Discutii libere/forum

Religia si slujitorii ei - pareri pro si contra

ATENTIE: topicurile care nu isi au locul aici sunt sterse sau inchise fara avertizare, iar userii care continua sa greseasca risca suspendarea contului !

Moderator: Automatistul

Re: Religia si slujitorii ei - pareri pro si contra

Mesajde Marinescu_Aurel » 16 Noi 2010, 21:47

nu stiu daca l-a taxat vreun preot bn dar in discutia purtata a adus numai ironii ieftine si nimic concret ....numai aberatii ilogice fara nici o dovada ....eu unu nu o sa mai comentez nimic legat de subiectul salariului preotului.....nu imi place sa fiu luat in ras fara nici un motiv sau sa am parte de ironii de genul acesta....
Imagine
Marinescu_Aurel
Member

Maşina: Ford Mondeo, 2005, 2.0 ST TDCI, 115 CP
VIN: WF04XXGBB45J23713

Mesajde Mihai L » 16 Noi 2010, 22:31

$1 scrie:$2.. Cu cat vom avea mai multe biserici, cu atat vom avea mai putine inchisori si spitale....

Exact de asta ne temeam si noi, si exact asta se intampla... =)) Din pacate, ad literam.

Si nu, nu am fost pacalit/taxat de vreun preot, dar i-am vazut in actiune si am ramas scarbit. Putini isi merita cu adevarat denumirea de pastor al sufletelor.
Focus. Ford Focus. Sea Grey.
2006 Ford Focus Wagon TDCi, 1.6/109 CP
Imagine
Imagine
My pictures on Flikr
Mihai L

Maşina: Ford Focus Wagon Trend CL 2006, 1.6l/109CP, Sea Grey

Mesajde temir » 16 Noi 2010, 22:32

offtopic:
Aurel, nu te supara pe lume pentru ca nu ti se vorbeste pe un ton sobru - ne place sa ne simtim amici, sa glumim si sa ne impungem; este adevarat ca s-au spus nenumarate prostii pe topicul acesta, dar categorisirea se face, stii tu, dupa criteriile personale. Nu le mai lua pe toate ca pe niste afronturi - in definitiv, oricare om care scrie aici (mai ales daca vezi o interventie argumentata, nu simple sudalme) arata interes subiectului; cata vreme nu pune nimeni pumnul in gura vreuneia dintre parti, e ok, avem dialog si schimb de idei. Nu trebuie sa fii suparacios, ca nu schimbam ciomege, schimbam ganduri.

(ontopicul este scris inca de azi-noapte, dar s-a tot scris, eu am tot intrerupt asa ca mai amanam nitel)
temir
Member

Maşina: mondeo ghia '95 1.8 16v
VIN: careestesinusebea

Mesajde Mihai L » 16 Noi 2010, 22:37

$1 scrie:$2..eu unu nu o sa mai comentez nimic legat de subiectul salariului preotului...

Nu a zis nimeni nimic de salariul preotului.
Problema se pune altfel: doctorul primeste spaga, toata lumea se uita urat si totusi nu ar trebui sa fie un model de smerenie.
Pe cand preotii fac acelasi lucru, si inca cer pe fata. Dar deh, fetele bisericesti nu suporta sa se uite cineva in veniturile lor, ca tot sunt saracii cu cruciulite colorate in galben, dacii cu embleme de audi/mercedes si tot asa...
Imagine
Imagine
My pictures on Flikr
Mihai L

Mesajde Alen » 16 Noi 2010, 22:58

bah...de unde apareti, asa pe rand, oameni buni ?
Alen

Maşina: Ford Fiesta 2007 1.4 TDCi

Mesajde arnos24 » 16 Noi 2010, 23:45

ok, o sa fiu putin acid cu riscul sa primesc "mustrari", dar si eu am facut parte din sistem, deci nu ma pot abtine :

$1 scrie:$2i eu am un Mercedes C-Klasse si un Ford Mondeo....mi le-a luat tata si mama

daca ne spui ca tata e preot e perfect......viitorul post de preot va fi tot de la tata si mama?
stii, e usor sa incepi cu sentintele si doctrinele pompate in facultate atunci cand ai "spate"...iar daca vei ajunge preot "pe bune" toata stima, dar atunci ai avea si inteligenta sa nu intri in cercul asta puturos doar daca esti convins ca poti schimba ceva
$1 scrie:$2aca ai fi un crestin inflacarat si cu dragoste de Dzeu toate aceste vor fugi de la tn si prin credinta ta vei fi ferit de ispite

eu stiam ca Biserica te invata ca pe omul credincios Dumnezeu il incearca toata viata, il tot trece prin foc...sau afirmatia asta sa fie oare un mecanism prin care prelatii vor putere asupra "robilor"? Nu e de mirare ca Romania, o tara preponderent ortodoxa, e plina de oameni fara respect de sine si umili (ca sa nu zic umiliti)
$1 scrie:$2zeu,prin intermediul preotului(ca mijlocitor in Taina Sf. Spovedanii) pentru ati ierta fapta mai intai iti da un canon sa vada daca vrei sa te pocaiesti si ca iti recunosti intensitatea faptei savarsite....nu te iarta asa pur si simplu...mai intai nu iti da voie sa te impartasesti cativa ani buni dupa care preotul tb sa cerceteze "intoarcerea" acelei persoane spre Dzeu si apoi dupa o perioada indelungata, daca meriti te va ierta....vina este a ta ca ai savarsit acea crima , nu a lui Dzeu..

ei bine, daca eu as avea constiinta incarcata cu ceva si as veni la tine, preot, si tu mi-ai da canon de cativa ani(asta e enorm), nu as mai calca in veci la biserica...in primul rand cine esti tu ca sa ma opresti pe mine de la Impartasanie, care stii ca este centrul ortodoxiei? esti mai presus de Hristos Care a zis "luati, mancati...."? a oprit El pe cineva de la Impartasanie? In plus daca mor pana imi expira canonul? mor neimpartasit?
Si acum sa o luam pe alta parte. In vechime calitatea de duhovnic nu era data odata cu cea de preot, sper ca stii asta. Mai mult, preot ajungea cine era acceptat de oameni, de credinciosi si doar propus de episcop. De acolo vine intrebarea la sfintirea in diacon si apoi in preot :"vrednic este?" si multimea raspundea daca este sau nu...Astazi in 2 ore esti si diacon si preot si duhovnic...adica Biserica a facut aici un up-date, dar pe partea cu spovedania si multe altele nimic. Asa ca sfatul meu e sa iti pui mai multe intrebari, nu doar sa le iei toate de bune.
$1 scrie:$2nsa noi nu facem nimic pt asta si mai grav Il maniem pe Dzeu la tot pasul cu pacatele noastre...

pai daca nu exista om sa nu aiba pacat, ce pot face eu sa nu-L enervez pe Dumnezeu? Daca pacatul Il supara asa tare, de ce suntem creati de El predispusi spre "pacat"? Aaaa, am fost creati fara pacat, dar eu tre sa trag dupa ce a facut Adam...am inteles acum!

$1 scrie:$2t ca scopul ultim pt care am fost creati este mantuirea si dobandirea vietii vesnice intru Hristos....si nu judecarea aproapelui
- asadar sper sa nu ma judeci
arnos24
Ford Freak

Maşina: Ford Mondeo '94, 1,8 16v, 115 hp

Mesajde Marinescu_Aurel » 17 Noi 2010, 00:59

ma faceti sa rad....tare mi-as dori sa purtam aceasta discutie "face to face", nu pe forum ..si pun pariu ca nu o sa mai fiti asa "tari in gura"...de suparat nu ma supar asa usor ...si nici nu o sa rasp cu aceeasi moneda pt ca nu imi sta in caracter...daca am ceva de spus spun daca nu stau in banca mea si nu ma bag in seama...... prefer sa ma retrag cand vad ca nu am cu cine discuta si sunt pers care raspund la misto sau in bataie de joc....
1.si acum cateva raspunsuri pt colegul arnos24....nu stiu daca este cazul sa faci aluzii la parintii mei....atata timp cat ei nu iau parte la aceasta discutie.....dar daca tot ai adus vb de ei o sa iti rasp....tatal meu a lucrat in politie iar mama mea este casnica....deci nici o legatura intre aceste meserii....nu am un post asigurat cum ai spus tu....dovada ca de 3 ani lucrez in alt domeniu....pt ca momentan nu sunt posturi pentru preotit....am "spate" sau mai exact ma bazez pe cei 9 ani de teologie pe care i-am parcurs cu brio si din care am invatat suficient de mult incat sa pot vb despre Dzeu si despre viata ce conduce spre Dzeu....imi doresc din toata inima sa ajung "pe bune" un preot desavarsit si tamaduitor de suflete....sa fiu sincer urasc pe acei preoti de care am vb mai sus care cer sume fabuloase pt ca ei strica imaginea Bisericii si indeparteaza pe oameni de ea....de aceea am mai terminat inca o facultate sa nu fiu nevoit sa urmez si eu exemplul acestor preoti....
2....din explicatiile pe care mi le dai, imi dau seama de ce nu mai faci parte din sistem, daca il pot numi asa...Dzeu il incearca pe om dar acesta prin credinta sa trece foarte usor peste ele....vezi tu , aceste incercari sunt tot urmari ale pacatelor.....deci cu cat te feresti mai mult de pacat cu atat vei fi ferit si de incercari...e o chestie logica.....(ex:daca un tata sesizeaza ca fiul sau fumeaza, il incearca pe acesta sa vada daca intradevar fumeaza ....daca nu sesizeaza nimic nu are de ce sa il incerce)....
3. da, as da canonul cuvenit pt intensitatea pacatului.....si l-as adapta la pers in cauza....daca tot ai facut parte din "sistem" ar tb sa sti ca preotul poarta succesiunea Apostolica(pe care a dat-o Hristos Apostolilor,) deci are tot dreptul sa opresca de la Impartasanie persoanele care au savasit pacate grave....ca sa devi Hristofor(adica sa te impartasesti...sa Il porti pe Hristos Insusi) tb o pregatire mai speciala precedata de post si rugaciune...nu te poti impartasi asa pur si simplu....de aceea este numita Taina, Tainelor sau Centrul Ortodoxiei....pt ca are o importanta desavarsita...si in Sf Scriptura sunt mentionate cazuri in care se opreste de la Sf. Impartasanie....chiar in primele veacuri ale crestinismului...daca iti mai amintesti de catehumenat sau cei care nu aveau voie sa stea la toata slujba .....te contrazic putin, in 2 ore esti diacon si preot .....doar atat.....duhovnic vei deveni dupa ce dovedesti ca meriti....si daca iti amintesti exista o perioada de proba dupa preotire in care esti "cercetat" in cele duhovnicesti.......si cred ca imi pun suficiente intrebari legate de Preotie....
4. intradevar , nu exista om fara pacat numai Dzeu este fara pacat .....dar asta nu inseamna ca tb sa ne "culcam pe o ureche" si daca tot nu exista om fara pacat dc am fi noi cei care sa schimbe ceva....dimpotriva avem nenumarate cazuri de persoane , mai exact Sfinti care s-au luptat cu pacatul si au ajuns la un nivel ridicat de desavarsire....pe care ii cinstim si astazi in bisericile noastre...noi tb sa le urmam exemplul, sa ne apropiem de Dzeu si sa tindem spre asemanarea cu El in sfintenie
5. nu o sa judec pe nimeni....nu am acest drept....doar ascult si incerc sa clarific anumite lucruri ce sunt percepute gresit...
Imagine
Marinescu_Aurel
Member

