Nu este suficient ca o suspensie sa fie rigida ca sa poata fi considerata "sportiva". Iti trebuie si un sasiu si directie care sa te ajute. Aici Focus depaseste Kia.
De asemenea, nu e suficient sa fie cuplul maxim cat mai sus, motorul trebuie optimizat din admisie si evacuare, ungere, si aprindere si multe altele, ca sa functioneze la turatii ridicate.
Faptul ca o masina de categoria Kia are cuplul la turaii ridicate nu inseamna ca si merge bine la acele turatii ci inseamna ca (,) constructorul a facut un compromis in favoarea marketingului in dezavantajul placerii de a conduce, pentru a scoate mai multi cai-putere dintr-o capacitate cilindrica mai mica. Pentru ca in conditii normale de sofat, in traficul de Romania, nu prea te ajuta.
Cu parere de rau ca va dezamagesc, dar nici Duratec-ul de pe Ford si nici benzinarul de pe Kia nu sunt facute sa fie conduse sportiv, la linia rosie.
Am avut Fiesta 1.6i / 100 CP si recent am facut drive-test cu New Fiesta 1.4i / 96 CP. Cea veche cu motorul de 1.6 era mult mult mai placut de condus dpdv al motorului. Prin oras foloseam treapta III de zici ca aveam cutie automata. Tragea fara sa se inece de la 1800 - 2000 RPM. Asta noua, cu motorul de 1.4 si aproximativ aceeasi putere, parca este cam lesinata pana la 3000 RPM.
Cea veche avea 146 Nm la 4000 RPM, cea noua are 121 Nm la 4200 RPM. Intrucat Putere = Cuplu * Turatie, inseamna ca cea noua la 4200 RPM baga doar vreo 85% din cata putere baga cea veche la 4000 RPM. Si asta se simte.
Din cate vad eu insa, tu tot dai inainte cu numarul de gadget-uri si dotari, la aproape fiecare mesaj. Pai aici clar Kia castiga. Daca tu esti de parere ca asta iti va aduce cea mai mare placere la masina, atunci nu inteleg de ce te mai framanti.
Eu insa am patit-o odata: La prima mea masina, am preferat o Fiesta super-dotata in defavoarea unui Focus mai chel. Si mi-a parut rau dupa aceea. Acum m-am invatat minte.
Din cate vad eu recititind mesajele acelea cu punctaje si clasamente, acest topic se transforma intr-unul de genul:
"More Gadgets VS. Better Driving Experience".
Tu esti de partea stanga a ecuatiei, eu si Mihai suntem de partea dreapta. Chiar daca vom continua discutiile 5 ani de acum incolo, tot nu vom ajunge la un consens, e ca si diesel vs. benzina sau tractiune vs. propulsie. Oamenii au idei diferite, preferinte diferite, si au si de unde alege.
O sa-ti iei Kia cu gadget-uri multe si o sa-ti para rau dupa suspensia independenta spate si directia precisa de la Focus. Sau o sa-ti iei Focus si o sa-ti para rau ca nu ai MP3. Sau o sa fii multumit de ce o sa-ti iei.
Noi ti-am prezentat argumentele noastre, tu ai prezentat argumentele tale, dar ar cam fi timpul sa iei o decizie. Asta nu putem face noi pentru tine, oricat ai vrea. Ia-ti masina care iti place ca trece criza si pierzi reducerile!