06 Noi 2010, 09:55
06 Noi 2010, 11:28
$1 scrie:$2ine-nteles, nu ii vei zice copilului de 4 ani, sec, ca asa a facut Dumnezeu Soarele...sa rasara. Normal ca ii explici modalitatea, daca tot o stii.
$1 scrie:$2aca crezi ca sistemul solar este rezultatul nimanui, rezultatul haosului,al intamplarii, sau nu are pe cineva care sa-l fi pus in randuiala, este exact ca si cum ai crede ca este posibil sa iei piesele celui mai perfformant avion, sa le arunci in aer, si avionul sa se faca singur functional.
$1 scrie:$2ocmai acest "nu stiu" il aduce pe Dumnezeu. Nu am stiut, nu stiu, sau nu voi sti, sau voi sti...dar oare nimeni altul nu stie???
$1 scrie:$2asesti un ceas pe strada, un ceas bun, perfect, functional, si te apuci sa cauti nu stiu ce piese, sa vezi ce are in el (dar inainte nu ai mai vz nici un ceas). La un moment dat, ca om, vezi o piesa si zici...maaama, ce tare is eu...dar nu te gandesti: Baa, da cine a facut acest ceas? A aparut asa singur...big bang??
$1 scrie:$2aniel-acuma ca ai recunoscut ca esti ateu, ai incurcat-o, o sa-ti pice debimetrul la greu...
06 Noi 2010, 12:10
$1 scrie:$2b]Daniel-acuma ca ai recunoscut ca esti ateu, ai incurcat-o, o sa-ti pice debimetrul la greu...![]()
Discutia asta de convingere ca exista sau nu exista Dumnezeu e cam in gol...daca un om matur a ajuns la o anumita concluzie, a facut-o pt ca a avut motive serioase, greu de clatinat. Ambele parti au luat in considerare argumentele celeilalte parti, dar au hotarat diferit...acuma, majoritatea tinde sa condamne un ateu ca ar fi io stiu ce criminal. Vedeti-va de treaba, daca un om e OM cu restul e mai de admirat decat un credincios care iti face tot felul de rahaturi. Asta e parerea mea, nu tin partea nimanui. Dar am intalnit multi oameni fie atei, fie de alte confesiuni, chiar alte credinte care erau mai oameni decat ortodocsii.
~~~asta este clar, sunt oameni si oameni...sunt si ortodocsi rai, si atei rai si musulamni rai, la fel cum sunt si buni...~~~
Cred ca o calatorie in jurul lumii, printre oameni de alte credinte, confesiuni si culturi, ne-ar vindeca de multe prejudecati...
dcm1bt- fara sa vreau sa par superior sau ironic, dar, daca am considera ce spune Biserica Ortodoxa, argumentele sustinute prin citate ale Fer Augustin nu prea stau in picioare...asta pt ca BO il considera doar Fericit, nu si Sfant asa cum e el in B Catolica. In BO Fer. Augustin are rol "consultativ"...nu o zic de la mine, asa am fost invatat...si aduc asta in discutie pt ca atat canonul Sf Scripturi, cat si canonicitatea Sfintilor, dar si multe altele, au fost "stabilite" de un Sinod format din oameni sub indrumarea Duhului Sfant (zic ei)...dar totusi oameni. Se ridica si de aici ceva intrebari, nu?
06 Noi 2010, 12:26
06 Noi 2010, 12:40
$1 scrie:$2$1 scrie:$2ine-nteles, nu ii vei zice copilului de 4 ani, sec, ca asa a facut Dumnezeu Soarele...sa rasara. Normal ca ii explici modalitatea, daca tot o stii.
Atunci de ce, in ce priveste microscopul, imediat atribui asta unei creaturi supranaturale, in loc sa te bazezi pe experienta milenara care iti spune ca ceea ce parea miraculos si supranatural acum 1000 de ani, astazi are o explicatie logica, rationala si care nu implica ingeri si care de foc care traverseaza cerul la fiecare 24h?