Mesajde temir » 17 Noi 2010, 05:30

$1 scrie:$2are mi-as dori sa purtam aceasta discutie "face to face", nu pe forum ..si pun pariu ca nu o sa mai fiti asa "tari in gura"

pe de te bazezi? esti un tip fioros?
$1 scrie:$2prefer sa ma retrag cand vad ca nu am cu cine discuta si sunt pers care raspund la misto sau in bataie de joc....

"in bataie de joc" ar trebui sa insemnea (in opinia mea) o bascalie rautacioasa, un umor de doi bani menit sa umileasca pe cel vizat si sa-l inalte (in ochii publicului) pe prestatorul de batjocura; "la misto" ar cam trebui sa mearga, ca nu suntem sfintii din icoane; mai degraba suntem scolarii din tinda bisericii, aia care isi dau coate si-s gata sa se prapadeasca de ras; "la misto" este abordarea glumeata a unei teme scortoase, a unei teme care se vrea mai serioasa decat poate ea sa fie.
$1 scrie:$2imi doresc din toata inima sa ajung "pe bune" un preot desavarsit si tamaduitor de suflete....

varianta crestineasca: Sa te ajute Dumnezeu!
varianta la misto: sa ai nenumarate succesuri
$1 scrie:$2b]am invatat suficient de mult incat sa pot vb despre Dzeu
(nu avem decat varianta la misto: băi, mă laşi?" ca varianta crestineasca ar trimite la smerenie si ar iesi tot la misto)

$1 scrie:$2reotul poarta succesiunea Apostolica(pe care a dat-o Hristos Apostolilor,)

asa spune si catolicul despre Papa, ca este urmasul lui sf Petru - vorbe si interpretari care sustin o cauza sau alta.

Stadionul:

Comparatia cu cei 120k de scuipatori de seminte este aiurita, pantru ca aia merg la un spectacol pentru care platesc voit (nu de rusine, nu din cine-stie-ce obligatii) si primesc exact ce se asteapta si ce li s-a promis; la biserica mergi si platesti ca sa primesti noi si noi pachete de promisiuni (nu neg linistea si pacea pe care le primeste un credincios adevarat, numai pe ca pe acelea le primeau, bietii oameni, si in inchisorile comuniste; moca, fara danie si icoane poleite si biserici acoperite cu foita aurita).

$1 scrie:$2ulte biserici inca mai sunt pline cu oameni care au contribuit la constructia lor

De ce au contribuit, pentru ca le prisosea, traiau pre bine si nu mai aveau ce sa faca cu resursele? se umpluse tara de sutostrazi si scoli si spitale si medicamente? ma indoiesc, grosul au dat (nu spunem de ce s-a luat cu japca, prin divesele metode de taxare si impozitare de catre "stat", prin intelegeri intre cler si politicieni) pentru ca au cedat manipularii; mie mi se pare rusinos ca intr-o tara in care batranii fac foame si frig si n-au bani de medicamente sa vina popa la usa si sa ceara bani de la cei care traiesc sensibil mai greu decat "sfintia" sa (sau chiar sa accepte; ce naiba e asa de greu de ionteles? daca se moare de foame si de frig si de boala, sa mai lasam naibii industria asta a belirii de parale a prostimii; Dumnezeu n-are nevoie de biserici poleite si multe-multe-multe, mai ales cu pretul adancirii diferentei de nivel de trai dintre clasa popeasca si poporul cotizant)

$1 scrie:$2daca am fi seriosi si cat de cat am cantari situatia, ne-am da seama ca "nu avem spitale si scoli" din motive total diferite decat "icoanele din aur" care sunt patrimoniu multe din ele si au o valoare culturala inestimabila.

Pana la icoanele inestimabile eu as aminti bisericile cu aspect manelistic din ziua de azi: numai anul acesta am vazut cel putin - am si poze - trei biserici cu acoperis aurit: una la Ghimbav, una in constructie in Fagaras si inca una (parca) la Bacau; n-au nicio valoare culturala, ca-s urate ca naiba, dar resurse au consumat din gros; si asta (repet) in timp ce enoriasul face foame si frig si se umileste la coada la cantina sociala si la vanghelioane - unde este moralitatea bisericii, unde este crestineasca mila? nu-mi vorbi de dascalia de odinioara din tinda bisericii si de ceasloavele lui Creanga, vorbeste-mi de lefurile profesorilor de astazi: un profesor debutant abia daca primeste ceva peste minimum pe economie (care - ne imaginam noi - ar remunera cea mai necalificata si nepretentioasa munca, nicidecum educarea si luminarea puilor de om); captivant, nu?
$1 scrie:$2Nu este vorba ca pe Dumnezeu il fac fericit icoanele aurite si nu celelalte. Poti face o biserica din lemn, cu icoane din lemn cu candele din lemn,si tot asa. Au existat si din astea, dar astazi omul dispune de alte conditii. Prin infrumusetarea lor, omul arata pretuirea fata de obiectele sacre inchinate lui Dumnezeu.

Nu. Omului i se induce credinta ca Dumnezeu e cumparabil - nu te poti numi un bun crestin daca nu-ti rupi de la gura; aaa, nu-i dai lui Dumnezeu in mana, ca nu ajungi tu pana la el; dai bisericii, dai popii, arati pretuire prin sacrificiul tau si gata, treaba e rezolvata pe jumatate (jumatatea cea mai importanta, ca doar rugatul si mersul la biserica si tinutul postului n-ar face nici doi bani tara icoane ferecate si biserici mari, urate si sclipicioase (ca tricourile pe care este scris mare si orbitor un nume de designer vestimentar ).

Oricat de plicticos mi s-ar parea mie sportul (cultivarea muschiului in detrimentul mintii, corelata cu o mare industrie de scos parale de la popor, corelata cu o mare mafie absolut contrara principiilor sportive), stadionul este o afacere cinstita, biserica este o afacere necinstita.

Iar ca tema de meditatie: ce s-a schimbat pe acesta pamant in ultimele doua milenii? se traieste mai bine? se pacatuieste mai putin? s-a eradicat rautatea si prostia?
temir
Member

