ATENTIE: topicurile care nu isi au locul aici sunt sterse sau inchise fara avertizare, iar userii care continua sa greseasca risca suspendarea contului !
Răspunde

Alternativa la mezeluri

07 Sep 2010, 11:42

Salutare.

Acu' vreo 3 luni mi-am facut niste analize de sange si tot ce tine de grasimi rele au iesti fff mari. Doctorul mi-a recomandat regim.Adica mi-a spus sa nu mai mananc gras.
Si am inceput prin a renunta la mancarurile grase (sarmale,etc.) ,sucuri si mezeluri (salam, parizer, crenvrusti,kayzer, slana etc.).
Mai fac exeptie in weekend , dar nu exagerez :)

Rezultatul este fantastic. Nu numai ca mi-au scazut toate la limitele normale, dar am si slabit 12 kg.
Problema mea este ca nu stiu cu ce sa subtitui mezelurile. Inainte era usor, seara si dimineta bagam niste mezeluri si gata.
M-am saturat de iaurturi, branza, oua,supe,fulgi,etc.

Poate e cineva pe aici care este in aceeasi situatie. Hai sa facem schimb de RETETE.
Zic retete pt ca ce ar trb sa mananc stiu: Legume, fructe,etc. dar cum sa le combin nu stiu.

Cel mai greu e cu mesele de dimineata si seara.
Mai ales seara, cand cica ar trb sa mananci mai usor, deci nu merge sa bagi niste cartofi prajti cu pulpe de pui facute in tava si cu mujdei :)


PS: Eu cred ca astia baga ceva in mezeluri. In prima luna cand treceam pe langa standul cu mezeluri, de la miros(pofta), faceam instant cadere de calciu/glicemie . Imi tremurau mainile si transpiram instant .

Re: Alternativa la mezeluri

07 Sep 2010, 12:19

Eu as zice ca poti sa mananci in continuare si mezeluri, cu conditia sa schimbi sursa.
Iau de ceva vreme mai mult de la un magazin care aduce doar la sfarsit de saptamana diverse produse. Toate sunt proaspete si ce este mai important, sunt facute din carne... :D
Primele impresii: gust deosebit, scade cantitatea pe care o mananci (sunt mult mai satioase), vei intelege instantaneu de ce pe sunca din comert scrie 60% carne... =))
La fel de adevarat este si pretul, care este mai mare. Avand in vedere calitatea pe care o cumperi, totusi nu mai pare diferenta asa mare.

Re: Alternativa la mezeluri

07 Sep 2010, 12:40

Din nefericire ORICE produs de carmangerie are minusuri!! Chiar si cel vegetarian :)
Eu tin regim de 2 ani si 9 luni. Nu am slabit atat de mult, insa analizele s-au imbunatatit considerabil.

Seara NU se recomanda mancatul mezelurilor.

Dimineata poti manca: lapte cu ce vrei, important e sa fie lapte de magazin, NU de tara. Ceai iar e un substituient la lapte. Poti incerca paine prajita cu unt (degresat, adica nu cel de 80 %) sau margarina cu: gem, miere (reomandat). Un ou fiert (chiar si 2, dar daca mananci 2 toata saptamana nu mai mananci oua) cu o felie de branza degresata.

La orele 10-11 mananc OBLIGATORIU 1-2 fructe!

La pranz, 12-13 masa care de obicei consta in legume: salata, branza telemea degresata cu rosii, castraveti, alte legume, usor de preparat fiind la servici.

La 15-16 mai rontai ceva, daca am ce, chiar si un covrig uscat, sau beau un iaurt/sana/kefir.

La 18-19 masa de seara care poate fi: ciorba depui sau legume, supa, legume mexicane preparate prin fierbere, NU prin prajire cu: piept de pui la gratar (tigaie gratar, FARA ulei), pulpe la gratar cu apa (acela rotund cu gaura pe mijloc, se gaseste prin REAL) sau paste cu ciuperci cu parmezan sau ketchup (na, fiecare cu gusturile lui). Cateodata cand nu mi-e tare foame, paste cu branza degresata.