La fel cum tu accepti natural si cu seninatate ca ceea ce vezi la microscop este un miracol deci dovedeste existenta lui Dumnezeu, la fel de natural si cu seninatate si cu convingere credeau oamenii ca rasaritul Soarelui dovedeste existenta lui Zeus.$1 scrie:$2aca crezi ca sistemul solar este rezultatul nimanui, rezultatul haosului,al intamplarii, sau nu are pe cineva care sa-l fi pus in randuiala, este exact ca si cum ai crede ca este posibil sa iei piesele celui mai perfformant avion, sa le arunci in aer, si avionul sa se faca singur functional.
Daca executi un numar suficient de mare de aruncari, ai toate sansele ca intr-una din aruncari se va face singur avion functional. Si aici este gresala: tu te astepti ca de fiecare data sa iasa avion.
Cei care sustin ca Sistemul Solar este un "accident" intr-un Univers lipsit de ordine, mai sustin si ca Universul este al naibii de mare. Atat de mare incat asemenea "accidente" ca si formarea Sistemului Solar nu sunt deloc miraculoase. Si numarul de incercari "esuate" despre care stim este la fel, extraordinar de mare.
~~~Una e sa arunci cu o piatra spre o groapa si sa ai sansa sa nimeresti groapa dupa un anumit nr de aruncari la intamplare, si alta este sa faci o "operatiune" mai complexa. Daca ajuta la ceva, putem merge mai departe cu comparatia: cablurile nu se leaga singure la avion, ci trebuie ca cineva sa execute un plan. Mie mi se pare ENORM prea complexa lumea asta cu micro si macro cosmos, ca sa cred ca este rezultatul a triliarde de incercari intamplatoare, fara o inteligenta care sa o puna la cale~~~~$1 scrie:$2ocmai acest "nu stiu" il aduce pe Dumnezeu. Nu am stiut, nu stiu, sau nu voi sti, sau voi sti...dar oare nimeni altul nu stie???
Nu am stiut nici de ce rasare Soarele. Acum stim. Cand nu stiam, ne grabeam sa inventam tot felul de fiinte supranaturale si sa speriem copiii cu ele ca sa fie cuminti.
De asemenea, trecerea de la ideea ca o fi ceva superior care face ordine in Univers la ideea ca acel ceva este tocmai Dumnezeul din Noul Testament mi se pare absurda. Accept prima parte. Dar a doua parte nu pot sa o accept. Crestinismul nu este decat religia care, intamplator, este "la moda" in aceasta epoca, in aceasta parte a lumii. In alte parti ale lumii este alta religie. Omenirea a trait bine-mersi multe multe mii de ani si fara crestinism.
~~~Deci, daca accepti prima parte, inseamna ca nu esti chiar "atat de ateu"...ceva superior poate fi acea divinitate...~~~$1 scrie:$2asesti un ceas pe strada, un ceas bun, perfect, functional, si te apuci sa cauti nu stiu ce piese, sa vezi ce are in el (dar inainte nu ai mai vz nici un ceas). La un moment dat, ca om, vezi o piesa si zici...maaama, ce tare is eu...dar nu te gandesti: Baa, da cine a facut acest ceas? A aparut asa singur...big bang??
Deci teoria ta este cam asa: Ceasul este ceva foarte complex, nu se putea sa apara de la sine. Inseamna ca trebuie sa existe o forta in Univers care a avut capacitatea sa faca acel ceas, sa-i zicem Ceasornicarul. Prin urmare, complexitatea Ceasului este dovada existentei Ceasornicarului. Complexitatea implica existenta divinitatii.
Dar asta mai implica ceva: Ceasornicarul este, la randul lui, chiar mai complex decat Ceasul, prin urmare nu se putea sa apara de la sine. Atunci, cine a creat Ceasornicarul? A aparut asa singur...big bang??