Mesajde Marinescu_Aurel » 17 Noi 2010, 11:31

nu sunt un tip fioros ci sunt un om normal, simplu si cu frica de Dzeu....va garantez ca acest "dialog" purtat fata in fata o sa fie altul....si da, s-a vb la misto si in bataie de joc....daca citesti mai sus o sa iti dai seama ca raspunsurile care au fost date pt mn sunt josnice ....s-a ajuns chiar la exemplificari despre parintii mei....nu e normal....chiar prin definitiile pe care le dai tu se intelege acest lucru...
vedeti voi ...de aceea se duce tara asta de rapa....deoarece este plina de persoane ca voi(nu generalizez) care nu stiu decat sa se planga fara sa miste nimic sau sa faca ceva....toata ziua nu fac altceva decat sa urmareasca pe cel din stanga lui sau din dreapta lui si sa se planga "uite ce face asta" dar la el nu se uita.....nu e vina mea ca altii sunt saraci....au facut ceva in privinta asta?? cunosc o gramada de pers care se dau drept saraci si intradevar sunt....dar in schimb au bani de tigari, cafea si alcool....nu i-am vazut niciodata sa faca si ei ceva sa isi caute un loc de munca ...sa munceasca......si stau toata ziua si se plang ca sunt saraci.....si pe deasupra il mai vorbesc si pe preot ca are mercedes sau maserati ...si ei au posibilitatea sa aiba chiar si maserati....tb numai sa puna osul la munca...eu muncesc 12 ore pe zi de multe ori nici nu am timp sa mananc......am rugat pe cineva care se plange ca este sarac si nu are bani sa vina sa munceasca cu mn si rasp a fost disgratios..."poi cum sa muncesc eu 12 ore pe zi"......poi atunci stai acasa si plange-te ca esti sarac.... dar nu te mai lua de unul sau de altul ca are mercedes sau maserati...
..nu vad ce rost isi au comparatiile cu Papa.....noi vb strict de oprirea de la Sf Impartasanie si nu de Papa...daca vreti vb si de Papa si de unde descinde el.....Sf Petru si Pavel in calatoriile misionare in care au fost au lasat nenumarati urmasi insa numai cei de la Roma ca sa arate intaietate fata de Constantinopol si de celelalte Biserici(patriarhate) au venit cu o completare gen "urmasul lui Petru".....insa si ei si noi avem aceeasi succesiune apostolica pt ca toti au fost ucenicii Lui Hristos .....
..toti cei care incercarti sa imi raspundeti la afirmatiile mele parca ati fost "indoctrinati" cu aceleasi lucruri...saracie, banii popii, masina popii....niciunul dintre voi nu mi-ati raspuns cu argumente teologice ce fac parte din minimul cerut pentru o pers ce se considera crestin....intradevar Ortodoxia este religia oficiala in Romania dar numai pe sondaje, pe hartii...practicanti sunt numai cativa ...as spune un procent de 5 %...restul sunt pers ca voi care se plang ca popa are bani si mercedes, nu dau in viata lor pe la Biserica si daca se duc, se duc ca la stadion.....nu inteleg cum mai aveti curajul sa vb despre Dzeu sau despre Biserica cand multi habar n-au cu ce se mananca....cum poti afirma ca Dzeu este cumparabil??? chiar crezi ca are nevoie de ceva????mai vi si cu o explicatie gen "nu te poti numi un bun crestin daca nu-ti rupi de la gura" ....asta intelegi tu prin acest citat??? el de fapt induce la milostenie si nu la faptul ca Dzeu este cumparabil....
poi cum sa se schimbe prietene cand nimeni nu face nimic???toti stau in fata blocului si discuta despre unul si despre altul.....sa fac o paranteza...sti de ce nemtii sunt asa ordonati ???si ei au fost la fel de salbatici ca noi....dar la ei statul a stiut sa se impuna prin oraganele de conducere si sa ii rupa cu amenzile pana ia domesticit...unui neamt in germania ii este frica sa arunce o hartie pe jos, ii este frica sa faca scandal pe strada noaptea....totodata are respect pt oamenii din jurul sau.....la noi nu cred ca o sa se schimbe ceva in urmatorii ani pt ca suntem prea comozi si nesimtiti sa respectam ceva....si atunci cand cadem in nenorocire incepem si ne plangem......in germania, omul de rand se trezeste la ora 6 si se duce la munca pana seara tarziu .....nu pierde timpul analizandu-l pe vecinul sau pe omul de langa el ......asa ca.....
Imagine
Marinescu_Aurel
Member

Mesajde dcm1bt » 17 Noi 2010, 15:04

in legatura cu stadioanele: nu m-am referit la corectitudinea financiara a lor paralela cu cea a bisericii, ci, m-am referit la urmatoarea idee: As prefera sa se construiasca o biserica unde sa incapa 1000-5000 de oameni care se roaga la Dumnezeu, decat un stadion (cu mult mai scump!!) cu 120 000 de oameni care injura (nu toti...o mare parte). Eu nu am "curajul" sa imi duc copilul la stadion, insa la biserica da. De ce? Chiar daca as explica, sunt sigur ca s-ar face iarasi ironii, si nu ar intelege prea multi de aici, din cauza ca nu au experimentat nici un nici alta, sau mai ales nu au experimentat vaianta cu dusul la biserica.
dcm1bt
Member

Maşina: ff 2002 di 75hp wagon
VIN: wf0nxxocdn2l83832

Mesajde temir » 17 Noi 2010, 15:13

$1 scrie:$2.toti cei care incercarti sa imi raspundeti la afirmatiile mele parca ati fost "indoctrinati" cu aceleasi lucruri...

tu vorbesti de funie in casa spanzuratului
$1 scrie:$2ntradevar Ortodoxia este religia oficiala in Romania dar numai pe sondaje, pe hartii...practicanti sunt numai cativa ...as spune un procent de 5 %...

pai numai pentru 5% nu cred ca mai merita statutul de religie oficiala si sa mai primeasca atata amar de bani de la buget; pentru numai 5% crestini practicanti, prea multe (mult prea multe, enorm de multe) biserici in tara asta; ca sa nu mai zic de catedrala aia care ar trebui sa se numeasca mai explicit: Catedrala mantuirii celor 5%

(iaaa, ce chestie! am descoperit ca astia 5% acopera exact diferenta dintre TVA-ul vechi si asta al lui boc!)
$1 scrie:$2..nu vad ce rost isi au comparatiile cu Papa.....noi vb strict de oprirea de la Sf Impartasanie si nu de Papa...daca vreti vb si de Papa si de unde descinde el.....Sf Petru si Pavel in calatoriile misionare in care au fost au lasat nenumarati urmasi insa numai cei de la Roma ca sa arate intaietate fata de Constantinopol si de celelalte Biserici(patriarhate) au venit cu o completare gen "urmasul lui Petru".....i

abureala
De cand are ortodoxia statut oficial? dar papalitatea?
(tu ai aruncat "ereditatea" apostolica in discutie, de aia am l-adus si eu pe papa)
$1 scrie:$2o sa iti dai seama ca raspunsurile care au fost date pt mn sunt josnice ....

daca vrei tu sa te ofensezi, e treaba ta; poate ca n-ai citit tot threadul, dar grosul argumentelor (reale sau inchipuite, stereotipuri banale sau abordari deosebite) sunt deja fumate si rasfumate; daca tu le repeti ca pe niste descoperiri, cand lumea deja s-a plictisit de ele, ce vina avem noi?

Daca vrei sa faci ceva bun si deosebit, vorbeste, fiecaruia, pe limba lui; nu te mai tine asa de sifonabil si fii rabdator cu noi, indura-ne si nestiinta, si mitocania si civilizeaza-ne. Te bagi?

(si nu mai pune atatea puncte si punctisoare in text, ca nu-si gasesc nici rost, nici altceva)

$1 scrie:$2As prefera sa se construiasca o biserica unde sa incapa 1000-5000 de oameni care se roaga la Dumnezeu

1000-5000? pai oare n-ar ajunge una singura in toata tara?

sau hai, cate una in fiecare regiune istorica

sau hai,cate una in fiecare judet

sau hai, chiar si in fiecare localitate

dar nu toata ciupercaria de azi, care inghite cu lacomie atatea fonduri si strica parcuri si peisajele urbane (alea care mai sunt, ca pe multe le-au stricat deja, manelistii)

comparatia cinstit-necinstit intre biserica si stadion (ca loc de desfasurat spectacol care atrage public - rog poporul sa nu se ofenseze, e doar un punct de vedere) nu a avut in vedere ipocrizia celor care merg la biserica (cu exceptia celor 5%!) vs sinceritatea celor care injura pe stadion (desi ar pierde si aici), ci lipsa promisiunilor gogonate; pana la urma, chiar si mersul la ijnurat si huiduit si incurajat si scandat, e tot un soi de distractie (care se termina acolo unde incepe violenta cea fizica, animalica; injuratul singur ar fi ok, si nu vad de ce ar tine cineva sa nu lase masculimea sa se distreze si in acest fel)

si da, un stadion e mai scump decat o biserica - dar decat 10-20-50? ca nu stiu daca nu cumva proportia ar coplesi
temir
Member

Mesajde dcm1bt » 17 Noi 2010, 15:23

$1 scrie:$2000-5000? pai oare n-ar ajunge una singura in toata tara?
nu, nu ar ajunge. Pentru ca intr-o biserica (unde merg eu), incap 500-700 de oameni, iar uneori, cand e aglomerat se sta si afara.
Ok, eu ziceam ca nu mi-as duce copilul intr-un astfel de "loc de distractii", pentru ca mi-ar fi jena.
dcm1bt
Member

Maşina: ff 2002 di 75hp wagon
VIN: wf0nxxocdn2l83832

Mesajde temir » 17 Noi 2010, 15:27

$1 scrie:$2u, nu ar ajunge.

pai am lasat de la mine. generos

$1 scrie:$2u ziceam ca nu mi-as duce copilul intr-un astfel de "loc de distractii"

pai nu te obliga/invita nimeni
(acuma serios: nici eu nu mi-as duce nevinovatu' la asa ceva. dar nici singur nu prea ma trage ata sa ma duc. eu nus- consumatotr de spectacol sportiv - si nici de din cel bisericesc, ca sa fiu sincer pana la capat)
temir
Member

Mesajde arnos24 » 17 Noi 2010, 15:31

Marinescu_Aurel-Nu stiu cum se face ca pomenesti tot de lucruri prin care am trecut...se prea poate ca nemtii sa fie asa din cauza biciului, dar ei au cosuri unde sa arunce o hartie, la ei vine o masina pt fiecare tip de sticla(verde, maro,alba)...au mecanismele necesare legilor impuse. La noi e asa? Si chiar unde nu intra biciul peste ei, in propriile case, ei sunt ordonati...cred ca asta vine mai mult din felul lor de a fi. Si, spre surprinderea ta, partea de nord e aproape in totalitate protestanta, multi nemti nefiind practicanti. Cu toate astea am intalnit oameni extraordinari, mai de cinstit decat unul ce apartine "credintei celei drepte".

Frica de Dumnezeu, ca vb despre asta, ma intreb ce intelegi tu prin ea? Pt ca daca traiesti crestineste din frica de a rata raiul si mantuirea(ceea ce suspectez din analogia cu nemtii si frica), faci exact ce surprindea temir, adica incerci sa iti cumperi viata vesnica, pe Dumnezeu. Tie nu-ti miroase asta a targ, chiar daca nu implica bani? Parerea mea despre "frica de Dumnezeu" este asta : o frica venita din dragoste, exact cum indragostitul(a), din frica de a nu fi pe placul partenerului, face tot ce-i sta in putere sa fie mai bun, mai aproape de ce iubeste. Asta nu cred ca o inveti in scoala....

