, ea necesita o calibrare in locul unde este montata apoi trebuie sa respecti cit de cit locul
pauneugen2003
Incepator

Mesajde pauneugen2003 » 06 Oct 2008, 16:42

Este de preferat sa stea cit mai sus, multi o tin pe plafon dar se poate desprinde la o viteza mai mare de 180 km/h si arata si cam urit
pauneugen2003
Incepator

Mesajde pauneugen2003 » 06 Oct 2008, 16:43

eu unul o tin pe porbagaj (detin un focus sedan)

Mod edit Alen: te rog nu mai posta consecutiv. Ai trei posturi in interval de 3-4 minute. Foloseste butonul de editare a mesajului atat timp cat acesta iti apare in partea dreapta a ecranului.
pauneugen2003
Incepator

Mesajde Officer » 06 Oct 2008, 16:55

Am inteles... statia pe care o aveam pe taxi mergea bine si din portbagaj.
Officer
Elodia

Mesajde Smiley » 06 Oct 2008, 20:41

$1 scrie:$2u au relee.Au doar statia "mama" in dispecerat. Am lucrat 2 ani pe taxi :)

Intr-adevar au frecventa inchiriata dar si CB e o frecventa ca oricare alta, ma gandesc.

iti spun sigur ca unii au si relee. am avut ceva contacte cu o firma de taxi din bucuresti si de la ei stiu si de relee si de frecventele inchiriate.

sunt mai multe motive pt care statiile de pe taxiuri "se aud" mai bine decat statiile pt CB:
-fiind frecventele platite, sunt si supravegheata si cei ce emit ilegal pe frecventa respectiva (fie intentionat, fie "emisie rezziduala") sunt amendati/opriti. pe CB poti face orice, e libera.
-statiile pt CB au putere maxima de 4W, pe cand statiile pt taxi au 25W
Imagine
Smiley

Mesajde pauneugen2003 » 07 Oct 2008, 10:03

sunt si mult mai puternice statiile pentru taxi cunos un taximetrist care are amplificator de 350w si cred ca majoritatea au la fel. dar si cb-urile se aut bine doar ca este mai aglomerata banda decit cea a taximetristilor
pauneugen2003
Incepator

Mesajde Mihai L » 07 Oct 2008, 14:10

$1 scrie:$2unt si mult mai puternice statiile pentru taxi cunos un taximetrist care are amplificator de 350w si cred ca majoritatea au la fel. dar si cb-urile se aut bine doar ca este mai aglomerata banda decit cea a taximetristilor

Probabil are prieteni la Paris si mai discuta cu ei... =))
Focus. Ford Focus. Sea Grey.
2006 Ford Focus Wagon TDCi, 1.6/109 CP
Imagine
Imagine
My pictures on Flikr
Mihai L

Maşina: Ford Focus Wagon Trend CL 2006, 1.6l/109CP, Sea Grey

Mesajde Officer » 07 Oct 2008, 14:16

cred ca e ca la zoo in CB.... mai pune lumea manele din cand in cand?
Officer
Elodia

Următorul

Înapoi la Discutii libere/forum