de temir » 03 Sep 2009, 18:13
desi nu cred ca-s persoana cea mai potrivita (eu, personal, n-am bobinat decat motoare mici, de pe la diverse gadgeturi gen cdplayer, compresor de umflat rotile etc), ti-as recomanda asa: identifici tot ce se poate vedea cu ochiul liber (numar de bobine, dispunere, conexiuni) si pui pe hartie o schemusoara cat mai inteligibila
pe urma te apuci de taiat bobinajul ars (dar numai si numai daca esti ferm convins ca e ars), dar cu grija, ca sa poti scoate un tronson intact, pentru numaratoare spirelor si masurarea diametrului sarmei (numeri si notezi, masori si notezi)
pe urma indepartezi tot bobinajul vechi, ca si izolatia din crestaturi
iti faci rost de folie izolatoare si croiesti si indoi izolatia, dupa care o bagi in crestaturi
iti faci un sablon din lemn si carton (sau alte materiale) pentru bobine, dupa care le realizezi, le bagi in crestaturi si le legi (curatat bine emailul, decapat si cositorit separat fiecare dintre capete, rasucit si cositorit conexiunile) - asta daca e vorba de stator; daca e vorba de rotor, bagi izolatia in crestaturi si bobinezi direct pe rotor
pe urma impregnezi, scurgi, coci, indepartezi si cureti etc etc etc
dar mai bine te duci la un bobinator care are tot ce-i trebuie (nu zic doar de materiale, ci si de scule si dispozitive si, mai eles, de rutina si indemanare)
calculul este foarte laborios (trebuie sa iei in calcul datele statorului si/sau rotorului, cum ar fi sectiunea efectiva a miezului - foarte greu de masurat la un motor cu multi poli!), mai bine te apuci de vreun sport obisnuit
dar ce fel de motor este? cc/ca, mono/tri fazat, cu magneti permanenti sau cu stator si rotor bobinat, sau cu rotorul in scurtcircuit? sau (mai bine) pune o poza cu motorul demontat, sau spune-ne de la ce este acel motor