$1 scrie:$2 pun pariu ca nu o sa mai fiti asa "tari in gura"...
o expresie care tradeaza nervozitate caracteristica celor indoctrinati, caracteristica parintilor profesori atunci cand ceri explicatii...ne-ar inmuia ei gura, noua, celor care avem alta parere...afla ca si eu am alta parere decat temir, Daniel sau multi altii care posteaza aici. Dar, surprinzator, ma bucur ca ei au alte pareri si le sustin, ma bucur ca sunt tari in gura...asa mai ceva de invatat, ce consider eu ca merita. Tu nu te-ai plictisi daca toti am gandi la fel?

$1 scrie:$2in explicatiile pe care mi le dai, imi dau seama de ce nu mai faci parte din sistem, daca il pot numi asa
nu fac parte din sistem din motive :
nemateriale : mi-e scarba de ce se intampla in Biserica, nu mi-as fi putut face treaba cum stiu (deci pe pielea mea "sufleteasca") daca nu m-as fi dat pe brazda, etc.
materiale : un post la oras "costa" cateva zeci de mii, parohiile vacante sunt de fapt filii (din 2-3 sate uitate de lume faci o parohie) si nu-mi permit sa-mi chinui familia tragand-o dupa mine pe toate coclaurile, si altele
Exact ce spuneai, nu exista posturi momentan, dar nici nu vor fi, o sa te convingi de asta. Vor fi posturi pt cine trebuie.

In legatura cu spovedania, eu iti dau exemple concrete si tu tot vii cu afirmatii din manuale. Dar poate e normal daca stau sa ma gandesc ca in facultate exista o materie de Formare duhovniceasca, care e mai mult de-formare. In loc sa se faca in scoli cursuri de psihoterapie, psihoanaliza, ei te "formeaza" spiritual(atentie la termen, ar trebui sa-ti trezeasca intrebari). Ca duhovnic tre sa fii capabil sa-i descoperi omului "bubele" sufletesti, sa-i explici, sa-i arati alte sensuri, nu sa-i trantesti interdictii si canoane. Daca un prof. de religie iti aduce o clasa de liceeni la spov. tu le dai la jumate canon? Crezi ca aia vor mai calca la biserica? La doi soti care au facut sex in post le dai canon?

Ce e mai important pt tine, litera legii sau spiritul ei? Esti mai multumit si impacat ca ai respectat dogmele cu riscul sa pierzi credinciosi, sau invers? Eu stiam ca pe langa altele scopul unui preot e si acela de a atrage credinciosi. Sau vrei sa ai biserica plina doar de femei cu baticuri in cap si fanatici...Imi vorbesti de perioada catehumenatului, ei bine erau alte vremuri. Am evoluat si cuvantului asta ar trebui sa nu-i mai dai conotatii negative. Daca vrei ca Biserica sa tina pasul ar trebui sa se mai dezghete putin si in practica asta cu canoanele mi se pare ca e traditionalista rau. Biserica nu mai e fosta cladire a tribunalului (Constantin cel Mare, dupa oficializarea crestinismului, a oferit tribunalele crestinilor ca loc de inchinare care au evoluat in bisericile de azi) unde se judeca si se dau sentinte...si daca Impartasania este o taina, de unde stii tu daca e conditionata sau u de spovedanie?

m-am cam intins si poate pt colegii nostri de forum nu e indicat, riscam sa-i plictisim...
arnos24
Ford Freak

Mesajde chefdejoaca » 17 Noi 2010, 21:39

ma enerveaza fatarnicia preotilor.
ar trebui luate niste masuri o data... http://www.libertatea.ro/stire/reporter ... 11341.html
nu e relevant ca este din ziarul libertatea, ceea ce conteaza cu adevarat e nesimtirea lor fara margini (evident ca nu intra toti in aceeasi oala, dar marea majoritatea da)
chefdejoaca
Ford Freak

Maşina: Ford Focus, 100 CP, 1.6 benzina 7147+5
VIN: WFOPXXWPDP8L51660

Mesajde arnos24 » 18 Noi 2010, 00:17

daca jucausa a inceput, uite inca unul : http://www.adevarul.ro/actualitate/even ... 63254.html
arnos24
Ford Freak

Mesajde KomandantuR » 18 Noi 2010, 09:55

Din articol: "Pomeni politice în cutia milei fără fund - În ultimii 20 de ani, statul a acordat Cultelor, de la buget, 784 de milioane de dolari, cea mai mare parte a sumei revenind BOR."
Amin!
"Beware the lollipop of mediocrity; lick it once and you'll suck forever." -Brian Wilson
KomandantuR

Maşina: Ford Focus 2007, 1.6i 100 CP, Trend Collection
VIN: WF05XXGCD57L20779

Mesajde Nic_Bv » 18 Noi 2010, 09:56

Stadion de 120.000 de locuri... nu prindem noi ziua in care se va construi asa ceva. Problema cu construitul bisericilor e comparabila cu cea a plantatului pomilor. E trendy sa faci o biserica sau sa plantezi un pom, te speli de pacate sau salvezi stratul de ozon. Ulterior insa iti dai cu pumnii in cap, pentru ca sa darami o biserica sau sa tai un copac este ceva inadmisibil.

Platim pretul pubertatii noastre sociale, educatia civica este undeva sub genunchiul broastei. Vestea buna e ca perioada cu acumularii primitive de capital s-a cam incheiat (una din binefacerile crizei) asa ca putem spera ca peste 50 de ani sa fim mai buni, sa facem lucrurile corect si nu pe baza de imagine publica.
Ford C-Max Ghia 2008, 1.6 TDCi 110 CP.
Blog personal: Îmblânzitorul de fantasme

"Cred cu fermitate că există o singură formă de educație, autoeducația" - Isaac Asimov
Nic_Bv
1nsane Member

VIN: WF0EXXGCDE8Y55186

Mesajde Mihai L » 18 Noi 2010, 10:37

$1 scrie:$2aca jucausa a inceput, uite inca unul : http://www.adevarul.ro/actualitate/even ... 63254.html

Zau daca inteleg care a fost scopul preluarii acelei statiuni... Doar sa-si arate muschii??? :-??
Imagine
Imagine
My pictures on Flikr
Mihai L

Mesajde KomandantuR » 18 Noi 2010, 11:17

Fiule, necunoscute sunt caile Domnului...
"Beware the lollipop of mediocrity; lick it once and you'll suck forever." -Brian Wilson
KomandantuR

Maşina: Ford Focus 2007, 1.6i 100 CP, Trend Collection
VIN: WF05XXGCD57L20779

Mesajde ungureanu costel » 23 Noi 2010, 22:27

biserica a omorat mai multi oameni decat amandoua razboaiele la un loc, a tinut in loc progresul cateva sute poate chiar o mie de ani, a invrajbit si divizat umanitatea, a nascut criminali si monstri manati de fanatism relgios. Si cu toate astea bierica inca prospera, se hraneste cu slabiciunile oamenilor, a devenit o institutie comerciala care in schimbul unei sume modice da celor slabi liniste sufleteasca. Eu sper sa apuc ziua in care din caramizile zecilor de mii de biserici se vor cladi scoli si spitale....
ungureanu costel
Incepator

Maşina: ford mondeo,2001,1.8,81kw, model ghia
VIN: wf05xxgbb51m67350

Mesajde DON GYOVANY » 27 Noi 2010, 20:06

Nene Costele,da bine le zici domne...astept si eu ziua aia de care zici tu :-"
Vorba nashului meu: de la fiecare "om" inveti cate ceva.
Instalator sanitar,montez centrale termice,cazane pe lemne si carbune,aparate aer conditionat,panouri solare e.t.c.
http://forum.clubford.ro/viewtopic.php?f=17&t=38239
DON GYOVANY
Member

Maşina: Ford Scorpio, 1986, 2.0i OHC-EFI, 85kw/115 cp & BMW 330xd,184 hp!
VIN: WF0AXXGAGAGU01536

Mesajde Marinescu_Aurel » 28 Noi 2010, 00:34

Doamne ce aberatii mai spuneti despre Biserica Ortodoxa.de ce am eu impresia ca aceste critici vin din cauza unor frustrari???cum poti spune ca Biserica a omorat oameni???a iesit cumva pe strada si a taiat pe cine a prins sau a impuscat lumea pe strada???? motiveaza aceasta afirmatie sa inteleg si eu.
"a nascut criminali si monstri manati de fanatism relgios"...chiar asa???poate ai vrut sa spui ca Biserica este Trupul tainic al lui Hristos, locul in care Il gasim pe Hristos prin Sfanta Euharistie. tind sa cred ca anumite persoane care posteaza in acest topic habar n-au despre Biserica si posteaza aici manati de frustrari interioare sau de dragul de a se alatura "fratilor de suferinta" impotriva Bisericii Ortodoxe sau mai exact (as spune eu ) impotriva anumitor slujitori nedemni de harul primit.
Domnul Ungureanu Costel, de cate ori ati fost dumneavoastra la Sfanta Biserica si v-a omorat??? sau mai bine zis ati intrat vreodata intr-o Biserica??? daca da care a fost impresia lasata dupa aceasta "vizita"?si vorbesc acum de o "vizita" in care sa va rugati si sa va impartasiti de cele sfinte ; nu de o vizita in care sa studiati masina preotului sau cati bani are popa....ci sa ascultati slujba, incercand sa va concentrati mintea catre Dzeu si in acelasi timp sa va exprimati neputinta fata de El.
De ce nu sunteti sinceri si sa va exprimati aici momentele cand ati dat de greu si prima persoana la care ati apelat a fost Dzeu ??? de ce nu recunoaste-ti prezenta lui Dzeu in lume, ajutorul Lui si rostuirea tuturor lucrurilor de catre El??e chiar asa de greu???invatatura de credinta ortodoxa ne invata ca exista 3 feluri de cunoastere a lui Dzeu ; si anume:afirmativa, negativa si cea mai frecventa in imprejurimile concrete ale vietii.nu degeaba este consemnat in Sfanta Scriptura ca "Dzeu este iubire"(I In. 4,16). tot ce exista si misca in lumea asta are nevoie de iubire; daca si dumneavoastra domnule Ungureanu ati aplica aceasta iubire in jurul dumneavoastra s-ar schimba multe lucruri.....va asigur eu ....si nu numai in cazul atitudinii dumneavoastre fata de Biserica ci in general. eu zic mai intai sa ganditi putin realitatea si apoi sa scrieti aici tot felul de lucuri eronate.multumesc!
Imagine
Marinescu_Aurel
Member

Mesajde DanielArdelian2 » 28 Noi 2010, 09:56

Religia ortodoxa nu este singura religie din lume. Nu este nici cea mai mare si nici cea mai tare.