Variante la masa de pranz: Lasagna, legume mexicane cu peste pe gratar de aragaz, cartofi copti la cuptor, pure, cartofi natur ... tre sa ma mai gandesc.

Evit: varza, fasole - imi fac rau la colon :(

Daca dupa 21 mi-e foame, beau un vin si ma culc!

daca imi mai vin idei, scriu :)

Mi-am adus aminte: TOATA carnea de porc, cu exceptia celor preparate in casa, au NITRITI. Cantitatile sunt mici, dar mancatul lor zilnic, omoara ficatul!

Re: Alternativa la mezeluri

07 Sep 2010, 12:57

eu o sa las imaginile sa vorbeasca pentru mine:
Am renuntat la :
- zahar ( nu si la dulciuri)
- cartofi ( de orice fel)
- amidon ( in preparate)
- faina alba

Si nu mai combin glucidele cu lipidele.
rezultatul: de la 110 kg am ajuns la 78. And still going down...

P.S. Ca sa iti raspund la intrebare:
Eu mananc mezeluri, dar mezeluri fara zahar si fara amidon. se gasesc mai greu, dar se gasesc.
dar mai fac "mezeluri si acasa.
se ia 1 kg de muschi (cotlet) de porc, se pune intr-o oala cu 2-3 litri de zeama de varza, foi dafin, piper + alte condimente si se fierbe.
dupa ce s-a fiert (adica cand intra usor furculita in el) se scoate, se pune la presat (eventual poti sa il imbraci in boia dulce/iute). dupa 6-8 ore ai cel mai smecher muschiulet :))
Fişiere ataşate
FAT.JPG

Re: Alternativa la mezeluri

07 Sep 2010, 13:01

Eu am început să renunţ fiindcă nu mai îmi plăceau. A mai rămas doar salamul de sibiu şi uneori, o linie de mezeluri de la Aldis, "mezeluri neinjectate".
O alternativă sunt "mezelurile" preparate în casă. De exemplu, faci un muşchiuleţ la cuptor, uscat, fără sos, condimentat după gust. Sau o bucată de pulpă. Alte variante ar fi drobul, de miel, de vită, de ficat. Pateul de ficat făcut în casă. Ficăţei de pui. Piept de curcan la cuptor.
Cele cumpărate de la ţărani "din Sibiu" sunt pline de sare. Oricum, am foarte puţină încredere în ţăranul român, sunt mai sănătoase produsele industrializate.

Re: Alternativa la mezeluri

07 Sep 2010, 13:08

sau poti merge in judetul Bz, in satul Plescoi si sa bati din poarta in poarta si sa cumperi adevaratii carnati de Plescoi :D

Re: Alternativa la mezeluri

08 Sep 2010, 07:37

Exemplu de masa usoara seara: iei file de peste, oricare. Pentru fiecare bucata decupezi folie de aluminiu cam cat un A4. Dai pe folie o pelicula subtire de ulei de masline. Asezi bucata de file, si peste ea cateva feliute de rosie, ardei gras, eventual putin condiment. Impachetezi folia, asezat direct in tava si 20-30 minute la cuptor. Iese ceva jumatate prajit, jumatate fiert. La fiecare 2-3 zile imi prepar asa ceva. Bucatile pot fi folosite si drept sandwich a doua zi ;)

Re: Alternativa la mezeluri

08 Sep 2010, 08:18

Imi ploua in gura. :)
Diseara imi fac sigur.

Re: Alternativa la mezeluri

08 Sep 2010, 08:34

Eventual si putin porumb ;)
E chiar super reteta, sanatoasa si nu necesita skill mare in tainele gatitului

Re: Alternativa la mezeluri

08 Sep 2010, 08:56

Pestele bun. ulei de masline bun. dar peste prajit in ulei de masline nu bun.
Acum nush ce vrei tu, sa slabesti, sa traiesti sanatos sau e un regim ptr inima. Oricum, cred ca tot un doctor ti-ar putea spune exact ce sa mananci.
Si inca ceva, porumbul, iar nu bun. e full de amidon, indice glicemic mare, iti obliga pancreasul sa pompeze insulina, etc, etc, etc :D

