de Officer » 18 Iun 2009, 17:41
Eu mi-as cumpara Stepway cand o sa apara 4X4 si eventual cu motor diesel de 1.9. daca iese la un 12000 de euro o sa vedeti ca va fi bataie pe el. E o masina noua cu garantie 3 ani (la fel ca majoritatea masinilor de import) cu care nu ai probleme de aderenta iarna si pe drumurile de la noi. Eu cred ca mai frustrati sunt aia care nu au bani de SUV dar s-au indatorat pe 10-15 ani sa isi ia si acum stau in SUV si mananca iaurt.
Cat despre fiabilitate/rezistenta, ia intrebati un posesor de logan daca pana la 80.000 - 100.000 km a schimbat ceva la masina inafara de consumabile. Am vorbit cu un neamt saptamana trecuta care are Logan MCV - e incantat pana la Dumnezeu de masina la banii care i-a dat pe ea. E totusi un produs romanesc de succes realizat in urma unei investitii de sute de milioane de euroi in tara asta. Daca se duceau banii astia in Mozambic si se facea stepway in Mozambic ne era mai bine? Nu inteleg de ce unii il hulesc atat fara sa stie macar despre ce este vorba. In primul rand e mare lucru ca e romanesc si ca strainii fac coada la dealeri pentru el. Sa nu imi spuneti acum ca nemtii sunt saraci si din cauza asta isi iau logan si si sandero.
"În mentalitatea balcanică, dar nu numai, MAŞINA este considerată un simbol al bunăstării materiale, al succesului, un mijloc de ieşire din anonimat şi de a impune respect, şi mai puţin un simbol al statutului social, o necesitate legată de confort şi siguranţă, de temperament.
Cred că, datorită pierderii conştiinţei muncii, a lucrului temeinic făcut, datorită lipsei de încredere în forţele proprii, datorită lipsei realizărilor personale, datorită unei mentalităţi nesănătoase, mulţi oameni, în special tineri, fac faţă cu greu anonimatului. În acest context, MAŞINA, prin simbolurile pe care ea le reprezintă, la noi, devine unul dintre mijloacele cele mai facile de a ieşi în faţă.
Publicitate
O treabă foarte jmecheră, în fapt!
Totuşi, identitatea MAŞINII ajunge să acapareze identitatea noastră. Astfel, eu devin Ăla cu BMW-ul, iar nu ştiu care jmecher din oraş este Ăla cu SLR-ul.
În acest context, situaţia devine puţin tristă, în momentul în care ne "depărtăm" de MAŞINĂ... devenim simpli anonimi, la fel ca "amărîţii" ăia care merg cu tramvaiul. Nu ne mai cunoaşte nimeni, nu ne mai respectă nimeni, nu mai avem argumente şi avem probleme în a ne impune în jur... nu mai reprezentăm interes pentru sexul opus, devenim banali!
Situaţia "jenantă" se rezolvă foarte uşor. Odată ajunşi într-un loc public – birou, local – etalăm cheile maşinii pe masă şi risipim repede aerul sărac pe care îl emană în jur tot ceea ce ţine de noi! Atunci cei din jur remarcă apariţia noastră, a celui cu BMW-ul sau a celui cu Q7-le, şi deja ni se acordă atenţia pe care o meritam.
Adevărul este, gîndind puţin balcanic: de ce să dau 50.000 $, 100.000 $ sau 500.000 $ pe o MAŞINĂ dacă nu mă vede nimeni în ea?
Totuşi, problema FIŢELOR nu stă în maşină... nu tindem spre egalizarea valorilor, ar fi absurd! GESTURILE PE CARE LE FACEM SÎNT FIŢELE! ACŢIUNILE ÎN SINE!!! Ar fi absurd să dăm vina pe o maşină frumoasă... maşina nu face fiţe. O bijuterie care înglobează tehnologia de ultimă oră rămîne ca mută în parcare, dacă nu o conduce cineva.
După părerea mea, este vorba de GESTUL pe care îl face românul, posesorul MAŞINII, mă refer la maşinile scumpe, căci ele susţin FIŢELE, cele ieftine susţin penibilul.
La o ieşire în oras, FIŢOSUL parchează drept în buza restaurantului, chiar dacă încurcă circulaţia, pentru că o maşină ca a lui nu poate sta decît în văzul tuturor, chiar dacă încurcă circulaţia, şi pentru că momentul descinderii din MAŞINĂ trebuie remarcat de toată lumea, altfel ce rost are efortul de a investi în imagine?
Spre deosebire, la aceeaşi ieşire în oraş, cu aceeaşi maşină, germanul parchează şi la trei străzi distanţă, dacă nu găseşte un loc de parcare, fără a avea orgoliul rănit. La "extratereştri" se merge mai mult pe distracţie decît pe epatare. La ei, cei care îşi fac "reclamă forţată" sînt consideraţi penibili şi marginalizaţi. La noi sînt admiraţi!
Altfel, la noi, Jeep-ul (SUV-ul) impune, de mulţi ani, mare respect. Oameni mici, care vor să fie mari, conduc SUV-uri. Oameni care vor să fie bine remarcaţi, băgaţi în seamă, conduc SUV-uri. Aşa multe fete tinere stau cocoţate cu dezinvoltură în cîte un X5 sau Porsche Cayenne, încît te întrebi dacă nu cumva se dau la rest, la pîine, maşinile astea! Dacă le dai jos din MAŞINĂ, iarăşi e trist, dar într-o discuţie, fac cumva să aducă vorba de maşinuţa lor.
De un timp, suv-urile nu mai impresionează aşa tare, FIŢELE, ca să mă exprim mai plastic, au devenit maşinile sport de lux. Bucureştiul are maşini sport cît trei capitale vestice la un loc... şi suv-uri, evident. Este incredibil de dotat. Dacă ar fi dotat şi cu mai mult bun-simţ, "jmecherii" ar face cinste maşinilor pe care le conduc.
Plecînd de la ideea asta, spun că nu pot să-mi imaginez o maşină de lux, cît o barcă, un A8, de exemplu, luîndu-se la întrecere cu o Skoda Octavia sau cu un Golf sport. Pe lîngă diferenţa de putere, totuşi îşi pierde din prestanţă. Una e maşina de lux, cealaltă de oraş sau sport; pe una o conduci lin, căci masa mare devine un handicap la orice frînare bruscă şi creează un disconfort, or confortul este unul din motivele pentru care cineva îşi cumpără o maşină mare, iar pe cealaltă poţi să o smuceşti în trafic, fără prea multe remuşcări. În schimb, pe şosea vaporul aruncă tot de pe drum cu nonşalanţă, dacă se grăbeşte puţin.
Totuşi, se întîmplă întreceri de genul ăsta, în plin trafic... şi pare ciudat. Cum ciudat e să vezi că un BMW se duce să întreacă o Dacia care, grăbită, a îndrăznit să-l depăşească. E penibil! Afară, în Wonderland, nu am văzut aşa ceva. Am văzut, pe o autostradă, cum un BMW de lux care mergea cu 180 km/h s-a dat deoparte ca să treacă o Bora care se grăbea şi mergea mai tare, fără ca apoi să încerce să o depăşească. Fiecare merge în ritmul lui. La noi, FIŢELE ne împiedică să mergem în ritmul nostru.
FIŢELE ne schimbă ritmul în care mergem şi cu maşina, şi în viaţă, în general."
Text extras din Almanahul de Fiţe, A.C. 2008)
Obsedat de ordine si disciplina.