~~~Dupa teoria ortodoxa, Dumnezeu exista din vesnicie si este vesnic. Lumea a fost creata la un inceput, si va avea un sfarsit. Deci Ceasornicarul este vesnic, si tocmai aici e durerea, ca noi, care nu suntem vesnici pe pamant, nu putem intelege pe cineva care e vesnic~~~$1 scrie:$2aniel-acuma ca ai recunoscut ca esti ateu, ai incurcat-o, o sa-ti pice debimetrul la greu...
Masina mea nu are debitmetru, asa ca poate sa tot pice.
06 Noi 2010, 12:42
06 Noi 2010, 13:01
06 Noi 2010, 13:06
$1 scrie:$2onvingerile unui om se pot schimba
06 Noi 2010, 13:07
06 Noi 2010, 13:09
$1 scrie:$2onvingerile unui om se pot schimba, daca accepta si alte variante. pe care apoi le analizeaza si daca are argumente contra, le respinge.
daca tu ii demonstrezi lui Daniel cu argumente ca ai dreptate, sunt sigur ca omul le va accepta.
06 Noi 2010, 13:18
06 Noi 2010, 13:20
$1 scrie:$2$1 scrie:$2onvingerile unui om se pot schimba
Adevarat, am trecut prin asta.
dcm1bt,
Raman doua intrebari:
(1) Daca existenta Ceasului dovedeste existenta Ceasornicarului, atunci cine a creat Ceasornicarul?
~~~am raspuns ce crede BO de vesnicia Ceasornicarului, si ca un om care e limitat, e logic, nu il poate cuprinde pe cel vesnic~~~
(2) Sa zicem ca acceptam existenta unui Ceasornicar. Ce legatura are acesta cu Dumnezeul din NT? De ce tocmai acesta, de ce nu altul?
~~~Pai cum ce legatura are? Dumnezeul NT este si al VT (vezi ce am scris in citatul Fer. Augustin), si nu este doar Iisus. Dumnezeul Biblic este Sf. Treime. Si am incercat o paralela pentru a evidentia ORDINEA SI LOGICA dintr-un ceas, cu cea din Univers. (paralela simbolica/adica o idee)~~~
Observ ca eviti cu orice chip sa raspunzi la acestea, asa ca am sa raspund eu:
~~~Nu incerc cu orice chip sa raspund...tocmai am incercat sa raspund.
(1) Argumentul cu Ceasornicarul este la fel de naiv ca si cel cu piatra prea grea.
~~~Nu prea au treaba unul cu altul~~~
(2) Legatura cu Dumnezeul din NT se face doar prin faptul ca suntem intr-o zona si intr-o epoca in care e "la moda" crestinismul. In alta parte a lumii sau in alta epoca, acelasi argument poate fi folosit pentru a "dovedi" existenta oricarui dumnezeu vrei tu...
06 Noi 2010, 13:23
$1 scrie:$2bia acum vii de acasa ... nimic nu este la intamplare, aste este motto-ul stiintei!
06 Noi 2010, 13:29
$1 scrie:$2mi pare rau dar nu sunt de acord cu tine ... scrie clar ca judecata in fata lui Caiafa a fost secreta, chiar preotii se plangeau ca i-au chemat in mijlocul noptii..era chiar spre dimineata, pentru ca la cateva ore a cantat cocosul (vezi Petru).
Iar discutia cu Pilat a fost intre 4 ochi. Si chiar daca ar fi fost un soldat, aia nu erau crestini, nu aveau nimic de transmis mai departe!Astea sunt presupuneri..tot ce s-a spus acolo. Iisus putea sa il si injure, putea sa nu fi spus nimic...nu se stie. Dar daca nu se stie, nu ne apucam sa improvizam...Iisus trebuia sa fie un simbol, si un simbol nu putea sa spuna injurii, cuvinte grele, etc, el trebuia sa raspunda simbolic si vezi doamne pur si biblic, ca el asta reprezenta!
