Am citit cu mare interes topicul asta.
Desi incerc sa nu scriu cu greseli, din viteza sau neatentie, se intampla (dar si cand se intampla, tot raman cu privirea inteligenta de inginer).
As avea aici o intrebare - eu scriu mai jos cateva motive pentru care dispare scrisul corect si va rog pe voi sa-mi spuneti cum se poate invata gramatica limbii romane (cum se poate forta aceasta invatare fara prea mult efort din partea oamenilor)?
1. Hai sa numaram cate materii legate de gramatica limbii romane se fac din clasa a 9-a si pana la prezentarea tezei de doctorat. Sa luam o categorie foarte in voga in ziua de azi, si anume inginerul. In liceu, daca imi aduc bine aminte, nu se face gramatica. In facultate, inconjurat de atatia 'intelectuali', sigur nu mai invata nici un pic de gramatica.
2. De la aparitia internetului, nimeni nu mai tine o evidenta (cum se tine la ziare - alea tiparite pe hartia in care invelim borcanele) a erorilor gramaticale. Bineinteles ca lumea se obisnuieste cu greselile de acolo si le adopta fara nici o problema.
3. TVul nu ajuta foarte mult (greseli multe, f***t de butoane existent in manualul de istorie al romanilor, etc)
4. Limba romana este din ce in ce mai putin folosita (cand povestesti ceva, trebuie sa scapi si cateva cuvinte englezesti pentru a exprima mai repede ceea ce vrei) - am un coleg care ma tot atentioneaza la faze de-astea (fac update = actualizez, etc)

.
Eu sunt de parere ca nu trebuie creat un colt al rusinii si nici luate masuri 'drastice'. O atentionare cu iz de gluma (sau sarcasm in limita bunului simt) a celui care greseste poate duce la corectarea viitoare a lui si a altor utilizatori. Dar nu printr-un pm sau un topic separat cu greseli pe care nu il va citi nimeni (sau aproape nimeni).
astept cu interes mai multe posturi aici ... poate ceva de genul: "de ce m-a enervat azi limba romana?"