shine, identifica sursa. Daca nu reusesti, da-mi un telefon maine, cand esti la masina.
La mine nu s-a spart vasul, doar ... imbatranise si - pentru 45 RON - l-am schimbat cu unul nou (operatiunea e hands-on fara probleme, si dureaza undeva la 15 minute).
La mine s-a spart un furtun de apa / antigel, turul de la incalzirea habitaclului. E drept, s-a spart intr-un moment in care era deja programat la schimbare si comandat ca reper (se vedea clar ca s-a dilatat pe vreo 3 cm lungime incepand cu nivelul colierului care il prindea de motor). Pentru a putea sa circul cu masina, a trebuit sa fac un hands-on de vreo 4 ore, din motive de acces super de cacat la colierul respectiv. deoarece furtunul este unul mai special, cu diametre diferite la capete, nu am putut sa-l pun dintr-o singura bucata, si am adoptat tehnica: taie ce e putred, taie un capat dintr-un furtun de radiator de Dacie de diametru corect pentru un capat, taie una bucata 10 cm (~) coada matura zapada din aluminiu pe care o aveam prin portbagaj inca, si foloseste-o pe post de racord. Coliere, furtun si apa - costuri sub 30 RON. Problema majora a fost - asa cum am spus - accesul la colierul de la motor (fise date afara, bobina scoasa, etc).
Partea frumoasa a fost insa furtunul original, care a venit cam in 2 zile lucratoare (ala a crapat vineri noaptea

), si care a venit cu tot ce ii trebuia, inclusiv cupla rapida inspre haion. Costul furtunului - ~ 80 RON parca (e trecut in jurnalul de pe SP).
Inaintea furtunului m-am trezit cu balta sub masina de la un racord mai ciudat, aflat exact sub motorasul pe care ti l-am aratat si ti-am spus sa-l cureti, cel de admisie aer. Acolo e un racord dublu, pentru retur incalzire haion si tur radiator (plus housing termostat). Ala e lucrul dracului de schimbat, fara rampa macar (sa nu zic elevator) injuri cat toti ultimii 3 ani. La mine s-a dovedit ca a lucrat termic, posibil datorita (si) a uneia dintre garniturile de etansare ale racordului, care era "incalecata" cand l-am dat jos. La incalzire curbura capatata se accentua si lasa sa se scurga lichid de racire, nu suficient insa cat sa nu ma lase sa ma deplasez, insa suficient cat sa ma enerveze. Practic picura, o singura data a lasat balta sub masina (approx 500 ml antigel).
Costul racordului si garniturilor: vreo 100 RON (nu mai tin minte exact, sunt trecute si astea pe SP).
Cam asta a fost la mine. Furtunele trebuie inspectate cu grija, mai ales ca scurgerile sunt relativ usor de detectat, datorita culorii ciudate (roz-bombon) a antigelului.

Pun o poza cu racordul dublu de mai sus, sa-ti dai seama la ce ma refer.
La intrebarea daca sa mergi cu masina, in prima faza as raspunde cu "200 m nu sunt un capat de tara". Eu i-am facut in cazul furtunului spart cautand un loc de parcare (poate si mai mult de atat). Insa am lasat inainte motorul sa se raceasca si am pus apa la maxim chiar inainte de a pleca in vasul de expansiune.
Dar raspunsul poate fi si unul negativ. Daca torni apa si e ca si cum ai turna-o direct pe asfalt, atunci e recomandabil sa nu te risti sau macar sa identifici sursa si sa protejezi cu ceva (chiar si o carpa mai serioasa e ok pentru distanta aia) gaura de scurgere. Pompa de apa are suficient debit incat sa-ti scuipe toti cei 4 l de lichid din instalatie foarte repede, daca are o gaura suficient de mare.
Dar nu, la motor rece si atentie, 200 m e de bun simt sa-ti spun ca nu trebuie sa chemi platforma. Doar sa nu-i transformi in mai mult.
Puncte sensibile, posibile surse ale scurgerii tale:
- furtunele de care am amintit mai devreme (in tur intotdeauna presiunea este mai mare, si vor ceda primele)
- turul catre radiator (vezi furtunul gros care pleaca din racordul dublu de mai sus)
- racordul dublu amintit (inclusiv garniturile de etansare retur incalzire habitaclu, respectiv termostat)
- un racord in T aflat cam la 12-15 cm (parca) de racordul dublu de mai sus, pozitionat pe returul incalzire habitaclu si furtun vas expansiune. (uite ca nush acum daca ala e retur de la habitaclu sau nu, trebuie sa ma uit la motor maine dimineata).
- toate imbinarile pe traseele furtunelor - vezi coliere si cedari ale furtunelor la marginea acestora
- radiator racire motor spart
- garnitura pompa apa / pompa apa sparta
- garnitura chiulasa (hmm, tre' sa fie ftuta RAU sa dea pe afara, de obicei simptomele sunt altele)
- bloc motor spart (c'mon, ar fi ultima problema asta cu apa

).
Racordurile de la vasul de expansiune sunt vizibile si nu iti genereaza probleme la o deplasare scurta.
Pun si poza imediat.
Suna maine daca nu-i dai de cap!
Succes!
- Fişiere ataşate
-

- se vede racordul mic, in T, despre care vorbeam mai sus.
-

- se vad urmele de antigel semi-uscat si racordul in sine (cu directie de la suruburi spre stanga-jos)
-

- se vede pozitionarea racordului dublu (si a unuia dintre cele trei (parca) suruburi "inrozite") fata de filtrul de ulei