Apoi..proces public...pai aia l-au ales pe Baraba, crezi ca ii interesau ce spune Iisus sau Pilat?! Aveau o singura dorinta...
06 Noi 2010, 13:31
06 Noi 2010, 15:18
$1 scrie:$2Soldatii si fiecare martor puteau sa...
$1 scrie:$2uteti folosi Biblia pt argumentari. Pe google: Biblia ortodoxa
06 Noi 2010, 15:37
$1 scrie:$2aniel - nastratinisme cum e ala cu piatra cea grea tin mai mult bascalie...
06 Noi 2010, 19:28
06 Noi 2010, 23:20
07 Noi 2010, 03:23
$1 scrie:$2t temir
Deja mi se pare ca tonul tau e cam agitat
$1 scrie:$2Nu ti-am aruncat demonstratii puerile (daca considerai ca ti le-am aruncat, trebuia sa nu le citesti)
$1 scrie:$2. Ramura ortodoxa a crestinismului exista de mult tim, chiar dinainte de marea schisma, si, daca vrei sa vezi de ce pun atata pret pe ramura ortodoxa, poti sa incerci pt inceput sa-ti explici si etimologia cuv. ortodox.
$1 scrie:$2. Da, ortodocsii au pus "monopol" pe Biblie prin faptul ca au trodus-o cel mai aproape de codici, si, pentru ca in Biserica veche de Rasarit au fost cele mai bune si cele mai importante scoli.
$1 scrie:$2Unde ai auzit tu ca nu e permis sa amesteci credinta cu ratiunea
07 Noi 2010, 16:02
07 Noi 2010, 16:05
08 Noi 2010, 19:11
$1 scrie:$2$1 scrie:$2t temir
Deja mi se pare ca tonul tau e cam agitat
Imi pare rau daca ti-am lasat impresia ca-s belicos, n-am avut nicio clipa intentia sa par (sau sa fiu) agresiv si agitat. Daca o sa recitesti ce am scris cu certitudinea ca n-am nimic cu tine, poate ca n-o sa tie se mai para ca am avut un ton agitat si acid.
quote ~~~~Bun, mie asa mi s-a parut. De asta am scris ca mi se pare, nu ca sunt sigur. Acum m-ai convins ca nu e asa.~~~~
Nu ti-am aruncat demonstratii puerile (daca considerai ca ti le-am aruncat, trebuia sa nu le citesti)
$1 scrie:$2. Ramura ortodoxa a crestinismului exista de mult tim, chiar dinainte de marea schisma, si, daca vrei sa vezi de ce pun atata pret pe ramura ortodoxa, poti sa incerci pt inceput sa-ti explici si etimologia cuv. ortodox.
$1 scrie:$2. Da, ortodocsii au pus "monopol" pe Biblie prin faptul ca au trodus-o cel mai aproape de codici, si, pentru ca in Biserica veche de Rasarit au fost cele mai bune si cele mai importante scoli.
$1 scrie:$2Unde ai auzit tu ca nu e permis sa amesteci credinta cu ratiunea
08 Noi 2010, 19:23
08 Noi 2010, 22:32
$1 scrie:$2NSA: un ADEVARAT progres stiintific NU CUMVA era acela ca masina sa nu scoata fum din cauza caruia atati copii au astm si nu numai; oamenii sa moara de batranete si nu de boli la 1-3-15-20-30...ani din viata. Pentru mine asta este un progres pe jumatate
$1 scrie:$2ntr-adevar, presupunerile raman in aer, si dau libertatea unei mai largi interpretari.
$1 scrie:$2Un alt motiv este ca am vazut si, daca imi aduc bine aminte 4 oameni, pe parcustul vietii (desi nu sunt batran), care au trecut nu numai pe la celelalte 2 confesiuni crestine, ci si pe la budisti, si pe la alte "religii", si au ajuns la ortodoxie.