$1 scrie:$2u zic mai intai sa ganditi putin realitatea si apoi sa scrieti aici tot felul de lucuri eronate.

Eu zic ca, pentru un viitor slujitor al bisericii, este cam multa trufie in modul de expunere al ideilor dvs.
Puteti cauta pe forum direct de pe Google. Exemplu: [ revizie ford fiesta site:clubford.ro ]
DanielArdelian2

Brainiac

Maşina: Ford Mondeo 2004, Sedan, Trend, 1.8i 125 CP, pachet nefumatori.
VIN: WF04XXGBB44E42077

Mesajde temir » 28 Noi 2010, 10:03

$1 scrie:$2oamne ce aberatii mai spuneti despre Biserica Ortodoxa.

Doamne, ce aberatii mai spui si tu in apararea unei institutii pe cat de anacronica, pa atat de inutila (si, prin apetitul nemasurat pentru resurse, chiar daunatoare)
$1 scrie:$2e ce am eu impresia ca aceste critici vin din cauza unor frustrari???

De ce am eu impresia ca aceste reactii ale tale vin din cauza frustrarilor tale (ca n-ai tu parohie productiva, ca nu vine lumea legata la ochi si la gura si la minte, ca nu asculta orbeste de o institutie care, de la varf si pana la ultimul retardat de la vreun schit ca Tanacu, s-a dovedit ori murdara, ori nesanatosa, ori a colaborat cu securitatea ori alte si alte nenorociri)?
$1 scrie:$2um poti spune ca Biserica a omorat oameni???a iesit cumva pe strada si a taiat pe cine a prins sau a impuscat lumea pe strada???? motiveaza aceasta afirmatie sa inteleg si eu.

Dar tu cum poti sa faci pe prostu', prefacandu-te ca nu intelegi ca Biserica nu este o fiinta cu ratiune si vointa, ci este un grup constituit din oameni, oameni care au interese (personale si de grup) si care au actionat, de-a lungul istoriei, in scopul protejarii propriilor interese, a obtinerii si mentinerii privilegiilor?

Ne insulti inteligenta, prietene.

$1 scrie:$2b]"a nascut criminali si monstri manati de fanatism relgios"...chiar asa???poate ai vrut sa spui ca Biserica este Trupul tainic al lui Hristos

O fi; pentru unii dintre noi si pentru unii dintre voi, o fi si asa; dar pentru cei mai multi dintre noi nu este decat o institutie care ne ia - ca si politicienii, ca si inutila armata, ca si serviciile secrete - banii, ca si pentru cei mai multi dintre voi: mijloc de trai si de inavutire; cel putin atata vreme cat cere bani de la saraci, atata vreme cat accepta bani de la un stat saracit si epuizat (care incearca sa supravietuiasca diminunand - asta si pe fata si pe ocolite - nivelul de trai al poporului), nu este decat o capusa poleita si tamaiata.

$1 scrie:$2locul in care Il gasim pe Hristos prin Sfanta Euharistie.

cine vrea neaparat, gaseste ce vrea, oriunde ar vrea - si nu neaparat pe bani: ca dragostea nu este niciodata de vanzare, credinta nu poate fi cumparata, speranta nu are tarif - toate aceste "virtuti" declarate de Hristos fundamentale isi pierd, instantaneu, orice fel de greutate in clipa in care se intersecteaza cu ochiul dracului; iconitele si lantisoarele si cruciulitele si alte brelocuri lucioase ori zanganitoare nu valoreaza niciodata nimic, dar Biserica le vinde prostimii pe bani, tot asa cum vinde rugaciuni si slujbe si alte servicii pentru care excomunicarea ar trebui sa fie singura rasplata.
$1 scrie:$2ind sa cred ca anumite persoane care posteaza in acest topic habar n-au despre Biserica

da, si noi avem impresia ca tu esti cel care habar n-are altceva decat indoctrinarea bisericeasca; man, exista viata si dincolo de biserica, traiesc miliarde de oameni in afara ortodoxiei, si asta de mii de ani; si tot de mii de ani (cel putin de doua) nu s-a mantuit nici dracu', lumea este exact la fel ca inainte de intemeiarea crestinismului.

(si poate ca nici nu ne intereseaza "despre Biserica", avem voie? ca e foarte important)
$1 scrie:$2si posteaza aici manati de frustrari interioare

Mai las-o cu frustrarile, ca asta este o duma fumata si rasfumata, o psihologie de coltul blocului (sau al bisericii): daca nu esti de acord cu mine, inseamna ca esti frustrat, ca n-ai aia si n-ai ailalta si de aia suferi si te oftici si crapa matzu-n tine si imi refuzi drepotatea care este a mea, numai a mea - aloo, mai avem si altceva decat frustrari; in plus, daca avem o nemultumire intemeiata (si mai si obisnuim s-o argumentam) nu inseamna ca avem o frustrare si o ciuda, mai imbogateste-ti paleta de vorbe dispretuitoare cu care vrei sa ne pedepsesti.
$1 scrie:$2sau de dragul de a se alatura "fratilor de suferinta" impotriva Bisericii Ortodoxe

vai, saraca Biserica Ortodoxa, ce de coalitii si conspiratii se mai nasc, ce tare se mai aliaza lumea impotriva ei, ce victimuta inocenta este aceasta Biserica! de ce sa nu-i plangem nitel de mila?

daca ea ne beleste pe fata, de ce mai are nerusinarea sa se teama ca jumultii murmura pe la colturi?
$1 scrie:$2sau mai exact (as spune eu ) impotriva anumitor slujitori nedemni de harul primit.

Asta este o problema, chiar este o problema: daca Biserica nu se leapada de ei ca de niste carpe mudare, cum sa faca poporul platitor sa pricepa ca Biserica e una (alba si inalta, dreapta de spinare, ca o adevarata Mireasa) iar slujitorul mizerabil este o curva care se pretinde fecioara? nu se poate, se naste deruta si confuzia, poporul incepe sa creada ca oricat de murdar e popa, daca impinge peschesul catre conducerea "inalt prea sfintita" ori "prea fericita", atunci mai alba decat zapada se face el, la loc.
$1 scrie:$2omnul Ungureanu Costel, de cate ori ati fost dumneavoastra la Sfanta Biserica si v-a omorat??? sau mai bine zis ati intrat vreodata intr-o Biserica??? daca da care a fost impresia lasata dupa aceasta "vizita"?si vorbesc acum de o "vizita" in care sa va rugati si sa va impartasiti de cele sfinte ;

Daca-mi da voie domnul citat de tine: nu este posibil sa mergi la biserica asa cum vrea popa (cu inima plina de credinta si iubire si speranta), daca nu poti sa crezi si sa speri si sa iubesti o lume care-ti este straina, iti este dusmanoasa; cele "sfinte" nu mi-s sfinte deloc, n-am cum sa le iau in serios (decat strict legat de credinta celor pe care ii respect sau pe care nici macar nu-i cunosc: de dragul lor, accept mai multe decat as accepta strict dupa judecata mea)
$1 scrie:$2nu de o vizita in care sa studiati masina preotului sau cati bani are popa....

(esti frustrat? te oftici ca iti vede lumea masina?)
pai pana sa intri in biserica, vezi masina popii de la poarta, vezi acoperisul poleit al bisericii, vezi traiul tau sarac si atunci te cam intrebi: de ce naiba e asa? de ce se imbogateste popa pe baza sentimentelor curate ale sarmanilor? si reiese ca, undeva, este o problema: ori e saracul prea prost, ori e popa prea smecher si profitor, ori asa este sistemul - macar ne putem bucura ca nu-i obligatoriu, zic eu.
$1 scrie:$2i sa ascultati slujba, incercand sa va concentrati mintea catre Dzeu si in acelasi timp sa va exprimati neputinta fata de El.

neputinta este fata de sistem, ca si statul ne ia banii fie ca vrem, fie ca nu vrem; chiar de ne rugam sistemului (ca si cum ne-am ruga unui dumnezeu bun si bland si milos si iertator), nu se indura sa ne mai scuteasca de taxe, sa ne faca strazi mai bune - dar macar nu ne minte, nu se lauda ca ne iubeste si ne iarta de pacate - ne beleste cu indiferenta si profesionalism; despre "Dzeu" nu ma pronunt, ca pe El nu-l vede nimeni, il vedem numai pe popa (gras si bogat si adesea neobrazat)
$1 scrie:$2e ce nu sunteti sinceri si sa va exprimati aici momentele cand ati dat de greu si prima persoana la care ati apelat a fost Dzeu ???

