Discuţii despre legislaţia în vigoare, codul rutier, taxe, asigurări RCA sau Casco, etc
28 Noi 2009, 12:34
In urma cu putin timp am trecut leasingul masinii pe firma.
Cum pe certificatele de inmatriculare, eliberate dupa 1.01.2007, este trecut si numele utilizatorului, a trebuit sa il predau pentru preschimbare, cei de la societatea de leasing oferindu mi o copie conform cu originalul.
Ieri, pe langa Cora pantelimon, ma opreste un politist, pentru verificarea tehnica. Trecem peste faptul ca, in loc sa opreasca "drujbele", care abia se tarau pe sosea, m a ales pe mine, cu masina din 2007.
I am inmanat actele, permis, asigurare si, evident, COPIA certificatului de inmatriculare. I am explicat cum sta treaba, ca este la societatea de leasing, pentru preschimbare.
Contrariat, dintr un motiv stiut doar de el, mi a spus ca acea copie nu are nicio valoare si imi va da amenda pentru neprezentare de acte, afirmand ca imi face chiar un bine, neretinandu mi placutele ohmy.gif .
In zadar am mai incercat eu sa il contrazic, el o tinea pe a lui. Chiar m a sfatui sa merg la societatea de leasing, sa le cer banii pe amenda huh.gif .
Nu a mai facut nicio verificare tehnica, nici nimic. Practic, m a oprit degeaba.
Cei de la leasing mi au spus ca este greseala agentului de circulatie si ca asa se procedeaza in caz de preschimbare a actelor, iar eu ar trebui sa contest amenda in instanta.
Pot face asta? A gresit sau nu agentul?
28 Noi 2009, 16:19
DA, contest-o si cere si "amendarea" politistului pentru ABUZ in serviciu!! Data viitoare sa se linisteasca!
28 Noi 2009, 16:31
O mica intrebare ....sa presupunem ca aveai ceva la masina pentru care trebuia sa iti retina certificatul de inmatriculare , ce facea iti retinea copia si iti dadea dovada pentru ea ??????????????
28 Noi 2009, 17:04
@verga_Cip :

@luciusss : nu e la fel ca la permis? Se suspenda si trebuie sa il depui la sectia de politie.
Oricum, am mai intrebat si se pare ca agentul nu a gresit cu nimic, dpdv legal. Putea arata putina intelegere, data fiind situatia, dar asta e.
Eu m am bazat pe ce a spus dna de la leasing : in perioada cat se preschimba certificatul de inmatriculare, se poate circula si cu o copie, pt ca oricum politistul poate face toate verificarile necesare.
Daca doamna respectiva asta face acolo, asta e meseria ei, am crezut o pe cuvant.
28 Noi 2009, 22:17
intrebarea e pus pueril: si daca nu avea certificatul la el ii retinea ce? husa de la scaune?!

eu am avut permisul si certificatul preschimbate anul asta in vara. daca se lua de mine, jur ca-l luam de urechi, il bagam in masina si-l descarcam cu un sut in cur direct la politie!!
agentul nu a gresit pentru ca legea spune ca trebuie sa prezinti actele, dar nu spune ca atunci cand se preschimba nu trebuie sa iti dea amenda!!
28 Noi 2009, 22:25
Confirm si eu "procedura" cu copia semnata si stampilata de societatea de leasing.
Ciprian, mai exista un caz in care nu-ti fac nimic: preschimbarea permisului. Nici acolo nu-ti da dovada, si totusi poti circula!
28 Noi 2009, 22:31
Cand se preschimba iti elibereaza vreo dovada, cum ca le ai lasat acolo?
Daca da, acea dovada trebuia sa mi fie trimisa de catre societatea de leasing. Deci sunt vinovati si trebuie sa mi plateasca amenda