Re: Alternativa la mezeluri

08 Sep 2010, 09:08

Uleiul de masline l-am descoperit singur. Initial preparam pestele in folie doar la gratar, dar imi era atat de dor de el incat l-am incercat la cuptor dupa cum am scris mai sus. Problema era ca folia se lipea de file si am cautat o solutie pentru asta. Pun ulei de masline in scopul asta, doar o pelicula subtire intinsa cu o lingurita. Pe langa ca impiedica pestele sa se lipeasca de folie, file-ul capata o aroma deosebita. Uneori mai adaug si catei de usturoi taiati feliute, putin busuioc. Ati putea sa-l incercati, iese excelent. De multe ori abia mai prind cate o bucata, copiii mei se bat pe el :)

Re: Alternativa la mezeluri

08 Sep 2010, 09:36

alternativa la mezeluri ???!!!???

in mod normal trebuie eliminate ... iar pentru cele facute acasa trebuiesc, in mod obligatoriu, utilizate condimente 100% naturale (cimbru, coriandru, piper, ardei iute). NU trebuiesc folosite arome, potentatori de aroma (gen Delikat, Secretul Gustului, etc.) care pe linga cantitatea insemnata de E "nocive", contin si "stimulatori de apetit" care nu fac altceva decit sa creasca pofta de mincare.
in privinta carnii utilizate pentru a face mezeluri ar trebuii ca proportia sa fie preponderent cu carne de vita/oaie (cui ii place). bineinteles cit mai putin grasa ... proportia de carne de porc redusa la maximum si cit mai slaba

@shine cine a spus ca uleiul de masline nu este bun pentru pestele prajit ??? :-?? :D
uleiul de masline NU trebuie "incins" peste temperaturi de cca. 180C, pentru ca devine instabil, dpdv chimic, moment in care devine amar si cu un gust total neplacut.
in general, pentru a praji pestele in ulei de masline se folosesc cratite din inox, cu fund gros (care nu sunt tocmai ieftine :-?? ), pe foc mic.
nu este necesar in mod obligatoriu sa te dotezi cu termometru, dar ca sa-ti dai seama de cit de tare este incins uleiul, presari putina faina, in timp ce uleiul se incalzeste, iar acesta NU trebuie sa "sfirie" sau sa-si schimbe culoarea.
in general in ulei de masline se prepara fileuri de peste oceanic sau de pastrav (la acesta se adauga si putin unt), care inainte de prajire se tavalesc putin prin faina, iar apoi se scutura bine.
tot o cerinta primordiala este si calitatea uleiului de masline ... atentie de masline, NU de simburi de masline

Re: Alternativa la mezeluri

08 Sep 2010, 13:56

isotech, eu de-aia am zis ca cel mai bine vb cu doctorul, ref la mancare. eu nu prea sunt cu pestele. E foarte posibil sa ai dreptate. eu imi prajesc oua in ulei de masline, dar asa cum ziceai, la foc mic. :D
Oricum, eu nu cred ca pestele in folia aia de aluminiu e asa de sanatos... e mai sanatos decat pane clar...dar sunt sfaturi si sfaturi ref la folia de aluminiu...

In ceea ce priveste condimentele, doar naturaleturi folosesc.
Usturoi, cimbru, ardei iute tocat marunt marunt, busuioc, marar, tarhon - de la mama de-acasa
Oregano si piper multicolor din comert.
Vegeta, delikat alte chestii nu au ce cauta la noi in bucatarie :)

Re: Alternativa la mezeluri

08 Sep 2010, 14:18

@shine ouale poti sa le faci si la foc "iute", :D insa, cu conditia esentiala, sa nu depasesti acel prag la care uleiul de masline devine "instabil", din puct de vedere chimic


discutiile intre taberele pro/contra privind utilizarea foliei aluminiu sunt impartite, dar depinde foarte mult de tipul de sursa de caldura utilizata pentru preparare ( sursa directa / indirecta de caldura). o alternativa la folia aluminiu este cosul de fierbere chinezesc ( cel din bambus ).