Dar de ce crezi tu ca suntem ipocriti? poate ca am apelat si pile si relatii, la neamuri si la prieteni mai intai

$1 scrie:$2e ce nu recunoaste-ti

nu recunoaste-m pentru ca n-avem cum sa recunoaste-m
$1 scrie:$2rezenta lui Dzeu in lume, ajutorul Lui si rostuirea tuturor lucrurilor de catre El??e chiar asa de greu???

pai este greu, pentru cineva care prefera sa judece si sa inteleaga, nu sa accepte explicatii stravezii, servite de-a gata

Iar prezanta si ajutorul si rostuirea sunt total independente de intermediar.
$1 scrie:$2nvatatura de credinta ortodoxa ne invata ca exista 3 feluri de cunoastere a lui Dzeu ; si anume:afirmativa, negativa si cea mai frecventa in imprejurimile concrete ale vietii.

pai e invatatura ortodoxa - cine-ti garanteaza tie ca e cea mai buna, sau chiar singura?
nu, e o invatatura ca oricare alta - daca cel care ma invata are de tras un profit din aceasta invatatura, automat se descalifica si ma pierde de musteriu; invata-ma moca, arata-mi ce trebuie sa fac ca sa-mi fie bine mie si intregii lumi si o sa te ascult; nu ma invata ce sa fac ca sa-ti fie tie bine, ca atunci ma iei de fraier
(si care-s imprejurimile concrete ale vietii? moartea, nefiinta?)
$1 scrie:$2u degeaba este consemnat in Sfanta Scriptura ca "Dzeu este iubire"(I In. 4,16).

o fi
dar de cand este iubirea frica si pedeapsa?
(pot sa spun ca nu ma interseaza deloc ce este consemnat in acea scriptura pretins sfanta?)
$1 scrie:$2tot ce exista si misca in lumea asta are nevoie de iubire

da; dar daca nu vine iubire, macar sa nu vina nici belire de parale; adesea ar fi suficienta si indiferanta
$1 scrie:$2daca si dumneavoastra domnule Ungureanu ati aplica aceasta iubire in jurul dumneavoastra s-ar schimba multe lucruri.....va asigur eu ....

pai uite ca si eu te asigur ca daca ne-ai privi (pe noi, necredinciosii) cu oarece iubire (sau un respect indiferent), ar fi minunat

daca ti-ai imagina ca si noi suntem fii domnului, numai ca n-am intalnit inca pe cel apt sa ne lumineze si sa ne aduca pe calea cea dreapta (adica nu suntem rai si vinovati si dusmanosi, ci suntem doar nestiutori: iarta-ne, ca nu stim ce facem! straduieste-te sa fii nu acuzatorul nostru, ca de dintr-astia nu ducem lipsa, ci fii calauza si invatator)
$1 scrie:$2si nu numai in cazul atitudinii dumneavoastre fata de Biserica ci in general. eu zic mai intai sa ganditi putin realitatea si apoi sa scrieti aici tot felul de lucuri eronate.multumesc!

OK, hai sa ne-apucam sa "gandim putin realitatea" si abia pe urma sa venim sa dam lectii, merge? ca daca venim in postura de cunoscatori ai unui singur punct de vedere, suntem neinteresanti, plicticosi, agasanti.
temir
Member

Mesajde Marinescu_Aurel » 28 Noi 2010, 13:13

promit ca este ultima postare in acest topic.
eu nu cred ca a existat trufie in modul meu de expunere. chiar am vorbit normal.
temir, e normal sa ti sa para anacronica si inutila Biserica atunci cand gandesti toate lucurile pe care le-ai enumerat aici despre ea si nu este o fiinta cu ratiune si vointa ci este o institutie divina. nu ai scris nimic despre oamenii buni din Biserica Ortodoxa sau despre slujitorii demni de toata admiratia,nu ai scris nimic despre misiunea sfintitoare a Bisericii Ortodoxe care da roade la tot pasul.hai sa vorbim despre pacat si felul in care se manifesta el in lume.ar fi mult mai interesant. intradevar organele de conducere din cadrul Bisericii "trec cu vederea" aceste persoane nedemne de preotie, insa nu e treaba mea "are Dzeu grija si de ei ". eu tb doar sa imi recunosc pacatul si sa ma privesc pe mine; nu raportandu-ma la nici o persoana din jurul meu care greseste mai mult sau mai putin decat mine, ci raportandu-ma la perfectiunea divina.
nu sunt o persoana frustrata; inca nu am ajuns la nivelul preluarii unei parohii. deocamdata sunt un simplu student in anul I la Master si stai linistit ca atunci cand o sa ajung sa am parohia mea o sa am grija sa imi "exercit" preotia asa cum trebuie si o sa am parohie "productiva".dovada ca nu am dat bani sa imi iau o parohie desi mi-as permite sau sa apelez la vreo relatie. si eu sunt mahnit de anumite situatii cu care se confrunta Biserica dar o sa "lucrez" la nivelul persoanei mele.de ce nu iei in calcul si persoanele ca mine care vor sa schimbe ceva in Biserica Ortodoxa? de ce nu iei in calcul si acel mic procent care isi merita denumirea de crestini???nu sunt toti la fel.
o sa trec peste pasajele in care eu "fac pe prostu" si o sa iti spun ca Biserica este o comunitate de crestini care din pacate sunt si buni si rai. ambele categorii sunt supuse pacatului insa cei buni culeg foloasele Bisericii si devin buni iar ceilalti resping sfintenia Bisericii si devin rai, accentuand gravitatea pactului.si existand aceasta categorie a oamenilor rai iar ajungi sa vorbesti ca Biserica iti ia banii si nu acele persoane nedemne de preotie.care la randul lor fiind supusi pacatului si nelucrandu-l, fac parte din categoria pers rele.
"iconitele si lantisoarele si cruciulitele si alte brelocuri lucioase ori zanganitoare nu valoreaza niciodata nimic" menirea acestora este sa creeze si sa aduca totodata in constientul uman sfintenia lui Dzeu.atunci cand le privesti sau le ai la indemana sa iti aduci aminte ca Dzeu exista si te ajuta de fiecare data cand apelezi la El.probabil ar trebui sa le primesti degeaba dar totusi mai trebuie platita si munca depusa pentru prelucrarea lor. Biserica nu vinde rugaciuni si slujbe; aici faci confuzie intre Biserica Catolica si cea Ortodoxa.spui ca aderi la o viata decenta atat pentru tine cat si pentru familia ta; preotul nu are voie la asa ceva??? de unde ar trebui sa ia bani sa se intretina pe el si pe familia lui??sa se duca la furat??iti raspund eu : este nevoit sa primeasca bani pentru serviciile oficiate.totodata, prin prisma slujitorilor nedemni, acest "primit" se transforma in "cersit" si per total contribuie la imaginea Bisericii care la randul ei nu are nici cea mai mica vina, ci vina se atribuie personelor din conducerea ei.
"nu s-a mantuit nici dracu"?? poi si atunci cum de avem atatia sfinti in cadrul Bisericii?? cum de avem atatea icoane care le cinstim pentru viata desavarsita a persoanelor pictate pe ele cu sarbatori de-a lungul timpului?oare nu au ajuns la mantuire???sau oare nu fac parte din istoria crestinismului??de cate ori ti-ai sarbatorit ziua de nume domnule temir???te-ai intrebat vreodata de ce o sarbatoresti???
nu am nevoie sa imi imbogatesc "paleta de vorbe dispretuitoare" si consider ca frustrarea este cel mai potrivit termen pentru reliefarea atitudinii voastre leagata de Biserica.
"pai pana sa intri in biserica, vezi masina popii de la poarta, vezi acoperisul poleit al bisericii, vezi traiul tau sarac si atunci te cam intrebi: de ce naiba e asa? de ce se imbogateste popa pe baza sentimentelor curate ale sarmanilor? si reiese ca, undeva, este o problema: ori e saracul prea prost, ori e popa prea smecher si profitor, ori asa este sistemul - macar ne putem bucura ca nu-i obligatoriu, zic eu." asta se numeste frustrare prietene. nu e vina preotului ca esti tu sarac.de ce nu iei in calcul si acei oameni care atunci cand intra in curtea Bisericii merg mai departe fara sa studieze masina preotului si odata ajunsi in Biserica se roaga lui Dzeu si totodata isi indeplinesc obligatiile de crestin.
multumesc frumos pentru corectarea gramaticala si imi cer scuze totodata pentru acesta. eram si eu obosit dupa o zi de munca si am postat la o ora tarzie... as sesiza aici daca imi permiteti faptul ca iarasi tb sa scoti "paiul din ochiul vecinului" si la tn nu te uiti. mai intai trebuia sa privesti la greselile tale gramaticale pe care le poti vedea in postarile tale anterioare si apoi sa-ti corectezi "vecinul". nu am spus asta cu rautate ci vreau doar sa evidentiez persoana ta in detrimentul celorlalte.
nu cred ca in decursul postarilor mele legate de aceasta tema am adus "explicatii stravezii" ci vorbesc din ceea ce am invatat in cei aproape 10 ani de teologie, invataturi ce apartin dogmelor Bisericii Ortodoxe fiind cele mai sigure si mai bune prin vechimea crestinismului si testarea lor in anumite cazuri cu care s-a confruntat Biserica.
eu ma opresc aici deoarece nu imi permite putinul meu timp liber sa stau mai mult si probabil as putea sa il consum altfel.va rog sa ma iertati daca am deranjat sau ofensat pe cineva prin postarile mele. nu am nimic personal cu nimeni, nici macar nu va cunosc; am vrut doar sa lamuresc cateva lucruri percepute gresit si generalizate.