.
Bine, trec peste faptul ca eu practic trebuia sa ma duc cu autobuzul pana la ei la sediu sa le las certificatul.
App, politistul a scris pe PV, la Alte mentiuni : "Este vina societatii de leasing pentru ca tin certificatul in original pentru preschimbare " . Avea el voie sa faca asta? Nu trebuia sa scriu eu?
28 Noi 2009, 22:50
$1 scrie:$2a opreste un politist, pentru verificarea tehnica
era FILTRU organizat pentru verificarea tehnica ? :O
28 Noi 2009, 22:53
Da, erau si cei de la RAR acolo. Insa nu au facut nicio verificare.
Era si culmea, ce sa verifici la o masina de 2 ani?
28 Noi 2009, 23:04
La o masina de 2 ani ii expira verificarea tehnica si banuiesc ca nici cei de la RAR, si cu atat mai putin politistul, nu stiau, vazandu-te in trafic, anul fabricatiei la masina ta.
Banuiesc ca tu ai fost "norocosul" castigator al loteriei opririlor.
Partea buna e ca, banuiesc, amenda nu a fost foarte mare (din pacate sunt foarte multe scapari ale sistemului). Am luat si eu una cam la fel - seful mi-a masina (cu numere de Germania) si mi-a spus ca-mi lasa actele in bord. Cand m-a oprit politia, aveam doar copie in bord. Norocul a fost ca am dat de unul intelegator si mi-a dat amenda pentru ca-mi lipsea buletinul.
28 Noi 2009, 23:23
Asa e, insa erau destule harburi de oprit. In fine, asta e, am avut ghinion.
Amenda e 360 lei.
Daca poate sa mi raspunda cineva la intrebarile de mai sus, pls.
29 Noi 2009, 03:59
E perfect legal ce a facut politistul. Actele se prezinta in orginal, nu in copie.
Eu mi-am luat amenda pentru ca nu aveam RCA-ul in original, firma la care lucram mi-a dat doar copie. Politistul mi-a zis: "cam idioti colegii dumneavoastra: va dau talonul in original, dar nu si RCA-ul, zau daca ii inteleg".
29 Noi 2009, 09:45
Tu probabil ai citit doar titlul, nu si restul threadului.
Certificatul in original a fost lasat la politie pt preschimbare!
29 Noi 2009, 10:05
Cu cateva luni in urma mi-am schimbat toate actele pentru ca mi-am schimbat domiciliul. Pentru permis de conducere si talon am depus actele la politie, iar dupa cateva ore de la depunere am primit cate o dovada, urmand ca actele originale sa vina prin posta dupa cateva zile.
Asta inseamna ca exista un interval de timp cand nu ai actele originale: cele cateva ore pana primesti dovada, si cele cateva zile cat circuli cu dovada. Parerea mea este ca daca cei de la firma de leasing au depus deja actele atunci poti face contestatie pentru ca actele originale pur si simplu nu existau in momentul respectiv. Iar daca nu au depus actele atunci ei ar trebui sa-ti plateasca amenda.
Politistul nu are nici o vina aici; el e pus in situatia de a te crede pe cuvant sau nu; evident ca putea sa fie mai ingaduitor, sau putea sa verifice prin statie ca exista talonul si ca e sau nu e retinut de politie. Doar ca au primit ordine sa bage amenzi la greu, i-am auzit pe unii cand erau certati de superiori ca au dat prea putine amenzi.
29 Noi 2009, 10:17
@thecage: In Bucuresti permisul nou este gata cam in 2 ore... Cand sa-ti mai elibereze dovada???
Eu am fost in schimb vineri seara dupa 6 si se termina programul la 8, asa ca l-am luat luni la prima ora.
Nu mi-a eliberat nici o dovada.
29 Noi 2009, 10:22
Cei de la leasing sigur au depus actele, pentru ca le am lasat de 10 zile (ei au zis ca in 7 zile sunt gata, adica exact in ziua cand am luat amenda).
Deci pana la urma, se elibereaza sau nu dovada?
Daca da, eu degeaba depun contestatie. Nu?
29 Noi 2009, 10:57
$1 scrie:$2thecage: In Bucuresti permisul nou este gata cam in 2 ore... Cand sa-ti mai elibereze dovada???

In provincie actele vin prin posta dupa o saptamana; dupa 2 ore abia daca ai dovada.
@coldone: Intreaba la firma de leasing daca a venit talonul nou; daca da atunci nu prea ai ce sa faci, daca nu atunci ai avea motive sa faci contestatie.
29 Noi 2009, 11:12
Eu cand am luat amenda, exact acolo ma duceam, sa fac revizia si sa imi iau talonul.
Si nu venise.
Dar nu degeaba depun contestatie? Adica vor spune ca trebuia sa am acea dovada la mine.
30 Noi 2009, 17:09
@coldone: nu am nimic cu tine si nici nu vreau sa te supar, dar in lege scrie ca e obligatoriu sa prezinti actele in original (sau dovada, acolo unde este cazul). Daca nu ai nici actul original la tine, si nici dovada, atunci nu circuli, nu?
Stiu ca nu e o solutie pentru nici unul dintre noi, sper sa intelegi asta, dar asta e legea. Evident, sunt cazuri unde "organul" stie despre ce e vorba si poate da dovada de ingaduinta.
30 Noi 2009, 17:14
eu stiu una si buna. daca n-ai talon, sau macar dovada eliberata de politie cum ca este retinut la ...., nu circuli. sau circuli pe barba ta.
30 Noi 2009, 17:45
E prima data cand fac preschimbare de documente, nu stiam cum se procedeaza, asa ca am intrebat o pe dna de la leasing daca am voie sa circul.
Aceasta mi a spus : "sigur, va dam o copie conform cu originalul". (cum am si cartea masinii, pana la urma.)
Referitor la acea dovada, i am sunat azi si mi au spus ca ei nu au nicio vina, pt ca aceasta se elibereaza de la politie doar persoanelor din provincie, si nu pt masinile cu numere de Bucuresti

, sustinand in continuare ca ar trebui sa contest amenda.
Asa ceva e absurd!
O sa incerc sa iau legatura cu cineva din conducere.
02 Dec 2009, 16:37
$1 scrie:$2u stiu una si buna. daca n-ai talon, sau macar dovada eliberata de politie cum ca este retinut la ...., nu circuli. sau circuli pe barba ta.
Tu stii una si buna, dar eu am schimbat in vara asta certificat + permis + CI. S-o creada MUTU sau spune-i-o tu ca nu circul, pentru ca legea prevede ca trebuie schimbate in anumite conditii, si acele conditii erau LEGALE.
Faptul ca Legea e proasta si NU PREVEDE ce se intampla atunci cand preschimbi un act e in discutie aici, lucru de care pulitistul stia insa s-a rahtit pe el!!
03 Dec 2009, 09:29
E, ai avut ghinion sa dai peste un politist zelos. Dar asta nu inseamna ca amenda nu a fost aplicata legal. Eu cel putin nu cunosc de o exceptie in cazul preschimbarii, dar asta nu inseamna ca nu exista.
Cipriane, de circulat pot circula si cei sub 18 ani, fara permis de conducere, cu o masina neinmatriculata, fara asigurare, fara taxa de drum, ca doar nu ii opreste nimeni.
07 Dec 2009, 15:50
Prin primavara mi-am pierdut actele, singurul care mi-a ramas a fost pasaportul. Pana le-am scos pe toate am facut vreo 3000 de km prin tara. NU am fost oprit!!! Hahaha.