$1 scrie:$2..iar celelalte biblii neaprobate , pe langa faptul ca au carti in plus, au multe carti din Noul Testament, ma refer la capitole, in sensul ca lipsesc cu desavarsire....iar un simplu cuvant netradus corect sa stii ca schimba sensul intregii propozitii, daca vrei mai multe detalii cu lux de amanunt, si ca sa vezi situatia foarte bine dpvd ortodox si sectant, citeste PELERINUL ROMAN,
pai si de unde stim noi ca bilblia pe care o iei tu de buna n-a fost si ea, la vremea ei, o "biblie neaprobata"? de unde stim noi care este adevarul, cand toate institutiile omenesti de pe lumea asta fac tot posibilul sa-l denatureze si sa-l ascunda, ca sa-si vada, in liniste, de interese? atatea secole biserica a avut influenta (si chiar putere) economica si politica si militara, si a facut atata amar de potlogarii ("in numele domnului"), asa ca am toate motivele s-o suspectez de necinste (necinste ale carei urmari se vad si azi)
man, toate versiunile au pacatele lor, niciuna nu este credibila suta la suta; toate-s scrise, traduse, tiparite si imprastiate de oameni; nu cred sa gasesti nici macar una scrisa de alta fiinta decat vreun om
nu te mai obosi cu demonstratiile in care ne trimiti la dictionar sau la diverse lecturi, nu ne mai vorbi despre sensul propzitiilor si despre importanta intelesului cuvintelor, despre acuratetea mesajului - iarta-ma ca ti-o spun de la obraz, dar semnificativele carente pe care le ai la nivel de scris (punctuatia), vorbit (ma gandesc la felul in care iti compui frazele) si gandit (rationamentele tale nu prea au fundament; incerci sa expici ceva ce nu dai semne ca ai inteles nici tu!) te cam descalifica - nu esti in masura sa dai lectii
mai bine pune problema altfel:
eu cred si asta ma satisface pe deplin; nu-mi mai trebuie sa si inteleg, imi ajunge sa cred$1 scrie:$2PS. Observ ca nimeni, dar NIMENI, nu a raspuns intrebarii lui Dani: de ce religia e intoleranta cu femeile?
pai daca epoca pe care o cunoastem noi este dominata de barbati - barbatii au intemeiat si condus religiile, nu? - religia trebuie sa intareasca privilegiile celui care se foloseste
primul de sistem; tot asa cum regele era trimisul si unsul domnului pe pamant, tot asa cum fetele bisericesti sunt deasupra prostimii, tot asa cum clasa politica este o
clasasi religia (de fapt nu atat religia, cat cei care o propaga) este
de obicei intoleranta
$1 scrie:$2sunt anumite texte in biblie care te pot induce in eroare, insa trebuie sa citesi si textele paralele...daca te referi la versetul....femeia sa se teama de barbat...nu trebuie luat adliteram....
ma lasi? ori e adevarata si o luma de buna, ce citim, aia intelegem (cu subiect si predicat, nu stiu daca ti-s familiare notiunile), ori interpretam; ca daca interpretam, pai avem libertatea sa intepretam oricum, dupa cum ne taie capul; ca nu avem un ghid, o cheie de decodare a balivernelor; asa, nu mai luam nimic
adliteram, daca este interpretabil; scrie undeva in biblie ca paragrafele cutare si cutare trebuie interpretate, iar restul trebuie luate
adliteram?
$1 scrie:$2.....Biblia noastra e tradusa dupa un original, la cel original ma refer ca sectele nu respecta traducerea, deci un text se poate verifica, nu are rost sa ti dau exemple de cuvinte in greaca
si care este originalul, cand si in ce limba a fost scris, unde poate fi el gasit si consultat?
(cum sa nu aiba rost? da, frate, exemple cate vrei, in orice limba cunosti tu! numai sa le scrii corect, ca nu cumva sa se inteleaga altceva)