Cu stima,
Aurel Marinescu
Imagine
Marinescu_Aurel
Member

Mesajde arnos24 » 28 Noi 2010, 13:14

$1 scrie:$2um poti spune ca Biserica a omorat oameni???a iesit cumva pe strada si a taiat pe cine a prins sau a impuscat lumea pe strada???? motiveaza aceasta afirmatie sa inteleg si eu.

uite un exemplu : au fost sute sau mii de romani care au infundat puscariile comuniste si au murit acolo din cauza preotilor informatori care nu respectau confidentialitatea. Si preotul ala a reprezentat BO, sau o reprezinta doar cand vine vorba de viata vesnica si drept-marire...
$1 scrie:$2oate ai vrut sa spui ca Biserica este Trupul tainic al lui Hristos, locul in care Il gasim pe Hristos prin Sfanta Euharistie

daca vrei sa-i convingi pe oameni de asta ar trebui sa-ti schimbi discursul, dar cred ca e prea tarziu, ai fost "format" sa torni aceleasi clisee din manuale si sa pari mai mult un acuzator decat unul din randul celor carora le vorbesti
$1 scrie:$2orbesc acum de o "vizita" in care sa va rugati si sa va impartasiti de cele sfinte ; nu de o vizita in care sa studiati masina preotului sau cati bani are popa

cel care vine, dornic sa se usureze de pacatele care-l apasa, la un preot ca tine...surpriza!!! nu va putea sa se impartaseasca de cele sfinte pt ca primeste canon. Atunci ce-i mai ramane de facut decat sa se uite la ce e evident.
$1 scrie:$2nvatatura de credinta ortodoxa ne invata ca exista 3 feluri de cunoastere a lui Dzeu ; si anume:afirmativa, negativa si cea mai frecventa in imprejurimile concrete ale vietii

bravo, nota 10 pt dogmatica din primii ani de seminar. daca vei continua cu "argumentele privind existenta lui Dumnezeu" se va converti oricine va citi.

Oricum, impresia mea e ca eu (poate si colegii de forum ce posteaza aici) iti scot in evidenta multe lucruri degeaba. Noi argumentam si tu vii cu citate din manuale. Noi ne exprimam opinii, unul impotriva celuilalt, dar nu ne ofensam, tu pari iritat de fiecare data. Ce vei face cand vei fi preot? Viata nu are manual...
arnos24
Ford Freak

Mesajde dantes2007 » 28 Noi 2010, 14:32

arnos24 inhisorile comuniste au fost pline de preoti,deci ceea ce ai spus tu...nu prea are sens.Oricum pe vremea comunistilor era indeajuns sa spui ca tu crezi in Dumnezeu si deja te trezrea la puscarie.Gheorghe Zamfir in 1982 a dedicat un concert lui Dumnezeu ca mai apoi sa fie exilat.Oare a fost tradat de preoti?
dantes2007
Gold Member

Maşina: ford ka 1997,ford mondeo 2001 1.8 125 cp benzinar
VIN: 00000000000000000

Mesajde temir » 28 Noi 2010, 15:18

$1 scrie:$2romit ca este ultima postare in acest topic.

esti copil? nu mai fi ofticos, frustrat si suparacios! chiar nu poti sa vorbesti decat cu oameni care-ti dau dreptate?

(serios, si desi imi dau seama ca multa lume obisnuieste sa se opreasca doar la aspectul presupus rautacios si dusmanos al vorbelor mele, cred ca te pripesti - e o atitudine destul de paguboasa; pana la urma, dincolo de "frustrarile" pe care ai tu impresia ca le revarsam pe forum, suntem oameni prietenosi, ne place sa vorbim si sa ne ciondanim si sa facem haz de orice - asta nu este deloc rau)

$1 scrie:$2u nu cred ca a existat trufie in modul meu de expunere. chiar am vorbit normal.

o sa te contrazic: atunci cand intri in discutie cu atitudinea de singur detinator al adevarului, deja ne iei de sus
$1 scrie:$2b]temir, e normal sa ti sa para anacronica si inutila Biserica atunci cand gandesti toate lucurile pe care le-ai enumerat aici despre ea si nu este o fiinta cu ratiune si vointa ci este o institutie divina.

nu, este o institutie pur omeneasca, suta la suta omenesca; divinitatea nu este decat pretextul
(da, prietene, chiar asa gandesc: biserica de azi, de la noi, este o capusa)
$1 scrie:$2nu ai scris nimic despre oamenii buni din Biserica Ortodoxa sau despre slujitorii demni de toata admiratia,

ba cred ca am scris, chiar daca nu in posturile recente (reiau pe scurt, foarte pe scurt: personalitati ca Parintele Galeriu si ca N Steinhardt, in opinia mea, sunt cei care ar trebui sa reprezinte ortodoxia, nu teoctisti si incuiati ca iustin Parvu si Argatu, care-s buni doar pentru tarani nepretentiosi); si aspoi, sa fim cinstiti, nu cei buni si drepti ne preocupa - ei sunt discreti si la locul lor, isi fac treaba si nu au nevoie de lauda noastra; problema este reprezentata de multimea cea mare de boaite fatarnice si neostoite
$1 scrie:$2u ai scris nimic despre misiunea sfintitoare a Bisericii Ortodoxe care da roade la tot pasul.

sincer? nu mi se pare necesar, si presupusele roade nu-s, nici pe departe, comparabile (prin amploare si impact) cu marea si generalizata jecmanire

$1 scrie:$2ai sa vorbim despre pacat si felul in care se manifesta el in lume.ar fi mult mai interesant.

care pacat? nu-mi e clar ce vrei sa discutam (dar is deschis la orice subiect)
$1 scrie:$2ntradevar organele de conducere din cadrul Bisericii "trec cu vederea" aceste persoane nedemne de preotie, insa nu e treaba mea "are Dzeu grija si de ei "

de ce sa nu fie treaba ta? e si treaba ta si e si treaba mea: discrediteaza Biserica? da sau nu

iar conducerea care le tine palma si ii "adumbreste", fraternizand cu ei, se si identifica, devin inseparabili
$1 scrie:$2eu tb doar sa imi recunosc pacatul si sa ma privesc pe mine;

apreciez pronirea de smerenie, dar n-ajunge, daca te raportezi numai la relele produse in sanul bisericii (adica in contextul in care degetul tau acuza pe cei ca mine, care indraznim sa criticam)
$1 scrie:$2nu raportandu-ma la nici o persoana din jurul meu care greseste mai mult sau mai putin decat mine, ci raportandu-ma la perfectiunea divina.

ei bravos, raportat la perfectiunea divina esti cat se poate de egal nu doar cu cei ca mine (ca nu cred si nu practica si nu doneaza), ci chiar si cu cel mai ticalos dintre ticalosi

$1 scrie:$2u sunt o persoana frustrata;

nu esti? dar noi - fara indoaiala - suntem, nu-i asa?
$1 scrie:$2inca nu am ajuns la nivelul preluarii unei parohii. deocamdata sunt un simplu student in anul I la Master si stai linistit ca atunci cand o sa ajung sa am parohia mea o sa am grija sa imi "exercit" preotia asa cum trebuie

iti doresc, cu toata sinceritatea, succes: sa fii un popa cum rar se vede pe pamant: bun, intelegator, iertator, tolerant si sa ai indemnarea si intelepciunea sa arati lumii fata cea buna si curata a credintei (era sa zic "a Bisericii", dar m-am abtinut; sa nu ma spui nimanui)
$1 scrie:$2si eu sunt mahnit de anumite situatii cu care se confrunta Biserica

minunat, m-am linistit
$1 scrie:$2ar o sa "lucrez" la nivelul persoanei mele
minunat, succes
$1 scrie:$2e ce nu iei in calcul

de unde stii tu ce anume iau eu in calcul si ce nu? la nivel de discutie, iesim in fata cu ce ne doare mai tare, nu cu ce este absolut in regula
$1 scrie:$2i persoanele ca mine care vor sa schimbe ceva in Biserica Ortodoxa?

pai n-ai aratat deloc ca ai vrea sa schimbi ceva (asta ar insemna, implicit, sa accepti ca exista niste probleme serioase; tu n-ai facut decat sa aperi, destul de indarjit, un sistem care noua ni se pare bolnav si ticalosit)
$1 scrie:$2de ce nu iei in calcul si acel mic procent care isi merita denumirea de crestini???nu sunt toti la fel.

repet: n-ai de unde sa stii ce iau eu in calcul; de discutat se poate vedea ce si cum discut, dar nu se poate vedea chiar tot ce gandesc si ce iau in calcul

$1 scrie:$2 sa iti spun ca Biserica este o comunitate de crestini care din pacate sunt si buni si rai.

cine a sustinut altceva? eu?
$1 scrie:$2ambele categorii sunt supuse pacatului insa cei buni culeg foloasele Bisericii si devin buni iar ceilalti resping sfintenia Bisericii si devin rai, accentuand gravitatea pactului.

pai daca ei sunt buni din start, cui foloseste devenirea lor? problema este cu ceilalti
daca buni nu devin decat cei buni iar cei rai raman rai, atunci la ce mai e buna biserica? nu e buna la nimic
$1 scrie:$2i existand aceasta categorie a oamenilor rai iar ajungi sa vorbesti ca Biserica iti ia banii si nu acele persoane nedemne de preotie.care la randul lor fiind supusi pacatului si nelucrandu-l, fac parte din categoria pers rele.

prietene, eu vad ce este evident; biserica este o institutie care ia bani, ia terenuri, ia paduri, ia de toate

oamenii fac foame si frig, indiferent daca vor sa dea (si adesea nici macar nu stiu cat de mult dau, fara de voia lor) sau nu
$1 scrie:$2"iconitele si lantisoarele si cruciulitele si alte brelocuri lucioase ori zanganitoare nu valoreaza niciodata nimic" menirea acestora este sa creeze si sa aduca totodata in constientul uman sfintenia lui Dzeu.atunci cand le privesti sau le ai la indemana sa iti aduci aminte ca Dzeu exista si te ajuta de fiecare data cand apelezi la El.probabil ar trebui sa le primesti degeaba dar totusi mai trebuie platita si munca depusa pentru prelucrarea lor.