Re: Alternativa la mezeluri

08 Sep 2010, 15:48

de asta nu am auzit. momentan folosesc punga din celofan. (nu cea de al delikat plina cu mirodenii - am gasit pungi separate, doar pungile si capsele de sigilare.

Re: Alternativa la mezeluri

08 Sep 2010, 16:43

Nu stiu altii cum sunt, dar eu cand am ocazia mai mananc si o pastrama cu mamaliguta pe un fund de lemn nesterilizat, o rosie din gradina pe care o sterg cu maneca si musc cu pofta din ea, niste carne pe gratarul pe care l-am curatat cu peria aia veche de sarma, evident nesterilizata, un pui la ceaun (dar fara pungi si capse, ca nu am gasit... ;) ), o slana "perpelita" la foc, infipta intr-un bat, ati ghicit, nesterilizat, samd. Bine, sunt constient ca in felul asta nu o sa traiesc 103 ani, dar ma risc.
;)

Re: Alternativa la mezeluri

08 Sep 2010, 16:49

nu e vorba de asta, ca le facem pe toate si noi. ideea era de mancare sanatoasa/nesanatoasa.
Ca degeaba mananci tu numa` piept de pui la gratar (sanatos) daca e mucegaita carnea :))

Apropos de pastrama si mamaliguta: In regie, la Trattoria20 am mancat si mananc in continuare cea mai smechera pastrama de oaie :D si e si ieftina -12 lei (usturoi si mamaliga included) :)) http://www.trattoria20.ro/meniu/mancaruri-gatite

Re: Alternativa la mezeluri

08 Sep 2010, 18:10

subscriu la ce spune tovarasul Komandant, si de altfel subscriu la ce spune shine cu pastrama aia..
este cel mai bun lucru pe care il fac de fiecare data cand ajung in regie...
mananc pastrama si beau bere :)
nu ca as mai face si altceva :D

Re: Alternativa la mezeluri

09 Sep 2010, 03:52

Tot porcu' ramane cea mai buna leguma :)). Dupa cum bine spunea si stimabilul Komandant, mai merge si nesterillizat. Iar despre reteta lu' Shine cu muschiuletu', maine ma prezint la macelarie!

Re: Alternativa la mezeluri

09 Sep 2010, 08:05

Porcu asta..
din ce animal animalos era, a ajuns o leguma :)

Re: Alternativa la mezeluri

09 Sep 2010, 08:45

Carnea de porc este buna, dar s-o mananci RAR...foarte RAR. Si nu mult ...

PS: am zis BUNA nu foarte buna :D

Re: Alternativa la mezeluri

09 Sep 2010, 10:13

Eu consum cu placere peste (cod, somon, etc.) fiert cu piper boabe si foi de dafin, apoi dat cu putin ulei de masline sau unt pe el si alaturi cu legume mexicane.
Alternativa la mezeluri este sa cumperi carne (daca poti, de la tara) de porc, vita, oaie, sa o amesteci dupa gust si sa faci carnati, cu mate din comert sau tot de la tara; pe astia ii poti usca si afuma si apoi se consuma cruzi, daca sunt bine facuti se usuca si devin foarte gustosi...dupa gust se pot prepara mai grasi, mai slabi, picanti, etc.

Re: Alternativa la mezeluri

13 Sep 2010, 11:12

Maaaaaaa...... daca mai vorbiti mult de mancare pe-aici o sa ajung sa ma ingras io...

Re: Alternativa la mezeluri

21 Sep 2010, 22:05

pai bine, domnul Mihai ne spui ceva dar insuficient "Iau de ceva vreme mai mult de la un magazin care aduce doar la sfarsit de saptamana diverse produse". ce magazin si din ce locatie?
eu am auzit ca ar fi unul pe floreasca "la baciu" , un banatean care vine cu carne 100% de joi-duminica si e f gustoasa.

Re: Alternativa la mezeluri

21 Sep 2010, 22:09

Yeap! Ai ghicit, chefdejoaca! Acela e magazinul! (am zis sa evitam reclama, important era aspectul evitarii mezelurilor obisnuite).
Doar ca este cu produse din Bucovina... :D
Răspunde