$1 scrie:$2m mai observat, ca, in general pt unii (dar pt mine TOTI), oamenii care se despart de ortodoxie sunt cei care nu au aprofundat-o in toata "splendoarea" ei sa zicem asa.
$1 scrie:$2Intr-adevar, inainte se murea mul mai "pe capete", dar nu avea nimeni pretentia progresului. La un adevarat progres, nu trebuie sa existe efecte secundare. Este strigator la cer sa mori din cauza aerului pe care il respiri, sau din cauza mancarii pe care nu ai de ales, si o mananci. E adevarat, inainte mureau mult mai multi oameni, dar epidemiile erau oarecum "mult mai naturale" decat bolile de azi.
08 Noi 2010, 22:39
$1 scrie:$2..Am mai observat, ca, in general pt unii (dar pt mine TOTI), oamenii care se despart de ortodoxie sunt cei care nu au aprofundat-o in toata "splendoarea" ei sa zicem asa
09 Noi 2010, 09:15
09 Noi 2010, 12:44
09 Noi 2010, 20:05
$1 scrie:$2$1 scrie:$2NSA: un ADEVARAT progres stiintific NU CUMVA era acela ca masina sa nu scoata fum din cauza caruia atati copii au astm si nu numai; oamenii sa moara de batranete si nu de boli la 1-3-15-20-30...ani din viata. Pentru mine asta este un progres pe jumatate
Sa consideram, cu ingaduinta, ca traim o etapa; daca o tinem pe-a ta, poate ca ar fi fost bine sa traim inca in pesteri si sa comunicam prin interjectii, cine stie? `~~~~Nu ai de unde sa stii nici tu, nici eu, cum ar fi fost mai bine....Vroiam sa spun ca nu mi se pare a fi un progres, ceea ce aduce pa langa progres si regres. Si, posibil ca aia care au trait in pesteri, sa fi fost mai fericiti decat multi dintre contemporani. As putea continua cu aspecte pe care ti le imaginezi si tu cu siguranta ~~~$1 scrie:$2ntr-adevar, presupunerile raman in aer, si dau libertatea unei mai largi interpretari.
pai ma bucur ca ai facut singurel observatia asta si am curaj sa pun pariu ca nu vrei s-o dezvolt (nu-s acid si agrsiv si bataios; poate numai nitelus malitios, dar asta mi se poate ierta)$1 scrie:$2~~Chiar daca ai dezvolta acest lucru, totul la acest capitol ramane INTERPRETABIL. Deci: "poate ca nu" cum zici tu sau, "poate ca da", cum zic eu.~~~~
Un alt motiv este ca am vazut si, daca imi aduc bine aminte 4 oameni, pe parcustul vietii (desi nu sunt batran), care au trecut nu numai pe la celelalte 2 confesiuni crestine, ci si pe la budisti, si pe la alte "religii", si au ajuns la ortodoxie.
pai daca tot au trecut pe la atatea, probabil ca si ortodoxia nu este decat o (din nou!) etapa$1 scrie:$2~~~Am utat sa precizez, ca nu numai au ajuns, dar s-au si oprit la ortodoxie. Pt mine este subinteles...~~~
Am mai observat, ca, in general pt unii (dar pt mine TOTI), oamenii care se despart de ortodoxie sunt cei care nu au aprofundat-o in toata "splendoarea" ei sa zicem asa.
tii cu ursul; asa putem sa spunem despre absolut oricare "traseisti religionari" ca n-au aprofundat suficient religia pe care au parasit-o (si n-am gresi deloc)$1 scrie:$2~~~Poate ca tin cu ursul, ceea ce e si normal. Ideea e ca sunt multi, chiar foarte multi ortodocsi numai cu numele si ei deja stiu ca ortodoxia nu e buna?! Multi nici nu stiu Tatal nostru, si, si-au dat ei seama ca ceva nu e in regula la ortodoxie. Sa fim seriosi. ~~~~
Intr-adevar, inainte se murea mul mai "pe capete", dar nu avea nimeni pretentia progresului. La un adevarat progres, nu trebuie sa existe efecte secundare. Este strigator la cer sa mori din cauza aerului pe care il respiri, sau din cauza mancarii pe care nu ai de ales, si o mananci. E adevarat, inainte mureau mult mai multi oameni, dar epidemiile erau oarecum "mult mai naturale" decat bolile de azi.