de foarte multe ori sunt vandute la preturi exorbitante, ca si lumanarile si ca si multe alte nimicuri
$1 scrie:$2Biserica nu vinde rugaciuni si slujbe; aici faci confuzie intre Biserica Catolica si cea Ortodoxa.

nu poti sa mergi la popa si sa platesti o slujba pentru sanatatea sau succesurile sau potenta sau dezlegarea de cununii sau alte abureli? inseamna ca traim in lumi diferite, in lumea mea se poate

$1 scrie:$2pui ca aderi la o viata decenta atat pentru tine cat si pentru familia ta; preotul nu are voie la asa ceva???

o alta concluzie gresita
cum sa nu aiba dreptul la un trai omenos? normal ca are dreptul

numai ca am detaliat si am nuantat si tu te faci ca n-ai vazut
$1 scrie:$2e unde ar trebui sa ia bani sa se intretina pe el si pe familia lui??sa se duca la furat??iti raspund eu : este nevoit sa primeasca bani pentru serviciile oficiate.

daca un serviciu este deja platit, nu are voie sa mai primeasca inca un rand de bani; daca totusi omul vrea sa il plateasca suplimentar, ar trebui sa fie convins ca omul stie ca nu este necesar sa plateasca de x ori, si nici sa nu sa dea "de rusine"
$1 scrie:$2otodata, prin prisma slujitorilor nedemni, acest "primit" se transforma in "cersit" si per total contribuie la imaginea Bisericii care la randul ei nu are nici cea mai mica vina,

ba este vinovata in totalitate ca tolereaza si incurajeaza aceste practici
$1 scrie:$2ci vina se atribuie personelor din conducerea ei.

cum faci sa deosebesti Biserica de capii ei? cum faci sa deosebesti biserica de preotii murdariti?

n-ai cum, e tot aia
$1 scrie:$2quot;nu s-a mantuit nici dracu"?? poi si atunci cum de avem atatia sfinti in cadrul Bisericii?? cum de avem atatea icoane care le cinstim pentru viata desavarsita a persoanelor pictate pe ele cu sarbatori de-a lungul timpului?oare nu au ajuns la mantuire???sau oare nu fac parte din istoria crestinismului??

nu s-a mantuit ca nici n-avea de ce sa se mantuiasca (singur ai demosntrat, mai sus, ca cei buni raman buni si cei rai tot rai); tu poate crezi in sfinti si icoane, eu nu cred - deci acest argument nu e valabil decat pentru tine
din istorie or face parte, dar asta nu inseamna nimic; si din istoria unei tari sau natii fac parte si rai si buni, la un loc, dar asta nu inseamna decat istorie
$1 scrie:$2de cate ori ti-ai sarbatorit ziua de nume domnule temir???te-ai intrebat vreodata de ce o sarbatoresti???

n-o sarbatoresc
$1 scrie:$2u am nevoie sa imi imbogatesc "paleta de vorbe dispretuitoare" si consider ca frustrarea este cel mai potrivit termen pentru reliefarea atitudinii voastre leagata de Biserica.

te inseli, nu e frustrare; chiar daca este (in sensul ca eu si cu daniel si cu altii ne simtim pagubiti), este normal sa ne cerem drepturile (in cazul de fata: eu as vrea sa nu mai fiu jefuit de stat si de biserica; as vrea ca indoctrinarea fortata sa fie scoasa din scoli; as vrea ca puzderia de biserici care mi-a imputinat spatiile frumoase din oras sa dispara; as vrea ca popimea lacoma sa se duca la naiba si sa ramana doar preotii cei cuviinciosi si rezervati si modesti si care pretuiesc mai mult propagarea valorilor in care este firesc sa creada decat propria bunastare si toit asa mai departe)
$1 scrie:$2"pai pana sa intri in biserica, vezi masina popii de la poarta, vezi acoperisul poleit al bisericii, vezi traiul tau sarac si atunci te cam intrebi: de ce naiba e asa? de ce se imbogateste popa pe baza sentimentelor curate ale sarmanilor? si reiese ca, undeva, este o problema: ori e saracul prea prost, ori e popa prea smecher si profitor, ori asa este sistemul - macar ne putem bucura ca nu-i obligatoriu, zic eu." asta se numeste frustrare prietene.

intr-o oarecare masura da, se poate numi si frustrare
$1 scrie:$2u e vina preotului ca esti tu sarac.

dar este sau nu vina lui ca din saracirea mea provine bunastarea lui? este vina lui ca accepta acoperis cu foita de aur pe o biserica de care nu era nevoie in timp ce lumea e plina de lipsuri si neindestulari?

$1 scrie:$2e ce nu iei in calcul si acei oameni care atunci cand intra in curtea Bisericii merg mai departe fara sa studieze masina preotului si odata ajunsi in Biserica se roaga lui Dzeu si totodata isi indeplinesc obligatiile de crestin.

cinste lor, daca o faca constient si voit sau rusine lor, daca au invatat sa taca si sa inghita

$1 scrie:$2ultumesc frumos pentru corectarea gramaticala si imi cer scuze totodata pentru acesta. eram si eu obosit dupa o zi de munca si am postat la o ora tarzie...

ai fi putut s-o primesti ca pe o glumita, o intepatura amicata: te-am prins la inghesuiala si am exploatat momentul, te-am necajit (n-am umblat sa trag concluzii cum ca ai fi agramat si ca sa te duci intai sa inveti limba in care vrei sa ne dijenesti, nu?)
$1 scrie:$2as sesiza aici daca imi permiteti faptul ca iarasi tb sa scoti "paiul din ochiul vecinului" si la tn nu te uiti.

dap, este specialitatea mea secreta
$1 scrie:$2mai intai trebuia sa privesti la greselile tale gramaticale pe care le poti vedea in postarile tale anterioare si apoi sa-ti corectezi "vecinul". nu am spus asta cu rautate ci vreau doar sa evidentiez persoana ta in detrimentul celorlalte.

pe forumuri gasim asa:
-greselile de tastare ("typo": de la viteza, de la oboseala, de la automatismele degetelor si de la neatentia celui care le scrie) - sunt imputabile intr-o masura neglijabila
- greseliele de comoditate (scrisul fara majuscule, neglijarea unelor semne de punctuatie - punctul de la sfarsit este cel mai napastuit) - ceva mai "grave" decat primele, dar tot iertabile
-greselile de nestiinta limbii - dupa om: de la unii nu cerem nimic si ne facem ca nu vedem ca ciomagesc limba, dar de la cei cu pretentii avem pretentii; pe astea le numim (cel putin eu) grave si de nescuzat

bine ca ai evidentiat persoana mea in detrimentul celorlalte (m-ai spart cu asta, n-am mai patit asa ceva!)

$1 scrie:$2u cred ca in decursul postarilor mele legate de aceasta tema am adus "explicatii stravezii"

accepti si alte pareri decat pe a ta? ca noi avem alta parere
$1 scrie:$2ci vorbesc din ceea ce am invatat in cei aproape 10 ani de teologie,

pai multe dintre cele invatate acolo sunt valabile doar intre zidurile bisericii; pe-afara sunt vorbe goale de orice fel de continut
$1 scrie:$2invataturi ce apartin dogmelor Bisericii Ortodoxe fiind cele mai sigure si mai bune prin vechimea crestinismului si testarea lor in anumite cazuri cu care s-a confruntat Biserica.

dogme ai spus? sa ne intelegem - uite cum le defineste DEX:
$1 scrie:$2ÓGMĂ, dogme, s. f. 1. Învățătură, teză etc. fundamentală a unei religii, obligatorie pentru adepții ei, care nu poate fi supusă criticii și nu admite obiecții.

cu dogme vrei tu sa ma convingi sau sa ma combati? nu merge, eu nu-s adeptul ortodoxiei (sau al crestinismului), pentru mine nu-s obligatorii, eu supun criticii si eu admit obiectii

$1 scrie:$2eu ma opresc aici

pai pentru linistea ta de slujitor al bisericii, intra-devar, e mai bine sa te opresti si sa nu ne mai citesti si sa nu incerci sa ne intelegi argumentatia - ti-ar dauna credintei si smereniei (nu in si fata de divinitate, si in si fata de biserica)
$1 scrie:$2eoarece nu imi permite putinul meu timp liber sa stau mai mult si probabil as putea sa il consum altfel.

nu comentez
$1 scrie:$2a rog sa ma iertati daca am deranjat sau ofensat pe cineva prin postarile mele

acuma ce faci, te izmenesti?
$1 scrie:$2nu am nimic personal cu nimeni, nici macar nu va cunosc

nici noi nu te cunoastem, si cred sincer ca n-are nimeni nimic cu tine
$1 scrie:$2am vrut doar sa lamuresc cateva lucruri

asta este minunat, n-ar trebui sa te opresti; mai ai o gramada de muncit in directia asta
$1 scrie:$2ercepute gresit si generalizate.

nu-s nici generalizate (chiar daca nu s-a vazut ca aratam interes si celor buni si drepti), si nici percepute gresit; pur si simplu ne bucuram de libertatea de a vedea si vorbi si critica

$1 scrie:$2 Cu stima,

reciproca

(si ai grija, postul meu este lung si mi-e cam lene sa-l recitresc si corectez pe tot: nu se poate sa nu gasesti niste typo si o puzderie de comode - bucura-te de ele)
temir
Member

Mesajde Mihai L » 28 Noi 2010, 16:23

$1 scrie:$2.. intradevar organele de conducere din cadrul Bisericii "trec cu vederea" aceste persoane nedemne de preotie, insa nu e treaba mea "are Dzeu grija si de ei "...

Daca matale te faci preot, scuza-ma dar prin fraza de mai sus ai desfiintat biserica si rolul ei... =))

@temir: nu ma asteptam sa-ti scape asa o pleasca... :D
Imagine
Imagine
My pictures on Flikr
Mihai L

AnteriorUrmătorul

Înapoi la Discutii libere/forum