$1 scrie:$2quot;arhitecti cretini care cer lucruri imposibile".
Sunt arhitect si ai putina grija cum vorbesti. Nimic din ce propun/proiecteaza arhitectii nu este imposibil. Si aici vorbesc de tehnologie. Ca nu au constructorii tehnologia si nu-i duce capul sa faca asta e alta problema. Arhitectul se documenteaza si-ti va furniza si metoda (detaliul) prin care se face ceea ce el iti cere. Insa tu ca si constructor trebuie sa te pui la punct cu noutatile din domeniu daca te vrei bun constructor, europea si mai stiu eu ce...
Deci concluzia, nu exista lucruri imposibile, iar cei cretini sunt contructorii care nici macar nu respecta ce au in "foile" (n.r. planuri) pe care le tine in fata, cu ele intr-o mana si cu sticla de bere in alta.
Asa ca mai usor cu acuzele. Nu stiu unde lucrezi tu si ce pregatire ai insa te avanti in a face afirmatii eronate.
Hai sa iti dau un exemplu . Ieri ma duc pe santier la un nou proiect : O casa din 1905 care beneficiarul vrea sa o consolideze (din mai multe motive : nu mai poate sa construiasaca pe 100% din teren, tb parcari subterane ...ALA...etc

)
Beneficiarul a venit cu arhitectele (doua doamne care cica sunt profesoare/seminariste la Minhu).
Casa asta NU are voie sa stea la urmatorul seism

Sti bine cum se proiectau in acea vreme, aveau inca un colt si acolo construia. Cladire neregulata in plan si pe verticala. Toti peretii stau la subsol pe niste arcade

Tu realizezi? cine iti sapa sa faca o subfundare acolo? Se risca cineva? Ce presiuni sunt acolo?
Tot vorbeam mai sus de categori de risc ..aceasta trebuie sa fie U0
Domisoarele arhitecte vor sa tina arcadele (Citrez: "M-am indragostit de ele"). Doamna nu le distrugem pe toate zic eu, doar unele ...bagam pereti seriosi de beton armat si punem din nou caramiz...la fel ...indentic ...(Citez : "E chici"). Ok! Wow? Cea mai mare problema a aceste structuri sunt arcadele si arhitecta noastra traieste o adevarata iubire cu ele. Vrei sa ma bag intre iubirea lor
Am zis... mama ma'si ...fac structura cu nucleu de beton armat...ca sa nu-i distrug "iubirea" . Structura avea curte de lumina (cum se obisnuia sa se faca la acea vreme) . Nu pot sa fac acel nucleu ca "Aceasta curte de lumina are haz!"

Hai mai, povestile astea cu ce solutii inovative au mau aparut si ca trebuie sa fiu la curetn e expirata. Cladirile tot din beton armat, metal si Bar se fac
Tu sti cat costa o consolidare cu fibre ? NU. Sau ce preturi au noile tehnologi? Nu facem case la magnati ci la oameni simpli .
Ca un arhitect de prestigiu tb sa gaseasca o solutie, sa faca compromisuri si ca cladirea sa fie cat mai economica (executie si exploatare ei..) si de aceea tb sa lase mofturile si sa accepte si variantele noastre.
Pana la urma faci structura aleasa de arh si cand vede beneficiarul pretul iti da cu proiectul in cap(citeste poveste constructie sediului BNR si vezi ce inseamna sa dai mana libera la arh).
Ce crezi ca noi ca structuristi nu vrem sa folosim tehniologi noi? metode noi? Sa ai cu ce structura sa te mandresti? Nu imi este frica sa ma documentez
Daca vrei sa castigi anuala , nu baga in faliment beneficiarul
Nu sunt printre structuristi aceia caposi care fac doar constructii dreptunghiulare ... prin asta am fost apreciat de amicii mei arhitecti cu care colaborez. Daca pot sa fac fac.
Dar nu semnezi tu ! Daca cade casa la mine vine procuratura....
Dar voi sunteti pusi la punct cu noile tendite, tehnologi? Numai cladiri din sticla si de prost gust vezi in bucuresti. Un studiu de volum ceva???? neee...