Hai, man, ce chilipir mai e si asta? cu ce e mai bine sa mori de tinerel (ca speranta de viata era cu totul alta in secolele trecute) si de epidemie "naturala" decat sa traiesti mai mult si mai confortabil sa sa mori de boala moderna?
~~~Discutabil si aici...era o parere - mica polemica. Nu stiu nici eu ce as alege....~~~
(ma ierti ca n-am raspuns la toate, dar ma grabesc; si nici intrebarile nu cer, toate, raspunsuri scurte si simple)
09 Noi 2010, 20:16
$1 scrie:$2 bine ca m-a ajutat temir putin cu niste raspunsuri...![]()
Cat despre:$1 scrie:$2..Am mai observat, ca, in general pt unii (dar pt mine TOTI), oamenii care se despart de ortodoxie sunt cei care nu au aprofundat-o in toata "splendoarea" ei sa zicem asa
Cu cine frate, cu cine sa aprofundezi ortodoxia in toata splendoarea ei? Ca asta este una din problemele importante sesizate de mai toata lumea, mai toti popii sunt pusi pe capatuiala si ii doare in alta parte de cele sfinte.
~~~~Vad ca chiar vrei sa aprofundezi ortodoxia in toata splendoarea ei si nu poti. Ei bine, te informez ca TEOLOGIA ORTODOXA se face in facultate, bine-nteles, pt cei ce vor sa invete, ca se mai duc si acolo pt josnicul fapt ca i-a trimis "tacsu'". Daca esti cu adevarat interesat si dedicat, poti continua si cu masterul, sau doctoratul, si vei intelege muuult mai multe. Deci, daca vrei sa fii mecanic te duci la mecanica, s.a.m.d., iar daca vrei sa aprofundezi teologia, te duci la Teologie. Deci, nu intreba cu cine, ca stii sigur cu cine. Sunt si oameni batrani care aleg sa faca teologia de drag, sa inteleaga unele lucruri, desi sunt de profesii total diferite. In fine, am vrut sa te indrum "cu cine" sa aprofundezi ortodoxia...asta daca nu ai pus o intrebare gratuita ca sa ii arati cu degetul pe "popii" rai. Dar pe preotii buni nu ii vezi? AAAaaaa...pe aia nu ii arata la Antene si Protv...da....
Ma deranjeaza "inechilibrul" asta in a prezenta lucrurile. Am cunoscut multi preoti buni, de asta ma deranjeaza, si este o jignire cu siguranta la adresa lor sa ii bagi in aceeasi oala cu pleava. Eu ma feresc sa fac afirmatii jignitoare si la adresa preotilor rai, si la adresa doctorilor rai, si a mecanicilor rai...daca nu iti convine ceva, faci plangere, vorbesti cu omul, dar nu trebuie bagati in aceeasi oala. Da..."mai toti" - asa ai scris mai sus (care mai toti???) popii aia...doctorii aia...si alte multe profesii...
DECI, sa incercam sa fim cat de cat corecti. SUNT SI ASA SI ALTFEL...dar nu poti spune "mai toti".
LE: Si mai spuneai ca ai studiat si celelalte variante...
Hai ca-ti spun si eu ca am studiat varianta in hexa a matematicii simple, si zau daca nu mi s-a parut cea mai clara ca fiind cea in decimal.
Si asta doar pentru ca suntem obisnuiti cu acest sistem.